Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

test na heroin

Default avatar
zanima me če obstaja še kakšen način testiranja na heroin poleg urina. Mislim to v ambulanti za odvisnost. imam probleme z dajanjem vode, ker mi medicinec gleda v k. in se nikakor ne morem sprostit.

predlagal sem mu test krvi, pa mi je rekel,da to počnejo le po odredbi policije. obstja še katera možnost? ali morda res testrirajo samo na podlagi urina?
Default avatar
lahko tudi na slini..samo po navadi imajo u teh ambulantah testerčke za urin,ker so najcenejši in najhitrejši..tut jst sm mela probleme na začetku,sam se kr hitr navadiš..vrjetno pa je težje za moške kot za punce lulat pred neznancem..prosi ga da te celega pregleda,preden greš na wc,ali pa se sleči pred wcjem,da bo videl da nimaš nič pri sebi,vrata od wcja pa naj bodo odprta med lulanjem..čeprov to bo težko,ker ne verjamejo nobenmu narkomanu,seveda z razlogom..
Default avatar
menda lahko daš tud brez posredovanja policije kri, vendar moraš plačat.koliko pa ne vem.
lp
Default avatar
V krvi ostane malo časa, v urinu pa dalj časa. Za jemanje krvi se ne moreš zmeniti...ni šans. Jaz sem mel isto ful probleme z dajanjem in me je blo strah tega že par ur preden sem šel. Krvi mi niso jemali...pa itak samo na urin lahko naredijo hitri test.
Sčasoma se navadiš in opraviš brez problema, meni se ni treba niti napiti vode
in kave pred tem pa sem mel res probleme s tem.
Default avatar
ZANIMA ME KOLIKO ČASA TRAJA HEROIN V KRVI?
Default avatar
heroin je v urinu največ max 3-4dni(preverjeno na lastini koži!!!) lahko se nevidi že 2 dan.(odvisno kak dolgo ga furaš in kakšen človek si) v krvi pa lahko tudi do 5 mescev in isto - odvisno kak dolgo ga furaš in kakšen človek si..

LP
Default avatar
najsigurnejša metoda je analiza las-enega lasu ker v njem ostanejo vse substance,ki so bile zaužite,v zadnjih 7 mesecih.seveda enemu to ostane dlje časa,drugemu manj,ampak povprečno po 6-7 mesecih se vse dokaže kaj je bilo konzumirano,to uporabljajo v italji kot nasigurnejši test.
++beny++
Default avatar
Sploh ni res, da ti lahk kri testirajo sam na podlagi policije.Fora je, da je testiranje krvi zelo draga in dolgotrajna, saj morajo kri pošiljati v posebne labaratorije, kjer lahko kri testirajo in takih labaratorijev je samo par v Sloveniji. Urinski test je daleč najcenejši in ni 100%.Da bi uradno osebi dokazali drogo v krvi, morata najmanj 2 različna testa biti pozitivna, tako določa sodišče. Smešno je recimo to, da če poješ makovo potico, katero lahko kupiš v vsaki trgovini, ti drugi dan na urinskem testerju pokaže, da si pozitiven na opijate (heroin).
Default avatar
zivjo! prosim vas ce je gdo v istem polozaju kot jaz,da mi pomaga...jutri me caka urinski test na metadonsem programu! Nazadnje sem Heroin konzumerala v Cet.zvecer vendar hodim na Metadon in ga vsak dan pijem! Slisala pa sem,da ce pijes Metadon se od heroina spucas veliko POCASNEJE,kot,ce ga nebi pil! Sele v 10 dneh! Vsak dan sem spila 3litre vode! Bo moj test jutri negativen?
Default avatar
Kaj spremeni, če izveš danes ali jutri. Sploh ni enostavno biti v tvojem položaju, to je res. Res je tudi, da ni fer do tebe, da se ti vse to dogaja.
Ja, draga "skrivna" dokler se boš skrivala, bo temu še naprej tako.
Si vredna boljšega življenja, si vredna biti vrhunski človek,... je to mogoče doseči, ko si že naredila toliko neumnosti...?
Ej, kolegica, ti že vse to veš kar sprašuješ, naši odgovori ti ne bodo pomagali razumeti in utrditi pot iz odvisnosti. Odgovor je v tebi. HEROIN, METADON, KAR KOLI, KI TE ZASUŽNJUJE NE, NE,NE!!"! Pa kar koli ti pride nasproti, pridi na stran svobode, stopi v proces bolečine, kajti za njo je sonce. Dekle, v tebi je sigurno ogromno neizkoriščenega dobrega, ki komaj čaka, da zaživi!
Pokliči zavod pelikan in se pogovori s strokovnjaki, ki tam delajo. Ne bo ti žal, tako kot mnogim drugim ni bilo, saj sedaj uživajo zdravo, osvobojeno življenje. VREDNA SI DOBREGA.
VREDNA SI DOBREGA!
Baaaj!
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar
D.P. je napisal/a:
Tole s soncem, človeku se kar milo pri srcu stori od silne dobrote, potem pa spet reklama. Tokrat Pelikan. Pelikan?

Včasih se zdi, da dekriminalizacije nočejo le narkotrafikanti, ki jim droge prinašajo enormne dobičke, približno enaka vsota kot na "temni" strani se obrne tudi pri legalnih biznisih z odvisniki, od policajev in paznikov do strokovnjakov tipa Pelikan, kar google pove, je organizacija Don Pierina, kontroverznega bivšega duhovnika, ki se mora na stara leta po sodiščih braniti obtožb spolnih zlorab najstnikov. Da je anti-semit Pierino itak ni ni nikoli skrival, čudna so pota gospodova. Kakorkoli, L'Incontra stroka ni nikoli jemala resno.
Default avatar
Leiito, hval za tvoje mnenje, saj verjetno izraža del tebe in izkušnjo.

Osebno mi ni do reklame toliko kot do tega, da se ljudje potrebni pomoči obrnejo tudi konkretno k strokovnosti, ljudem , ki imajo bogate izkušnje. Zato me preseneča, če nekaj negiraš, da nato koga ne predlagaš. Zavod pelikan in skupnost srečanje poznam zelo dobro, zato sem si dovolil omeniti, sicer pa je tu več zelo dobrih projektov: Čenakolo, Lautari, društvo Projekt Človek. Karitas Maribor...
Zate mi je žal, za mnenje o Pelikanu, sam imam sicer drugačnega.
Drži se!
Mir in dobro ti želim.
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar
D.P. je napisal/a:
Izkušnje pri premagovanju odvisnosti so pri pomoči drugim nedvomno koristne, težko pa je temu reči strokovnost, še anonimni alkoholiki sami sebe ne označujejo za stroko in problem komun je, med drugim, ravno odsotnost jasno definiranih konceptov, stališč in metodologije kakor tudi oz. predvsem pomanjkanje merjenja uspešnosti tovrstnega "zdravljenja".

Zdi se, da racionalno metodo zamenjajo visoko zveneče besede in pozivi k intervenciji višjih sil, proces "zdravljenja" pa, kolikor mi je znano, vsebuje predvsem brezplačno delo na njivah in podobno inspirativne dejavnosti.

Morda se motim, a o tovrstnih komunah v strokovni literaturi ni najti skoraj nič in je zato o strokovnosti, predvsem pa uspešnosti, dokaj težko debatirati, poročila o spolnih zlorabah in, milo rečeno, nenavadne izjave Don Pierina, da je vse skupaj židovska zarota pa kredibilnosti ne dodajo veliko.
Default avatar
Pozdravljen Leiito in ostali prisotni!

Se strinjam s tem, da se tudi ti odzoveš s svojim prispevkom, svojo izkušnjo, čeprav je drugačna od moje. To še ne pomeni, da je prispevek slab ali, da si ti slab, sploh ne! Občudujem tvojo držo- (vztrajnost, odkritost...).
Sam sem se seznanil z različnimi metodami, pristopami zoper odvisnost. Sedaj zagovarjam, predlagam drugim te programe, zavode, društva, ustanove..., kjer so mi še posebej ozdravljeni bivši odvisniki podajali povratne informracije. Vsepovsod bi se dalo še kaj izboljšati, to popolnoma drži, a da bi bili programi slabše kot to, da se družine same borijo, vrtijo v začaranem krogu in obupavajo,se pretepajo, prepirajo, razbijajo...govorijo dejstva, da temu ni tako. Pomembna so celotna dejstva.
OK, če dvomiš v to in to komuno, najdi to v katero ne boš dvomil. Če dvomiš v vsako, v vsaki iščeš le slabo in o tem govoriš dvomim, da misliš stopiti na pot ozdravljenja. Kdor išče popolnost v nepopolnem svetu je večni iskalec, tam se pogreša akcija, korak naprej.
Upam, da sprejmeš moje besede dobro namerno, v duhu medsebojne pomoči, v duhu medsebojnega izmenjavanja mnenj. Ljudem dajmo informacije, kje iskati, odločitev prepustimo njim.
V duhu Ljubezni ti želim notranji mir in vse dobro.
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar
D.P. je napisal/a:
Pokroviteljski ton ni najbolj na mestu, pogovarjamo se o dejstvih,

Dolgoročne uspešnosti komun ni potrdila nobena (vsaj meni znana) raziskava. Da odvisniki v izoliranem okolju pod 24-urnim nadzorom abstinirajo, ni poseben dosežek. Uspešnost lahko merimo po odhodu iz komune in glede na empirične izkušnje ni stopnja recidiva nič nižja kot pri drugih metodah.

Moteča je tudi previsoka emocionalna navezanost, že kar odvisnost od komune, kar se kaže med drugim tudi v nekritični, evangeličanski navdušenosti in pri rekrutaciji novih klientov.

Osnovni problem vaše teze je, da o komuni govorite kot o edini alternativi samostojnemu boju odvisnika in/ali njegove družine z "boleznijo". Pravite npr., "če dvomiš v to in to komuno, najdi to v katero ne boš dvomil". Kar se mene tiče, taka komuna žal ne obstaja, ker so osnovne premise zgrešene ali vsaj na zelo na trhlih nogah, dolgoročna uspešnost pa praktično enaka spontanemu samo-ozdravljenju.

Še enkrat, če se motim, me prosim popravite. Znanost bolezni odvisnosti ni samo velik posel, marveč strokovnjaki dejansko intenzivno raziskujejo mehanizme bolezni in vsaka nova metoda, vsako novo zdravilo, ki obeta, pritegne pozornost in je predmet neodvisnih strokovnih študij ali pa vsaj poglobljenih analiz s poudarkom na oceni dolgoročne uspešnosti določene metode.

Zato vas še enkrat naprošam, če lahko navedete kakršenkoli strokoven prispevek, ki je obravnaval komune, njihovo metodologijo in predvsem uspešnost.

Šele potem se lahko pogovarjamo o dejstvih in primerjamo komune z drugimi metodami.
Default avatar
Pozdravljen »Leiito«!
Vidim zapisan stavek: »Dolgoročne uspešnosti komun ni potrdila nobena (vsaj meni znana) raziskava.« Kmalu za tem vidim zapis, da odvisniki z načinom zdravljenja v komunah, ni poseben dosežek. Tukaj zapisane besede bi rad razumel, a jih vidim kot neusklajene. Prvič vidim zapis, da vam ni znana nobena raziskava o dolgoročni uspešnosti komun, nato pa izhodišče, da niso O.K. Rad bi razumel, na podlagi čega, je torej osnovano vaše slabo mnenje o komunah nasploh.

V nadaljevanju vidim zapis: »Moteča je tudi previsoka emocionalna navezanost, že kar odvisnost od komune…« Tukaj bi rad spoznal merilo (visoka, ravno prav, nizka) raven emocionalne navezanosti.

Kot osnovni problem, mojega prispevka vidite, govorjenje o komuni kot o edinem načinu možnosti zdravljenja zoper odvisnost. Žal mi je, da ste moj zapis tako razumeli, videli, doživeli.
Moj odgovor se je res glasil: »"če dvomiš v to in to komuno, najdi to v katero ne boš dvomil". Tukaj je bilo moje izhodišče pisanja na temo o komunah, zato odgovor o komunah.
V nadaljevanju vidim vaš dober prispevek, ko ste navedli : »Znanost bolezni odvisnosti ni samo velik posel, marveč strokovnjaki dejansko intenzivno raziskujejo…« To ste zelo dobro navedli in osebno ne vidim kaj popravljati. Prej bi rekel, da bo ta podatek morda komu v korist, v pomoč. Hvala za ta prispevek.
Ravno zaradi tega prispevka sem prepričan v vaš resen namen v vprašanju: »Zato vas še enkrat naprošam, če lahko navedete kakršenkoli strokoven prispevek, ki je obravnaval komune, njihovo metodologijo in predvsem uspešnost. »
Ja, to je dobra prošnja.
Na vaš prispevek odgovarjam sledeče:
- Zraven komun zagovarjam tudi delo na domu, na terenu z osebami, ki niso primerne za v komuno. Običajno so to mladostniki.
- Zraven komun zagovarjam tudi delo, ki sledi po komuni- (vključitev posameznika v okolje izven komune)
- Zraven komun, zagovarjam vzporedno obravnavo svojcev odvisnikov(to je izven komun)
-…
Zagovarjam Postopek Hagioterapije, kjer se vršijo določeni obiski pri hagioasistentu, ki izvaja to metodo. Slednji imajo dobre rezultate, tudi brez komun. Sedaj žal ne razpolagam s statistiko, ker nanje nisem dal toliko poudarka, da bi si jo shranil. Njihovo delo je bilo sicer prav tako težko merljivo, saj so lahko podali podatke le tam, kjer so bili deležni povratnih informacij po zdravljenjeu.
Toliko % je bilo ozdravljenih, toliko % so poslali naprej v komuno, toliko % ni bilo odziva po zdravljenju in ni povratne informacije. Če najdem podatke, ki so trdim, bili zelo dobri, vam posredujem.
S statistikami se kdaj srečam, jih pogledam, si ustvarim mnenje in jih žal ne shranjujem. Sedaj vidim, da bi to bilo dobro, da lahko posredujem naprej.
S statistikami, ki sem se srečal podpirajo to, kar v življenju srečujem. Večina ozdravljeni. Kdor je imel resen namen stopiti na pot ozdravljenja, je našel pot in uspel. V večina primerih domnevam, da je potrebno vsaj malo zaznati tiste dragocenosti, ki je v nas ljudeh, da lahko stopimo na pot odkrivanja smisla življenja, da si privoščimo boljše življenje, preprosto zato, ker smo vredni tega. Vredni smo dobrega, čeprav smo ga zelo »lomli«. Sestopiti v boljši, ne kakršen koli, jutri je smiselno, VREDNO.
Hm, tukaj pa le imam kanček manjšega prispevka:
Mestna občina Velenje Organi in uprava MOV Sporočila za javnost
________________________________________
Sporočila za javnost
26.05.2004 V Velenju potekalo delovno srečanje Medobčinskega LAS-a
________________________________________
V torek, 25. maja 2004, je v prostorih Mestne občine Velenje potekalo zelo odmevno delovno srečanje o problematiki in preprečevanju zasvojenosti v lokalnih okoljih Savinjsko-Šaleške in Koroške regije. Organizator srečanja je bila Medobčinska lokalna akcijska skupina (LAS) za preprečevanje zasvojenosti z drogami v Mestni občini Velenje, Občini Šoštanj in Občini Šmartno ob Paki. Vabljeni so bili župani, predstavniki družbenih dejavnosti, šolstva, zdravstva, sociale, zaposlovanja, policije, nevladnih organizacij in staršev iz 15 sosednjih občin. Droge ne poznajo meja, ne izbirajo med mestom in podeželjem, problematika kliče po sodelovanju in povezovanju v razvijanju lokalnih mrež in partnerstva. Namen delovnega srečanja je bil ravno v tem, da udeleženci spoznajo principe delovanja in povezovanja partnerjev na področju preprečevanja zasvojenosti v lokalnih skupnostih in poiščejo skupne možnosti regijskega povezovanja na tem področju. Preko 90 udeležencev srečanja je v uvodnem delu prisluhnilo pozdravnim besedam župana Mestne občine Velenje, gospoda Srečka Meha, in predsednici Medobčinske LAS Velenje, gospe Vilmi Kutnjak. Nato je sledila predstavitev Medobčinske LAS Velenje, edine delujoče LAS v Savinjski-Šaleški in Koroški regiji, od 32–tih delujočih LAS v Sloveniji. Koordinator LAS v Sloveniji z Urada za droge RS Matej Košir je predstavil nedavno sprejeti Nacionalni program na področju drog 2004-2009 in položaj LAS ter njihove prioritetne naloge za delo v prihodnje. Nato so sledile analize stanj Medobčinske LAS Velenje, Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog Velenje, Centra za socialno delo Velenje in Policijske postaje Velenje.
Medobčinski LAS Velenje je v sodelovanju z Uradom za droge RS v začetku letošnjega leta opravil zelo zanimivo raziskavo, ki jo za raziskovanje uporabe drog priporoča Evropska unija. Analiza stanja je nujna podlaga za delo v LAS, za pripravo občinske strategije in akcijskega načrta. Raziskava o uporabi drog med mladimi v našem okolju je zajela srednješolsko populacijo ŠCV, kjer je bilo anketiranih 779 dijakov in dijakinj, ter 28 anketiranih brezposelnih, prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje Območne službe Velenje, torej skupaj 807 anketirancev.
Po občini prebivanja so bili zastopani deleži: Velenje – center 35,3 %, druge občine (večina iz Savinjske in Koroške) 26,0 %, Velenje – primestje 18,0 %, Šoštanj 12,1 %, Šmartno ob Paki 5,0 % in ni odgovorilo 3,6 % anketirancev. Kot prva droga v življenju se najpogosteje pojavljata alkohol 56,8 % in tobak 23,5 %, kanabis (marihuana ali hašiš) pa se kot prva droga pojavlja zelo redko 3,6 %. 11,2 % anketirancev pa ni nikoli poskusilo nobene droge. Alkohol se kot prva droga precej pogosteje pojavlja v drugih občinah, tobak in kanabis največ v Velenju – center, nikoli poskusili nobene droge daleč največ Šoštanj. Kar 24 % anketirancev je prvo drogo dobilo v sklopu družine ali doma, in sicer največ v Šmartnem ob Paki. Največji razlog za prvo drogo je radovednost, nato sledi praznovanje novega leta ali rojstnega dne, nekateri pa se ne spomnijo pravega razloga. Posebno pozornost smo v raziskavi namenili uporabi/zlorabi dovoljenih drog, kot so npr. tobak, alkohol in tablete (pomirjevala ipd.).

Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog Velenje je predstavil statistiko centra od 1994 do 2004. Odstotki registriranih klientov v centru so po občinah naslednji: Velenje (40,5 %), Šoštanj (1,8 %), Šmartno ob Paki (0,5 %), Koroška regija skupaj (36,6 %) iz občin (Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Črna na Koroškem, Dravograd, Prevalje, Mežica in Savinjska regija (7,8 %) iz občin (Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Šmartno ob Dreti, Luče, Mozirje) in ostali (12,8 %) iz občin (Šentjur pri Celju, Celje, Prebold, Šempeter, Polzela, Žalec) oziroma 222 registriranih oseb. Center obravnava kliente, ki so na metadonskem vzdrževalnem programu 66 % in na psihosocialni obravnavi 34 %. Skupno število oseb samo na metadonskem programu je 149, 15 oseb že več let stabilnih samo na metadonu in 12 oseb, ki je uspešno zaključilo metadonski program, 47 pa so jih napotili v komuno. Klienti so poiskali pomoč pri centru v fazi eksperimentiranja v 24 % in ko je že bila razvita odvisnost v 76 %. Glede uspešnosti zdravljenja v komuni so podatki naslednji: še vedno na zdravljenju 28 % oseb, »ozdravljenih« 32 % in za 40 % nimajo podatkov.
Srečanje je doseglo svoj vrh ravno v delovnih skupinah, ki so bile zastavljene po tematskih področjih, in sicer: 1. skupina »Odvisnost – lokalna skupnost – šola – starši«, 2. skupina »Odvisnost – lokalna skupnost – zdravstvo«, 3. skupina »Odvisnost – lokalna skupnost – sociala, nevladne organizacije, zaposlovanje« in 4. skupina »Odvisnost – lokalna skupnost – policija. Udeleženci, razdeljeni po področjih, so predstavili obstoječe programe in dobro prakso, problematiko, potrebe in skupne možnosti za nadaljnje delo, ter nadgradnjo obstoječega.
Povzetki delovnih skupin so sledeči:
- potrebna letna delovna srečanja
- potreba po svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše
- spremeniti stil zabave mladih in izražati pozitivna stališča mladih, povezovanje med šolami in druženje otrok
- več programov zdravih oblik življenja v smislu izdelave plakatov, športne in druge aktivnosti
- potreba po izobraževanju ciljnih skupin
- problem pretoka informacij med posameznimi področji
- možnosti za spremembe v primarni preventivi (na sistematskih pregledih)
- uvajanje programov za zmanjševanje škode (npr. zamenjava igel, razdeljevanje kondomov, terensko delo ipd.)
- povečati dostopnost do informativnega gradiva
- povezovanju z drugimi službami v okviru LAS
- ustanavljanje LAS v Savinjski in Koroški regiji
- vključiti mlade v LAS
- profesionalizirati LAS v okviru zavoda ali centra (nujna in edina najboljša oblika dela v prihodnje), s čimer bi zagotovili lažje pridobivanje sredstev za manjkajoče programe, vloga koordinatorja in informatorja, ter spodbujevalca; pridobivanje pozitivnih izkušenj oz. modelov dobre prakse, ter apliciranje le teh v okolju delovanja; iskanje možnosti za delovanje v posameznem lokalnem okolju in opozarjanje na težave, ki ob tem nastanejo. Možnost vključenosti vseh zainteresiranih lokalnih skupnosti.
- Vzpostavitev regijskega centra z vlogo informatorja in usmerjevalca (strokovno podkrepljen)
- programi za rehabilitirance in za tiste, ki se za zdravljenje odločajo (skupine za odvisnike in starše), programi zaposlovanja v smislu delovne rehabilitacije (vzpodbujanje izvajalcev, da financirajo te programe in uvajanje javnih del)
- potreba po javni kuhinji
- preventiva – bus veselja (poulično delo za otroke prepuščene ulici)
- profesionalizacija dela tudi v drugih okoljih in področjih dela
- izpostavljena problematika prireditev v Mladinskih centrih – policija posreduje prepozno
- potreba po okrepitvi prisotnosti policije oz. VPO na območjih oz. prostorih, kjer se srečujejo mladostniki
- potreba po dodatnem usposabljanju in strokovnem izobraževanju policistov za predavanja zahtevni populaciji mladostnikov (slaba pedagoška in andragoška znanja)
- različna preventivna predavanja se izvajajo po osnovnih šolah, vendar so slabo obiskana in praviloma prihajajo samo tisti starši, ki takšnih problemov nimajo
- policiji bi bilo potrebno dati več pooblastil v smislu interveniranja pri zasegih preprodajalcev
- v preventivne akcije vključevati poleg ostalih strokovnjakov tudi policiste
- teorija razbitih oken (razne zapuščene hiše, temna mesta itd.) potreba po večjem sodelovanju policije in lokalne skupnosti

Pripravila: Oblikovala:
Dragica Kauzar Tadeja Mravljak
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Mir in vse dobro želim.
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar
D.P. je napisal/a:
Abstinenca v komuni po mojem mnenju ni poseben dosežek, ker bi enako dosegli v vsakem izoliranem okolju, brez pomoči višjih sil. Poenostavljeno, odvisnika zaklenemo v sobo brez oken in bo zajamčeno abstitiniral.

Razlogov, da komun stroka ne jemlje preveč resno, je najbrž več, a že samo dejstvo, da komune kot metoda zdravljenja niso predmet interesa priznanih mednarodnih organizacij in strokovnjakov za bolezni odvisnosti je zgovorno. Drugače povedano, če bi koncept komun pil vodo, če bi imele realen potencial biti enako ali celo bolj učinkovite kot druge metode zdravljenja odvisnosti, bi se že zdavnaj pojavile tudi v ZDA, predvsem pa bi bile predmet študij NIDA-e, WHO-a idr.

Razen seveda, če ne gre, kot pravi Don Pierino, za (še eno) židovsko zaroto.

Škoda res, da komun očitno ne zanima preveč kaj se dogaja z njihovimi klienti po odhodu iz komune, in predvsem da ne vršijo analiz dolgoročne uspešnosti svojega dela, Ko dodamo še spolne škandale in visoko ceno sprejema/bivanja (čeprav so komune ob že skoraj suženjskem delu praktično samozadostne), vse skupaj pušča vtis, da gre predvsem za profitno usmerjen projekt z elementi krščanske indoktrinacije.
Default avatar
Leiito pozdravljen!
Na prvi strani Med over.neta je lepa misel: "Kdor hoče, najde pot. Kdor noče, najde izgovor."
Iz vašega zapisa vidim, da imava različne poglede in izkušnje, še vedno pa pogrešam vaš dober predlog, kako se zoperstaviti odvisnosti v preventivi, kakor kurativi.

Mir in vse dobro vam želim!
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar
D.P. je napisal/a:
Če bi prebrali katerega mojih starejših postov bi videli, da linija z izgovori ni na mestu, prej nasprotno.

Vprašanji, ki ju postavljate sta iz kategorije za milijon dolarjev, poleg tega gre pri odvisnostih za večplastno in ne povsem razumljeno problematiko, a kar se tiče odvisnosti od opiatov je po mojem mnenju, glede na to kar vemo sedaj, najbolj smiselna rapidna detoksikacija z buprenorphinom sočasno s spremembo prehrane in socialne mreže ter uvedbo fizične aktivnosti + eno od oblik REBT vedenjske psihoterapije.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren