Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Kam po pomoč v primeru težav z alkoholom

Default avatar

Turbocar

Pozdravljeni

Pred približno tremi leti sem bila določena kot skrbnica stanovanja, ki je trenutno v postopku zapuščinske razprave na sodišču, lastnik še ni določen uradno kaže pa, da bova to jaz in moj brat. Jaz študiram v tujini, med tem ko brat oddaja stanovanje v najem študentom, poleti pa airbnb gostom. Jaz imam stalno prebivališče še vedno prijavljeno na naslovu stanovanja.

Problem je, da brat oddaja tudi mojo sobo, zato se v času, ko sem v Sloveniji ne morem vrniti vanjo, ampak moram najeti sobo drugje. V času moje odsotnosti brat sicer skrbi za stanovanje, a tudi služi zelo veliko denarja, ki gre izključno v njegov žep. Glede na to, da stanovaje še nima uradno določenega lastnika, predvidevam da nič od naštetega ni zakonito oddaja sobe študentom kot tudi airbnb gostom med poletjem. Študenti prav tako ne plačujejo davka.
Prosila sem ga že, da se pogovoriva, a vsakič zatrjuje, da bi mu morala biti hvaležna, da skrbi za stanovanje v času moje odsotnosti in da bi sicer mogla plačevati velike stroške vzdrževanja stanovanja. Mene situacija jezi, saj o vsem odloča brat, mama ga podpira, saj nekaj denarja nakazuje tudi njej. Zanima me, kaj je najbolje, da v tem primeru storim, ga lahko kam prijavim na davčni urad, policijo, kakšno drugo inštitucijo?

Zanima me, ali s prijavo ne škodujem tudi sebi, saj sem vedela, kaj se dogaja, a ga prej nisem prijavila, ker sem bila preveč zaposlena s študijem, da bi se lahko še ukvarjala s situacijo doma,poleg tega v Sloveniji tudi nimam ljudi, ki bi se lahko s tem ukvarjali namesto mene. Stalno prebivališče pa imam še zmeram prijavljeno na naslovu stanovanja, ki se oddaja.

Ali obstaja kakšna oblika mediacijske pomoči, z mano se namreč brat ne želi pogovarjati, s prijavo mu grozim že leto dni, a se na to ne ozira, saj ve,da to iz tujine ne bom mogla storiti.

Zelo vam bom hvaležna za odgovor.
Lep pozdrav

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren