Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

kako ste se začeli drogirati?

Default avatar

Katja Pust1

Ko sem bila stara 10 let sem prebrala knjigo MI OTROCI S POSTAJE ZOO in od takrat sem vedela oz. bila prepričana, da ne bom nikoli posegla po drogi.
In res nisem, kljub nagovarjanjem.
Kako pa ste pričeli vi z drogami? Kaj vas je privedlo do tega, da ste si poslali prvi šut v žile ali pa snifali? Jaz sem imela vedno pred očmi mladoletnike s knjige in me je bilo vedno strah, da bi se meni to zgodilo.
A je vas kdaj strah smrti?
Ne mislit, da kogar koli obsojam. Ne, še zdaleč ne. Toda ne razumem, kaj človeka pripelje do te faze, da se spusti v takšen zos.

Vsem vam, ki ste odvisni želim, da se enkrat rešite tega sranja in zaživite normalno življenje!
Default avatar

Flowby

Hmmm Jest sem tud prebral to knjigo in sicer parkrat v bistvu sm čist padu not ,vse me je zanimalo vse tripi,trava,ampak glede heroina sem mel pa slabo mnenje saj sm tud jest videl kaj ti naredi!!Ampak mene je že od malih nog privlačila tista druga nevarna, drugačna stran življenja!!Jast sm že eno leto čist od heroini in drugih nedovoljenih drog in se počasi navajam v bistvu nanovo odkrivam svet,saj sem padel v droge že kot otrok 10 letih alkohol pri 12 trava in tableti(narkotiki,pomirjevala,itd)in takrat v bistvu še nisem vedel čemu se odrekam zaradi uživanja drog in sem do zdaj poznal le ono stran življenja!!!Sedaj pa k sm prišel k sebi in začel trezno razmišljat šele lahko povem točno kaj me je potegnilo not v drogo...
Pri mojem 8 letu je moj oče znova zapadel v alkohol in naša že tako krhka stabilnost družine sej je v trenutku podrla odnosi niso več potekali tako kot bi morali saj vsi vemo da če uima en družinski član probleme se podre ves sistem odnosov.Pri meni je bilo tako jast sem bil navajen mojega dobrega očeta kako se je vedno vrtel okrog mene in se ukvarjal z mano isto sem čutil do mami in sestre,ampak po tem ko je prišlo do recediva mojega očeta se je vse podrlo on se je čisto spremenil in je postal grd do mene moja mati ni več toliko pazila name saj je imela druge bol pomembne skrbi z očetom,sestre ni bilo veliko doma(tega ji zdaj ne zamerim )to sem ji zelo zamiril in se počutil še bol odrijenega ko je odšla študirat v LJ in me pustila samega v takšni situaciji!!Zaradi problemov doma jast nisem bil pod takšno kontrolo in mat je bila še vesela če sem prišel pozno domov ko je oče že spal!!!Jezo k sm čutil v sebi sem projeciral na ves svet okoli mene in kar je najbol žalostno na samega sebe!bil sm zlo problematičen mulc samomori,kraje ,pitje alkoholo,tablet,trave vse vse sam da bi se odmaknil od te realnosti nazadnje te stvari niso več zalegle in sem pri 15 segel po heroinu ,ZAKAJzato ker se mi je jebalo za celi svet in tud zame....
Ko sem jast že globoko zabredel v heroin se je moj oče sčistil pijače in doma se je vse postavilo v prvotno stanje sam jast sem ostal tak k sm bil !!
Sedaj se samo lahko zahvalim mojemu očetu ki mi je največ pomagal da sem se sčistil droge zelo mi je hudo kr mu tega nemorem pokazati saj je kmalu po moji ozdravitvi umru.....
Zdravil sem se v Dia novi v Italiji.....
Default avatar

občasni uporabnik drog

živjo! odgovarjam vam na to simpatično sporočilce, ki me je vzpodbudilo, da tudi sam napišem nekaj besed. mislim da pri drogah, kot tudi nasplošno v življenju, ne obstajata samo dve skrajnosti in da vzeti drogo še ne pomeni, da boš končal na igli in v krsti. sam sem se prvič spoznal z drogo v najstniških letih in sem jo poskusil predvsem iz radovednosti oz. iz želje "poskusiti nekaj novega, drugačnega" in se imeti bolje. nikoli je nisem začel uporabljati kot beg pred problemi in mislim, da večina tudi tako začne (vsaj mojih prijateljev) in da je znani stereotip, da začneš uporabljati droge, ko imaš probleme, popolnoma zgrešen. pri moji dosedanji 8-letni občasni uporabi nelegalnih drog mi ni žal, še več, mislim da je lahko droga zelo zanimiva začimbica za popestritev dolgočasnega vsakdanjika, seveda ob pravilni in občasni uporabi. podobna je kot začimbe pri hrani - hrana brez soli je pustega in dolgočasnega okusa, presoljena hrana pa je zanič. sam sem od nelegalnih drog že poskusil travo, MDMA (ecstasy), speed, kokain, opij in psihadelične gobe (magic mushrooms), od tega pa kolikor toliko občasno uporabljam travo, ecstasy in speed (približno enkrat na mesec). trenutno končujem s študijem in hkrati občasno delam pri dveh različnih delodajalcih, tako da živim precej kvalitetno in za moja leta "materialno nadpovprečno" življenje. to sporočilo sem v bistvu napisal zato, ker bi rad malce omajal ta znani stereotip o uporabnikih nelegalnih drog in opozoril na dvoličnost naše družbe. večini ljudi se namreč zdi povsem normalno in običajno, da se gre za vikend na gasilsko veselico, kjer se napije do konca, po možnosti se gre potem še domov z avtom. tudi starši skoraj vsi reagirajo na pivske izlete otrok z določeno mero odobravanja "ja naš se ga je pa mal napil včeri, so s fanti mal praznoval, ja sej včasih se je treba mal poveselit ane". večkrat se mi je pa zgodilo, da ko sem komu omenil npr., da sem že poskusil in včasih vzamem ecstasy, so mnogi očitno zgroženi začeli omenjati igle in me spraševati ali res želim umreti (in ob tem da se mi zdi ecstasy precej manj nevarna droga od npr. alkohola!).

lep pozdrav vsem :)
Default avatar

Katja Pust1

Zanimiva odgovora. Hvala in upam, da se oglasi še kdo.
Default avatar

Seraphim

Leps oz bols ne bi moral napisati...
Nekaj bom pa se vseeno dodal..
Ne"drogirajo" se samo neizobrazeni,tisti ki nimajo dnarja,nasplosno nizji sloj...
Jst kr nekaj odvetnikov,policaju poznam,ki veckrat na zabavi...potegnejo malo kokaina za sprostitev zur...in uzivajo v tem!!!
Default avatar

milan

Hvala ti za počno zgodbo, ki je verjamem resnična in ne samo tvoja, ker jo živi kar nekaj mladih v Sloveniji. Čeprav vemo, starši, da včasih delamo nekaj narobe, ne najdemo moči, da bi izzstopili iz začaranega kroga, v katerega nas je vrglo življenje in tudi naše odločitve, kajti brez naših odločitev ne bi bili v stiskah. Zato je težko priznati lastne napake in se iz tega potegniti. Zato menim, da ima veliko staršev, katerih otroci imajo težave z drogami, veliko težav tudi v svojem življenju in le stežka zberejo pogum, da te težave tudi začnejo konstruktivnos reševati. Nasvet je morda ta, ko vidite, da stvari ne gredo dobro, da se razmere slabšajo vam predlagam, da si čimprej poiščete strokovno pomoč. Vem da je to težko, a potrebno je zbrati pogum in narediti prvi korak. Ko boste uredili razmere v družini se bodo vzpostavili tudi pogoji za reševanje otroka.
Default avatar

milan

No tale zapis bi potreboval majhen komentar.

Dejstvo je, da nekateri obvladujejo droge celo življenje. težave so predvsem pri tistih, katere začnejo obvladovati droge. Problem je v tem, da vam nihče na začetku ob prvi uporabi droge ne more garantirati po kateri poti boste šli. Tudi sicer je težko predvideti ali bo občasni uporabnik vedno ostal le občasni uporabnik in ne bo prešel v redno uporabo in razvil sindrom odvisnosti. kot vedno je tudi tu zadeva večplastna in ne črno bela. Z občasno ušorabo drog seveda tudi povečane možnost za redno uporabo drog. Pri občasni uporabi drog pa je tu še vrsto nevarnosti ,kot npr:

1. Občasni uporabnik drog običajno nima pregleda nad trenutno kvaliteto droge na terenu zato prihaja pogosteje do predoziranj

2. občasni uporabnik drog se lahko znajde pod vplivom drog v prometu, ali na delovnem mestu, kjer lahko pride do nenadnih nesreč ali poškodb pri delu

3. Iz občasne uporabe droge lahko preide v redno uporabo in v odvisnost od določene droge

4. droge imajo tudi stranske učinke na telo, četudi jih uporabljamo ljudje samo občasno

itd...

Torej kot sem že rekel, igranje z drogami pač predstavlja določeno tveganje, za katerega pa je dobro, da se ga zavedamo.
Default avatar

*Mojca*

Sama nisem nikoli izkusila drog in zato ne mislim polemizirat ali modrovat. Dejstvo pa je, da tudi tisti občasni uživači so uživači drog, pa naj se izgovarjajo tako ali drugače. Če ne bili nekako odvisni od tega, tega ne bi počeli niti občasno. " Zaradi užitka in sprostitve" je zame samo še en izgovor več - isto kot pri kadilcih. Prijateljica "občasno" kadi pa pravi, da bi lahko nehala kadarkoli - lahko uganete, kolikokrat ji je uspelo. Človek se lahko sprosti tudi brez dodatkov - meni uspeva: brez drog, alkohola ali cigaret. Enostavno sprejemam življenje tako kot je.

Brez zamere.
Default avatar

Seraphim

Mojca,ce bi probala vsaj enkrat sexsati,"pijana" z mozem,tipom...
Bi videla kaksna razlika je....tudi on bi bil verjetno vesel :-)) nekaj novega...drugacnega... Vem da ti ni mus tega ne potrebujes...
Zaupaj mi pa probaj.... potem pa sporoci..
Default avatar

Katja Pust1

Seraphim - tu pa se popolnoma nič ne strinjam s teboj. Spolne odnose sem imela tako pijana (bolj redko) kot trezna (x-mnogokrat) in ti lahko povem, da kvaliteta ni odvisna od pijanosti. Veliko bolj je odvisna od partnerja in tvoje predanosti do njega.
Raje zamenjaj partnerko in si najdi takšno, ki te bo že sama misel nanjo vzburila in ki te bo dobro obdelala, da boš pri tem užival tudi brez alko ali drog.
Default avatar

Seraphim

Jst se mam zlo fajn.....se boljse se mava pa pa kakem dzointu dvema mesecno....da malo zacinim,in pase,ker je drugace...uprasaj moza fanta...ali je blo isto...mogoce je blo samo v tvojih oceh...
Default avatar

*Mojca*

Katja, v tem pogledu se popolnoma strinjam s teboj. Poreden;)) v postelji si še najbolj ko si trezen in na isti frekvenci s človekom, ki je s tabo. Kaj mi bo seks, katerega se naslednje jutro ne bom spominjala pa še glavobol me bo dajal.
Lep pozdrav vsem!
Default avatar

Seraphim

Zakaj si vsi predstavlate besedo pijan....kot mrtu pijan,da komaj stojis,ne ves kaj delas...se ne spomnis naslednjega dne....mogoce sm se narobe izrazu fajhtn sm mislu.... primer losus je zelo dobra riba"s CESNOM"je pa se boljsa
Default avatar

milan

Mojca se strinjam s teboj v celoti, a ne moreš pa zanikati, da nekateri uživajo droge zelo poredko. Npr. zelo banalni primer je, da veliko slovencev pije šampanjec samo za novo leto. Torej take uporabnike sem imel v mislih.
Default avatar

milan

Tale naš forum je res zanimiv. Od drog smo prešli na sex. Toda to vsekakor ni naključje.


Znanost je že ugotovila, da se naše želje po spolnosti in po drogah tvorijo nekje na istem mestu v naših možganih. Tako obstoja medsebojna povezava. Nekateri uporabniki heroina sploh nimajo več spolnih želja, ker jih heroin v celoti zadovolji.


Tudi jaz se strinjam, da za dober sex ni potrebna droga ampak nekaj kar še ne vemo točno kaj je in se zgodi med dvema, da čutita veliko privlačnost in se iamta lepo, že če sta samo skupaj.

Pri ljudeh, ki pa niso dovolj odločni in imajo težave pri navezovanju stikov z nasprotnim spolom pa včasih stopi vmes tudi droga. Pri slovencih je zelo znana taka droga alkogol in Iztok Mlakar ima eno čudovito pesem na to temo. Da ne govorim o zgodbah Ivana tvčarja "Ljubezen nam je vsem v pogubo" itd...

Morda za konec, imejmo se radi in bomo potrebovali veliko manj drog.
Default avatar

Katja Pust1

Zanimivo, da sta odgovora na moje vprašanje le dva kljub 14 odgovorom.
Kaj se srečujemo na tem forumu ZASVOJENOST le tisti, ki nismo nikoli bili zasvojeni?
Default avatar

Seraphim

Brez zamere v tem je problem...Nekateri nikoli niste poskusili droge pol ste pa "pametni"!!?
Da ne omenjam obtozevanja.... Bomo vidl kolk bote pametn ko bo to iz rad. poskusil vas sin hcerka,,,ce ze ne....!
Default avatar

Katja Pust1

Seraphim, toliko komentiraš, toda tvoje zgodbe pa med zgornjimi posti ni moč prebrati.
Ni mi jasno, kje si ti pobral to, da smo "pametni" - ker menimo, da droga ni merilo za dober seks???
Pa še nekaj, mislim, da je tvoj zadnji stavek zelo neumesten in tega ne bi smel privoščiti nikomur, niti svojemu sovražniku. Žal mi je, da si nam s tem stavkom pokazal svojo primitivno plat.
Default avatar

Seraphim

Ja neki sm zasral....ta zadn je bil namenjen oz sem hotel odgovoriti na enega visje (MOJE MNENJE).....
Misljeno je bilo...zakaj imaste vsi tolko proti nekaterim mehkejsim drogam...
Kot so trava...mislim da ce skadis ne mesec 2-3 dzointe...ni nobene rizike da bi not padu itd. Mislim da je tak problem ,ker je prepovedana....
To je isto kot vi-mi na sestankih pijemo oz nazdravlamo z vinom...to je pa v redu,ker je dovoljeno,pa ker to pocnemo vsi??!!
Default avatar

andreja

Takole, da se še jaz vmešam.

Začelo se je obetavno, sem mislila, da mi bo kdo lahko kaj več povedal o drugi plati, tisti zasvojeni, in vrnitvi ali nevrnitvi z one strani. Sama namreč pri starosti 43 let še nisem poskusila ničesar, razen alkohola, pa še to zmerno, ker sovražim jutranjega mačka; malo iz strahu, večinoma pa ker imam očitno srečo v življenju ali pa pač tak karakter. Ker pa sem mati 19-letnega in 13-letnega otroka, se seveda srečujem tudi s temo droge. S starejšim mislim da ne bo problema, se odkrito pogovarjamo, ne pametujem, poslušam. Malo bolj me skrbi mlajše dete, ker je izredno živahno, nepremišljeno in se pusti vplivat. Poleg tega, da rečem, da ima možgane in da jih sme uporabljat za razmišljanje, kaj naj še rečem? Kako naj dopovem, da v drogah ni cilja, je samo druga pot, za katero pa je malo možnosti, da bo kam pripeljala? Kdo mi lahko ZAGOTOVI, da ne bo zasvojenosti, če poskusi? Saj veste, pri šolah je prodaja zelo uspešna.....

Kaj je tisto v človeku, da mu podre zavore previdnosti in da poskusi? To je kot da bi šel s padalom skakat, pa nisi prepričan, da se bo odprlo? Ali ni?

lep pozdrav
Andreja

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren