Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

pitje alkohola v 1. mesecu nosečnosti

Default avatar

nose

z možem sva načrtovala nosečnost, pa nama ni uspelo. Sedaj v mesecu januarju mi je izostalalo perilo, kar pomeni, da sem zanosila v mesecu decembru. Ker pa je to bolj vesel mesec, sem tu pa tam spila kozarec ali dva penine, na zaključku 3 kozarce rdečega vina, ob praznovanju novega leta prav tako penino. Zanima me ali lahko takšno pitje alkohola škodi otroku.
Default avatar

Swan

pa si naredila test, da veš da si noseča? kozarec penine ti nima kaj škodovati
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Don't cry, just say "f°ck you" and smile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
Default avatar

nose

ja test sem naredila takoj po izostanku perila.
Default avatar

Swan

nimaš se kej bat...samo ne prakticiraj več tega ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Don't cry, just say "f°ck you" and smile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
Default avatar

televrina

Zračunaj si približno datum zanositve (ponavadi je to na sredi meseca med eno in drugo M): lahko se BZ sekiraš, ker si mogoče zanosila šele v januarju, žurala si pa v decembru, kajne? Sploh pa, en kozarec je malo, da bi bilo kaj škode.
---------------------------------------------------------------------------------
Prevajanje: http://www.parisienne.si/

Medved z otoka, zgodba za otroke:
http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knj ... otoka.html
Default avatar

**M

Mislim, da ti teh par kozarčkov ne bi smelo škoditi. Mogoče si zanosila po tem, če imaš dokaj redne M se da zračunat. Za primer ti dajem sebe, ko sem bila noseča sem imela slikanje kolka (rentgen) in me je bilo nasmrt strah če bo kaj narobe, potem sva s dr. Pušenjakom zračunala da sem zanosila par dni po slikanju in je bilo vse v redu.
Default avatar

fss

Pila sem kot žolna in sploh nisem vedela dokler nisem bila noseča skoraj 3 mesece. Z otrokom ni bilo nič narobe
Default avatar

Asya

V tem obdobju, v katerem si zdaj ti, če je z zarodkom karkoli narobe, pride do spontanega splava. Torej, bi spontano splavila še preden bi ti izostala menstruacija in ti sploh vedela ne bi, da si bila noseča, ker bi mislila, da si pač dobila menstro. Zato ne skrbi, ker je vse ok.
Default avatar

se bojim

...da ni čisto tako nedolžno, kot se slepite ene! Sem enkrat brala eno raziskavo, da že kozarec vina na dan spočetja zna povzrpčiti precej nepravilnosti na plodu, ki pa morda niso ravno letalne, se pa manifestirajo! Brez skrbi, narava vse zabeleži! Morda pa imate tiste, ki ste to prakticirale, zaenkrat samo več sreče kot pameti (ker le te vam itak primankuje).
Default avatar

tud jst

Isto sem zanosila decembra, novo leto pa je bil en tak dan , ki ga že leta nisem doživela - me je sedaj sram priznati - bilo je pijano.... Da sem noseča sem zvedela v prvem tednu novega leta.
Tudi jaz sem se sekirala kako bo, ker sva se močno trudila da zanosim., Septembra je na svet prijokal čisto zdrav dojenček - hvala Bogu!
Verjetno, če ne bil bilo opitega prejšnega novega leta ob času oploditve, tudi septembra nebi zibali. Takrat sem se po dooolgem času sprostila!
Pogumno naprej ;)
Default avatar

ja jst tud

sva se res dolgo trudila pa ni in ni šlo!
potem pa 31 dec...oba po dolgem času bolj pijana kot trezna in zanosim!dedek Mraz je uganil kaj si želiva :) sedaj pa že štiri mesece crkljamo zdravo in najlepšo deklico :)
sem bila tako obremejena,da bi trezna teško zanosila!vse bo ok in kot že rečeno-če ne bi bilo bi telo že poskrbelo,da ne bi videla tega pluska.
Default avatar

Primož

se bojim je napisal/a:
Enkrat sem bral eno raziskavo, da če človek preveč bere takšne raziskave, da ne postane vsak dan bolj brihten, ampak ravno obratno.

Baje tudi za to poskrbi kar narava sama.

primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

katka76

Zdravo,

ne sekiraj se preveč, ker to bolj škoduje otročku, kot kozarček ali dva ali....., Tudi jaz nisem vedela 2 meseca, da sem noseča in smo ga žurali kot nori (veliko alkohola), ampak v trenutku ko sem izvedela opustila alkohol in cigarete 100%. Danes imam najlepšo in najbolj zdravo deklico na svetuuuu.

Drži se :)

Lp, K.
Default avatar

megaboy

Skrb zaradi tega, ali bo zaradi tistega pijančevanja kaj narobe z otrokom, bo otroku škodovala bolj kot pa alkohol.

Bo pač veseljak, ko bo zrasel, kaj naj bi blo druzga?
Default avatar

šiš[email protected]

Menstruacijo bi morala dobiti na dan poroke. En teden pred poroko sem imela dekliščino, na kateri je bilo veselo kot že dolgo ne, dan pred poroko so mi postavljali smrekice - bilo spet veselo, poroka pa je bila itak vrhunec vsega...aja, dan po poroki smo spili še preostanek vina...4 dni po poroki naredim test in - noseča!!!
Danes je to dete staro 11 let, zdravo, pametno, nima nobenih težav - razen z mano:))))
Brez skrbi!!!!!!
Default avatar

dej, dej

Lepo pozabi na tiste kozarčke v decembru in uživaj v nosečnosti. Tako zgodaj je plodek tako zaščiten, da tisti alkohol nič ne škodi. Tudi jaz sem "pila" in prenehala tisti dan, ko je test pokazal +. In do konca nosečnosti nisem več "pila". Rodila ob roku zdravega otroka. Amen.
Default avatar

bebebree

V tako zgodnji nosečnosti so samo dve možnosti. Ali se nosečnost nadaljuje ali pride do spontanega splava. Če je vse ok pomeni, da alkohol ni imel vpliva. Če bi naredil škodo bi prišlo do ss.
Default avatar

kako malo vemo

Plod itak ni takoj od začetka priklopljen na mamin krvni obtok, tako da grehi do izostanka menstruacije sploh ne pridejo do njega. Ko menstruacije ni, narediš test in pogruntaš, da je konec heca - in takrat ga dejansko tudi mora biti, ker zdaj pa tudi zarodek kasira, kar greši mama.
Tako da tale tvoj zarodek novoletne žurke ni niti od daleč povohal.
Default avatar

lana12

Spostovani!
Vceraj sem veliko cistila s 70% alkoholom in pri tem vdihavala hlape. Tudi roke si veckrat na dan razkuzim z alkoholom in splaknam s toplo vodo - pri tem se mi zdi da tudi vdihnem kar nekaj alkoholnih hlpov. Pa me zanima, ce lahko taksne koncentracije alkohola skodujejo plodu (v 3. mesecu). Hvala za odgovor! Lep pozdrav, Lana
Default avatar

Andreja

lana12 je napisal/a:
To bi bilo bolj vprašanje za zdravnika, ki pa na tem forumu ne sodeluje. Prosim, izberite s seznama http://med.over.net/forum/.
Mislim, da ni dobro, če pogosto vdihavate alkoholne hlape. Če pa se zgodi sem in tja, ne more škodljivo.

Moram pa nekaj vprašati glede vašega početja - zakaj si tako pogosto razkužujete roke? Če ne delate v zdravstvu ali kaj podobnega, to ni ravno dobra navada.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren