Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Odvisnost od tablet!

Default avatar

Lena

Najprej lep pozdrav vsem skupaj. Jaz se obračam na vas, ker sem se znašla v situaciji iz katere ne vidim izhoda. Sicer ne bom na dolgo pisala mojih problemov, omenila bi samo to, da sem bila pred nekaj leti zelo prizadeta in se še sedaj nisem pobrala vse od takrat. Problemi naj bi bili (naj poudarim naj bi bili) psihične narave, pojavljajo se mi fizično. Se pravi od slabosti, do dušenja itd.... Vsa leta je nekako šlo brez tablet, pred približno tremi meseci pa mi je postalo tako slabo (berite me je dušilo), da so me ob štirih zjutraj peljali k zdravniku. On mi je predpisal samo Helex tablete. Prišla sem domov, vzela dve in v momentu zaspala.
Naj preidem na bistvo. Od takrat si probleme rešujem s tableti. Ko me začne mučiti, jaz nekaj tablet pojem, v kratkem začutim prijetno toploto, se umirim in če ne drugega zaspim in več ne čutim.......... Strah me je postalo, ker mi je dober prijatelj želel odpreti oči in mi je rekel, da sem od njih odvisna. Jaz pa seveda trdila, da to ni res itd.... Sedaj se na žalost spopadam z realnostjo in realnost je ta, da SEM ODVISNA od teh tablet. Ker jih ne dobim pri zdravnici, jih dobim na drugi način. Dozo sem si seveda prikladno zviševala s problemom, ki je prišel, na koncu že samo zaradi tega, ker nimam manjše (0,25 mg).... imam 0,5. In kar jem in jem. Priznam - zasvojena sem. Kako naprej????? Prosim za nasvet, prosim za pomoč!
P.S.: Pa še to prosim: brez napotkov k psihiatru, ker sem tam žal že bila (žal zato, ker nisva nič rešila, ker pri meni sploh ni videl problema), žal zato, ker naši psihiatri rešujejo samo s tabletami in izključno z njimi. Nima smisla, da se sedaj začnem "filati" še s kakšnimi Aurorixi, Zolofti itd.....

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Lena
Default avatar

MdMa

Lena, kaj pa je pri vas problem? Zakaj uživate vse te tablete?
Default avatar

milan

Odvisnost od tablet je tudi resen problem, čeravno ga mnogi ne omenjajo, ko obravnavajo odvisnosti. Pri tebi vidim dva problema. Prvič je problem tvoje dušenje, ki ti ne da spati, drugič pa reciva temu odvisnost od tablet. Upam, da si se že pogovorila odkrito seveda z izbrano zdravnico ali zdravnikom. Onadva sta tista, ki bi te morala videti kot celostno bitje in ti tudi pomagati.
V kolikor si bila pri tem neuspešna, bi se bilo prav obrniti na eno od nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s problemom odvisnosti. Morda za začetek na projekt ČLOVEK tel: 01 540 31 74.
Morda bi poizkusila s psihologi, če se ne strinjaš z psihiatri. Vsekakor se loti problema potrpežljivo in uspeh ne bo izostal. Žal imam premalo podatkov, da b iti bolje svetoval.
Default avatar

Ivana B.

Lena, doze je potrebno postopno zmanjševati in seveda imeti močno voljo. Ob morebitnem slabem počutju (abstinenca) si privoščite kaj dobrega (npr. kopel).

Sama sem v podobni situaciji in si ne vem pomagati, svetujem pa lahko.

Uspešno okrevanje!
Default avatar

Miha

Zoloft, Aurorix, Seroxat, Efectin in drugi antidepresivi vas ne bodo zasvojili, kvečjemu pomagali odpraviti depresijo. Pomirjevala (Apaurin, Helex...) pa močno zasvajajo in se jih je najbolje izogibati.

Poskusite postopno zmanjševati dozo (po 0.25 mg vsake 3 do 4 dni), dopolnite z naravnim pomirjevalom Persen in Deprim. Lena je pisal/pisala:
>
> Najprej lep pozdrav vsem skupaj. Jaz se obračam na vas, ker
> sem se znašla v situaciji iz katere ne vidim izhoda. Sicer ne
> bom na dolgo pisala mojih problemov, omenila bi samo to, da
> sem bila pred nekaj leti zelo prizadeta in se še sedaj nisem
> pobrala vse od takrat. Problemi naj bi bili (naj poudarim naj
> bi bili) psihične narave, pojavljajo se mi fizično. Se pravi
> od slabosti, do dušenja itd.... Vsa leta je nekako šlo brez
> tablet, pred približno tremi meseci pa mi je postalo tako
> slabo (berite me je dušilo), da so me ob štirih zjutraj
> peljali k zdravniku. On mi je predpisal samo Helex tablete.
> Prišla sem domov, vzela dve in v momentu zaspala.
> Naj preidem na bistvo. Od takrat si probleme rešujem s
> tableti. Ko me začne mučiti, jaz nekaj tablet pojem, v
> kratkem začutim prijetno toploto, se umirim in če ne drugega
> zaspim in več ne čutim.......... Strah me je postalo, ker mi
> je dober prijatelj želel odpreti oči in mi je rekel, da sem
> od njih odvisna. Jaz pa seveda trdila, da to ni res itd....
> Sedaj se na žalost spopadam z realnostjo in realnost je ta,
> da SEM ODVISNA od teh tablet. Ker jih ne dobim pri zdravnici,
> jih dobim na drugi način. Dozo sem si seveda prikladno
> zviševala s problemom, ki je prišel, na koncu že samo zaradi
> tega, ker nimam manjše (0,25 mg).... imam 0,5. In kar jem in
> jem. Priznam - zasvojena sem. Kako naprej????? Prosim za
> nasvet, prosim za pomoč!
> P.S.: Pa še to prosim: brez napotkov k psihiatru, ker sem tam
> žal že bila (žal zato, ker nisva nič rešila, ker pri meni
> sploh ni videl problema), žal zato, ker naši psihiatri
> rešujejo samo s tabletami in izključno z njimi. Nima smisla,
> da se sedaj začnem "filati" še s kakšnimi Aurorixi, Zolofti
> itd.....
>
> Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Lena
Default avatar

milan

Po mojih izkušnjah samo zniževanje posameznega zdravila ne pomaga veliko. Potrebno je seveda rešiti najprej osnovni problem, ki pa je dušenje, slabo počutje itd. To pa znajo biti zelo trdovratni problemi, če se jih ne lotimo prav. Vseeno bi še enkrat svetoval Leni, da si dobi enega dobrega kliničnega psihologa, ki bi ji po mojem mnenju lahko pomagal. če pa gre morda tudi za družinske probleme - samo ugivbam, je na mestu obisk pri družinskem terapevtu.
Default avatar

Princeska83

Zdravo Lena!

Mislim, da se je odvisnost ustvarila iz kroga - slabo počutje- kako ga rešiti- tableta- dobro počutje- in krog se je nadaljeval. Najprej je res potrebno pobrskati v tvoje težave, po mojem prej rešiti njih in se z njimi soočiti. Ko boš rešila težave, boš lahko postopoma znižala odmerek pomirjevala, počasi in na nizko dozo do končne abstinence.

Odvisnost od pomirjeval je zelo močna in ne jemlji je zlahka, ker si že prej imela psihične težave, lahko situacijo še poslabša če jih nehaš naenkrat, saj so tablete pustile stanje odtegnitve ki pa je anksioznost, nervoza in nasploh poslabšano spanje ki pa kot razumem že prej ni bilo lahko, zaradi dušenja. Ne vzami vsake moje besede smrtno resno, ampak v razmislek, ...
Mislim pa da je za reševanje tega problema z pomirjevali(nisi edina ima ga mnogo ljudi) mogoče res priporočena kaksna terapevtska pomoč, če si boš našla dobrega psihologa...to da te duši in ti je slabo, nakazuje na veliko stisko, ...ne vem zakaj ti je prejšnji psihiater rekel da nimaš problema. Si mogoče depresivna? Ali le čutis napetost? Težko dihanje je znak paničnosti, slabost pa nasploh na čustvene stiske...prizadetost... Kdo te je prizadel, se lahko soočiš s to osebo, ....mislim da ti to lahko pomaga?
Default avatar

leiito

Miha je napisal/a:
To je sicer res, kar se benzodiazepinov tiče, ampak tudi SSRI-ji tipa Prozac, Zoloft... niso ravno nedolžni in vsaj poskusiti bi veljalo z zeliščnimi oz. naravnimi zdravili, ki načelno dosegajo primerljiv učinek brez nepredvidljivih stranskih učinkov.
Default avatar

andrej28

Čao Lana!

Pri tebi cenim to,da si si priznala,da si odvisna!Praviš da jemleš Helex,ki spada v skUpino BZO,benzodiazepami.Kriza je grda,psihično hujša kot heroinska,ker lahko traja tudi leto ali več,
Jaz sem jemel heroin 2 leti in BZO-je,skoraj vsak dan 13let,predvsem (Apavrin,Helex,XanaX,Dornicum,Cerson,Loram,lexavrin)predvsem te,ker sem jih imel skoraj pri roki,sam keš sem rabu.Heroina sem se odvadil z Tramali,to so analgetiki delani na bazi opijatov in BZO-jiNikoli si pa nisem priznal da sem odvisen,od BZO-ja čeprav sem vedel.Jaz sem pojedel po 3-4 škatle Helexov 0,5mgali Apavrinov 5mg.To je od 90 do 120 tablet.Leta 1994 sem pa
prvič vzel 5 0,25mg Helexov,da sem bil zadet,nato se je toleranca večala,zmerom sen rabil več.
Potem sem moral iti na zdravljenje odvisnikov,kjer so mi dali dnevno dozo 16 Helexov na dan,in so mi vsake 14 dni znižali za 1 tableto na koncu po 3 tednih In sem počasi nižal tako do nule.Lahko bi si kupil,ampak ne dosti je blo sem rekel.Preživljal sem pekel!Sedaj imam antidepresive Cipralex.
Ti hvala bogu nisi jemala leta,ampak bo malo nespečnosti,razdražljivosti! Počasi,vsak teden ali 14 dni počasi zmanjšuj,pa ne jih jemati vsak dan,samo če boš res nuja,samo počasi znižuj dozo Helexov.Poskusi z nižanjem!!!

ŽELIM TI SREČO,IN BODI MOČNA!!!
Default avatar

tiln

punca jz ti recem da besss od tablet so pa tak strup ... glej jz sm biu na heroinu in sm se hotu spucat s tabletam na koncu sm mau hero. in se mal tablet anee ...ampak ug ej strup te posusijo ne ves kaj delas ress sm jedu use najvec dormikum 15.mg po tablco sm fotra doma pretepu ... s policajm u begne so me pelal s punco sm grdo delov usee .. sam problemi najvecja fora pa je da se sploh nc od tega ne spomnem ... na koncu sm mu vecjo krizo po tableth kukr po horoi. in res ne se zatekat u tablete k so ejj .... jz sm biu pr dohtarjuu pol sm pa se h psihiatru hodu pa lahovv na use nacine .. da sm prsu na dozooo ... od helixa do apourina dormikum ....leponex in ress ... ne se igrt to je res tablet za konja .... mene je tko pospravl da nism nc vedu ncc pa traparije sm delov .... uglavnm usi k se ga zadevate s tabletm ... vedite DA DOBRO TRAJA MAU CASA IN SE NE SPLACA POSLEDICE ŠPA ZNAJO BIT HUDEE ...IN SE NE SPLACAA .... puste tooo ... lp tiln
Default avatar

xar

Imam tudi tablete helex in lexaurin ampak nevem zakaj vsi pišete da te to zadane jas ko sem pojedel 5 ali pa še več tablet ni nobenega efekta.. kar neki... nekaj malo zadane če še spijen 1l whiskeya al pa vodke gor.. res če kdo neverjame se lahko dobimo pa dokažem...
Default avatar

xar

Ja sorry za še en post. Rad bi povedal še naslednje. edino Dormikum zadane u nulo.. sam vsem priporočam da se nespuščajo v to, ker res kot je rekel tiln neveš kaj delaš (tak močno zaspiš da bi te lahko nekdo z benzinom polil in prižgal pa se neb zbudu)

LP
Default avatar

Goldi

že 10let jemljem Xelex in sem postala odvisnica.Zdaj sem prišla že tako daleč da mi ne pomagajo več.Imam tako hude vrtoglavice da ne zdržim več.Pošiljajo me na zdravljenje v Vojnik.Dobila sem informacije da se lahko odvadim Xelexa ampak da bom za nadomestilo dobila še več drugih tablet.Kaj mi svetujete?Naj grem na zdravljenje za 3 mesece ali si lahko sama kako pomagam?
Default avatar

leiito

Helex res ni najboljša novica, generični Xanax. Za odvajanje od vseh vrst benzodiazepinov velja za vodilno svetovno avtoriteto Dr Ashton iz Avstralije, njen t.i. Ashton Protocol pa je iz odvisnosti od pomirjeval pomagal že mnogim. Odvisnost od tovrstnih tablet je namreč veliko bolj razširjena kot bi si mislili, Hrvati so ne nekem seminarju konec 90ih navajali, da je 90% populacije na apaurinih ipd.

Ashton protocol (lahko si pomagate sami) poiščite na netu, osnovne informacije o odvajanju od benzodiazepinov pa Dr Ashton v svojem kratkem predavanju:
http://www.youtube.com/watch?v=UsjhqdE7-6A
Default avatar

Goldi

En teden se že trudim in sem prišla iz 3tablet (helex 0.5mg)na 2tableti dnevno.Vam pa lahko povem,da sedaj pa komaj vstanem iz postelje,nimam nobene moči in volje do ničesar.Vstanem toliko,da skuham kosilo,ko pride otrok iz šole.Potem pa nazaj ležat.Nimam nobene druge pomoči,sem sama v stanovanju tako da mislim ,da je bil ves trud zaman.Vrtoglavice so ostale iste,le da me še zdaj vsak dan boli glava.
Default avatar

ray84

LP, Goldi.
Samo povem ti da čim bolj počasi zmanjšuješ dozo tablet ki si jih navleččena.....s tem daješ svojemu telesu in možganom (zdravi pameti) več možnosti za uspeh...pa še s pogovori o težavah ti bo olajšalo razne težave glede tega. Pa ne pozabi... pridna bodi ;)

Veliko sreče ti želim...
Default avatar

andreXx

Spoštovana Goldi!

Nevem, če vam bom kaj dosti pomagal oz. svetoval, ker že to mogoče sami veste.
Vidim da imate zelo resne težave. Rad bi vam svetoval, če si še niste, da si poiščete strokovno pomoč pri zdravniku(k njemu vrjetno že hodite ker vam piše recepte za tablete). Dobro bi se bilo posvatovati tudi z psihologom in mu povedati vaše težave. Lahko vam napišem tudi to kar sem prebral. Vrjetno ste z tem že seznanjeni ampak vseeno bom napisal:

Trajanje zdravljenja predpiše zdravnik. Sami ga ne smete prekiniti, saj obstaja možnost pojava odtegnitvenih simptomov. Odmerek zdravila zmanjšujte postopno, in sicer tem počasneje, čim dlje je trajalo zdravljenje, in ne več kot po 0,5 mg vsake tri dni.

Več informacij boste našli na spletni strani Krka, d. d., Novo mesto: http://www.krka.biz/si/izdelki/recept/pil/helex/

Sporočite kako ste napredovali in upam da vam bo uspelo.

Lep pozdrav.
Default avatar

Goldi

Hvala lepa za vaše nasvete.Imam veliko prijateljic s katerimi se pogovarjam o svojih težavah,vendar
mi ne morejo pomagati,ker nimajo izkušenj.
Sem pa zelo vesela,ker sem se obrnila na ta forum.Lahko povem,da sem danes vzela samo 1tableto in sem bila veliko bolj razpoložena.
Doma že imam napotnico za psihologa.Hvala ray84 in andrexx,ker sta tako hitro odgovorila na moje sporočilo.
Hvala še enkrat in lep pozdrav

P.S.Zanima me,če sta vidva tudi imela enake težave in sta se izvlekla iz tega?
Default avatar

andreXx

Pozdravljena Goldi.

Zelo lepo, da si zmanjšala odmerek in, da se boš posvetovala še z psihologom kajti to ti bo zelo pomagalo. Dosti pomembno je če zaupaš težave osebi, ki je za to poučena(psiholog).

Napisala si še, če sem imel enake težave. Enake ravno ne, sem pa bil odvisnik od heroina in se že dve leti zdravim z metadonom. Z 160mg sem prišen na 10mg. Tako, da gre vse proti koncu. Sicer pa to nima veze odvisnost je odvisnost. Napisal bi ti še to, da če imaš voljo in če si sama pri sebi v glavi razčistiš kaj hočeš v življenju potem obstaja možnost. Dosti je pomembno tudi, če ti kdo stoji ob strani(starši, partner, prijatelji...). Najpomembnejše je pa kot sem že napisal lastna volja. Zdaj si res na pravi poti in upam da boš vztrajala do konca.

Lep pozdrav in sporoči kak si.
Default avatar

++beny++

volja+voljain potrpežljivost,nismo najboljši in brez napak.

++only the good die young++

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren