Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

reto center

Default avatar

daniel2712

pozdravljeni.jast sem bivši odvisnik ki se je POZDRAVIL, v RETO centru v Španiji.Moram rect,da sem bil jast resnicno,trmast in negativno nastrojen narkoman.nisem verjel v nic,moje vizije so bile najbolse in misljenje drugih mi ni bilo pomembno,skratka JST SM OBVLADAL SVOJE ZIVLJENJE,sem seveda mislil dokler nisem pristal v RETO centru.poanta zrdavljenja je taka,da se moras dobesedno se enkrat roditi,kar pomeni da te vŠpaniji najprej psihcno spustijo na realna tla,zato da ti lahko potem pocasi in trdno dvignejo nacin razmisljanja,sploh pa naredijo to zato da se ti izboljsa SAMOZAVEST,.ker narkomani je nimamo,...O psihicnem spuscanju na realna tla govorim v pozitvnem nacinu nekaksnega BRISANJA grdih spominov in navad,sploh pa je zelo pomembno da odvisnik neha videvati DROGO kot pripomocek k nekaksni HITRI SRECI.ko sem bil tam me je en mentor vprasal zakaj se toliko borim in se ne prepostim toku in naj me odpelje BOŽJA VOLJA tja kamor mi je namenjeno,...Jast sem bil pameten in sem se temu smejal in odgovoril,da mi on ne bo govoril kaj je dobro zame da jast nisem 15 let star mulc in da vem kaj je dobro zame,ON PA JE SPREMENIL MOJ NACIN RAZMISLJANJA Z ENIM SAMIM STAVKOM.CITIRAM,: v redu , ce toliko ves kaj je dobro zate in da bos po svojih moceh vodil trenutno stanje svojega življenja,kot si to pocel do sedaj,,IN POTEM,:glej kam te je TVOJA VOLJA pripeljala?!!!V KOMUNO!!!!Medtem ko se sedaj tvoji prijatelji kopajo v morju in uzivajo svobodo življenja si TI S SVOJO VOLJO PRIŠEL K NAM PO POMOC!!!!S tem mi je jasno in ob enem nezno povedal , da moja volja in nacin razmisljanja mogoce res nista bila prava,ker clovek je imel prav ,saj sem res zaradi trme in svoje volje pristal dalec stran od prijateljev(pravih),punce,druzine,skratka življenja..z BOŽJO VOLJO pa mi je hotel povedati,da naj se prepustim toku in naj se neham boriti kot da me hocejo križat,saj so tu zato da mi pomagajo in naj se preprosto sprostim in neham razmisljat o starem življenju.VSE KAR SE MI JE ZGODILO PRED PRIHODOM v Španijo je MORALO ven iz glave,...Lejte,ljudje mislimo da imamo samo psihicne in fizicne zdravstvene probleme.NI RES,...NARKOMANI imajo najvecji problem v duši,ker duša je umazana in zastrupjena in ti to cutis samo ti preponosna psiha govori da na trem podrocju problema NI.Moramo se vprasati,kdaj si nazadnje resnicno CUTIL ŽIVLJENJE,..LJUBIL,SPODBUJAL,POMAGAL in se ob tem DOBRO POCUTIL, kdaj si nekomu dal PRAV brez da te je ob tem bolel ponos,..TO JE DUSA,CUSTVO ki nam govori da to smo mi in ne telo v katerem zivimo,Dušo je potrebno ocistiti in to res lahko naredi le BOG.
BOG,VERA,KRISTJANSTVO,...
jast sem pac celo življenje mislim ,da sem vernik in da jast imam neki odnos z Bogom,Vsaj mislil sem tako.Moj prvi resnicni kontakt z BOGOM se je zgodil nekje na sredini bivanja v komuni.Ko sem se očistil SPIRITUALNE ZASTRUPLJENOSTI in po vsakodnevnih molitvahsem neke noci bil dolocen za STRAŽO na avtoodpadu,katerre RETO odvisniki prenavljamo in prodamo za simbolicno ceno.Malo me je bilo strah ker je bilo to ob treh ponoci in sem bil sam na objektu 4000m2.Zacel sem se pogovarjati z BOGOM,priznal sem mu da jast s svojimi mocmi ne zmorem doseči tisto stopnjo ozdravljenosti da bi lahko normalno naprej zivel.da sem gresil vsak dan in da me je sram pri samemu sebi ter da preprosto ne morem vec in da potrebujem resnicno potrebujem neko ociscenje vseh grehov ki so me dobesedno DUŠILI in sem se jih sramoval,...In tako sem delal vse 3 dni svoje straze.Cetrto jutro ko sem se zbudil,sem,pa zacutil nekaj kar se danes ne znam pojasniti,bilo je kot da bi se sam BOG spustil na zemlju na mojo dušo in me očistil vsega kar me je dušilo in bremzalo pri mojem nadaljnem razvoju,..Resnicno sem bil srecendobesedno sem cutil da mi je bilo oprosceno in da bo od sedaj naprej vse v redu.In tako je tudi bilo.Za svojo izkusnjo sem povedal GLAVNEMU mentorju ki je tam ze 20 let,ker ga je vera obdrzala v komuni,da lahko pomaga druzinam v stistki in posameznikom ki majo probleme z drogo,REKEL MI JE:citiram: Daniel,to je bil tvoj prvi osebni dotik BOGA in da ga bom od sedaj cutil vedno bolj.V naslednjih dneh,sem resnicno zacel cutiti spremembe pri sebi.Nabolj mi je bilo vsec da sem se preko noci nehal razžirati za stvari ki sem jih naredil v preteklosti in se jih sramoval vrsto let.MORATE VEDEDTI,da narkomani kljub svojemu,divjemu obnasanju CUTIJO MOCNO ODGOVORNOST za stanje svoje druzine,za vse kar je slo narobe v casu njihovega drogiranja.MOCNO SE ZAVEDAMO da ni prav kar delamo in ni nam vseeno in moram rect da so ravno ta custva eden glavnih razlogov da se naprej drogiras ker droga takrat postane sredstvo neko OPROSTILNO SREDSTVO ki ti ugasne SLABO VEST,SRAMOTO in vse kar ves da ne delas prav,preprosto mislois da ti je oprosceno kar delas in mogoce pa le ni tako hudo kot misljo drugi.Tako razmisljanje je ze visoka stopnja odvisnosti in dobesedno pomeni da oseba ki tako razmislja sploh ni vec ista oseba ki jo poznas,ker namesto njega/nje razmislja HEROIN(v mojem primeru).Obcutek krivde je mocna in nevarna stvar za narkomana ,zelo pomembno je da odvisnik spozna da mu je bilo oprosceno VSE kar je storil in naj se mu nikoli ne mece naprej njegovih/njenih slabih navad.Ko bo to zacutil in bo oprostil samemu sebi,takrat se bo zacel JACATI in DUSEVNO RAST,..
VERA v BOGA je stvar vsakega posameznika,nihce vam ne bo vsilil volje do vere,vse je na vas.Ljudje vedno pravijo kaksen je to pregovor POMAGAJ SI SAM IN BOG TI BO POMAGAL.in na podlagi tega pregovora smo imeli kar nekaj NEVERNIKOV ki so s tem hoteli spodbiti vero tisitm ki verujejo.To pa zato ker ljudje narobe dojemamo BOGA.to pomeni da BOG ti bo VRATA ODPRL samo skozi vrata bos moral iti TI in nihce drug namesto tebe,Bog ti bo dal moznost da nekaj naredis ampak narediti bos pa moral sam.PRIMER:rabis denar ,prosis boga da ti da denar,..NAROBE!!!!BOG ti bo dal službo,denar bos pa moral zasluziti sam...IN VERJEMITE MI,da ce boste svoje svojce,fante,sinove,hcere,prijatelje,...prepricali da gredo v RETO bo to najboljsa odlocitev in resnicno Vam bodo sami povedali kaj se jim je tam vse zgodilo kar sami ne znajo pojasniti.JAST osebno sem probal VSE mozne vrjante,tablete,zdravniki,psihologi in NIKOLI MI NI USPELO zakaj potem prvi poizkus zdravljenja na DUSEVNI PLATI zdravljenje med ljudmi ki so bili na isti poti kot mi in zdravljenje z BOGOM ,JE BILO USPEŠNO.SEM zdrav,imam hcerkico ,sluzbo prave prijatelje.saj življenje ni vedno roznato samo BOG mi je dal nekaj s cimer se lahko borim proti tegobam vsakodnevnega zivljenja proti vsemu ki se prej nisem znal boriti,..BOG mi je dal vero V NJEGA in VERO VASE.
NE POZABITE DA SO V RETU VSI BIVSI ODVISNIKI IN KRIMINALCI TEZKE KATEGORIJE,sedaj so pa kot najbolj nezni posamezniki kar jih je svet vidu in pripravljeni roko v ogenj dat ZATE ceprav te ne poznajo.VRJAMEJO VATE sploh pa v moc VERE ki je spremenila življenje milojonom ljudi.GLAVNI clovek RETO centa je AMERICAN ki ima na racunu MILJONE EVROV in bi lahko vsako jutro pil kavico z BILL GATESOM , vendar NE ,..on ves daner nameni fantom kot sva midva dekletom ,vsem ki rabijo pomoc,zase obdrzi le nekaj denarja za osnovno prezivetje.JAST SEM IMEL CAST spoznati ga v zivo in ko sva se pogovarjala so se mi ulile solze ker tako iskrenemu clivekiu ne mores lagat ker te prebere kot odpro knjigo,..CLOVEK JE STAR PREKO 60 LET in tako živi že celo življenje.Zakaj potem mi nebi zase rizkirali leto ali dve za svoje zivljenje.
VSI KI BOSTE TO BRALI UPAM DA VAM BO POMAGALO PRI ODLOCITVI odhoda v RETO.Tam ni belih halj in doktorjov ki te filajo s tebleti,zradvljene je predvsem na dusevni ravni kar je izvor nasih tezav z drogo.fizicna kriza je manjsa kar jo prebolis v lepem zdravem okolju,jast sem imel krizo samo en teden pa se to bolj blago,..ze zaradi tega je lazj.doma bi imel destkrat vecjo krizo ker bi me vse spominjalo na drogo.
navlecen sem bil pa 10 let,tako da IZHOD JE in izhod je V TEBI...RETO ti bo samo pomagal najti tisto zilco ki ti bo dala moc da se razvijes v to kar v resnici si.
PA SE TO.NI LEPSEGA OBCUTKA KO SI ENKRAT OZDRAVLJEN IN VES DA JE MUCENJA KONEC in v RETU ce poslusas in se prepustis fantom in dekletom ter seveda BOGU bos SIGURNO prisel na svoj koscek na tem norem svetu ki te bo osrecil in ti vlil volje in moci za naprej.
BOG je v tebi in ne rabis iti v cerkev da se z njim pogovarjas.bodi iskren priznaj grehe in napake in videl bos da bos zacutil nekaj kar ni besede vsaj v nasem slovarju ki bi opisala te obcutke OPROSCENJA in OCISCENJA.
NE POZABITE da je vse to napisal bivsi tezki odvisnik, brez neke vere,motivacije in samozavesti.In ce so mene pozdravili bodo tudi TEBE
SRECNO IN VRJEMI VASE IN glej na BOGA iz druge strani.
Default avatar

bogdan2333555

FUL LEPO za lepe komentarje.pa ful grdo za grde.mislim da je point tega foruma motivacija odvisnikom pri lazji odlocitvi na poti ozdravljenja.zato vas prosim da pisete pozitivne izkusnje ker ce nek narkoman prebere da smo bili v spaniji in da je bilo brez veze smo mu avtomatsko potrdili to kar si on sam misli ze ves cas.da je vse brez veze in nikoli se ne bo odlocil za zdravljenje....
POMAGAJTE JIM Z LEPIMI BESEDAMI
CE smo imeli J...A drogirat se ,bi lahko imeli tudi J...A pozdravit se,an
brez zamere
Default avatar

RETO NA TETO

RETO JE ZAKON
REHABILITACION DE TOXICOMANOS.
Default avatar

MILAN23233

ja se cisto strinjam s tabo.tudi jast sem zelel domov po 6 mesecih samo potem sem se pa prepustil toku in si rekel da huje itak ne mora bit in takrat ko sem si rekel da se ne bom vec upiral sem se zacel spreminjati
Default avatar

tommy vidovič

jaz sem že bil v reto centru zagreb. in se po pol leta vrnil misleč da sem dovolj močan da se ne bom več drogiral. hja. 2 mesca je bilo tako pol pa ....polomija. sedaj sem še bolj navlečen kot pa prej ko sem šel v komuno. ampak. sedaj se želim vrnit in naret iz sebe človeka ne pa da ostanem narkoman do konca. a sedaj se resnično želim vrnit in poskusit znova. vem da mi bo uspelo, no vsaj upanje imam.
Default avatar

ajva

Procentualno nauspešnejši center v odvajanju od trdih drog,alkoholizma,gemblinga...itd. v Evropi.
Deluje po principu prostovoljne odločitve..pridobivanju delovnih navad..samozavesti..in disciplinarne socializiranosti.Za vodilo so si vzeli Sveto Pismo in so v bistvu kristjani.Model si je zamislil američan..ko je kolegu pomagal pri t.i. odvajanju na suho".Zaprl ga je v hišo..katero sta oba obnavljala . Pred tem mu je pobral čisto vse s čimer bi lahko nadaljeval odvisnost.Hranil ga je,..mu ukinil alkohol in cigarete..v tolažbo in vzpodbudo pa mu v roke ponudil Sveto Pismo...Obnovila sta dom in odvadil ga je drog.Prišel je naslednji kolega..itd.To so korenine te današnje organizacije katera ima mrežo po celi Evropi in je popolnoma neplačljiva.Vse kar morate storiti je da se dogovorite z vezo na Obali..in privarčevati za letalsko karto...kamorkoli bi pač radi šli.Center Reto deluje nekaj let tudi že na Hrvaškem..mislim da v okolici Splita .Zasnova teh centrov ter njihovo delovanje ne temelji na principih tako imenovanih komun..Don Perino..itd.
Njihov slogan je : Za upanje - ne za drogo ! To pomeni da vas prvi dan ,ko prestopite vrata Centra priklenejo na totalno abstinenco.Dajo vam vedeti, da ste se prostovoljno odločili spremeniti življenje.Od tedaj naprej je vse odvisno od vas samih.
Default avatar

Leiito

ajva je napisal/a:
Procentualno nauspešnejši center v odvajanju od trdih drog,alkoholizma,gemblinga...itd. v Evropi.Deluje po principu prostovoljne odločitve...Zaprl ga je v hišo..katero sta oba obnavljala . Pred tem mu je pobral čisto vse s čimer bi lahko nadaljeval odvisnost...To pomeni da vas prvi dan ,ko prestopite vrata Centra priklenejo na totalno abstinenco.Dajo vam vedeti, da ste se prostovoljno odločili spremeniti življenje.Od tedaj naprej je vse odvisno od vas samih.
Se da izvedeti na čem sloni ta navedba o uspešnosti? Gotovo na dolgoročnih primerjalnih študijah neodvisnih analitikov. Načelno je problem že definicija uspešnosti, kako je le-ta odpredeljena v Retu?

Če se kot uspešnost meri % detoksikacije ne dvomim v uspeh. Če odvisnika zapremo v hišo in mu poberemo vse substance se bo nedvomno sčistil. Tudi če bi mu dali namesto Biblije v roke Vandotovega Kekca. Predvidevam.

Problem "totalne" abstinence se začne, ko osebo odklenete in ko prestopi vrata ob odhodu. Podatek o odstotku "zdravljenih" odvisnikov, ki so leto dni po prihodu iz Reto centra še vedno clean bi bil zelo merodajen, če že ne nujen, za oceno dejanske uspešnosti, pri čemur je problem metodologija in sama logistika spremljanja odvisnikov in (verjetno) urinskega testiranja slednjih v času po odhodu iz Reto centrov, a glede na to, da trdite, da je Reto "Procentualno nauspešnejši center v odvajanju od trdih drog,alkoholizma,gemblinga...itd. v Evropi", tega gotovo niste navedli na pamet, marveč na podlagi nekih analiz in očitno tudi primerjav z drugimi metodami. Podatki o tem bi bili zelo koristni, ker sicer praktično nobena od tovrstnih ustanov javno ne objavlja stopnje svoje dolgoročne uspešnosti, zainteresirano javnost pa najbolj zanima ravno to, kakšna je stopnja uspešnosti v obdobju enega, dveh ali treh let po odhodu iz Centra.
Default avatar

++beny++

vsak ima svojo taktiko,zame je pozdravljen tisti odvisnik,ki se upa vrniti na kraj drogiranja,se pogovarjat z odvisniki in živet brez drog.potem naj bo to reto-home,ali karkoli že.ok.
++thrash maniacs++
++addicted to mosh++
Default avatar

LilithAeon

Ojla,

za vse tiste, ki se vrnejo s komune in bi se zares radi naučili živeti brez drog ter se izognili stalnim pastem bolezni odvisnosti...jaz sem našla rešitev v tem programu...nič do zdaj mi ni pomagalo, vedno sem se vračala nazaj...zdaj končno živim trezna brez drog skoraj 4 leta...http://www.na-slovenija.org/kdo.html
Default avatar

NeliNELI

LilithAeon je napisal/a:
Ojla,

za vse tiste, ki se vrnejo s komune in bi se zares radi naučili živeti brez drog ter se izognili stalnim pastem bolezni odvisnosti...jaz sem našla rešitev v tem programu...nič do zdaj mi ni pomagalo, vedno sem se vračala nazaj...zdaj končno živim trezna brez drog skoraj 4 leta...http://www.na-slovenija.org/kdo.html
Tvoja gesta je zelo prijazna in sigurno bo komu prišla prav:))
Tebi pa iskrene čestitke in samo tako naprej:))
Default avatar

red star

Zanima me kako poteka zdravljenje a ti znižujejo metadon ali kar presekajo kot nekoč pred 17imi leti

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren