Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Kako partnerja alkoholika spraviti na zdravljenje?

Default avatar

Kako?

Star je 40 let, jaz 35. Sam misli, da nima problemov, meni gre pa to njegovo popivanje tako na jetra, da me bo ravnokar razgnalo od jeze.

Enkrat na 14 dni se mu sigurno zgodi, da gre športat, potem po športanju pa veselo še toliko popije, da ga mora nekdo drug pripeljati domov. Sreči noči enkrat. Drug dan gre seveda po avto, ampak ta dan potem podaljša in gleda kao tekmo, jaz pa kot ena budala doma zijam v strop in čakam, da se vrne. Ali pa celo še ta dan nadaljuje svojo olimpijado, pa avto še eno noč ostane tam, namesto, da bi ga pripeljal domov (trezen, ker ne bi pil, seveda).

Se mu pa takšno pohajkovanje zgodi tudi čez teden, npr. v sredo, in potem v službo v četrtek sporoči, da bo imel dopust, ker bo šel kao na morje ali kaj podobnega.

Potem drug dan pravi, da sploh ne ve, kaj mu je in da se ne more zadržati. To zame pomeni alkoholizem pa če si prizna ali ne.

V življenju ni dosegel ciljev, ki si jih je zadal. Pred leti je bil tudi pri psihiatru, dobil antidepresive, ki pa jih ni hotel jemati, ker potem seveda ne bi smel ničesar popiti. Meni gre to njegovo samosmiljenje res pošteno na živce. Alkoholik zame ni nič drugega kot oseba, ki namesto, da bi se spopadla s problemi, se smili sama sebi in se zato udaja alkoholu.

Na eni strani berem o brezpogojni ljubezni in da če ga ne sprejmem takšnega kot je, pač ne gre za brezpogojno ljubezen, na drugi strani o odvisnosti od odnosov. Se mi seveda smili in ga ne morem pustiti v tem sranju, torej naj bi bila odvisna od odnosov. Je bil pa res tudi moj oče alkoholik, tako da mogoče pa je nekaj na tej odvisnosti od odnosov.

Začenjava se tudi zdraviti zaradi neplodnosti in bi moral totalno abstinirati, še kaditi bi moral nehati, tako da to, ko se podaja na tele svoje pohode, zame pomeni, da nima nobene želje po zdravljenju neplodnosti in da mu je vseeno, če ostaneva brez otrok.

Jaz bi ga spravila na zdravljenje. Ampak kako to storiti? Sporočiš njegovemu splošnemu zdravniku, da ga biksa z alkoholom? Staršem nočem govoriti o tem, ker nočem, da se še oni obremenjujejo s tem, ampak po drugi strani bi pa povedala širnemu svetu, kakšne bedarije počne in bi ga mogoče to, ko bi ga bilo sram pred drugimi, spametovalo.

Prosim za nasvete osebe, ki so bile v podobnem sranju in jim je zadevo uspelo rešiti. Hvala in lep preostanek sončne sobote vam želim.
Default avatar

NE

O, moj bog, pri vajinih letih bi morala "talati" življenjske izkušnje drugim ljudem (recimo svojim odraščajočim otrokom).
Upam, da se tja do 50.leta spravita nekako skup in razmislita, kaj bi v življenju sploh rada.
Otroci v vajinem odnosu-NE!
Default avatar

[email protected]

Dej mu pogoj al pijača al ti. Ker če ne boš takoj ukrepala bo z leti samo še slabše. Ker tako življenje mu zapaše in le rigorozni ukrep ga bo spametoval. Moraš se pogovorit z njim če se da. Če ne se pa odseli za en čas (če imaš možnost) potem bo pa razmislil. Vse je samo red v glavi in disciplina. Samo popuščaj ne. Da bi pa s takim človekom imela otroka, raje razmisli. Trpljenje zate in še bolj za otroka.
Default avatar

Dipladenija

NE je napisal/a:
Kakšen nasvet pa je to: o moj bog! Taka nesramnost, da bi morala svoje izkušnje talat odraščajočim otrokom, ženska pa ne more zanosit?! Nesramnica nesramna!
Samo upati, da se bosta do 50. leta spravila skup, je premalo!

Kako? V pravem trenutku, npr. po klicu, ko bo sporočil v službo za dopust, skratka v času, ko bo imel mačka, ga čisto nežno z umirjenim glasom pelji k njegovemu zdravniku. Dobro bi bilo, da je to proti koncu njegovega delovnika, morda si bo lahko vzel več časa za pogovor z njim. Sledi napotnica. Potem domov, pogovor naj se suče o času, kako je bilo oz. kako bo, ko bo nehal piti. Predoči mu, da te skrbi za njega, ker ga imaš rada, da si mu pripravljena stat poleg njega med zdravljenjem. Morda je "kriva" pijača, da ne moreš zanositi? Povej mu, da želiš otroka s treznim človekom, da s takim kot je sedaj ne vidiš sebe zraven njega. Začni pakirat eno malo potovalko, najosnovnejše stvari, naj ti pri tem pomaga. Potem si že skoraj zmagala. Skozi bodi z njim, ne dovoli, da gre po slovo k prijateljem. Naslednje jutro pa: gasa!

Srečno!
Default avatar

toygirl

Mislim, da je edina pot ta, da mu postaviš ultimat: ali jaz ali alkohol. Za zdravljenje alkoholizma se bo moral odločiti sam, imeti močno voljo in vztrajati. Če ga bo zdravnik pripravil do tega, da se gre zdravit, on pa ne bo čutil potrebe, saj je po njegovem le "občasni pivec", potem je zdravljenje samo izguba časa.
Moj bivši fant je tudi alkoholik. In ker sem odraščala v družini, kjer sta bila oba dedka alkoholika in oče tudi in vem, kako je živeti v družini z alkoholikom, nisem hotela svojega življenja preživeti ob partnerju alkoholiku. Svojemu bivšemu sem zato rekla, da naj izbere med alkoholom in med mano. Izbral je alkohol, zato sem ga zapustila. Čez pol leta (je iz drugega konca Slovenije) je prišel jokat na moja vrata in prosil, da bi bila še naprej par, da se je spremenil, da ne pije več.. a mu nisem verjela. Moj sedanji fant se je enkrat tako napil, da se je s sodelavcem na službeni zabavi stepel vpričo svojega šefa. Ko mi je to povedal, sem popenila. Dala sem mu še eno priložnost, ker je obljubil, da je bilo to prvič in zadnjič, da se je napil in od takrat ne poskusi niti kapljice alkohola.

Upam, da vama bo uspelo premostiti težavo z alkoholom. In ne odlagajta zdravljenja na jutri. Ne uniči si življenja zaradi nekoga, ki tega morda ni vreden. V takem odnosu, v katerem se zdaj nahajata, je bolje ne imeti otrok, kajti utopično je misliti, da bo otrok partnerja odvrnil od popivanja.
Default avatar

brklc

Tebi je pa zgleda dolgčas? Spravi se živet svoje življenje, pa bo partner mogoče nehal piti. Če ne, ti tu ni mesta.
Default avatar

Kako?

Hvala vam za konstruktivne odgovore (nekaterim torej nič hvala). Sem zdajle slabe volje, bom pa vse, kar ste mi napisali, vzela na znanje. Se strinjam, da je nekaj treba storiti. Kar se pa tiče otrok, pa leta tečejo in se že malo tihotapi panika, da na koncu še mama ne bom.
Default avatar

Robi...

Kako? je napisal/a:
Če boš sama spoznala, zakaj te privlačijo takšni ljudje, zakaj se želiš z njimi ukvarjati in zakaj živiš s takšnim človekom, bo to največ, kar boš lahko v svojem življenju storila.
Default avatar

jova

Kako? je napisal/a:

škoda tvojega šivljenja. Ne bo nehal. Njemu dol visi kaj ti misliš o njegovem popivanju. Srečno
Default avatar

h

Pri odvisnostih je samo ena varianta, žal - ultimat! Če se ne bo odločil zate in za zdravljenje, potem veš, kaj mu največ pomeni in dokler sam ne bo pogledal realnosti v oči in sprejel dejstva, da je odvisnik mu ne moreš pomagati. Tudi jaz se strinjam - pri takšnem odnosu nista zrela za otroka. Glede na to, da si recimo še dovolj mlada, lahko še vedno spoznaš partnerja, s katerim imaš otroke. Samo eno življenje imaš, bodi spoštljiva do sebe in se potrudi narediti čim lepše gnezdo zase in za svojo družino. Res ti svetujem, dagreš čimprej v knjižnico in prebereš Peklensko gugalnico od Sanje Rozman.
Default avatar

Kako?

H, sem že brala Peklensko gugalnico od Sanje. Uf, ko je včasih lažje nič storiti, ker se zadeve dogajajo samo občasno, kot zbrati moči in prekiniti zadevo, ki ni normalna. Vem, bo treba zbrati moči. Ko bi le bila mlajša ...
Default avatar

h

Kako? je napisal/a:
Kaj naj ti potem rečem - srečno pri tvojih odločitvah. Da ne bo pomote - povsem te razumem, da ni enostavno zapustiti partnerja.
Default avatar

Kako?

Hvala vam vsem še enkrat, grem še malo na sončka.
Default avatar

nikoli ne bo brez alkohola

Kako? je napisal/a:
Boga zahvali, če s tem tipom ne boš mama!! Kaj sploh še delata skupaj?! Že zdaj je hud alkoholik, kaj šele bo? A veš, da je izredno malo ozdravljenih alkoholikov? Nekateri zdržijo kako leto ali nekaj let, potem se jim pa dokončno utrga.
Čimprej je možno, vzemi pot pod noge in stran od tega tipa! Z njim bo življenje pekel. Ti boš pa pri 40 čista razvalina in prebutana, ko se mu bo to zazdelo. Če imaš kaj pameti, jo uporabi! Če pa ne, pa potem ne reci, da te ni nihče opozoril, ko je bil še čas.
Default avatar

Alijanka

Moj oče je alkoholik. Nihče ga ne more spravit na zdravljenje, razen lastna volja. Mamo ima zelo rad, ne vem kako bi živel brez nje, pa je vseeno nima dovolj rad, da bi zaradi nje nehal piti. Tudi mene ima najbrž rad... :( Pa nikoli zaradi mene ni nehal piti. Ne vem, če je to vzorec vseh alkoholikov... rada bi ti povedala, da ne pričakuj, da bo nehal piti zaradi tebe ali pa zaradi načrtovanja otroka, ker ne bo. pa čeprav te ima neskončno rad in čeprav si neskončno želi otroka... alkohol ... to je zasvojenost. Ko se bo sam spravil na zdravljenje, ko bo hotel, da mu pomagaš bo učinkovito, prej pa po mojem mnenju ne.
Škoda te je, ker vidim, da ga imaš zelo rada. težko ti tole rečem, ampak... jaz .... bi zbrala vse moči in odšla stran. Prav zato, ker vem, da nezdravljen alkoholik prinese v družino samo trpljenje.

Jaz ne bi z njim delala v rokavicah, ampak bi mu jasno priznala, da s takim človekom ne bom živela, ker si pač zaslužim boljšega. Res ultimat. alkohol ali ti. Žalostna pa si lahko samo v primeru, če že vnaprej poznaš odgovor. Izberi primeren trenutek.

Glede neplodnosti..... stara si 35 - ne bom se vmešavala ker ne poznam primera, ampak... če ne pokaže interesa (razloži mu kako dojemaš njegovo pitje), potem ti bo bolje, da začneš drugo zvezo in mogoče končno poviješ svoje dete.
Default avatar

Robi...

Vedite, da ljudje, karkoli že počnemo, v prvi meri to počnemo zaradi sebe in zaradi lastnih občutkov.
Pa naj bo to še ne vem kako nesebično dejanje.

Sebičnost ali nesebičnot je relativen pojem. Če počnem nekaj, kar ustreza večini, sem nesebičen, če pa delam nekaj, kar drugim ni všeč, sem pa sebičen:)

Kaj je pa dobro, je pa druga zgodba.
Default avatar

DRRR

Pa sej niste normalne babe...enkrat na 14 dni se ga naseka, pa že kar alkoholik..?? Dejte si mal prebrat kakšne norme mora izpolnjevat človk, da se ga tretira za alkoholika...tele budalaštine v zvezi z alkoholom so pa res že orenk prerasle normalne okvire...
Japajade, zdej imate doma že kar vsakega dedca al pa fotra alkoholika, ki spije gajbo pira al pa 3 litre vina na en teden...to je bolano razmišljanje..
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

toygirl

DRRR,

ne, ni alkoholik tisti, ki na vsake 14 dni spije eno pivo ali pa tudi tri in se zna obvladat. Alkoholik je tisti, ki se ne zna obvladat, nima meje, se napije in potem naslednji dan pokliče v službo in prosi za dopust, ker jasno ne bo govoril šefu, da ima "mačka". In če se to ponavlja, če zapostavlja službo, domače, mu ni mar zase in za druge... to je alkoholik.

Tudi jaz sem danes popoldne popila kozarček bovle, pa menda zato nisem alkoholik. :)
Default avatar

al anon

Čimprej poišči društvo za pomoč družini alkoholikov, zdravljenja sta potrebna OBA,, TI da se odučiš vzorcev obnašanje ki si jih prinesla iz svoje družine s katerimi njega podpiraš pri tem početju in on da dojame kam ga ta način življenja pelje.
Poglej oddajo na to temo, je bila par dni nazaj na SLO1 pozno zvečer, naslova ne vem so bili pa trije primeri zdravljenih alkoholikov, eden iz Prage, druga iz Finske, tretji iz Francije, ki so se (o)zdravili.
Vsekakor je pred vama težko obdobje v katerem bosta potrebovala veliko moči in podpore tako drug od drugega, sorodnikov, prijateljev , ki jim je vsem potrebno povedati na kakšno pot se podajata.Verjetno bo s spremembo navad in življenja posledično prišlo tudi do Izgube koga od teh a sigurno bodo v vajino življenje prišli drugi s katerimi si boste blizu, se razumeli in podpirali.
Srečno.
PS. alkoholik se ti ne sme smilit,če mu hočeš pomagat
ne ostajaj z njim če se nima namena spremeniti
sprejeti ga takega kot je ne pomeni sebi uničiti življenja
preden se, če se tako odločiš, podaš v novo vezo naredi veliko na sebi,
da te ne najde enak primerek

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren