Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

trda droga

Default avatar

mojca

Imam sina, ki se zdravi z metadonom, hkrati pa uziva drogo. Ne pomaga ne prepricevanje, ne prosnje. Do sedaj sem mu omogocala studij (izredni), kar je bilo se dovolj uspesno. Ker mi je pred kratkim vzel vse prihranke, sem se odlocila, da ne bom vec skrbela zanj. V komuno noce, o ibogainu noce slisati, ceprav sem stopila ze v stik z zdravnikom.
Mogoce je edina resitev, da ga napodim iz stanovanja, saj enostavno ne gre vec. Kaj lahko se storim ?
Default avatar

jana Hrovat

Pozdravljeni!
Velikokrat so ravno pritiski svojcev tisti, ki mladostnika spravijo v taksno stisko, da je pripravljen opustiti drogo in se vkljuciti v katerega izmed programov. Dokler bo imel vas sin topel dom, moznost dostopa do denarja, hrane...in dokler bo vedel, da lahko racuna na vaso pomoc (materialno) bo zelo tezko zapustil ta nacin zivljenja kakrsnega zivi sedaj. Velikokrat je potrebno postaviti jasne pogoje, da mladostnik zacuti, da mislite resno in da ne more vec manipulirati z vasimi custvi. Pri tem je seveda potrebna skladnost v ravnanju obeh starsev, da se moznost manipulacije zmanjsa.
Z ibogainom ne boste resila sinove zasvojenosti, saj je to le se ena od drog in razen tega, da boste placali veliko denarja, ne boste dosegli nicesar drugega.
Jana
Default avatar

nobody

Moj nasvet je, da ga vržete iz stanovanja. Ko bo brez vsega se bo mogoče zamislil in se le odločil za komuno.
lp
Default avatar

eli

Sama sem bila dolgoletne odvisnica in povem vam, da mora biti odvisnik "stisnjen v kot" in šele potem bo mogoče pripravljen narediti kaj zase.Pomagate mu lahko šele ko si začne sam pomagati,v vseh drugih primerih mu dajete le potuho in mu posredno pomagate pri drogiranju..Lep pozdrav!nobody je pisal/pisala:
>
> Moj nasvet je, da ga vržete iz stanovanja. Ko bo brez vsega
> se bo mogoče zamislil in se le odločil za komuno.
> lp