Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

KAKO POMAGATI ODVISNIKU

Default avatar

6ra

Pozdravljeni!

Rada bi se obrnila na vas z naslednjim problemom:
Pred nekaj meseci mi je partner priznal, da že nekaj časa kadi heroin na folijo, stvar me je zelo presenetila, saj na kaj takega ne bi nikoli pomislila. Najprej sem se odzvala z očitki, kasneje pa sem mu rekla da bi mu rada pomagala da preneha in obljubil mi je da bo tako tudi storil.
Ker prej nikoli nisem sumila, da mi kaj prikriva, je bil to zame velik šok, začela sem se se spraševati kaj vse bi mi lahko še prikrival in moja negotovost me je vodila do tega, da sem mu začela pregledovati telefonske izpiske, kjer se je vstrajno ponavljala neka številka. Kasneje mi je povedal, da je to številka njegovega dilerja. Omenjeno številko sem si zapisala in naslednji mesec, ko je prišel nov izpisek se je ta številka še vedno ponavljala, pa čeprav mi je partner obljubil da je prenehal z uživanjem droge.
Ta stvar me je razjezila in spodbudila k temu, da sem zvečer ko je zaspal pregledala žepe njegovih oblačil in ni mi bilo treba dolgo iskati, da sem našla v papirček zavito kepico rjave barve in košček folije. Zjutraj, ko je vstal, sem mu povedala kaj sem našla, pa se je na moje presenečenje razjezil in me vprašal zakaj brskam po njegovih stvareh.
Po daljšem pogovoru mi je spet obljubil, da bo zdaj sigurno nehal in vrgel heroin stran.

Prepričal me je, da bo nehal s pomočjo metadona, ki ga je kupoval od nekega narkomana, vendar sem pred nekaj dnevi spet našla koščke ožgane folije v njegovem žepu, kar dokazuje da sva spet na začetku.

Ker z drogami nimam veliko izkušenj, upam da mi boste vi lahko svetovali kaj naj naredim, ker sama ne najdeva rešitve in se vrtiva v začaranem krogu.
Pravtako ne vem kako naj se obnašam do njega, najraje bi ga poslala v ..., pa vendar mi razum pravi, da mu moram stati ob strani, čeprav težko, ker je že večkrat izdal moje zaupanje.

Res bi bila vesela vsakega nasveta
Priponke

zasvojenost droga heroin.jpg
(112.75 KiB)

Default avatar

Vesna Pečelin

Pozdravljena

Pravite, da vas je vaš partner zelo presenetil in to v negativnem smislu. Nihče ne bi ostal ravnodušen ob spoznanju, da je njegov najbližji zasvojen. Kdor se ni sam ali v bližnji okolici srečal s problemom drog lahko misli, da je odvisnost samo slaba navada, ki se jo da odpraviti, če si to le dovolj želimo. Žal odvisnost ni samo razvada. Zasvojenost spremeni strukturo in delovanje možganov zasvojenca. Gre za proces, ki se razvija in poglablja, v začetnih obdobjih prevladujejo ugodni učinki drog, kasneje pa odvisnik za dosego istega učinka potrebuje vedno več droge. Droga je umetno pridobljeno kemično sredstvo, ki zaradi svojih sestavin in učinkov spremeni uživalčevo mišljenje, počutje in vedenje. Odvisnost od opioidov je resna stvar, poslabša vsa področja življenja: njegovo telesno zdravje, njegovo psihično stanje, sposobnost funkcioniranja v družbi, njegov značaj, zelo pa prizadene tudi njegove najbližje.
Tako kot pri drugih odvisnostih je tudi pri odvisnosti od heroina težko razložiti, zakaj se je skoraj nemogoče zadržati in ne vzeti novega odmerka droge. Zadeva ni tako preprosta. Želja po prenehanju jemanja droge ni dovolj za uspešno vzdrževanje abstinence. Želja in pripravljenost lahko zadostujeta za vzpostavitev abstinence, ne pa tudi za njeno vzdrževanje. Zdravljenje odvisnosti je proces, pri katerem mora odvisnik najprej prepoznati, da je zasvojen in se odločiti za spremembo.

Dosedanje izkušnje nas učijo, da je katerokoli samo biološko zdravljenje obsojeno na neuspeh. Zato mora vsako farmakološko zdravljenje spremljati psihoterapevtski pristop. Metadon je zasvojljiv, če že- metadon je zato bistvenega pomena strog nadzor nad jemanjem, ker če temu ni tako, pomeni jemanje metadona samo preusmeritev odvisnosti na drugo drogo. Na nikakršen način pa vas ne sme fant prepričati, da bi mu verjeli, da bo od dilerja, ki preprodaja metadon le tega kupil in se na tak način »odvadil« drog.

Raje od metadona bi vam priporočila konkretno zdravljenje v eni izmed terapevtskih skupnosti. Zdravljenje torej zajema raznolike oblike pomoči le izbrati morate pravo. Mi vam zagotovo ponujamo dobro in konkretno obliko pomoči.

Fant mora spremeniti običaje in navade, spremeniti odnos z okolico, starši, vami, spremeniti način razmišljanja ipd. Zdravljenje za odvajanje od uživanja drog mora zaobjeti vse dejavnosti, ki vodijo osebo v kar najbolj dolgotrajno abstinenco in socialno vključenost..
Proč s folijami, zvitki, lažmi, praznimi obljubami ipd. Ljubezen se gradi na temelju iskrenosti in zaupanju. Ljubezen je odgovornost. Obojestranska. Zamišljajte si prihodnost ob človeku brez odgovornosti, vrednot, brez jasne vizije za življenje..


Mnogo poguma na poti do rešitve.
Pričakujemo vaš klic na brezplačno telefonsko številko 080 12 21
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

bajadera80

Draga 6ra,

žal imam za sabo skoraj popolnoma enako izkušnjo. Sedaj že bivši fant mi je, ko sem končno v njegovem avtu našla folijo in heroin, priznal, da ga jemlje že nekaj časa. In tako se je začelo... Obljube, da bo nehal, kratka obdobja, ko (skoraj) ni jemal in je hodil na srečanja odvisnikov... upanje... in potem vse znova. Čudno obnašanje in heroin. Vse skupaj je trajalo nekaj več kot dve leti. Na koncu sem obupala in odšla, saj tako nisem mogla več živeti.
Ko si dlje časa z odvisnikom, skozi boleče izkušnje spoznaš samo eno: da bo droga vedno na prvem mestu. Ni važno ali in koliko te ima rad - drogo ima raje. Vse to je močnejše od razuma, močnejše od racionalnega mišljenja... ne moreš razumeti, kako mu je lahko vseeno, da ti laže in ti prizadene - kako mu je lahko vseeno, da mu droga uničuje zdravje, življenje in odnos s tabo. Ampak tako je - in TI nimaš nobene moči in argumentov, da bi to spremenila.
Kar nekajkrat - prevečkrat - mi je moral lagati v obraz in me prizadeti, da sem prišla do tega spoznanja: med tabo in drogo bo vedno izbral drogo.
In dokler se sam ne odloči, bo tako.
Lahko se na glavo postaviš.
Ne se slepit, da bo pustil drogo zato, ker te ljubi.
Nikoli si ne bi mislila, kako ti lahko nekdo gleda v oči in ti hkrati laže kot pes teče. Si predstavljaš, da se je zadeval tudi, ko je bil bolan, jaz pa sem mu verjela, da je to reakcija na močna zdravila, ki jih je moral jemati, in sem vsa zaskrbljena skrbela zanj in mu kuhala čajčke?
Narkomani so odlični lažnivci, ko si v nekoga zaljubljen, mu pa tako ali tako verjameš še več kot bi mu sicer.
Ne verjemi njegovim besedam, verjemi samo dejanjem!!!

Moja izkušnja je slaba, pa čeprav menim, da se komu kdaj tudi uspe rešiti drog. Vendar ne z obljubami in sami od sebe, doma... to so samo izgovori! Naj gre v komuno, vendar naj se za to odloči sam.

Ti pa se vprašaj, ali si želiš biti z nekom, za katerega ne boš nikoli vedela, ali bo jutri spet posegel po drogi... Ko bo zamujal, boš vedno razmišljala, ali je zavil k dilerju. Zmoreš to - hočeš to?

Jaz sem poizkusila, in ni šlo.

Želim ti veliko sreče in moči!
Default avatar

razocarana vita

15 let obcasnega uzivanja vseh moznih drog.obdobja tudi po celo leto brez drog.pekel od pekla.veliko pogovorov vendar ne strokovnih,nikoli nobene strokovne ustrezne pomoci-a mi lahko daste kancek upanja,da se z vsem potrebnim nastetim,se,da kaj resiti-zaziveti drugace-prosim prosim za hiter odgovor,hvala.lp
Default avatar

Vesna Pečelin

Razočarana Vita

Prava rešitev obstaja- verjemite!
Pokličite nas v Zavod Pelikan 01 548 03 63, kjer vam lahko ponudimo najustreznejšo obliko pomoči za vaš problem,
pri nas se že dolga leta ukvarjamo z odvisniki in njihovimi svojci in z našo pomočjo se je rešilo že veliko življenj.
Kar pogumno- izplača se!

Vesna
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

razocarana vita

hvala za vas res hiter odgovor...ter za upanj,se slisimo-lp
Default avatar

merlylin

Rada bi pomagala odvisnikom
Default avatar

obupana28

Pozdravljeni,

mi lahko napišete kako bi lahko pomagala ? Smo v breznu drog, pa ne vemo kako pomagati nam dragi osebi.

L.p. Obupana
Default avatar

Vesna Pečelin

Pozdravljena obupana. Slutim, da ste v stiski in da ne veste, kako na prej. Vabim vas, da nas pokličete na eno izmed spodnjih telefonskih številk in se pogovorite z nekom izmed nas. Če želite, se lahko na istih številkah naročite tudi na brezplačni in neobvezujoči svetovalni pogovor. Problem ni nerešljiv in veliko je tistih, ki jim je uspelo.

Pogumno!

Tadeja Janežič
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

jzj

Žal imam tudi jaz takšne izkušnje.Štiri leta laganja,skrivanja,manipuliranja,...Samo da moj dragi se je odloču za komuno,sedaj je tam skoraj 4 mesece in zaenkrat kaže še kr dobro.
Zelo pa me je strah,kaj bo z mano glede mojega zaupanja,ko bo prišel domov.Težko je zaupat nekomu,ki te je milijon krat nategnu,pa vendar bom nekako mogla.

Želim pa vsem puncam in ženam teh nesrečnih fantov(moških) veliko poguma,umirjenosti,zaupanja,živcev in sreče.............še kako bomo vse to in še kaj potrebovale!!
Lep pozdrav
Default avatar

nevemher

Imam vprasanje, ki je zelo kratko in jedernato in bi prosila tudi za tak odgovor. Kako lahko pri nekomu prepoznamo odvisnost od heroina? In ce je lahko nenehno vrtanje po nosu del tega vedenja? Ce je, me zanima zakaj je tako. Hvala za odgovor!
Default avatar

Vesna Pečelin

Pozdravljeni.
Žal odgovor na vaše vprašanje ni tako enostaven, kot je vprašanje samo, a bom vseeno poskusila.
Nikoli še nisem slišala, da bi bilo neprestano vrtanje po nosu znak zasvojenosti od heroina. Pogosteje je to posledica slabe navade, kot kaj drugega.

Trenutno zadetost lahko prepoznate po različnih znakih, a naj povem da niso vsi prisotni oz. niso vedno tako močno izraženi, da bi jih lahko drugi prepoznali. Nekateri med njimi so:
- majhne in ozke zenice, ki ne reagirajo na svetlobo
- utrujenost, zaspanost, "kinkanje"

Zasvojenost pa se lahko prepozna tudi po drugih znakih, za katere spet ni nujno, da so vedno izraženi vsi:
- zanemarjenost, pomanjkanje osebne higiene
- hujšanje
- stalno izposojanje denarja, vedno večje zadolževanje, lahko tudi kraje
- manipulacija, slabi odnosi z družino kot posledica izkoriščanja

Upam, da sem zadovoljivo odgovorila na vaše vprašanje.
Lep pozdrav,
Tadeja Janežič.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

Kokain

Ja jaz bi zelo rabil nekoga da mi pomaga.Droge uživam že 20 let.Ne redno ampak preneham za kakšno leto,potem pa vedno začnem jemati znova.Moja zadnja pavza od drog je bila dolga 5 let.Končno sem si uredil življenje,se začel ukvarjati s športom in zdravo živeti.Že na pogled sem bil drugačen,sem se zredil 23 kg.Delal sem ves čas tudi ko sem bil zasvojen.Ljudje v okolici ne vejo za ta problem.Sedaj sem spoznal punco ki je iz kraja kjer drogo kupujem.Tako sem po 5 letih ponovno začel jemati kokain.S punco sva nehala,jaz pa še naprej uživam velike količine kokaina.Saj ga ne dolgo ampak ga res veliko,denarja imam dovolj da ga kupim kadar si zaželim.Sem bil veliko časa na heroinu,ampak to proti kokainu ni nič.Zato me je zelo začelo skrbeti kako naj se tega rešim,da si ne bom popolnoma uničil življenja,in zapravil denarja s katerim sem si nameraval kupiti stanovanje.Za ta denar sem hudo delal in mi ni padel z neba.Tako povedal sem svoje ,in bi prosil za kakršno koli pomoč.Saj si sam ne znam pomagati kot sem si do sedaj.Tudi samo pogovor s pravo osebo ki ve za kaj se gre bi mi pomagal.hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

kadar začutite, da sam ne boste zmogel, je veliko različnih možnosti zdravljenja. Lahko se obrnete na Center za zdravljenje odvisnosti v Ljubljani, ali na regionalne Centre za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Lahko poiščete pomoč v različnih svetovalnicah ki delujejo v Centrih za socialno skrb, ali v društvih ki se ukvarjajo z rehabilitacijo odvisnikov, kot je recimo Projekt Človek (jih je še veliko, odvisno od regije). Lahko se tudi obrnete enega od psihiatrov in psihoterapevtov ki se ukvarjajo z zasvojenostmi. Psihiatrično pomoč krije zdravstvena zavarovalnica, psihoterapija v obsegu in pogostosti ki jo potrebuje odvisnik je večinoma samoplačniška.

Upam, da sem vam na vprašanje odgovorila,

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

ota3

za" Kokain"...

Jaz ti lahko rečem samo to, da je prvo pomembna ena močna želja. Pa motivacija. Jaz abstiniram 7 let in se počutim krasno. Ga ni momenta, ki bi me prepričal da bi spet naredila kakšno neumnost. Stvari v življenju sem z trudom postavila na pravi tir in ne mislim vse uničit, ker je tko fajn bit zadet..Ta droga...to je bežanje..Postavi si vprašanje če boš celo življenje takole. Ne razmišljat samo za danes. Razmišljaj najprej za naprej, za 10, 20 let.
Meni vsakodnevno pomaga nek red, urejenost. Telovadba, zdrava prehrana, včlanjena sem tudi ( na novo!) v bralni krožek. 7 LET JE MINILO 20. JANUARJA LETOS, ko sem zadnjič karkoli vzela. In 7 let se v mojem lajfu dogaja na polno!! Zdi se mi pomembno, da delaš na svojih močnejših stvareh, pa da spremenimo krog ljudi, znancev. Jaz sem zamenjala komplet vse, ljudi, znance. Zdi se, kot da bi si dobesedno zamenjala indentiteto, haha:) Ampak - deluje!!
Smisel življenja? Hmmm...kaj je že to? To je, ko se veseliš življenja, ne pa da si ga uničuješ dan za dnem za zadeve, ki jih sploh ne rabiš.
Da tako razmišljam sem potrebovala kar nekaj časa. Štartala sem pa iz nule in nihče, razen mojega zlatega srčka mi ni stal ob strani..Pravzaprav..oba sva si stala in se dvignila nad gladino potapljajoče se ladje..

Začni z majhnimi koraki in veseli se vsakega dne posebej. Če zdržiš danes, boš tudi ju3. Tako to gre:) No..roko na srce..sčasoma vse skupaj postane "avtomatsko". Itak so misli usmerjene drugam in ni časa, da bi razmišljala drugače kot razmišljam:))

SREČNO!
Default avatar

grand wazoo

tudi jaz sem nekaj let na začetku jemal heroin pa sem šel dokaj kmalu na metadon. zdravilo mi je ful pomagalo saj nisem delal pizdarij in si nekako zrihtu life. potem je pa prišel naokrog stric kokain- metadona sem imel in ga imam 300mg kar je zelo visoka doza zato nisem potreboval horsa za spustiti se iz koke. Kokain sem pred 12-15 leti jemal ztelo pogosto. sem postal malo že odvisen. delal sem pizdarije (kraje in to bratu mami in punci)mislim koliko sem prejokal. Po uživanju kokaina sem se vedno drugi dan počutil krivega da sem si to delal fizično še depresiven sem postajal bolj in bolj dokler nisem začel jemati antidepresive. imel sem pauze brez koke pa spet koka.

izgeda da sem namesto da bi odgovoril odvisniku sem napisal svojo štorijo. fak
Default avatar

odgovor2

za grand wazzo:

vsi smo delali neke pizdarije. Eni večje, drugi manjše. Ne vem kako je s tabo, jaz sem pred leti naredila črto in ne zdi se mi smiselno o preteklosti razmišljat, kot razmišljate nekateri, ki ste čisti celo dlje časa kot jaz.
Ne vem..meni recimo to nič ne pomaga, da se spominjam svoje odvisnosti, ker je bil itak sam poden. Če pogledam nazaj je bilo vse skupaj eno životarjenje in ne vem, zakaj bi šla v detajle. Vsem bivšim in zdajšnjim odvisnikom je skupno to, da bežiš pa ogromno strahov. Človek, ki se odloči, da bo odvisnost pustil za sabo tega ne potrebuje ,ozaveščanja kako se je zadeval, pa kako je kradel pa kako je delal pizdarije, ker je to isto, kot če stojiš na mestu in ničesar ne premakneš. Najbrž mu bo bolj koristilo da ve, kaj abstineca prinese dobrega in občutke povezane z abstinenco.

Namig za odvisnika:
Poznam veliko odvisnikov, ki so dobr postavli na noge in funkcionirajo bolje kot kdorkoli. Za primer lahko navedem gospoda Mitjo Duh.
In še misel za konec..Vse se da, če se hoče. Kjer je volja je tudi pot.
LP
Default avatar

Brave

Lep pozdrav.odvisnik sem ze 10 let.po prihodu iz italije me je psiha matrala 2 leti zato sem zacel iskati zdravnisko pomoc.v momentu ko je zdravnik v psihiatricni bolnici slisal da sem pred tem bil odvisen od heroina in tramal kapljic (eno in isto sranje ), me je napotil na metadontski oddelek v celje kjer so mi ponudili podjezicno tabletko suboxone.to ti bo takoj stabiliziralo psiho pa ne povzrocajo oddvisnosti.oh ce bi bil vsaj malo bolj razgledan in ne toliko obupan,je nikoli nebi vzel.
Dragi moji iz ene odvisnosti v drugo.danes 30.12.2018 je 6 dan odkar po 10 letih ponovno abstiniram.spoznal sem sanjsko partnerko ki mi stoji ob strani in seveda obe druzini.
Recept ce se sam odvajas od drog je preprost; zapri si vse poti do droge,odstrani vse ljudi ki ti skodujejo in definitivno se moras zaposlit za celi dan.fizicna kriza traja 7 dni potem se zacne strmo spuscat na bolje.ampak najzahtevnejse so noci.bolani glavoboli,živcni krci ki ti totalno sesujejo moralo.ko je konec z fiziko pa nastopi zamorjenost in nespecnost ki se lahko razpotegne na par mesecev.cisto odvisno od posameznika.zato za ljudi ki se to niso nikoli dali cez ,svetujem kumune oz r.e.t.o centri.
Sam imam samo to sreco da imam rutinske antidepresive ki bi jih moral imeti ze od vsega zacetka.zato tudi zamorjen nisem.
Trenutno stanje: 10 let sem bil na subotexu in suboxonu(to je dejansko mocnejsa zadeva kot heroin.samo da je kontroliran iz strani drzave),
6dni abstinence,4 neprespane noci in seveda nore bolecine.volja in ljubezen je tista zaradi katere se splaca potrpeti.lp
Default avatar

Pia Hren

Hvala za to izpoved, Brave. Kot že tvoje forumsko ime pove, zelo Pogumno od tebe, da si se na to pot podal sam, brez pomoči kakšnih terapevtskih centrov. Upam, da še vedno vztrajaš in se držiš na tej novi poti.
Kot si že sam omenil, fizično krizo si dal skozi, zdaj pa se začne delo na sebi, kjer se bo pokazalo kako močna je tvoja volja in želja po treznem, zdravem a vendar tako lepem življenju, ki ga boš od zdaj naprej res lahko doživljal v vsej polnosti, ki ga ponuja. Življenje se razteza od veselih, srečnih in lepih dni do tistih bolj temačnih, ko imamo slabe trenutke, vendar ravno zaradi teh potem toliko bolj cenimo tiste svetlejše. Ne ustraši se slabših, vendar jih sprejmi ter preživi tudi kakšen bolj temen dan, tudi teden. Iz takih se namreč največ naučiš in sebe spoznaš še v drugačni luči, saj si prej, pred tem verjetno vedno bežal v omamo. Začni z majhnimi koraki, veseli se malih stvari in malih zmag. Vsak dan abstinence ti bo potrjeval, da si na pravi poti in vsak dan bo malo lažje, če le veš zakaj se trudiš.

Srečno in pogumno,
Pia
Celodnevni pripravljalni terapevtski center
Zavod Pelikan - Karitas
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja Gora
051 339 725
Default avatar

anonimno2013

Jaz imam pa ogromno prošnjo, nima veze z drogo ima pa vezo z denarjem ker sem v zvezi z psihično in fizično nasilnem partnerju in bi se ga rada znebila ampak nimam denarja, nimam službe, nimam družine niti prijateljev kam bi lahko šla. Če mi lahko pomagaš vsaj z 30eur, da si za eno noč plačam prenočišče, bi ti bila iz srca hvaležna

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren