Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

pitje alkohola v 1. mesecu nosečnosti

Default avatar

Lara003

Pozdravljeni imam eno vprasanje. Kaj se dogaja s plodom v prvih 4 tednih kako se razvija in kaj je najbolj pomembno za njegov razvoj? Vceraj sem izvedela da sem noseca menstruacija mi zamuja manj kot teden ampak sem kar dosti pila v zadnjem casu ali to kako vpliva na njegov razvoj in ali ima lahko kaksne posledice. Kaj je najbolj pomembno da bo z otrokom vse v redu? Hvala in lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni Lara003,

najprej vam čestitam, nosečnost in materinstvo je neverjetno potovanje in nas na tej poti marsikaj preseneti. Pa vendar, razvoj ploda je zelo dobro preučena stvar, in lahko o tem najdete ogromno informacij na spletu.
Seveda, v nosečnosti pijenje alkohola odsvetujemo, ni varnega odmerka alkohola v nosečnosti, priporočamo absolutno abstinenco. Ker je narava izredno pametna, vse kar se zgodi v tako zgodnji nosečnosti ali nima vpliva na plod, ali provzroči tako hude posledice, da privede do zelo zgodnjega splava, torej velja pravilo "vse ali nič". Če ste še noseča, je velika verejtnost da bo s plodom vse ok (sicer so splavi v zgodnji nosečnosti pogosti in na to nimamo veliko vpliva). Za v bodoče, svetujem vam da se dobro prehranjujete, da se redno gibate in da se izogibate razvadam. Najbolj pomembno pa, uživajte v nosečnosti in ne skrbite preveč, ker nimate vpliva na večino stvari.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si