Te popeljem skozi en šnelkurs marihuanskih različic ...
- domačica: običajni posušeni marihuanini vršički, večinoma vzgojeni na prostem, normalen vonj;
- hašiš: strjena smola, ki se nabira na vršičkih, bogata s THC-jem, rjave barve, običajno v lepljivi obliki manjših kock, kroglic in skoraj brez vonja (tudi pri kajenju), občutek po uživanju pa malce drugačen;
- ****: hašiš malo slabše kvalitete in bolj lepljiv;
- perje: zelo slabi listi z vršičkov, ki se uporabljajo za kuhanje bhanga - lahko ga tudi pokadiš, ampak posebnega učinka ni, ker je premalo nevezanega THC-ja;
- skunk: "najboljša" trava, ki jo dobiš, rastlina vzgojena pri idealnih pogojih v zaprtem prostoru, je pa med drugim tudi hibrid oz. je z določenega pogleda načrtno mutirana. Takšni vršički so zelo kompaktni (na pogled je je malo, v resnici veliko) in veliko dražji (cca. 2.000 SIT za gram, drugod še več), potrebno doziranje je minimalno - za maksimalen učinek je dovolj že malo več kot gram in se trije lahko kar pošteno napuhajo. Izrazit vonj, enim tudi zelo prijeten. Po njem se skunk tudi prepozna.
Običajno vzgojena trava (domačica) se deli potem na indico in sativo. Indica je tipična trava, ki kroži okrog po Sloveniji (najbolj odmevna tržna različica je White Widow - najpogosteje v Amsterdamu). Dolžina učinka je odvisna od človeka, stanje pod vplivom pa je podobno pretirani sproščenosti itd. Prav tako povzroča veliko lakoto in dviguje spolno slo.
Sativa je na drugi strani zelo podobna skunku (eni se še zdaj ne morejo zediniti, če je sativa skunk ali ne) in v Sloveniji zelo zelo redka. Sam sem jo kadil mogoče petkrat v življenju, in to še čisto svežo, staro teden dni. Pri sativi je treba paziti, če si čustveno preveč šibak, ker lahko povzroča paranojo. Mene osebno ne gane, ker sem pač samo zadet, ampak kolega si je dejansko predstavljal neke leteče krokodile, in ta njegova patetičnost me je hudo šokirala. No, sativa ima precej močnejši učinek od indice.
Jaz rad označujem sativo hot heavy stoner travo, indica je pa samo "high" varianta. Skunk je nekje približan sativi, običajno pa jo - če je dobro pridelan - presega.

V številkah recimo: indica ima THC-vsebnost od 1-5 %, sativa v povprečju 5-8, skunk pa 20, dober tudi 30 in več. Je pa drugače meni osebno skunk najboljša trava, čeprav ni za vsako priložnost, ker učinek kar traja in traja.