Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

POMAGAJTE MOJI SOŠOLKI!

Default avatar

ANJA

MOJA NAJBOLJŠA PRIJATELJICA, JE BILA VČAIH ZASVOJENA Z MAMILI.MISLIM, DA SE JO SPET "PRIJEMLJE".
PROSIM POMAGAJTE!!!
Default avatar

MAJA

Mislim, da bi se morala z njo zelo odkrito pogovoriti o tem. Predlagam ti , da je ne vprašaš direktno ampak malo oviješ
zadevo. Že sam pristop lahko pripomore. Predvsem pomembno pa je da malo počakaš in vidiš kako bo ona reagirala.
Default avatar

Jana Hrovat

Pozdravljena!

Ce si ji ze takrat stala ob strani, potem najbrz ves, da prepricevanja, da ima problem in da mora zaradi njega nekaj narediti, ne ucinkujejo najbolje. Svetujem ti, da se poskusas z njo pogovoriti na miren nacin in ji v pogovoru prisluhniti. Povej ji tvoje stalisce do drog in ji povej, da te njeno vedenje moti ter da te zanjo skrbi in bi ji rada pomagala.Pomembno je, da ji das obcutek, da se bo lahko obrnila nate, ko bo to potrebovala in takrat, ko bo sama pripravljena o tem spregovoriti s teboj.
Kaj pa njeni starsi? Ali vedo, da je njihova hci zasvojena? Si ze kaj govorila z njimi!? Ali jim je prijateljica povedala sama? Mogoce si ne upa prositi za pomoc, domaci pa sprememb pri njej ne opazijo.Pogovori se s prijateljico in ji povej, da bos morala o njenih tezavah povedati tudi njenim starsem, saj lahko ti pomembno prispevajo k temu, da bo zacela resevati problem.
Obvescaj me kako ti bo slo oziroma pisi, ce te bo se kaj zanimalo. Lahko pa poklices tudi na tel: (01) 540 24 25!
Jana Hrovat
Default avatar

adela

S sosolko se pogovori ,svetuj ji drustvo "up"v Ljubljani,tam ji bodo zagotovo pomagali,seveda ce zeli pomoc!!!! srecno!!
Default avatar

Matjaž

Za kakšna mamila gre?
Pomagaš ji lahko predvsem ti. Posebno takrat, ko pride tvoja sošolka do kritične točke, da bi zaužila mamilo (ko bi se morala učiti, ima težave, se čuti osamleno .... zato raje zaužije mamilo - s tem za nekaj trenutkov reši težave).
V tem trenutku ji pomagaj, pogovarjaj se z njo in ji poskušaj dopovedati, da težave samo prelaga, da za teh nekaj trenutkov ni vredno zapraviti prihodnosti in da ni sama.

Dvomim, da bi bilo pametno težavo na veliko razglašati naokrog.

LP Matjaž

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren
cron