Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

koliko NA DAN spije vaš mož- alkohol?

Default avatar

Noova

vaia3 je napisal/a:
mickaS je napisal/a:
[quote=""bambina iz Torina""]
Seveda pijem. Halooo? Pa iz katerga filma ste se uzeli? Poznam 100000000000000 ljudi, pa praktično nobenega tako čistunskega kot ste ve.

Drugače pa pijem ko mi paše. V družbi vedno, ponavadi vino, včasih šampanjec. Poleti več, tudi pivo. Večkrat si zvečer, ko otroc zaspijo, midva pa se butneva na kavč, nareževa malo parmezana in spijeva vino. Še lepše je to poleti na terasi. Komi čakam:)))

Da bi pa štela kok spije mož, mi pa na kraj pameti ne pade. Imamo ogromno vinsko klet, obožujeva vino in šampanjce, zato tudi rada hodiva v Toskano, na Gardo, v Provanso, Šampanjo itd itd....

In ne boste verjele, smo krasna familija, z urejenim lajfom, predvsem pa me veseli, da moji otroci ne bodo kupovali litrc Starčka ali kakšnega podobnega cenenega vina (kot bodo to počeli vaši za kakšnim voglom na cesti), ampak bodo zrasli v mladostnike, ki znajo k določeni hrani naročiti pravo vino, vedeli bodo kaj je kultura pitja.

Najbolj smešne in patetične ste mi orto abstinentke, ki se ga nabutirajo 1 x na leto. Takrat pa udri po blagu, obnašanje v podnu, cel svet je vaš a ne? Oja, tud take cvetke poznam:)))
Elitni alkoholizem je čisto nekaj drugega kot tisti običajni, s cenenimi vini in pivom ... In pa res super, da bodo vaši otroci se znali elitno napiti. Če se napiješ z dragim vinom zgledaš čisto drugače, kot če te vrže en navaden Starček!
super odgovor, sem se prav nasmejala :)) sama sicer ne spadam med patetične orto abstinentke, ker se ga ne nabutam niti enkrat na leto, prav tako ne moj partner..in neskončno sem vesela, da ne spadam med t.i. slovenceljne, ki se skrivajo za "kulturo pitja", pa za "2 dcl za zdravje" in ostalimi neumnostmi..[/quote]

Ali se pa čistunstvo skriva za 'oh, kako ste grozni, mi spijemo samo kozarec na leto.' ??

Zmerno pitje je DOKAZANO najbolj blagodejno in zmerni pivci so v povprečju najbolj zdravi. Izvolite pogledat številne raziskave. Samo zato, ker določen procent NE ZNA ali NE ZMRE zmerno pit, niso vsi, ki redno zmerno pijejo, pacienti. če vam ne paše, okej, samo tega ne razumem, zakaj je treba zviška gledat na vse, ki jim?!

Tam, kjer je največ demoniziranja in patologiziranja, je posledično tudi največ demonov in bolezni. In ne obratno.
še blj kot pitje pa je slovenceljsko kazanje s prstom na druge - v veri, da smo boljši, pametnejši in oh in sploh bolj prosvetljeni.
Default avatar

vaia3

tipično :)) ne da se mi kregat, povedala sem svoje mnenje, naj si misli kdo kar si hoče..jst mam doma tako, kot mi paše, drugi pa tudi..spadam pa med tiste srečnice, ki nikoli niso v skrbeh kakšen bo partner prišel domov in obratno..če sem za koga čistunka in nosim v sebi demone in podobno (spet mi gre na smeh - preveč nadaljevanke supernatural po moje :)) tudi prav :)
Default avatar

balija

[quote=""BMW 540""]
Nekaj je potrebno spiti, to nas moške drži pokonci. Pivo je dobro za ledvica, mehur, prostato, izboljša razpoloženje....Ene štiri pive na dan je ok in predvsem je to iz zdravtvenih razlogov.
Vino enako, recimo kak litrček na dan ob hrani je tudi priporočljivo za ožilje, srce, holesterol in seveda za splošno počutje.[/quote]

Upam, da se hecaš.
Mož spije precej, vsak dan po par piv. Sama nič.
Danes se govori o manj tveganem pitju, kar je najbolje da si pogledate na www.nalijem.si
Ne pozabite, da vsaj en dan v tednu nič - no, če želite piti manj tvegano!
Default avatar

zdravljen

tisti ki pije dnevno 5-6 piv naj gre na zdravljenje.toliko sem pil jaz pa sem se zdravil in mi ni žal
Default avatar

lili78

[quote=""močno sumim""]
[quote=""tudne bb""]
Ma je to sploh mogoče. Pa to noben ne pije.?????!!!!!!
Mogoče pa ženske zato????[/quote]

Veš mogoče pa pijejo, samo njihove žene tega ne vedo. Doma so pa itak najbolj pridni...
Sploh pa, katera bo priznala.[/quote]

Jaz se z alkoholikom nikol ne bi poročila, ker so sam hudič - se mi s tem pač ne da ukvarjati ... raje spijem pirček, in to VSAK dan :):):) Moj pa pije veliko manj - imam srečo :)
Default avatar

Messo89

Tukaj se ne gre za moske ali zenske! Tukaj se gre za šibke ljudi, ki ne znajo spiti normalno. Tako pijan moski kot- pijana zenska nista privlačna in sta odvratna.
Sam spijem kozarcek dva, ob dobri druzbi z enakimi ljudmi. Alhokol pa ni za vse. Eni so bolj odvistniški in ga zacnejo izrabljati. Potem pa so tukaj nesrece, agresija, locitve....in to vse zaradi pijanckov ki pravite: "pa kaj tri piva so nic to je za žejo." Slovenci so sploh nagjeni k nalivanju in mislim, da bi morali tukaj crto potegnit in pomagat ljudem. Kr je veliikoo prevec negativnih stvari in nesrecnih zivljenj zaradi alkohola. Zakaj ga nebi izločli, ali pa vsaj zmanjšali količino za samo ob praznikih?
Default avatar

zuzujka

Jaz si z veseljem ob kosilu in/ali večerji, privoščim deci dobrega vina, partner pa vina ne mara in si raje privošči pivo, ob kaki drugi priložnosti. Včasih si zvečer ob kakem dobrem filmu tudi zdeliva kako dobro tuje malo pivo, itd. Parkrat na leto spijeva kaj več ob kaki posebni priložnosti, nikoli pa se ne napijeva 'do mrtvega'.

V zmernem uživanju alkohola ne vidim problema, tistega deci vina ob jedi itak sploh ne čutiš, tudi alkohol v krvi je po enem kozarcu daleč od zakonskih 0'5 ... Ko pa redno piješ zato, da bi bil (in si) pijan/a, je pa drugo, seveda ... in v tem primeru se začnejo problemi!