Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Kako partnerja alkoholika spraviti na zdravljenje?

Default avatar

izkušena

Moj oče je zdravljen alkoholik. Odkar sem se jima rodila jaz in še prej je imel težave z alkoholom (= kot pišeš ti, ni ga bilo dogodka, izhoda, obiska trgovine, da ne bi bilo zraven še pitja, je šel po službi na pir, ga ni bilo do poznih večernih ur, poklical mat in ga je morala priti iskat, pa še njegovega kolega zapeljat domov; na kakšnih zabavah se je napil, delal sramoto, ostajal do zadnjega, filozofiral, težil itd.
Tako kot ti je moja mati ves čas upala, da se bo spremenil, ni se. 26 let mu živ boh ni mogel dopovedati, da ima problem, NE, problem smo imeli vsi drugi; čeprav je bilo nakoncu že tako, da je pil sam, zaprt v svojem kabinetu in zjutraj ni šlo brez vsaj enega šnopca pred službo.
Zdravil se je na Gorenjskem in prisilnega zdravljenja ni, ker če hočeš, da ima vsaj šanso, da mu uspe na dolgi rok, se mora sam odločiti in sam vztrajati in trdo delati, ker že tako je ogromno povratnikov - po tem kar pišeš tvoj še svetlobna leta ne bo pripravljen.
Smiliš se mi, ker si tako dolgo čakala in upala, zdaj pa zaradi svoje biološke ure, namesto, da bi mu rekla ali alko ali jaz in to dosledno izvajala, misliš v tole godljo roditi še otroka in to še za medicinsko pomočjo, ALO; REALNOST KLIČE! Ko boš prišla sesuta od terapij, čustveno na tleh in boš rabila podporo - on se bo šel napit in ga boli kita zate in za vse, še trdna in zdrava partnerstva včasih tega zdravljenja ne morejo prenesti, kaj šele vidva, ki sta odvisnik in soodvisnica.
Prosim te, v imenu še nerojenega otroka, nikar, zaradi svoje sebičnosti in trme, ne obsodi otroka na tako življenje, jaz sem to življenje živela, pa še marsikdo in to res je nekaj naslabšega, kar lahko narediš svojemu otroku.
Mislim da sem na forumu alkohol brala o eni, katere oče je leta nazaj hodil na prisilno zdravljenje, napisala je, da je prva njegova pot ko so ga spustili bila - jep, v najbližjo gostilno, TI ga ne moreš odvadit pitja, ON se lahko, ko bo sam priznal, da ima problem.
Default avatar

težko je

Ko se zaljubi, vsaka ženska misli, kako bo iz silne ljubezni, ljubeče in uspešno spremenila svojega moškega. Pa temu na žalost ni tako.

Alkoholik se spremeni le in le in samo če - si tega zaželi sam. Nihče drug ne more vplivat na njegovo odločitev, torej zdravit se bo šel le takrat, ko bo to začutil sam.

Lahko mu postaviš ultimat, alkohol ali jaz, vendar vedi, da je to navadno izsiljevanje in da bo tip prej ali slej ponovno pil ali ti začel težit, da je zarad tebe moral to in ono in spet začel pit. Če se bo odločil prenehat, se bo odločil sam.

Iskren pogovor s tvoje strani je vse kar lahko narediš, povej mu, vse kar si želiš, kaj te moti, kaj bi želela, potem je na njemu da se odloči ali pa se odloči ti. Torej imaš še vedno možnost, da pač ostaneš z njim in ga sprejmeš in vzljubiš kljub njegovem popivanju ali pa odideš in prekineš razmerje. Oboje je pa kar huda rešitev, sploh pa če si želiš otroka in imaš pri tem težave.

Srečno v vsakem primeru, ne bo ti lahko, a vendar, možnost za uspeh obstaja, če boš pri vsem tem iskrena in ne boš izsiljevala ali postavljala ultimate. (moje mnenje)
Default avatar

Metka Betka

Prebrala sem samo tvoj post in na tvoj naslov odgovarjam: težko oziroma nemogoče.

Glede na ostalo vsebino pa bi ti srčno predlagala, da sebe spravič na kakšno zdravljenje, mogoče za začetek na Al anon (za svojce alkoholikov) ali pa na kakšno terapijo, da boš prepoznala, da si resnično "odvisna" od njega, saj se tudi v tem prispevku vglavnem ukvarjaš z njim, kaj bi ON moral, kaj ON počne, kaj ON NE počne in tako naprej. Nekako tudi bolj iščeš rešitve za njega, kot za sebe, kar v osnovi pomeni: če se bo ON spremenil, bi bilo vse ok (iluzija).

Alkoholizem v tvoji družini ti je pustil posledice (ki se jih zavedaš ali pa ne), prav tako tale partner s svojimi pivskimi turnejami vpliva nate, zato ti proces prepoznavanja (kako da si ravno z moškim) in zdravljenja toplo svetujem.

Torej na kratko: malo več se ukvarjaj s seboj, manj z njim.
Otroci pa naj počakajo.

Vse dobro ti želim.
Default avatar

co-co

Pozdravljeni!

Prosim, naj se javi kdo (posebno ženske), ki jim je uspelo spraviti partnerja na zdravljenje. Ne verjamem, da takšna obstaja. Vedno je še nekdo drug. Služba, kazni, nesreče, bolezni. Ne poznam primera, da bi to storil samo zaradi nje.

Gornji nesrečnici pa sporočam, da se ne bo nikoli spremenil. Če bi te imel rad, ne bi pil, oziroma bi takoj poiskal pomoč.
Default avatar

Nekdanji Alkoholik

POZDRAVLJENA TREBA TE JE POSTAVIT NA REALNA TLA on je nič drugega kot alkoholik in verjemi da mu ni mar zate , ampak mu je prioriteta alkohol je periodični alkoholik ki je izrazit ,sebičnež , manipulator prve vrste , in bo obljubljal obljubljal pil pa bo še naprej KER mu to pri tebi dobro uspeva , mal se zjokca ti mu spet nasedeš in to je začaran krog !

Samo uničuješ soi življenje zberi moči in ga zapusti pa naj ti dokaže če te je res kdaj imel rad bolj kot flašo resnica je lahko zelo kruta !!!

RAD bi ti povedala kja bolj spodbudnega vendar tvojo ljubezen do njega izrablja za nadljevanje pijančevanja ker ve da si neoodločna , in ti neveš da si že dolgo soodvisna kot parterica od njega s to izjemo da se ti še lahko postaviš na noge on pa dobro ve kaj mu je narediti če ni prevelik slabič in se bo raje odločil za samopomilovanje in živel ndalnje življenje z 2flašo 2 OTROK bi rad še njemu uničila življenje !
Brane nekdanj Akoholik !!!
Default avatar

Lola83

Moji sestri se isto dogaja, vendar je za razliko veliko mlajša in še povrh naivna. Jokica, ki ne more brez njega, kot da je edini na tem svetu. Pri 35. letih pa bi bežala vstran od njega! Če hočeš otroka, potem za božjo voljo ne z alkoholikom.
Default avatar

polda19520

Se mu pa takšno pohajkovanje zgodi tudi čez teden, npr. v sredo, in potem v službo v četrtek sporoči, da bo imel dopust, ker bo šel kao na morje ali kaj podobnega.
------------------------------------------
To pomeni,da se napije konec tedna in vsaj enkrat med tednom.
To pa pomeni tudi,da je praktično pijan celi teden.
Alkohol v telesu deluje tudi naslednji dan po pitjo pa še naslednji dan .
Zato pa alkoholiki potrebujejo tretji ali pa četrti dan svojo dozo.
So pa samo vikend pivci,poklicni šoferji naprimer.
dosti različnih vzorcev pitja je na tem ljubem svetu.
Berem, da imate željo pomagati možu pa tudi sebi,vam toplo priporočam za prvi korak
AA- skupine za svojce.
Najprej se vi pripravite kako pomagati sebi in njemu.
Želim vam dosti moči,se pa splača.
ob priliki vam bom povedal kako je pri meni potekalo pitje,zdravljenje in končno mirno in zadovoljno
življenje med svojimi domačimi
Default avatar

cika

Sanja Rozman: Peklenska gugalnica
Default avatar

kampiranje

Ne bom citirala 2 letne borbe s prikritim alkoholikom. Tisoč obljub, praznih besed, obiski AA.....ipd.

Nič od niča. Dokler v njegovi glavi ne bo naredilo "klik" in priznanje samemu sebi, da je alkoholik, se lahko ti postavila na glavo in ne boš nič dosegla. Zdravljenje, ha, ha, ha...........lahko se samo še smejem na vse skupaj. Toliko o tem.

Moj iskren nasvet, popokaj šila in kopita in bejži proč, kolikor te noge nesejo. Vprašaj se ali je z njegove strani brez "pogojna ljubezen", ki jo tako zvedavo omenjaš. Kajti ta je prava le, če je obojestranska. Torej razmisli.

Meni je njegov doktor rekel. "Gospa, če mu želite pomagati, ga zapustite, pa če se bo odločil, da bo šel na zdravljenje v bolnico, mu lahko kot prijateljica stojite ob strani". Kajti dejstvo je, da on s teboj manipulira, ti pa nimaš svojega jaza, kot ga dolgo tudi sama nisem imela.

Sedaj sem srečna in mirna, nihče več mi ne teži, ne smrdi in bruha po stanovanju. Hvala bogu, sem ga zapustila in rešila svoje dostojavnstvo in življenje.

Orok itak ni sposoben narediti, kajti prej ko slej tudi erekcije več ne bo imel. Alkohol je tihi, a sigurni ubijalec. Bodi srečna, da še nimata otrok, kajti ta otrok ne bi bil nič kaj ponosen na svojega očeta.

Zapusti ga!!!!

L.p.
Default avatar

cof

Prebiram komentarje,in nasvete
ženska ljubi alkoholika LJUBI,
kljub njegovim nočnim pohajkovanjem,
Glede na komentarje sklepam ko partner zboli ne vem ...z rakom,ali ga zadane kap,
je edina rešitev da pustimo partnerja,

Alkoholizem je bolezen polna nepotrebnega zla za družino in tudi za zasvojenega.
Komentarji da jo ne ljubi ,in postavljanje ultimatov alkoholiku je tako kot bi otroka vprašali kaj imaš raje :mami ali eno velikoooo čokolado .
Vsem ki imamo take in podobne probleme pa želim sprejemanje problemov, brez obsojaj kdo je kriv ter kar se da uspešno reševanje le teh.


Lep pozdrav
Default avatar

prav..

Pa naj bo po tvoje. Bolezen se mora zdraviti, ni mi pa jasna ta bolezen, kjer bolni noče ozdraveti.
Tukaj se pa strinjam. Ultimati so brezveze. Boj z mlini na veter pa še bolj.

A kako ga spravit na zdravljenje? Jah, vprašajte se, kaj bi vas ozdravilo soodvisnosti in imate rešitev.
Default avatar

Sorela

>Nujno na samoiniciativno zdravljenje.Otrok ni rešitev.Kaj,če bo tudi otrok pijanec?TI,kot ženska in žena pojdi k aLANON na pogovore in se udeležuj srečanj.Povabi ga s seboj.Takoj mora prenehati,ne pa,da se izgovarja.Ljubezen do osebe ni pitje alkohola.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren