Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

marihuana

Default avatar
Imam eno vprašanje:
kakšne so posledice,če kadiš marihuano 30let.Sem uživalka te droge pa me vseeno zanima.Kadim pa seveda v mejah normale in imam čisto normalno življenje
Default avatar
Zdravo!
Marihuana lahko škodi na različne načine, od neposrednih učinkov do škode, ki prizadene zdravje šele čez čas oziroma kasneje v življenju. Dosedanje ugotovitve kažejo, da redno uživanje marihuane ali THC- ja utegne imeti vlogo pri nastanku rakastih obolenj ter pri težavah z dihali, imunskim sistemom in težavah s plodnostjo.
Dokazano je, da dim marihuane vsebuje nekaj enakih kancerogenih spojin kot tobak, pogosto celo v več koncentracijah. Tobačni dim in dim marihuane skupaj utegneta povzročiti večje spremembe tkiv, ki obdajajo dihalni trakt. Kajenju marihuane nekateri pripisujejo tudi zgodnejše nastanke nekaterih vrst raka v predelu glave in vratu. Marihuana prizadene tudi imunski sistem ljudi. Pri kadilcih marihuane se pogosto pojavijo podobne vrste dihalnih težav, kot jih imajo kadilci cigaret. To so vsakodnevno kašljanje, kronični bronhitis in večja dovzetnost za pogosta prehladna obolenja dihal, večje tudi tveganje za nastanek pljučnih infekcij oziroma pljučnice. Stalno kajenje marihuane lahko vodi k nenormalnemu delovanju pljuč in dihalnih poti. Znanstveniki so našli tudi znake poškodb ali uničenja pljučnega tkiva, ki jih je povzročil dim marihuane. Otroci mater, ki so kadile marihuano imajo lahko živčni sindrom, pri novorojenčkih obstaja večja verjetnost za zdravstvene težave. THC prizadene živčne celice v delu možganov, v katerem se oblikuje spomin (oteži spominjanje nedavnih dogodkov..). Švedski raziskovalci na primer poročajo, da lahko redno dolgoletno inhaliranje THC povečuje tveganje za nastanek nekaterih duševnih bolezni, kot je npr. shizofrenija, kronična tesnoba, osebnostne motnje, depresijo itn.
Pri šibkejših posameznikih marihuana lahko sproži motnje pri zaznavanju samega sebe: razdvojenost osebnosti in preganjavico. Ti učinki se lahko spremenijo v globoko stisko in povzročijo hude psihične motnje, panične krize ali halucinacije.
Pojavijo se lahko motnje pri zaznavanju tipa, vida, sluha, prostora in časa. Vsak poskus podcenjevanja kanabisa pod pretvezo »mehkega mamila«, ki da nima učinkov na organizem je neodgovoren.
Kajenje marihuane se uporablja za dosego lažnega zadovoljstva in sreče, predvsem zato, da bi človek pomiril samega sebe, vendar ali res lahko govorimo o pravi sreči in zadovoljstvu.
Vsak človek išče srečo, vendar človek lahko občuti srečo takrat, ko živi v skladu z vsem, kar je resnično in pravično, ko se zaveda, da so v življenju tako vzponi in padci, ko zna sprejeti poraz in iskati srečo na zdrav način, ko ima moralni čut in spoštuje vrednote življenja. Ko je zadovoljstvo samo sebi namen, rojeva nezadovoljstvo in osiromašenost, ker se človek zapira vase. Premislite, če ste srečni v življenju, kaj vam prinaša marihuana oziroma zakaj se ji predajate. Pravite, da imate povsem normalno življenje. Merila za normalno življenje so zelo različna. Je res vsa sreča v življenju skrita v omami?
Pozdrav
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Pozdravljena!tudi js kadim občasno marihuano in vem da v dobeni drogi mehki ali trdi ni nič dobrega.Takrat,ko ti uporabljaš marihuano se počutiš tako lepo sproščeno ampak še vedno tako dolgoročno gledano pa ti pusti posledice,kot vse vrste drog.Seveda si bolj pozabljiv,nervozen,če je nimaš(saj js sem bila) in seveda ti slabša zdravstveno stanje,saj veš v dobeni stvari ni dobro pretiravat in jo zlorabljat.Pa tudi imunski sistem se ti slabša in se ne prav počutiš.Ne vem ali že imaš otroke ampak zagotovo vem,da to ne bo dobro ne zate ne za tvoje otroke!Imam znanko,ki je redno vsak dan kadila jointe seveda je bil otrok izpostavljen temu in je pasivno tudi on užival marihuano(se ti zdi to prav?)vsaj svojih potomcev ne bi smeli zastrupljat,če to počnemo že sami....torej če bi občasno človek skadil kakšen joint ni panike samo tradicije ti ni treba nadaljevat cel lajf ali pa si človek,ki si želi tako živeti,odločitev je še vedno le tvoja.

LP
Petra
Default avatar
Kleopatra,
upam, da te določeni odgovori niso preveč sesuli - sama sem pravtako dolgoletna kadilka (sicer še ne 30 let) in me pravtako nič ne moti. Posledice? Mhm, zaenkrat nobenih. Prebrala sem veliko raziskav pa izkušenj kadilcev in kot kaže - se psoledice razlikujejeo od človeka do človeka. Menim, da je zdrav tisti človek, ki zna samodisciplinirano UŽIVATI čutno življenje in to vključuje tudi poštenost do samega sebe, ko ti nekaj ne paše pa to kljub vsemu počneš.
Mogoče tale forum ni primeren. Tu na marihuano gledajo kot na vse druge droge - kot na nekaj, kar ima svojo inteligenco in se je treba zoper to boriti. Tudi ko vzamejo katero drogo, nanjo gledajo kot na nekaj, kar "polni praznino" ipd. (ne morejo denimo razumeti, da je večerni joint lahko nekomu enako kot kozarec dobrega vina pri večerji ipd...)
Jaz na to gledam kot na eno od vrst hrane za dušo (in se ne zmenim za vsa pametovanja tule) - tako kto rada poslušam določeno zvrst glasbe, berem določeno zvrst literature ipd... Z zavedanjem, da je vsako vedenje/početje lahko "beg", "droga", ...
Predlagam da pobrskaš po tujih forumih - sicer pa : zanesi se predvsem nase. Tu ne boš našla razumevanja za svoje početje - razen pomilovanja v stilu: "ja, očitno pred nečem bežiš..." in potem naštevanje najslabših možnih scenarijev...

Vse dobro ti želim:)
Default avatar
Tudi jaz sem kadil marihuano in poskusil druge vrste drog ampak mi je uspelo prenehati ker sem zaradi marihuane in tovrstnih drog postal čisto zmeden... Bi pa priporočal vsem uživalcem drog kot tudi Kleopatri,da se naj poskušajo odvaditi.
Default avatar
Samadhi, droga je droga. Pa tudi če je "samo" marihuani. Samo filingi so drugačni.
Zato sprejmi, da si pac na travi, in ne polepšuj zadev, ker je vse en in isti šmorn :)
Default avatar
Pozdravljeni

Pred časom sem ugotovila,da moj 20.letni sin občasno (1x mesečno na žurkah) že 3 leta kadi travo. Zelo sem bila šokirana in ne vem kako naprej. Prosim za nasvet kako sina podučiti da naj preneha s tem.
Default avatar
Pozdravljeni

Pred časom sem ugotovila,da moj 20.letni sin občasno (1x mesečno na žurkah) že 3 leta kadi travo. Zelo sem bila šokirana in ne vem kako naprej. Prosim za nasvet kako sina podučiti da naj preneha s tem.
Default avatar
od enajstga leta jo redno že kadim in od enaindvajsetega leta naprej mi je možgane zvalil ...tolk sem na dno padu da si ne morete mislit...skor shiz0frenja, brate, pa da mi nekdo bere misli in take...a bote rekl da je nedolžna??
pustmo to da nekdo jo pokadi vsak 2 dan, al pa zvecer...redno kajenje je full škodljivo, s tem mislim vsaj 3 jointe an dan, vsak dan, 365 dni v letu...pa bote vidl kva vam se bo sfuzlalo...
me zanima ce je imel še kdo podobno izkušnjo..naj prosim kar napiše(pod pogojem da je strstni kadilec, da vidimo njeno aktivno delovanje)

lp
Default avatar
woman

rešitev so samo stalni pogovori ter sledenje otrokovim obcutkom.Mislim pa da ni res da pokadi samo 1x mesecno na žurkah,je treba pazit kr smo kadilci marihuane zelo dobri manipulatorji.
sam sem kadil marihuano 4 leta in moram priznat da sem imel psihicne motnje kot so:slab spomin, fobija pred ljudmi,pozabljivost celo med pogovori...

moje mnenje je, da se lahko uzivalec odvadi le kadar res to zeli v svoji glavi
vem sam kr sem nehal komaj ko me je punca pustila in se mi je zmesalo da sem se lahko odvadu
ni blo lahko nehat!
Default avatar
tRAVA JE en velik shit, folk ne ve kako ti to uniči možgane to je bolj nevarn kot marsikej drugega. ......30 let kadit marihuano.... to sigurn ni ok, pri teh letih bi ženska že lahko prišla k pameti in se ne več ukvarjala z marihuano.
Rino
Default avatar
Woman

Če potrebujete nasvet se obrnite na tel.št. 080 12 21

Vesel Božič in Srečno v letu 2009!
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Marihuana ni koristna v nobenem pogledu. To res ni ok zadeva, strupena za organizem in škodljiva za psiho. Pejte proč od marihuane, ne zastrupljajte se.
srečno 2009
lp
Sintia
Default avatar
Pozdravljeni vsi,
pred kratkim sem izvedela (14 dni), da moj 15 letni sin kadi travo. Kakšno, ne vem, ker se na to ne spoznam. Pravi da kadi 2 meseca, torej mislim, da se je zkagal vsaj za pol. Pri preiskavi sobe sva jo našla, kar je potem priznal. Nikakor ne najdemo skupnega jezika, je uporen, nesramen, šprica šolo - postal je drug ćlovek. Je 1. letnik SŠ. Seveda sva z možem znorela. ko sva izvedela. Ima vse omejitve, zasežena štipendija, telefon, računalnik, v šolo ga vozim in pobiram ob uri. A vmes prešprica. Lepo sem mu ponudila 2 poti, da neha in se zresni ali ga prepustim pristojnim organom. Pa se nič ne sekira. Starejši sin je ok, a ga mlajši tudi ne upošteva. Ne gre zlepa, ne zgrda. Na sankcije se vede uporniško. z smejanjem v obraz. Mož je zelo bolan, sama pa težko vse zmorem.
Prosim za vsakršno pomoč.
Ali naj grem na šolo k socialni ali kam...
Rada bi mu pomagala.
Hvala, suka
Default avatar
Pozdravljena

Če želite pomagati sinu morate najprej pomagati sebi in sicer s pravim načinom pristopiti k vašemu sinu. Napotke za prve korake iz vaše stiske lahko dobite na naši skupini za starše, pokličite me ( 080 12 21), da se dogovorimo za termin.
lp
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Re: marihuana
Napisal: WOMAN
Datum: 25.11.2008 09:13

Pozdravljeni

Pred časom sem ugotovila,da moj 20.letni sin občasno (1x mesečno na žurkah) že 3 leta kadi travo. Zelo sem bila šokirana in ne vem kako naprej. Prosim za nasvet kako sina podučiti da naj preneha s tem.Zdravo Woman,

star sem 22 let in ko berem to sporočilo, vidim svojo mat kako ga tipka nekaj let nazaj.

Model ima prav, ki pravi da smo manipulatorji oz. da prikrivamo (usaj starsem, saj vemo, da jim ne bo prav in ne bodo razumeli - tako kot tebi), drugače pa to res ni nič posebnega....Sine ga najbrž poha mal več (zelo možno da dnevno ali vsaj tedensko), ampak bolj ko ga bos ti kregala in nasprotovala in kaznovala, slabše bo...Sine bo še vedno pohal, dokler bo ON hotel, samo da se boste še kregal zravn... Dajte ga pustit, pogovarjajte se raje z njim in ne p..., ko bo reku js sm pa skadu joint - verjemte, da raj vidite, da vam vse pove po resnici, točno koliko pokadi koliko popije (vam pove kot prijatelju), bolš kot da vam nekaj prikriva, medtem ko ga vi .. že ko je reku da 1x mesečno....Morte mu stat ob strani in ko bo dojeu, da mora ven iz tega, bo imel vas zraven.

USMERJAJTE ga, ne DOLOČAT kaj naj in kaj ne.
Default avatar
pa še neki, če boste res te modele na 080 klical, vas bodo napsihiral čist, pa še nč ne bo pomagal...Ja če bi men mt upadla s kšnim 080 scenam ja men se strga.

Kaj pa 080 ve o teb, tvojem sinu in odnosu? Še o drogi ne ve velik (vsaj o kanabisu klestijo buče, ki so nekje napisane) - sj od kje pa nej vedo? a iz knjig hahaha

Woman ti sam brez panike - Sine bo kul, sam delovne navade more obdržat med kajenjem trave - js jih nism, zj sm pa u .. - lenoba k spi do 1h pop. pa išče čim lažji zalsužek..medtem pa prži base.....To ni kul, ne pa joint na dan.
Default avatar
Živjo, star sem 19 in bakam že dve leti, 2-3 mesečno.

Do zdej še .........., v šoli mi gre bolje, občasno bakanje (ne vsak dan, tist je too much).

Tist kar na 080 številkah govorijo, predvsem kar se tiče kanabisa je pa 99% laž.

Marihuana v nasprotju z drugimi drogami, vključno z alkoholom, ne povzroča smrtnih predoziranj. Folk, alkohol je problem.


Tak da komaj čakamo legalizacijo.. :) to takrat pa holland<3
Default avatar
travo kadim zdj tri leta vsak dan po 2 3 jointe in sm cisto ok... mislim ja saj vpliva na vsakega drugace ampak mislim da ce imas ti razciscene stvari v glavi in nimas nekih psihicnih tezav to ni nic slabega...ne vpliva na moje motorne sposobnosti kot recimo alkohol, ne vpliva na kratkotrajno izgubo spomina, kakor pri pijanosti...mislim jaz ko sem "zadeta" samo lazje delam stvari...tudi v soli se naprimer lazje skoncentriram...in mi je to super...vse skupaj mi samo polepsa...naprimer dezeven dan. kot je napisala ena pred mano...eni nemorjo razumet da je vecerni joint tako kot kozarec dobrega vina ob vecerji;)
Default avatar
R se ne strinjam s tabo nikakor, trava prej ali slej začne vplivat nate, absolutno negativno. Pridobivanje koncentracije s travo? Daj no mir. Ne laži sebi. Trava vpliva na izgubo spomina, dolgotrajno... v vseh pogledih ne prinese nič dobrega, na začetku ti je fajn, pol pa ni več to to...., sledi pa depresija in pobitost in apatija ....
Brez zamere.
pa pusti to neumnost pri miru,
nisi frajerka, če kadiš travo!!!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren