Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Odvajanje-heroin, metadon

Default avatar

andreXx

Pozdrav, HOCO!

Kaj nevidiš da je post star 4leta... Se pravi kaj lahko iz tega sklepamo:

75% je par metrov pod zemljo (je umrla)
21% tava na okrog.. in neve kaj je to računalnik in forum...
4 % živi srečno življenje in se noče spominjati preteklosti..


lp
Default avatar

nola333

lep pozdrav zanima me samo ce ima kdo kaksne izkusnje iz komune LAUTARI v ITALIJI namrec pred 3. meseci sem tja spravil brata ne sicer direktno iz ulice v komuno ampak najprej na zasebno kliniko v izoli kjer so ga spucali v 3.tednih z neko novo metodo ki jo je patentiral nek švicarski zdravnik.Lahko povem da je bil brat na H vec kot 15let in temu posledicno tudi brez ene same zile 2.tedna preden je sel pa v izolo se je navleku se na dormikum dnevno 1.skattlica dormik.,potem auporini vsaj 10+tramal uglavnem kriza ce ima kdo kaksno info v zvezi komune naj mi sporoci hvala .
Default avatar

menaja

Zdravo Nola!

A lahko kaj več poveš o tej kliniki, pa kolk stane. Hvala lepa in lep pozdrav.
Default avatar

Štefka

andreXx je napisal/a:
Pozdrav, HOCO!

Kaj nevidiš da je post star 4leta... Se pravi kaj lahko iz tega sklepamo:

75% je par metrov pod zemljo (je umrla)
21% tava na okrog.. in neve kaj je to računalnik in forum...
4 % živi srečno življenje in se noče spominjati preteklosti..
lp
Malo sem pretelela še po drugih tematikah.

Čeprav nisem nikdar imela težav s tovrstnimi substancami, pa čeprav je tale odgovor star 3/4 let, lahko le rečem, da je takšna vzpodbuda "pohvale vredna".

Bom povedala, kako je pri vas nekaterih ljudeh pri sklepanju na "pamet". Je šel starejši možakar, poslovno urejen domov, kjer ga je ravno pri neki trolejbusni postaji zadel infarkt in je obležal. Vsi, ki so hodili mimo, so odšli mimo njega, ker so sklepali, da se ga je možakar nažrl z alkoholom. Če bi kdo takrat poklical rešilca, bi ostal še živ, tako je pa zaradi sklepanja ljudi "na pamet" ostal brez pomoči in odšel 6 metrov pod zemljo.

Namesto, da sklepate "na pamet", raje kaj storite, če že radi opletate z jeziki in komu pomagajte z dejanji, pa čeprav je to samo posluh, če pa že ponudite kakšno besedo, pa naj bo komu vsaj v pomoč.

Ostalim v stiski pa želim srečo. Vedite, da je življenje samo eno. In je kljub padcem hkrati lepo. Ko boste storili prvo stopničko (odločitev, da začnete živeti brez substanc), vzdržite.
Tudi mali otrok, ki se uči shoditi, ko je star kakšno leto, nekajkrat pade nazaj na zadnjico, ko poskuša storiti prve korake. Ampak, se še vedno trudi in na koncu tudi shodi in zakoraka v svet. Prvi koraki so vedno najtežji, ampak s trudom postajajo vedno lahkotnejši.
Življenje res ni pravljično, vendar ga je vredno živeti. Zakaj? Na to naj si vsak sam odgovori.

Držim pesti, da vam resnično uspe zaživeti!
Default avatar

revia

revija ni to kar navajate.

od revie ne čutiš čisto nič, si trezen, sploh ne zmanjukše potrebo po narkotiku. prej obratno, nastopi kriza in se greš zdrogirat s horsom na revuo, pa tudi ne boš nič čutil, le keš si zmetal stran in še živčen boš.

revia je kao za preventivo. če vzameš,horse ali kaj druzga, veš da je brez vzeti karkoli, ker ne boš čisto nič čutil in boš še bolj vznemirjen.

alkoholiki imajo tudi eno tako zdravilo, da če vzamejo in pijejo gor, jim postane tak slabo, da si ne bi želeli piti. ne vem pa, če se to nanaša tud na revio.

sicer pa probaj, vzami revio, napij se in boš 5 h na wc kozlal pa še 24 h ne boš mogel k sebi priti.

lp
Default avatar

hitchkock

sem star 19 let in pred 4leti sem z bivšo punco (ki je h uživala že prej) zapadel na H. od takrat sem ga 4leta neprestano kadil na folio. s punco sem stike prekinil, sedaj sem z eno čisto skulirano punco, ampak H me vedno potegne nazaj, ko se hočem spucat. nisem šel na nobeno met. kliniko ali kaj podobnega, vendar razmišljam da bi se prijavil na zdravljenje z subotexi ali suboxoni, ampak le za 1teden, le toliko, da prekriziram. je to dobra ideja ali ima kdo od vas kakšno boljšo idejo. v komuno pa res ne bi šel rad, ker bi potem vsi izvedeli, česar pa na rečo še niso.

LP in hvala za odgovore
Default avatar

Tanja S

Pozdravljen Hitchkock,
kot si že sam napisal, te H vedno potegne nazaj in najbrž tudi nimaš kontrole nad njim, saj so ponavadi razlogi za zasvojenost globlji in bolj kompleksni, tako da je prenehanje z uživanjem substanc šele prvi korak, ki je seveda težek, ampak težje je potem živeti kvalitetno življenje brez le teh, kajne? Ena možnost je, da se poskušaš sčistiti z metadonom in zmanjševanjem le tega. Če pa vseeno ne zmoreš sam, ti vseeno svetujem, da razmisliš o detoksikaciji, saj je v zaprtem prostoru pod nadzorom vseeno lažje prenehati. Ampak kot sem že zgoraj rekla, je abstinenca le prvi korak na poti, tako da je dobro, če si potem v nadaljevanju poiščeš še kakšno drugo pomoč - lahko je to komuna, Društvo Up, Društvo "Projekt Človek". Pri nas v Društvu "Projekt Človek" se lahko naročiš na prvi pogovor, ki je neobvezen in anonimen in ti lahko naš delavec pomaga in svetuje, kaj in kako naprej.
Pa uspešno,

odgovarjala Špela
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

AK

ali moraš biti čist da prideš v projekt človek?namreč moj fant ne zmore bit čist sam..
Default avatar

AK

ALi je potrebno bit čist za vstop v projekt človek?moj fant ne zmore sam.
Default avatar

Tanja S

Pozdravljena AK,
za vstop v Društvo "Projekt Človek" moraš biti čist. Kako pa je z vašim fantom? Pri nas imamo tudi program Alfa, ki je namenjen tistim, ki so vključenim v metadonski program in želijo prenehati z jemanjem droge, niso pa še dosegli popolne abstinence in znižujejo metadon. Seveda pa je potem potreban abstinenca od ostalih substanc. Upam, da sem vam vsaj približno odgovorila.
Odgovarjala,
Špela
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

Tanja S

Pokličeš pa lahko v Društvo "Projekt Človek" na številko 01/540 31 75 ali 041/717 356, kjer ti bodo pomagali z nadaljnjimi informacijami.
Uspešno!

Odgovarjala,
Špela
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

AK

bom poklicala,fant se je odločill za metadon samo kak ko zraven vzame še vse kar lohk dobi.
Default avatar

duoko

Navlekla se boš tablet je težja kriza od metadona!!!!
Default avatar

AK

upam da bo ok:/
Default avatar

Exstrem

dormicum zmanjšaj za enega belegu skkupaj ia apaurine z štirih na dva , za vikend pojdi ven, se ga napij nikakor ne kadi . Vsi trave ker ti bo zvišala pritisk( možno kak dober hašiš, da te pomiri).V ponedeljek pa na šihtu razmisli o vsem skupaj in ali se splača izgubiti življenje, kot ga živiš sedaj. Vsi propadejo, verjemi mi
Default avatar

ghost77

Pozdravljeni!!

Vse je odvisno od vas samih in kolikšna je želja po življenju brez omam in odvisnosti!
Sam pri sebi moraš biti trden in odločen da to storiš.Dobre 4 leta je od tega kar sem trezen,brez kakršnekoli omame(heroin,METADON na katerem sem bil 10l)
Vsak dan posebaj se trudim,motiviram,sem pa šel skozi pekel kateri mi je pustil ogrome posledice s katerimi se soočam skoraj vsak dan,vendar,nisem več odvisen in živim brez omam,občutek, noro lep!!

Stisniti je treba zobe,imeti neizmerno željo po ŽIVLJENJU....uspeh zagotovljen!!
Default avatar

vlatka

pred kratkim sem dozivela spolno,psihicno,fizicno agresijo ze prej sem bila na metadonu.toda s cem so me psihijatri nafilalai imam nenehno napade panike ce ne vzamem lexaurin ali kaj takega.tudi jaz imam40 tokrat ali smrt ali se spucat dosti imam
Default avatar

[email protected]

Če se želiš očistiti metadona ln heroina se po službenem času malo spoči potem pa se čim prej zaposlji z neko stvarjo da odmisliš vsak heroin če hodiš na metadon ker to je NAJHUŠE DA OBOJE SKUP KONZUMERAŠ KER SI DVIGAŠ TOLERANCO KRIZE.poskusi too in ne obupaj ter veliko sreče. L.p Rok
Default avatar

Marjeta123

Prosim če ima kdo izkušnje z odvajanjem od kodeina naj mi pomaga z nasveti predvsem za lajšanje abstinenčne krize. Prijatelj je sedaj na polovični dozi pa ima strašne slabosti in bruha. Poleg kodeina jemlje tudi xanax .