Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Alkohol sošolkinega očeta

Default avatar

Pika

Pozdravljeni!!

Prosim, da mi pomagate kaj naj storim oz. kako naj pomagam sošolki, katero doma oče pretepa, ker je vedno pijan. Sošolka se nam je zaupala (sošolkam) in nam rekla, da je kronični alkoholik, ko pa smo ji omenili zdravljenje pa je rekla, da oče pravi, da je pri zdravi pameti. Tako kot njo, pretepa tudi njeno mlajšo sestro. Sestra je stara 9 let, ona pa 14. Zaradi modric po hrbtu in drugje dosti šprica šolo in si izmišljuje vse možne izgovore. Kako ji naj pomagam?? Se sploh kaj da storiti? Aja pa še to. Bila je že pri socialni delavki na šoli, ta ji pa ni nič pametnega svetovala ampak samo rekla, da če bo imela še kdaj bolečine oz. modrice naj gre k zdravniku.
Hvala za pomoč!!

Lep pozdrav!

Pika
Default avatar

jana Hrovat

Pozdravljena!

Svoji sosolki pomagaj tako, da ji prisluhni, jo poskusaj razumeti in ji pomagaj, da bo v zivljenju videla tudi pozitivne strani: skupaj prezivljajta prosti cas, pocnita nekaj kar je obema vsec...
V druzinah, kjer vlada alkohol je veliko zmede, joka, agresije, bolecine, iskanja izhodov iz situacije, nemoci...Tezave se kopicijo in zrtve v teh druzinah so velikokrat otroci, ki le nemocno spremljajo kaj se v tej druzini dogaja. Najvecjo moc ima mama, ki oceta postavi pred jasno dejstvo ali alkohol ali ona in njeni otroci. Mame to zelo tezko naredijo, saj se vedno mislijo, da bodo moza lahko prepricale naj preneha s pitjem. Prosnje, negodovanje, obtozevanje ne pripelje nikamor in druzina se le se bolj zapleta v zacaran krog. Mama mora zbrati pogum, da naredi ta korak in postavi moza pred dejstvo. Tako mama kot hcerki naj se poskusajo pogovoriti z ocetom takrat, ko bo trezen. Do njega naj izrazajo pozitivna custva in ga prosijo, naj ostane trezen in mu takrat tudi predlagajo zdravljenje, saj zasvojenost potrebuje zdravljenje oziroma urejanje.
Kot sem ti napisala ze na zacetku, da ji lahko pomagas tako, da ji stojis ob strani in da bo vedela, da se lahko vedno obrne nate.
Jana
Default avatar

Neda

Spoštovana dr.Hrovatova!

Na žalost pogosto ni zadosti, da ti nekdo tako stoji ob strani in da te posluša, saj mama ni vedno tako močna, da bi zasvojenost očeta premagala oz. oče tega ne prizna. Pogosto se takega človeka boji celo okolica, kar pomeni, da materi nihče ne priskoči na pomoč, ker se alkoholika bojijo. Kaj pa v tem primeru? Jaz sem ostala na ulici, ker so se očeta vsi bali: celo toliko, da sem bila komaj polnoletna, a to ni zaleglo za pomoč ne prijateljev, ne sorodnikov. Vsi zatisnejo oči, čeprav so imeli pred tem vsi polna usta nasvetov.
Nekako ne najdem uspešnega izhoda iz take situacije, še posebej če si otrok ali mladostnik.

Neda
Default avatar

jana Hrovat


Zal mi je, ker ste se znasli v taki situaciji. Zavedam se, da so ravno otroci in mladostniki tisti, ki nosijo posledice alkoholizma v druzini. Mnogokrat nemocni opazujejo kaj se dogaja v druzini. Res je, da se velikokrat stvari obrnejo tako, da imamo obcutek, da nas drugi zapustijo, ko jih najbolj potrebujemo. Toda vsi ti ljudje ne morejo prav nic narediti namesto nas. Prav vse korake moramo narediti sami, drugi nas pri tem lahko le podpirajo, nam stojijo ob strani. Zavedam se, da so ti koraki tezki, a na zalost ne obstja lazja pot.
Zelim vam, da bi se tudi v vasi tezki situaciji najdel izhod za vas.
Jana Hrovat

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren