Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Trava

Default avatar

Nina

Stara sem 16 let in sem v družbi kjer že več let kadijo travo.
Sama sem bla prvo zlo proti, sam pol me je pa tolk zamikal da bom zdej v kratkem probala. Frendi me sploh nč ne siljo, sam se mi zdi da morem in enostavno bom probala...
Za neg.učinke sem že slišala, sam sem mi zdi da če bi kadila 1x na mesec al pa na 3 mesce ob družbi samo nekaj let, potem ne bi smelo bit kakih hujših težav...upam
Zanima pa me kakšne so kej vaše izkušnje(po možnosti tudi prve izkušnje) z travo čeprav je bilo o njej na tem forumu že veliko povedanega:)
Kakšen nasvet bi mi namreč prišel prov.
Mimogrede...ne kadim cigaret in ne mislim mešat marihuane z tobakom.
Zraven tud ne mislm pit alkohola. Edina stvar ki me skrbi je ta, da vsi ki jih poznam,da so neka časa(od 6 mescov do 3 let) kadil travo so postal tko ful...čudni oz. prej(preden so začel pohat) jih niti nisem poznala. Sam se mi zdijo v velik pogledih zgubljeni in na splošno neki posebneži...pa tud nekoliko počasnejši pa včasih tko vse fulll preveč na easy, skoraj brez ambicij.
A se je komu morda to zgodil da je poznal človeka preden je začel kadit travo potem, ko jo je(tisti človek) pa začel se je pa njegova osebnost spremenila pogledi na svet(če ja, potem please povejte po kolkem cajtu in kako rednem uživanju trave), kr si nočem lajfa zabluzit, tko k si je par frendov.
Pa a lahko morda kdo pove kak je filling oz. če se ga da s čim primerjat(z orgamom al kej tazga) ;) Pa a kej poveča tist feeling ko se hočeš tko res fulll dol dat?
Pa še to me zanima...sej to drži da nihče ni umrl samo od tega kr je mal pohov tko posredno od tega ko je povleku dim...npr. x lahk že prvič umreš ko ga vzameš.
Please res rabm vašo pomoč!!!! Vsakršna bo dobrodošla:)

Thanks

LP

Nina
Default avatar

EnYa

Pozdravljena, Nina!
Kot vidim si začetnica in prav je, da se zanimaš za stvari, ki današnjo mladino obkroža. No, lahko si marsikaj prebereš v spodnjih temah, ker je bilo o tem že zelo veliko napisanega, tako, da le malo pobrskaj ali uporabi iskalnik. Ti bom pa poskušala po vrsti odgovoriti na tvoja vprašanja.
Torej- prijatelji te ne silijo, torej je odločitev v tvojih rokah ali se boš skušnjavi predala ali ne. Vsekakor če samo probaš, še ni nobene panike, in ob prvem pokajenem zvitku marihuane ne postaneš kar odvisna, je pa res, da je za vnaprej vse (res vse!) odvisno le od tebe!
Kot sama praviš, je res, da če ne trave ne kadiš redno, ne more priti do kakšnih negativnih učinkov, ampak jaz skoraj ne poznam človeka, ki bi REDNO kadil LE npr. parkrat na mesec (ali kadijo parkrat na leto in to kar tako ali pa vsak dan oz. noč in dan), zato je velika verjetnost, da postane kajenje vedno bolj pogosto, kar lahko pripelje do vsakodnevnega kajenja teh magičnih palčk ;)
Moje izkušnje? Ja, to je sicer dolga zgodba.. Povem naj ti le, da sem začela iz gole radovednosti, potem se je kajenje iz želje po doživljanju lepih občutkov in sproščenosti le stopnjevalo- kadila sem vedno več, imela sem obdobje, ko sem kadila tudi vsak dan (čez vikende pa sploh). Ko sem prvič kadila mi sicer ni bilo slabo (nekaterim naredi slabo in ne kadijo nikoli več), ti pa priporočam, da travo OBVEZNO mešaš s tobakom, ker drugače bo preveč močno, peklo te bo po grlu, zadelo te bo veliko preveč, kajti nisi še izkušena. Še pravi, redni kadilci, travo mešajo s tobakom. Za prvič te bo itak zadelo že par dimčkov, zato ne pretiravaj! Vsekakor pa (če že imaš namen probat) zraven ne pij alkohola, rajši spremljaj občutke v treznem stanju, ker ti alkohol naredi drugačen "načrt" :)
Res je, da pri rednem uživanju marihuane postaneš bolj počasen, zgubljen, pasiven, vse ti postane bolj ravno, si bolj na "easy"- po domače.
Poznam par ljudi, ki jih je trava totalno prevzela in speljala na take poti, da se skoraj za nič več ne zanimajo, pustili so šolo, nimajo hobijev...- le kadijo. Poznam pa tudi ljudi, ki so prav tako redni kadilci, pa jim gre fax zelo v redu, imajo svoje hobije, ambicije.. Kot kdo.
Če me pa kaj jezi, je pa to, da ljudje, ki POJMA NIMAJO o travi (to so tudi "priznani" psihologi, ki v življenju nikoli niso kadili trave in opisujejo učinke kajenja na podlagi avtoritet in mnenja drugih ljudi), govorijo, da to pelje le dalje, v svet močnejših, trših in vedno "hujših" drog. Nina, vse je odvisno le od posameznika!
Mislim, da je zelo pomembno KDAJ pričneš s kajenjem. Kot prvo je današnja mladina (začne se že z osnovno šolo) dandanes že sploh preveč "v tem". In ker so ta leta izrazito pomembna za nas, saj rastemo, se čustveno in miselno najbolj razvijamo in sami sebe iščemo v tem svetu, ni dobro, da bežimo v svet droge.
O občutkih po kajenju.. To je spet stvar posameznika- vsem se poveča srčni utrip, oči postanejo manjše in rdeče, mogoče ti bo na začetku vse smešno, rada boš v družbi in se smejala vsaki malenkosti.. Kasneje boš le opazovala te smešne ljudi, vklopila v kakšen zanimiv pogovor.. Zna se zgoditi, da občutiš povečan apetit ali pretirano utrujenost in vidiš pred sabo le toplo posteljo in se predaš sanjam. Mogoče se pa le poglobiš vase, poslušaš glasbo, prisluhneš sebi, svojim željam.. (tako je bilo pri meni- velikokrat sem izvajala jogo, pisala pesmi, igrala klavir, veliko risala, skratka- nekaj sem delala) Ni pa vedno tako- lahko te do konca zamori, odvisno KAKŠNO travo kadiš (pozanimaj se prej!)
Da bi ta občutek bil kot občutek pri orgazmu? Mogoče si malce nerodno napisala- občutek po kajenju ni temu enak, niti se ti ne poveča želja po seksu, res pa je, da v stanju zadetosti vse bolj občutiš, pozoren si na stvari, ki jih v vsakdanjem življenju ne opaziš. Če vzamemo konkreten primer- seks- je to nekaj najlepšega, ampak je pogoj, da partnerju res zaupaš, kajti v nasprotnem primeru bo ta izkušnja nekaj groznega!
Ne, od dima ali dveh ne boš umrla, ne skrbi :) Čeprav te s tem ne prepričujem, da probaj, le za zanimivost- da umreš, je potrebno, da pokadiš veliiiiiko KILOGRAMOV marihuane (če se prav spomnim 18kg), v enem zvitku pa imaš ponavadi en GRAM. Torej? Računaj sama.. :) Ne, ni nobene skrbi, da bi bilo od enkrat ali parkrat kaj narobe, lahko pa te res zgrabi kakšna panika (jaz sem videla histerični napad punce, ki je prvič preveč skadila). Zato- previdno!
No, upam, da sem ti malo bolj razširila obzorje te prepovedane opojne rastlinice :) Če te še kaj zanima, me kar vprašaj.
Predvsem pa previdno, saj boš konec koncev le ti kriva, če bo šlo kaj narobe.
LP!
EnYa
Default avatar

nib

Zelo LEPO, enya! Pohvale vredno! Kot bi mi brala misli...
Default avatar

andrej

To si pa res zadela vse kar si rekla.
Default avatar

andrej

To si pa res lepo povedala, to je za vse ki se prvič spuščajo v to stvar.
Default avatar

EnYa

Hvala hvala :) Izkušen v teh stvareh?
Default avatar

Dimsy

Jaz bi rekel tako. Probaj vse, drzi se dobrega.
Tako kot imas zdaj svoje zivljenje in je to nekaj drugega, kar bi rada poskusila, moras poskrbeti da bo ostalo. Ta duga stvar nikakoli ne sme postati tvoje zivljenje, ker potem pride vse tisto negativno kar si sama napisala. Jaz sem vcasih mogoce kar pogosto vlekel, ampak sem do tega vedno ohranjal neko distanco. Nisem dovolil da bi me prevzelo.
Default avatar

Nina

Hoj

Še vedn nism:) ni blo cajta pa u šol je treba popravt situacijo:) ampak zdej bojo počitnce tko da...party!
Thanks EnYa res si ful dobr razložila vse, me pa še zanima kolk dolg te učinki trajajo oz. kolk dolg bom zadeta(tolk da vem približn po kolkem cajtu nazaj domov)
A pa obleke ful navzamejo vonj?
Pa ena moja frendica k je probala se ji ni sploh nč zgodil šele pol drugič je uspel. A če se mi to zgodi je glupo če še enkrat potegnem(a bi blo lahk preveč za prvič?)
A je kdo mel ful probleme z odvajanjem kajenja(trave)?
Res thanks za odgovor!

LP
Bye
Default avatar

EnYa

Nina, pozdravljena ponovno. Lepo, da si se le oglasila, čeprav sem že mislila, da boš povedala svoje prve izkušnje ;) Nič zato, nič nisi zamudila.

Vsekakor ti svetujem, da prvo raje opraviš vse zadeve s šolo, da ne bo šlo kaj narobe (ker vem, da boš potem učni neuspeh pripisala posledicam pokajenemu zvitku marihuane :))

Vsa stanja, ki ti jih povzroči kajenje, so odvisna od kvalitete trave (koncentracija THC-ja). Če ne veš od koga si travo dobila, kje jo je dobil ta..., potem nikoli ne moreš biti prepričan ali te bo sploh zadelo ali ne, te bo dolgo držalo ali pa le prvih 10 minut... Jaz sem jo vedno dobivala od enega in istega človeka, ker sem probala veliko vrst in res "obdržala" tisto, ki mi je odgovarjala. Vsekakor pa je najboljša domačica :)
Trava ponavadi nikoli ne učinkuje enako, odvisno pa je tudi od tvojega počutja pred kajenjem (podzavest); od atmosfere, ki jo ustvari družba; kako si razpoložena; kaj ti roji po glavi... Tvoja prijateljica je sigurno kadila slabo travo ali pa ni pravilno kadila (inhalirala). Mogoče pa je imuna na travo in je niti ne zadene? :) Se hecam.
Koliko časa si zadet je spet odvisno od napisanega. Lahko sploh nisi in se ti zdi, da vlečeš le zrak oz. tobak (prekleto perje!?) ali pa te kar fajn pribije, ampak ne traja zelo dolgo časa. Mogoče kakšni dve uri. Ne vem.. (tega ti res ne znam povedat točno, ker jaz ob kanjenu vedno izgubim občutek za čas- enkrat mi mine zelo hitro, drugič se vleeečee in čas ne gre nikamor. Prvi primer- npr. v družbi; drugi npr. v šoli).
Priporočam ti, da greš domov takrat, ko se boš počutila zmožno oz. dovolj "na tleh" in NE takrat, ko ti bodo misli preskakovale, oči boš imela rdeče, ko boš vsa v oblačkih, pozabljala vsako povedano stvar sproti, se smejala nesmešnim situacijam... Poskrbi za to, da te do prihoda domov vse to že mine (proti rdečim očem si nabavi kapljice, ki jih dobiš v vsaki lekarni) in raje čas zadetosti preživiš s prijatelji, katerim zaupaš in veš, da te ne bodo pustili same, če te zgrabi kaka paranoja. Moo, zdaj govorim, kot da se to tako pogosto dogaja... Ah! Ne se sekirat, če ostaneš le pri travi, bo še vse dobro, strinjam pa se z Dimsy-jem, da je dobro, da ohraniš do tega neko distanco in ne pustiš, da te ta rastlina popolnoma prevzame, celo tako, da ne boš mogla nehat.. Res pa je, da od trave nikoli ne boš telesno odvisna, kot od kakšne druge droge.
Kar se tiče vpijanja vonja voblačila je različno. Če si v zelo zakajenem prostoru, je mogoče, da se te tudi zavoha, ampak če skadiš eno kano v zaprtem prostoru, te ne bo prav nihče zavohal. Prej se zavoha vonj cigaret, če jih kadite/jo. (če se jaz spomnim, kako smo kadili na večer še pa še pa še... in bili v prostoru, ki je bil prava komora... uuhh... ;))
Poznam le nekoga, ki je imel "velike" probleme z odvajanjem (starši so ga, ko so izvedeli, da kadi travo, poslali prvo k psihiatru, potem pa v komuno!?), ampak to je bolj družinska problematika, kor problemi z odvajanjem od trave.
Imam veliko prijateljev, ki so kadili velike količine, pa so za nekaj časa (tedni/meseci/leta) prenehali, zdaj pa so nekateri spet po malem začeli, nekateri ne.
Problemi lahko nastanejo, ko res ne moreš preživeti dneva brez da bi potegnila dim in si zato zelo živčna, nemirna.
Jaz bi najbolj povdarila predvsem to, da NIKOLI ne kadi zaradi drugih ljudi oz. zaradi uveljavitve v neko družbo, za občutek pripadnosti skupini. To je najslabše, kar lahko storiš. Ampak to se, žal, zelo pogosto dogaja. Ti ljudje se mi po eni strani prav smilijo.
Pazi, da pri kajenju ne boš pretiravala in ne pusti, da ti trava onemogoči uresničitev tvojih življenjskih ciljev.. (saj veš- mnogim se zgodi, da živijo le za dimček ali dva in ostanejo brez ambicij)
Še vedno je lahko življenje brez drog zelo lepo, le znati je treba odpreti oči in to opaziti.

Pa srečno!
EnYa
Default avatar

Ursika

A je možno, da nekateri na travo ne ofdreagirajo popolnoma nič. do zdaj skadila 4 base, tko v raz,miku 14 dni in nič. Pa inhaliram, tko da ne vem v čem je problem. Tud roba je dobra. Ja no vse kar mi dogaja je to, da v trenutku ratam ful zaspana in pol tud zaspim.
Default avatar

N.

definitivno ni prava roba, razen če ostale res zadene, tebe pa ne. potem pač rabiš drugačno travo. ma enya je pa res zakon!! čistitam!!
Default avatar

Blippo

Če ne boš mešala s tobakom bo špinel bolj slabo gorel.
Jaz poznam ogromno ljudi, ki so kljub kajenju marihuane še vedno isti kot prej. To vključuje tudi mene.
Default avatar

MrNiceGuy

Ma nabav si eno dobro zadevco pa se ga pokn, pa boš vidla, jst osebno ne vidim razlike če se ga zakadim al pa če ga spijem, v vsakem primeru se obnašam kot debil in mi je ponavadi kasnej ko pridem k seb precej zoperno, če je bilo kaj prisebnih ljudi okoli mene!
Default avatar

Boris

v glavnem poham že 6 let, naredu sm gimnazijo, sedaj delam na radiu, pa nimam nobenih umskih niti psihičnih težav, šef me zelo ceni, in tudi ostala moja družba, ki kadi, je dobro umsko podkovana, tako da je point samo v tvoji koncentraciji.. Če ti je do nekega cilja fuull, pol ga boš z močno voljo tudi dosegla..
Seveda je feeling, ko si poknjen u redu in vse, vendar pa moraš biti pri svojem delu na clean in skoncentrirana, drgač ne bo nč. Upam, da sem ti vsaj malo pomagal..
Default avatar

Tina 9

Jaz sem travo kadila 1 leto - vsak večer in 3 leta pred tem občasno. Kadit sem jo po 1 letu nehala sicer brez posebnosti (kriza ipd., ki je trava kot vemo ne povzroča), ampak lahko ti povem, da sem bila do prenehanja uživnja lena ko fuks. In sprejet sem mogla tut kronični bronhitis, ki mi ga je dala trava. V glavnem ti kar začni kadit, sam zavedaj se da boš pol tudi ti prej al slej len "posebnež". Če mene vprašaš SE NE SPLAČA. Verjemi mi, da brez trave prav nič ne zamujaš.
In verjemi mi, da če bi se jaz lahko vrnila par let nazaj, ne bi probala nobene droge. Vsaka droga (tudi alkohol) je le izguba časa, denarja in predvsem zdravja!
Lep pozdravček
Default avatar

Tina 9

Živjo!
Pozabla sem ti napisat še neki glede trave&seksa: fantom se večinoma sploh ne dvigne, ženskam pa sploh ni do tega (po domače povedan ne da se ti).
Pa napisala si da te zanima kakšen je filing (zanimal te je če se lah primerja z orgazmom - daleč od tega).
Filing zgleda takole: vse se ti zdi smešno (o.k. filing), poleg tega pa si tudi nekam težek, nč se ti ne da; skratka ves pasiven in len si. Meni osebno se filing ne zdi nič kaj tako posebnega, da bi mogla travo še naprej kadit. Približno 1 leto je ne kadim več in je niti najmanj ne pogrešam. Kot sem že rekla škoda časa, denarja in zdravja! AJA, pa trave se nekako ne da kadit, če je ne zmešaš s tobakom, ker ne gori dobro, pa skos ven padajo drobci.
Lep pozdravček, pa upam, da sem ti dala vsaj 1 pameten razlog zakaj je ne probaj.
Default avatar

MAJA

Nina jaz pa pi ti rekla takole! Stara sem 44 let in morem priznat da sem tudi jaz iz gimnazije dalje kadila travo! Pol smo šli enkrat na potovanje s kolegi, pa sem probala še ekstasy (takrat se ga pri nas še ni dalo dobit). Blo je noro, no in tako smo bluzli in bluzli! Sedaj ti morem reč, da so mi te stvarce pustile dosti škode: nap. tumor na križni vezi, ostala sem brez jajčnika skratka jaz v sebi vem, da so mi to storile droge! Imam sina starega 17 let in tudi on je poskusil kadit travo in ker sem vedla da ga mika in ker si vse zaupama je prvič kadil z menoj! Tako močno sem ga nakadila, da je bruho in še naslednji dan mu je bilo grozno in ni mi žal da sem to storila ker sedaj ne kadi ne trave ne cigaretov!
Enkrat še ga morem konkretno nabit ampak to pride za 18 in upam da bo tudi očinkovalo!
Default avatar

Sračka

a si že probala nina???
Default avatar

punca

Ej, Nina, to s paranojo je folk mal premal poudaru. Po mojih izkusnjah sodec je s travo )in z drugimi drogami ) tako, da ti potencira obcutke, ki jih imas v sebi ali pa zgolj trenutno pocutje. Zato je precej nevarno pohat, ce se tega bojis, ker potem ti bo ziher butnl na paniko in to je eden najhujsih filingov, verjem. Tko da, dokler nisi ziher, rajs ne kadit. Sicer je pa zabavno samo na zacetku, ko mislis da se ti ne vem kaj dogaja, k si zadet (v bistvu pa se ti cist nc), ko pa to pogledas z distance je pa eno samo zabijanje casa in kurjenje mozganov.
Default avatar

Rastaman

Vse kar piše o marihuani na tem forumu je krepko res! Ampak zapomni si: ''Look how many deaths alcohol cause, ganja never killed nobody!''

Pa še res je:)

Lp