Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Paranoja zaradi trave

Default avatar

Flowby

Men na začetku ni blo nič in sem jo ful kadil sm ful pretiravu...pol po nekem času so se pša začele paranoje tko da me je blo strah po ulci hodit k sm mislu da me vsi glredajo in da je zmano nekaj narobe,včasih sm mislu da se mi je strgalo!!!Padu sem v depresijo in to je bil eden izmed glavnih razlogov da sem začel s horsom,saj tud k sem nehu kadit travo so mi te paranije še ostale ne tok močne ampak so ostale s Tableti in kasneje horsom je pa to zginlo!!!
Trava mi je pustila posledice ki jih še zdaj trpim!!!Zato če ti jori jo rajš takoj pust k te bo napsihirala!!!
Default avatar

lekaushino

Babyblue

Lahko prosim poveš ime avtorja o tej knjigi TRAVA, a je to mogoče slovenski avtor.
In resnično me zanima o čemu piše, a piše tudi o teh resnih problemih - duš. motenj npr.

H V A L A in L P
Default avatar

jackooo

Trava ni niti približno tako nedolžna kot večina govori. Tudi sam sem bil med njimi in sem se nekoč smejal tistim, ki so travo obravnavali kot pravo drogo, ker sem jo pač sam začel kaditi že dokaj zgodaj, pri 15 letih in nikoli prej nisem občutil njenih negativnih učinkov, samo pozitivne. Ampak nekaj časa nazaj me je, ko smo kadili travo, tako napsihiralo, da še danes obžalujem ta dan. V glavnem ne vem kaj se je zgodilo, bil sem čisto paranoičen in nisem mogu trezno razmišljat, kot bi se mi zmešalo. Res grozen občutek, ki se ga še danes spomnim in se ga ne da opisat. In takrat sem rekel travi adijo. Škoda le, da tistega groznega občutka še po nekaj mesecih ne morem izbrisati iz glave
Default avatar

energy_monitor

Tudi sam sem oseba, ki je padla pod oblast te prelepe rožice, ki jo je ustvaril Bog in ki že zaradi tega ne more imeti negativnih učinkov. Pajade. :/

Kadim dnevno, vsak dan že prb. 5 let in sem enostavno ujet v ta vzorec, da si vsaj pred spanjem skadim eno hudo baso. Nekih hudih psihičnih problemov nimam, se mi pa zdi, da se mi pojavlja socialna fobija - neugodno mi je gledati ljudi v oči, navezovati stike s tujci ... včasih teh problemov nisem imel.

Največji problem pa je ta občutek nemoči, da se ne morem znebiti neke substance in imeti svoje življenje pod nadzorom. Prav zanimivo je, ko sredstvo za premagovanje problemov postane samo problem. Vsa ta leta isti vzorec, isto vedenje, obvezno vsaj pol grama pred spanjem, kako naj zdaj postanem nazaj človek, ki zmore živeti brez tega? To sranje mi jemlje samozavest, samozaupanje, zdi se mi, da ne izkoriščam potencialov, tudi problemi se iz meseca v mesec nalagajo in občutek imam, da bo enkrat samo počilo.

Prav zanimivo je, kaj lahko tako labilnim osebkom kot sem jaz, naredi ena posušena rastlina. Kontrolira življenje, ubije potenciale in ubija socialno življenje.

Najbolj zanimivo pa je, da tega ni kriva sama rastlina, za to je kriva moja osebnost, ker nisem toliko človeka, da bi zmogel reči NE, danes si ne grem kupit svoje 5ke, dovolj je, poskusil bom biti trezen.

Vseeno pa mi ostaja neustavljiva želja po boljšem življenju brez neke substance, od katere bi bil odvisen.
Default avatar

nekdo_

energy_monitor

rada bi poklepetala s tabo o tvojih problemih..... Če si tudi ti želiš s kom govoriti o tem, mi piši na mail.

Lp
Default avatar

energy_monitor

Kje pa lahko izvem tvoj email?

Do profila namreč ne morem dostopati!
Default avatar

Luxie.

hei. iez pa travo kadim redno skor tri Leta ampak me pomoiem niti enkrat ni zabediraLa ampak me zmer sprau u pLus. tut k smo iez pa pet frendov za nou Let pokadiL 40 g sm bLa dobre voLe pomoiem ie fuL važn s kom kadiš, če si sproščen pa to pa če ti ubistvu ta občutk spLoh odgovaria k mam sošoLko k ie kadiLa 2x ( prvič io spLoh ni zadeL) pa poi drugič io pa ie ampak ie isto meLa fuL tak čudn feeLing tko d ie nehaLa.
res pa ie tko k foLk prau d če začneš s travo si fuL u večJi nevarnosti da probaš tut druge droge. sei sm ih iez tut sam sm zmer vedLa ke ie meJa. iez pač če grem na party aLpa km tko potegnem LaJno speeda d Loh densam ceLo noč. pa tut koks si prvošm recmo dvakrat na Let če kdo počasti. sam s koksam pa res ni za pretiravat k fuuuL hit rataš odvisn. to vem zrd moih znancou k so bLi učas moJi frendi pa so rataL taki da me učas prou jokat prime k ih vidm pa se spomnm tistih "dobrih časov" k smo sedeL na sončku pa kadiL base. tko da ia tut trava ie škodLiva mau maš sLb spomin ampak siLe ni pomoiem. usai zame. pa tut za frende k isto kadiJo redno po pet Let pa Jim Laif navadn Laufa, hodJo u šoLo aLpa na fax, tko k iez. tko da tut misLm d ie aLkohoL fuuuuuuL bL škodLiu že po mačku to vidš k te drug dan use boLi pa vs čudn si. če pa pokadiš baso si pa poi sam mau tak spran (tko mi rečemo) haha. ne boLi te pa gLava pa trebuh... pa tut gLede na to kašni so dons moJi vrstniki smo travarJi še ta boLši ( tisti k zrd trave ne ratamo čiz zdoLgočaseni pa da nas samo še trava zanima). Mi k pokadimo đoLo deLamo razne stvari.. use ie odvisn od čLoveka.
Default avatar

sfgs

no tu eni na dolgo in široko blefirate o nekih kao paranojah napadih itd.. dajte se pomirit tut sam že dosti časa kadim ganđo usak dan mam ful kolegov k jo kadijo pa nobenmu tko ne dogaja k vamm .. u izy .. ganđa si pač izbere folk ;)
Default avatar

majstorcek

sfgs je napisal/a:
Sfgs...ne deli se frajerja, 95% kadilcem, ki kadijo vsak dan, marihuana sigurno sproži paranojo, nekaterim tudi psihoze ...samo nekaterim po enmu jointu, drugim po 30 letih kajenja... starejši ko si več veš o tem, če si biu kadilec, ker zjebe tut tvoje frende slejkoprej, nekateri priznajo, drugi ne.....daleč stran od marihuane....js sem kadiu 17 let, 16 let pa 10 mesecev, mi je ustvarjala srečo, nato sem nekega dne začel dobivat napade, dva meseca sem misliu da bom moral v psihiatrično bolnico....a na srečo se je vse umirilo ko sem prenehal...sem eden izmed srečnežev( ampak vseeno nisem več takšen kakršen sem biu, stvari me ne veselijo več toliko, kolikor so me včasih).....NE KADIT MARIHUANE!
Default avatar

daisy m

Živjo!

Imam eno vprašanje in sicer ali lahko ostanejo dolgotrajne posledice po zaužitju trave v obliki cookijev? Pred tremi dnevi smo s prijatelji pojedli vsak en cookie in zgleda, da je bla kr močna doza, saj je meni in še eni kolegici po eni uri čist pobralo vse moči in sma šle lahk sam še spat. Ampak je blo tud naslednji dan ful čudn občutek, kot da bi zgubla stik z realnostjo, brez energije, zmedena, imam težave s spominom, težko se zberem in nasploh tak grozn občutek, ko nimaš nobenih ciljev in si brez volje. In po treh dneh ti občutki še ostajajo! sicer v valovih, ampak še vedno ni vse, tak kot bi moglo bit. Kolega mi je svetoval, naj grem laufat al pa neki da se nadiham, ampak tud to ni pomagalo. Res ni prijeten občutek in me zanima, če je že mel kdo podobno izkušnjo in če mine, al bi mogla poiskat zdravniško pomoč. Aja, mogoč naj še omenim, da sem drugače mogoče malce čustveno nestabilna od časa do časa, tako da me niti ne preseneča, da je tak negativno vplivalo na mene, ampak, da se mi pa to vleče že tretji dan, pa verjetn tud ni ravno normalno, ali pač?

Nikol več ne probam nobenih drog :)
Default avatar

gost123456

s travo sem se srečal vsega skupaj 4 krat. prvič je bilo super: smeh, smeh in smeh. še danes se s prijatelji smejimo s posnetkov, ki so nastali tisti večer. ob travi sem takrat užival tudi alkohol.
Drugič sem pojedel kukije in pričakoval podobne občutke, ki sem jih bil že vajen. zraven sem zaužil predsej alkohola. takrat je bilo grozno. kakor je že nekdo pred mano zapisal: občutki, ki se jih ne da opisati... doživel sem neverjetno izkušnjo, za katero lahko rečem, da je bila poučna, nikakor pa ne bi hotel, da se kdaj ponovi, čeprav se je po tem večeru še dvakrat. da se vrnem k nastalim občutkom: kakor, da so me vsi izdali. občutek, da je bilo to, da bom jaz pojedel kukije načrtovano s strani pirjateljev, ki so bili prisotni na tej zabavi. v nekem trenutku sem imel občutek, da sem že umrl in je to posmrtno življenje, bolje rečeno, da sem pristal v "peklu". v glavi se mi je ustvarila zgodba, da sem se tako zadrogiral, da sem umrl in videl sem svoj pogreb, svojce kako žalujejo, hotel sem njim povedati, da jih imam rad a nisem mogel, saj sem bil na "drugem svetu". na vsake toliko časa sem za nekaj sekund prišel k sebi in si rekel oh saj sem vredu. še vedno sem na zabavi. potem se je pa spet začelo. in tako znova in znova, zdelo se mi je da že traja leta in leta in, da bo trajalo v neskončnost. prijatelji so me nato pospravili v sobo kjer sem zaspal. po nekaj časa sem se prebudil in odšel domov. tega se bežno spominjam. naslednji dan sem se zavedel, da nisem umrl, spomnil sem se vseh blodenj, ki sem jih imel... ko sem stopil pred prijatelje so me kar začudeno gledali in spraševali ali je vse vredu. nihče pa ni povedal kaj se je dogajalo med mojimi blodnjami z mano na zunaj. vedel pa sem da ni bilo vse najbolj normalno - do tedaj sem mislil da je vse bilo samo v moji glavi, na zunaj pa sem izgledal pač zabediran... šele kasneje sem izvedel, da sem molil. tako je, prav ste slišali. molil a hkrati vse prijatelje zmerjal s prasci in izdajalci... zato so me tudi pospravili v sobo. še ene par dni po tem nisem bil prepričan v svoje psihično zdravje, kar naprej sem imel paranoične občutke. s časoma se je potem uredilo. danes se iz takratnih dogodkov večkrat smejimo, na račun mojih takratnih molitev pa pade kakšna šala :)
tretjič je bilo enkrat v soboto zjutraj po žurki, da so se začeli pojavljati taki občutki po kajenju trave. takrat sem jo kadil prvič po zgoraj omenjenih dogodkih. alkohola nisem zaužil skoraj nič, kakšno pivo ali dve v celi noči, sem pa pred zabavo zaužil ekstazi (to ni bilo prvič). no te občutke sem sedaj lahko kontroliral, ker sem vedle za kaj se gre, ampak seveda niso bili prijetni. umaknil sem se na samo in zaspal, ko se se zbudil je vse bilo v najlepšem redu.
skoraj leto po tem sem še enkrat poskusil travo in glej ga spet ti občutki.
sicer so bili prvič najhujši, potem pa čedalje manj, ampak kljub temu sem ugotovil, da trava ni zame... in je več ne poskusim nikdar.
občasno sem še vzel ekstazi ko sem šel žurat, sedaj pa že kakšen let enostavno nimam časa, da grem na party, ker ti to vzame pol cel vikend, torej tudi ne konzumiram kakšnih drog. grem občasno na kakšno zabavico, kjer se ga napijem v mejah normale. enkrat mesečno.
naj še povem, da sem pri svojih 24 letih pišem diplomo, imam dve študentski službi in sem nasploh uspešen in neproblematičen. da ne bo kdo po zgoraj napisanem mislil, da sem nekakšen superhuligan :D seveda, ko bom naredil diplomo in imel tako več časa bo tudi prišla še kakšna zabava + ekstazi, ker je občutek res noro dober, res lahko veliko bolj čutno doživiš elektronsko glasbo, ki jo osebno obožujem. ampak seveda vse mora biti v mejah normale, ne pa da si počen vsak vikend do kraja in se ti j... za vse ostalo (služna, kariera, uspeh....)
se opravičujem za tipkarske napake :P
Default avatar

gangsterica

No pa da se jaz na malo na kratko opišem svojo zgodbo. Za novo leto smo tudi mi s prijatelji jedli kukije pred tem pa seveda tudi nekaj spili. Da takoj preidem k bistvu sem jaz pojedla najvecji kuki (tk za dva od ostalih), potem se nekaj cajta ni dogajalo nič, mi smo sedeli in se pogovarjali. Pol sem jaz cez ene pol ure rekla, da sj to itak nič ne bo prijelo, pa da bom se enega vzela ko je ostal v uni kantici. Ko sem jedla tisto polovico sem od enkrat mela ful cudn obcutek,vid je bil tk izostren, smesen. Sprva sm se ful smejala kolegi pa tudi. Pol takoj za tem sem vidla malo megleno, vrtelo se mi je, pa glava me je zacela bolet (tk na srednji strani). Mela sem občutek da bom padla v nezavest, zato sem sla v sobo na pojstlo, kolegica pa je sla za mano. Pol me je zacela pa tak glava bolet, da sem mela filing kot da mam 100kg tezko glavo, misla sm da mi bojo vsi centri v mozganih ugasnili in da bom umrla. In da povem ka se je ves cas dogajalo. Mela sm obcutek da se mi nekateri dogodki ful ponavljajo (recimo to da je nekdo velikrat not pa ven hodu), pol sluh mas ful povečan, doživela sem taki panični napad da sm se opletala kolegov za roke, zibala sm se, ko sem se prijela sm mela filing da me tisoc rok objema in da me neke v samo sebe tlači, vrtelo se mi je pa tko da ko sm prijelo flaso vode nism vedla ce bom usta vtrofla, bla sm izsušena, po drugi strani se mi je zdel da sm mokra po čelu, pocutla sm se kot psihopat, blo me je strah pol pa sm bla jezna... mela sem prov ubijalski pogled, vsi so mi rekli nj zaspim js sm se pa branla, misla sm da me hocejo ubit, da bom js umrla, ljudi sem dozivljala v drugačni podobi, za enga kolega sm misla da me hoče posilit pa tko... napadi so trajalo par ur, vmes sem se umirjala pol pa spet... grozno...
Default avatar

Matic Fabjan

Zdravo mam nek manjši problem..nikoli prej nisem kadil in nekega večera smo z prijatelji odšli na joint...biu sem zadet vendar sem ze 2 dni omotičen..je to nevarno? Bo to minilo?
Default avatar

Klementina_Sambolic

Pozdravljen "Matic Fabjan, "

Seveda te bo ta občutek omamljenosti minil. Če si kadil prvič je normalno, da to doživljaš drugače in občutiš močneje, kot pa če bi že kadil prej. Tudi pri kajenju cigaret ti je prvič slabo, pa kasneje tudi mine. Enako velja tudi za "trde" droge, kjer po prvem uživanju lahko tudi bruhaš. Vprašaj pa se, zakaj to rabiš...
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar

XanonimenX

lp


se da dobiti tvoj mail naslov. ima nekaj vprašanj glede slabe izkušnje z thc ( paranoja napadi , psiha .. .)

XanonimenX
Default avatar

trava42

Dragi moji,

stara sem 42 let in pred dvema dnevoma sem prvič pokadila pol džointa... Mislila sem, da bom umrla. Občutek sem imela, da se zgubljam, da izgubljam nadzor. Kot da zapuščam ta svet. Rešilo je me globoko zakoreninjeno prepričanje, da sem čudovita ženska in da me ima Bog neskončno rad ter da me družina potrebuje... Trajalo je več kot dve uri. Z možem sem hodila po mrazu okoli bloka, da sem sploh lahko dihala, čistila stanovanje, da sem se zavedala telesa, na bruhanje mi je šlo grozno, šla sem k hčerki v sobo in jo prosila, da mi pove kaj lepega, da me prizemlji, vse ponoči, samo zato, da nisem izgubila stik s seboj... na vsako minuto sem spraševala: " A ne, da ne bom umrla? Povej mi, da mi bo bolje..." Želela sem, da pokličejo urgenco in da mi isto, da ne bom umrla in da gre na bolje, zagotovi tudi zdravnica... Bilo je resnično hudo, kot da se poslavljam in od tod LJUDJE DRAGI MOJI SO LJUDJE, BEŽITE STRAN OD TRAVE, KOLIKOR VAM DAJO NOGE... Zadevajte se s tekom in ljubeznijo... Mene je rešila samo odlična samopodoba, če pa travo uživa nekdo, ki dvomi v sebi,,, ga lahko le ta dobesedno ubije....Ko je bilo najhuje, sem si dejala: "Bog me ima neskončno rad in mi bo pomagal ven iz tega... umirilo se bo.... na bolje gre... tukaj sem, zdaj in sedaj... čutim se..." Ljudje, ne zadevajte se, prosim vas.... Jaz vas neskončno ljubim in verjamem v vse vAS. nE POTREBUJETE DROGE ZA OBČUTKE SPREJETOSTI..
Default avatar

epilleptik

Pozdravljeni !

Tukaj se oglašam, zaradi tega, kar je napisala uporabnica trava42.

Obstajajo medicinske vrste trave, ki imajo nizko vsebnost thc in enako ali večjo količino cbd-ja (razmerja 1:1 ali 2:3 in podobno), ki deluje kot antagonist thc. Thc vpliva na cb1 receptorje, cbd pa na cb2 receptorje. Trava z veliko količino cbd nima nikakršnih učinkov v smislu paranoje in podobno. To pišem, ker sem sam imel težave s tem. V letu 2015 se je tako pojavila v semenski obliki vrsta CBD Therapy, ki ima vsebnost manj kot 0.35% thc (!!!) in kar 10-12% cbd.

Točne informacije o konoplji, namesto strašenja in moraliziranja, lahko najdete na konoplja.org

lp
Default avatar

Odvisno od človeka

Sam kadim že celo življenje (35 let, star sem skoraj 50) in nisem imel nikoli paranoje ali kakrsnih koli problemov zarad trave.
Sami plusi, zato pa tut vztrajam pri tej krasni rastlini že tolko let.
Je pa res, da lahko udari na paranojo.
Za take ljudi pač ni trava. Simple as that.
Default avatar

ex_smoker

Prvič sem začel v 1. letniku srednje šole. Od takrat naprej sem se spremenil. Bil sem odličnjak, a potem mi je uspeh padel za 2 oceni. Bil sem pač bolj trojkar, a na koncu nekak vedno zmutil prav dober uspeh.
Torej, kadil sem kar redno, pil alkohol, a na srečo nisem nikoli prešaltal na močnejše droge.
Ko sem prišel na faks, je bila zgodba podobna, kar dosti alkohola, ampak manj marihuane.
Sedaj bom diplomiral v kratkem, sicer na res težkem tehničnem faksu, ampak vidim da imam kar posledice. Večkrat imam potrebe, da bi še kadil in se tudi nekaj let že zdravim zaradi psihičnih težav, kot so anksioznost, paranoja in depresija.
Sedaj vidim, da sem to nekako prerasel in se moram spraviti k sebi.
V službi nobeden delodajalec nebo gledal nekoga, ki to uživa, potem prej enega, ki tam pa tam kaj spije (čeprav tudi za to nisem pristaš več).
Uglavnem, nikomur nebi priporočal, da niti poskusi to drogo, res da na vsakega drugače vpliva, ampak imam kolege, ki so resno odvisni in kadijo po 6 jointov na dan in nobenmu se nič ne ljubi, hočejo še kar študirati in ne iti v službo, ker je pač to "fajn".
Največji problem te droge je, da nemoreš več misliti trezno in si "zadet" dalj časa oz. vsaj možgani tako mislijo. Misliš na vse, postaneš bolj filozofski in ljudem ponavadi ni jasno, kaj govoriš. THC ostane v telesu res dolgo in z redno telovadbo, zdravo prehrano, veliko pitja tekočine, predvsem vode (ne alkohola), se nekako rešiš te zagate oziroma absistenčne krize.
Default avatar

alien_

Berem tele komentarje in vidim, da vas je veliko imelo negativne iskušnje, vaše izkušnje so identične mojim, jaz sem mel enake težave, a veliko let kasneje sem izvedel, da je za vse te izkušnje kriva črna magija(prosim ne me še napadat, beri naprej). Torej tudi jaz sem imel paranoje in prosim ne imenujte to paranojca, ker paranoja ni paranojca, ampak velik strah, s temi besedami samo zmanjšujete problem in se tolažite, da to ni nič strašnega, kasneje sem imel tudi prisluhe in privide in seveda kot vsak mislil, da je za vse to kriva droga, ampak ni, kriva je črna magija. Ko boste razumeli kako črna magija deluje vam bo jasno zakaj se(ste se) drogirali, imeli težave, paranoje, prisluhe, privide itd. Ljudje, ki naredijo nekomu črno magijo osebo čutijo in vse kar oni čutijo čutiš tudi ti in obratno, torej če se bo ta oseba drogirala bodo tudi oni čutili vpliv droge, ne da bi jo vzeli, a to ne pomeni, da izbirajo osebe, ki se že drogirajo, ne, ker s svojimi mislimi lahko vplivajo na človeka oseba, ki nikoli ne bi vzela droge tako vzame drogo. Ti tkim. prisluhi in prividi so mi veliko let odkrili to veliko skrivnost in povedali, da so oni krivi za vse težave v mojem življenju in tudi za to, da sem začel jemati droge in pristal v bolnišnici in da so oni le ljudje, ki uporabljajo črno magijo in se tako lahko tudi drogirajo ne da bi drogo vzeli in da prisluhe, občutke in privide naredijo v mislih, torej, če si predstavljajo hudiča ga vidiš, če mu dajo glas ga slišiš, če se pretvarjajo, da jih je strah tega hudiča je strah tudi tebe.

Zapomnite si, da je za negativne občutke, prisluhe in privide lahko kriva le črna magija in nič drugega kakor črna magija.

Naredil sem tudi stran, kjer sem malo bolj natančno opisal delovanje in posledice črne magije https://crna-magija-strah-prividi-in-pr ... ogspot.com in odprl forum na http://crnamagijabalkan.boards.net/ Forum je bil odprt včeraj, zato še ni veliko obiskovalcev in objav. Če bo veliko obiskovalcev iz Slovenije, kar mislim, da bo, bo forum tudi v slovenskem jeziku.

ps: ali je objavljenje linkov na tem forumu dovoljeno?

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren