Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Paranoja zaradi trave

Default avatar

Strahopetka

Veckrat sem kadila travco s prijatelji. Nikoli mi ni blo nic, ker sem zgleda premalo povlekla. Potem pa smo enkrat kadili in sem res povlekla malo vec kot ponavadi. To je bil tako mucen obcutek. Imela sem taksno paranojo, da sem hotla vse zidove v stanovanju podret. Grozno. In ni me hotelo spustit. Od takrat nisem vec kadila. Sem pa v taki druzbi, kjer vsi kadijo in vcasih me prav zamika, da bi tudi jaz. Ampak se pol spomnim na to, kako mi je blo takrat in si recem ne.
Zanima me, ce je se kdo dozivel negativne ucinke trave? In ce mogoce veste, ce je to odvisno od kolicine? Oziroma ce karkoli veste v zvezi s tem, mi prosim napisite.
Default avatar

EnYa

Po mojem mnenju je odvisno kakšno travo si kadila- lahko je bila kakšna čudna šprica, ki ti povzroči tako paranojo, da kar res ni. Tudi to se mi je že zgodilo. Pozanimaj se kaj tvoji prijatelji sploh kadijo, od koga dobivajo.. Jaz nikoli ne kadim tiste "robe", ki je ne poznam, ker je prav mogoče, da mi povzroči ravno nasprotni učinek od želenega.
Seveda pa je odvisno tudi koliko skadiš, ampak mislim, da je bila ta trava, ki ste jo kadili, res ena merda, ker če je trava dobra, res prava domačica, jo lahko kadiš brez omejitev, pa se imaš vedno bolj fajn...... Tra la la... :)
Oglasi se še kaj!
LP!
Default avatar

Miran

Nisi še dovolj navajena na kajenje trave in prenašanje zadetosti. Md tem ti začne razbijati srce in te seveda lovi paranoja. Če si že tko, kadi (vleči) manj. Odvisno pa je kolk THC-ja je noter v bagi.
Če te zgrabi paranoja, se umakni, bodi sama in nič ne delaj, pa globoko dihaj, pij in jej.
Čez čas pa se že navadiš, da boš mogla kar 2 jointa skaditi, da pride do učinka.
Default avatar

shelly

zasvojenost!droge!

strahopetka veš kako je s tem...kmalu doživiš toleranco(rabiš vedno več in več).sama že kar dolgo kadim travo saj sem v taki družbi.sedaj je prišel trenutek ko se hočem odvaditi a ne gre.postala sem živčna paranoična in full stvari me psihira.imam prisluhe in privide!to je težko.Ne kadi trave!!!
Default avatar

NYNA

no, naj dodam še sama svoj piskrček
tudi jaz sem kadila travo, in jo še vedno, kakih 10 let in več, ker se bila tudi jaz v taki družbi. Doma jo imam vedno, saj mi vedno kdo pusti za kak joint, ampak se je ne dotaknem, ker me ne vleče, če ni prave družbe. Meni je sicer pomagala, a ne vedno. Na
začetku sem tudi jaz doživela eno negativno izkušnjo, ko sem že mislila, da bom morala povedat staršem, da se mi meša, a je šlo mimo. Potem se ni zgodilo nikoli več nič slabega, samo dobre stvari. Ti pa priporočam, da je ne kadiš, če ti ni do tega. Tvoji prijatelji te zaradi tega ne bojo obtoževali. Je pa tudi zelo odvisno od same osebe, kako nanjo vpliva. Jaz recemo na travi ne morem mislit na negativne stvari, hrano doživljam, kot nekaj čudovitega. Vse prežvečim tako skrbno, da okusim vse radosti tistega, kar jem, potem pa angelski spanec.
Je pa bilo tudi že hudo, ko sem bila mlajša, sem toliko kadila, da sem se že malo navadla, in ko ni bilo nič za kadit, se mi niti ven ni dalo it. Zdaj skadim kak joint na mesec, mogoče tudi par mesecev nič, mogoče tudi kako leto nič, pa mi nič ne manjka.
Saj boš videla sama, če ti paše, pokadi, ko je res dobra družba, ko boš vedela, da se boste zabavali, ne kadi pa kar v tri dni, ko vam je vsem dolgcajt in je to edina rešitev.
Mi smo včasih enega skadili in šli v naravo na dolge sprehode in dolge debate. To so bili res lepi časi.
Ti želim, da bi našla svojo mero. In lep pozdrav.
Default avatar

jst

bravo shelly!
Default avatar

milan

S to paranojo in čudnimi občutki ob uporabi različnih psihoaktivnih substanc je nekako takole. Vsak človek je za sebe original in nikoli ne bo več takega človeka, če seveda izključimo ev. kloniranje. Ravno tako kot smo si različni o izgledu smo si tudi po naših sposobnostih na živčnem in možganskem nivoju. Tako ni nikoli mogoče napovedati kaj se ti bo pravzaprav zgodilo ob uporabi določene droge. Tako imajo ljudje ob uporabi marihuane različne občutke, nekateri tudi zelo slabe, ki so lahko vezani na "paranojo". Ravno tako je z drugimi drogami. Zelo podobno se dogaja z gobicami, ko imajo nekateri tako grozne privide, da si obljubijo za vedno, da ne bodo več poizkusili. Pomembno je tudi katero drogo uporabljate in koliko te droge uporabljate. Razmerja med močjo posameznih trav je lahko ena proti 10. Tako nikoli ne veš pravzaprav koliko katere droge si zaužil, kaj si zaužil in kako boš na konkretno dozo odreagiral. To je tudi eden izmed razlogov, da strokovnjaki odsvetujejo uporabo drog in da so droge vedno imele v sebi nekaj mističnega, nepredvidljivega, nekaj česar se je potrebno bati. Od tod tudi strah, strah predvsem pred tem, ker ne vomo, kaj se bo zgodilo.

Glede vpisov v to rubriko pa tole. Pišite svoje občutke in izkušnje. Pri tem pa bodite objetivni in povejte tudi slabe reči in ne samo dobrih in obratno.

To veliko pomeni predvsem tistim, ki nikoli niso uporabljali drog in ne vedo kaj droge sploh so in kako lahko delujejo. Več kot bomo vedeli o drogah lažje se bomo izogibali nevarnostim, ki jih prinaša njihovo uživanje. Znanje je eno najmočnejših orožij pred strahom in paniko. Če nekaj za gotovo vemo, potem se znamo tega tudi varovati.

Kot zanimivost naj vam povem, da so ljudje v prvega kolesarja, ki je pripeljal v Slovenijo pred več kot sto leti metali kamenje, ker so se bali naprave, ki je niso poznali. Danes ne počnejo več tega, ker že ootrok ve, kaj je kolo. A tudi kolo ni tako nenevarno kot se zdi. Zato dajejo strokovnjaki veliko časa in truda v preventivo v cestnem prometu. Kolesarjenja pa še niso prepovedali. Ali pač, na avto cesti ne smete voziti kolesa.
Default avatar

Matjaz

Zivjo!

Jst drgac poham ze kr dolg, sam kdaj pac neham za tedn al pa kej tazga... si ga bolj v easy vzamem. Sam kdaj pa tud pride do negativnih stvari... se mi je ze zgodil, da sm doma pred bratovim kolegom dol padu od TRAVE! Men je sliko zabrisal, nism vedu kje sm... tko da tud pridejo casi, k ti ni dobr. Skratka rajs ti predlagam da sploh ne pohas, k potem mas vecjo motivacijo do vsakdanjih stvari...

lp
Default avatar

FM

Vidim,da dobivas same vzpodbudne odgovore, kar se tice nadaljevanja avanture, kajenja. Priporocam, da sledis svojim obcutkom. Ce ti nekaj ne pase, pac ne pocni tega. Tvoji kolegi, prijatelji te bodo razumeli, ce so to res.
Sam sem imel podobno situacijo pri alkoholu. Nekajkrat je bilo prevec, druzba naredi svoje, potem pa pac vidis, da dolocene stvari niso za vsakega. Poznana roba gor ali dol.
Jaz v svoji druzbi ful uzivam, se imam fajn, pa mi zato ni treba bit zadet. Pa ce sem edini. Vse je odvisno od tvoje energije.
Default avatar

andrej

Moje osebne izkušnje če že kakšno drogo potem je najmanj nevarna trava, drugače pa če pomislim nazaj(kadim 4 leta)mi je pa žal, da sem sploh daj začel. Počas mi gre že na ku.....
Default avatar

Mojca

jap včasih je malo paranojce...
vendar...sama sebe prepričaj da ne more bit nič (bodi v družbi s prijatelji ki jim zaupaš...) in uživaj v filingih ko se ti zdi da slišiš nekaj ali vidiš nekaj...:)

vse je v glavi...

če ti pa škodi potem tega ne počni
Default avatar

FUKS

NE SE ZAJEBAVAT STEM KER ČE SI PO NARAVI PANIČNE OSEBNOSTI TI LAHK MOČNEJŠI PARANOIČNI NAPAD POVZROČI DOLGOTRAJNE SPREMEMBE VMOŽGANIH STEM MISLIM NA DEPRESIJO.TO SE JE MEN NAREDLO PO TEDNEM KAJENJU GANJE POZNAM PA TUDI FOLK KO JIH JE SCOTALO PO PARIH JOITIH-TO JE TO-.
Default avatar

JoHan

To ,kar so ti nekateri o kajenju trave pisali v prvih postih (da se boš navadila na kajenje in sčasoma ne bo več paranoje) je po mojih izkušnjah popoln bull****, ker sem travo kadil okoli 7 let in v štartu nisem imel skoraj nič paranoje, pa smo v družbi skadil tudi več kot 20 jointov na dan. Sčasoma me je pa čedalje bolj stiskal in sem mel tesnobne občutke že po dveh do treh dimih. Tudi je po mojem precej vseeno ali kadiš skunk ali domačico ali pa kak hašiš, če si dovzeten za THC paranojo te bo ta ujela v vsakem primeru.
Nekateri ljudje travo krasno prenašajo in uživajo v njenem kajenju, nekateri pa ne in za slednje je bolje da trave ne kadij(m)o!
Default avatar

Čica

:)Tudi meni so se začele pojavljat paranojice, samo šele po dolgem času kajenja, tako da mislim, da je to že samo po sebi normalen stranski učinek travice. Če pa še ne kadiš dolgo, je pa po mojem vse odvisno od tvojega razpoloženja, trava ga samo potencira. Čeprav je res, da če nisi full slabe volje, da te bo trava samo zrelaksirala (vsaj name tako deluje).
Nekje pa sem prebrala, da če dolgo časa pretiravaš s travo, da pride do enga kemičnega neravnovesja v možganih in da lahko pride tudi do depresije....
No ja, če pa kdaj pa kdaj kakšen đoint skadiš, pa po mojem še ne bo krize. Kakor ti paše.:)
Default avatar

lucy

jets sm kadila travo ene 5 let vsak dan. na začetku je bilo vse kul, kr naenkrat pa sem kadar sem skadila joint dobila panični napad. sedaj ne kadim že kako leto, ampak ti panični napadi pa se mi še vedno občasno pojavljajo
Default avatar

leila

trava, trava, trava.ali sploh kdo ve, da na račun trave lahko pristaneš v psihiatrični bolnišnici.sploh če si k vsem tem stvarem bolj genetsko nagnjen(npr.shizofrenija)......vse več mladih pristane v psihiatrični bolnišnici, imajo prisluhe in privide, postanejo brez ambicij, nimajo volje do življenja, stvari se jim rušijo kot domine. in vse to naredi lahko le TRAVA!!!!!!!!!!!!!!!!ni potrebno jemanje drugih drog, lahko kadiš samo travo, pa pristaneš v psihiatrični bolnišnici.

NAJ BO TO OPOZORILO!!!!!!!!1
Default avatar

Anonimna Gospodicna

S travo je tako kot z drugimi drogami. Butne ti ven, kar imas v sebi. Ti imas ocitno veliko strahu. Lahko se z njim soocis na vec nacinov. Zagotovo je bolj varno za tvojo psiho, ce se z njim soocis brez substanc. Zato tudi trava deluje tako razlicno na razlicne ljudi. Jaz sem nehala pohat iz istega razloga, ampak pred strahovi zato nisem pobegnila, samo na drug nacin sem jih zacela resevati. In trava me ne mika vec.
Default avatar

nyna

uf, prav nič ti ne zavidam tvojih občutkov, kajti pred leti se je tudi meni dogodilo podobno...Iz firbca sem prvič potegnila par dimov, poprej par pirčkov...prva reakcija smejanje do nezavesti, potem sem odšla domov, se normalno stuširala in šla spat.Potem se je začelo...suha usta, vrtenje v glavi in nato panika, občutek, da ne morem dihat..Žal sem bila sama doma, mislim, da se mi to ne bi dogajalo v taki meri, če bi bil kdo zraven, ki bi me pomiril...Končalo se je tako, da me je kolega odpeljal na urgenco, ker sem vpila, da ne morem dihat, naj mi dajo kisik...so me pa samo dali spat in dežurali ob meni. Minilo je, šla sem domov in bila še 2 dni čisto bolana, kot da biimela hudega mačka...in od takrat nisem nikoli več poskusila, še sedaj, ča kje slučajno zavoham ta vonj, me odnese stran...preveč živo se namreč spomnim občutkov tesnobe, dušenja...zato bi ti rekla, če ti ni ok, se s tem ne zajebavat, saj nikoli ne moreš vedet, kakšna bo reakcija...
Default avatar

babyblue

Ja. trava definitivno ni za vsakega! Tudi jaz sem pristala na urgenci... Kadila sem kakega pol leta ful redno in ful dosti. Čez par mesecev sem začela dobivat take panične napade, da sem mislila, da bom umrla. Enkrat sem sedela pred tv in naenkrat nisem mogla dihat, vrtelo se mi je, skoraj sem skup padla, drla sem se, da imam srčni napad... In so me peljali na urgenco-nobenih organskih vzrokov niso našli! Jap to je od trave. A to je bil šele začetek! Pol sem enih 8 mesecev redno doživljala te napade, čeprav trave nisem več nikoli probala. Najhujša izkušnja v mojem življenju, ki mi je uničila skoraj eno leto življenja!
Pol sem zvedela, da ko kadiš travo se v možganih nabira thc in ta ti lahko ostane v možganih tudi 9 mesecev(maksimum) in v tem času je možno, da se ti lahko take psihoscene dogajajo. Sicer pa ti priporočam eno knjigo-naslov je TRAVA pa si malo preberi! Pa za tvoje dobro ti polagam na srce: če te je strah trave, je ne kadi, ker imaš zelo velike možnosti, da se ti kaj slabega zgodi!!!
Default avatar

milan

Za travo je znano da povzroča paranoične reakcije, ki so lahko kar neprijetene. Glede na to, da ti trava dela velike težave, bi ti priporočil, da je ne uporabljaš več, kajti obstoja velika nevarnost, da se ti izkušnja ponovi.
V nasprotju z mnenji, da je trava popolnoma neškodljiva temu le ni tako in to govori tudi tvoje pismo, zato je prav da na to tudi nenehoma opozarjamo, tudi v forumih.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren