Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

komune

Default avatar
pozdravljeni!

zanima me, kje v sloveniji delujejo komune (sama vem le za eno v Novi Gorici - brat Sonce in sestra Luna)... kje bi se dalo kaj vec zvedeti o tem? preko interneta sem iskala stran za Novo Gorico, a je bilo iskanje neuspesno... zanima me vse: kje je, koga sprejmejo, kaksen red imajo, so dovoljeni obiski, je versko pogojena, kdo jih vodi, kaksno odgovornost prevzamejo clani, koliko casa ostanejo v komuni -le do fizicne ozdravljenosti ali lahko prav zazivijo na novo tam za zmeraj, kaksni so pogoji, da te sploh sprejmejo...


hvala za informacije
Default avatar
Lep pozdrav!
V okviru Zavoda Pelikan - Karitas deluje v Ljubljani Celodnevni pripravljalni center za odvisnike od ilegalnih drog. Namen centra je odvisnike pripraviti na vstop v Skupnost Srečanje - komuno. Da se odvisniki lahko vključijo v pripravljalni center morajo opraviti določene svetovalne razgovore, zdravniške preglede ter vspostaviti abstinenco. V pripravljalnem centru so nastanjeni od 3 - 6 tednov, potem pa vstopijo v komuno.
V Sloveniji imamo štiri komune. Kot ste že omenili v Novi Gorici, potem v Vremskem Britofu, na Čadrgu nad Tolminom ter v Razborju nad Sevnico. Razbor je tudi edina ženska komuna pri nas.
Komuna je visokopražni program, kar pomeni, da je njen namen posameznika pripraviti do te mere, da vspostavi trajno abstinenco in se po treh letih polnopravno vključi v družbeno okolje.
Komuna Skupnost Srečanje deluje na principu samopomoči, kar pomeni, da jo vodijo odvisniki sami in sicer tisti, ki je najdlje časa v programu sprejme mesto prvega odgovornega za določeno komuno. V Skupnost Srečanje se lahko vključi vsakdo ne glede na versko prepričanje, kulturo ali narodnost.
Sam sistem komune temelji na redu, delu ter času za osebno rast ter razmišljanje.
Za več informacij pa me lahko pokličete na brezplačno številko 080 12 21.
Default avatar
hvala za vaso hitro objavo ter odgovor!

Le se nekaj me zanima - so komune zaprtega tipa ali ne. Khm, da bi me bolje razumeli, vam bom kar direktno nakazala, kaj zelim. Se da te komune obiskati (kot neodvisnica in nikoli bila odvisna) informativno ali celo prostovoljno delati tam? Take stvari me namrec zelo zanimajo in kot prostovoljka sem delala predvsem z otroki in mladimi (a ne odvisnimi). Bi bilo to mogoce? Bi me sprejeli odgovorni? In ali bi se clani komun s tem strinjali?

Sicer dvomim v uresnicitev moje ideje, a vprasati ni greh...

Vsekakor, pa vam zelim se veliko uspesnega dela!

Se enkrat hvala!
Default avatar
Lep pozdrav!
Zelo me veseli Vaša naklonjenost do dela z odvisniki oziroma do samega prostovoljnega dela. Kar se tiče želje po prostovoljnem delu v komuni Vas moram žal razočarati saj so komune zaprtega tipa in kandidati nimajo izhodov iz komune. Prav tako lahko v komuno pride samo pooblaščena oseba v našem primeru je to koordinator.
Smo pa zelo zainteresirani za Vaše opravljanje prostovoljnega dela v okviru Celodnevnega pripravljalnega centra v Ljubljani, kjer se odvisniki pripravljajo na vstop v komuno. Sam program dela je zelo podoben kot v komuni.
Če ste zainteresirani za to vrsto prostovoljstva me lahko pokličete na tel. 080 12 21.
Default avatar
Lep pozdrav!

Se enkrat hvala za odgovor in cas, ki ste si ga vzeli.
Ja vas odgovor je bil pricakovan in seveda razumem taksno ravnanje, taksna pravila.
Sem zelo pozitivno presenecena glede vasega povabila, ki bi se mu rada odzvala, a me zamina se par stvari.
Bi bilo mozno, da mi posljete vas program dela po mailu (ali pa mi odgovorite kar tu) in ali je to le nekajurno prostovoljno delo ali se odvija cele dneve + noci.

V prihodnje pa vas poklicem.

Hvala vam


lp, girlyone
Default avatar
Lep pozdrav!
Naš program se odvija 24 ur na dan od ponedeljka do petka. Prostovoljno se lahko udeležite za toliko časa kot ga imate na razpolago.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
PozDravljeni!
Zanima me ali je pri vaši skupnosti možnost, da v komuno sprejmete odvisniški par? Imam namreč fanta in nekaj časa sem mislila da naju veže le droga- ker v večini primerov je tako-vendar sem se po dvakratnem 6-tedenskem zdravljenju na Zaloški v Ljubljani vedno vrnila k njemu. Sedaj premišljujeva da bi v komuno odšla skupaj. Ali je to pri vas mogoče in kako potem poteka nadaljno zdravljenje?
Ali so komune brezplačne? Če ne,koliko in kakšen je način plačevanja?
Zanima me tudi kako dolga je ponavadi čakalna doba in ali je potrebno da vstopiš v skupnost "clean"?
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!
Default avatar
Pred par dnevi je bila odprta tudi komuna pri sv. Trojici v Slovenskih goricah.

LP A
Default avatar
lep pozdrav!

Zanima me, zakaj dekleta ,ki imajo fante v komuni ne morejo k njemu na obisk in zakaj se ne smeta slišati niti po telefonu?
ali je mogoče koga prositi da lahko greš na obisk ali mu vsaj poslati kašno pismo!
najlepša hvala za odgovor!
Default avatar
zanima me financiranje kimuna ker vem da uzamete cloveku 350 od 400 socialne pomoci potem pa slisim da dobite od drzave 2400 eur na osebo ki jo imate notr?
in te info so precej preverjene ampak nimam info ampak ce se izkaze da je to res boste goreli...ker je to se ena zdravstvena svinjarija kako zasluzit na bazi najsibkejsih
Default avatar
sori nisem se dobil kje bi lahko objavil svoj post
alora dejmo redc bobu bob u komunah primanjkuje ljudi baje da drzava financira 2400eur mesecno na osebo ki je notr se pravi je to biznis in ljudje niso v prvem planu pelikan karitas na goriskem bo dozivel par pretresov pred novim letom ker ce se odogovorne osebe ne bodo odzvale kot je treba bom osebno vlozil par obtoznic ker to je svinjarija kar se pocne ni pomoc ampak kako potegnt cim vec denarja da sefi sluzijo in tega noben ne vidi

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren