Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

KAKO NAPREJ

Default avatar

marjan

Sin mi je sam povedal, da jemlje oziroma snifa heroin, vsi dogovori in pogovori, tudi s terapevti so zaman, saj vse obljubi , nato pa ponovno vzame in s časom med testi manipulira, ne vidim izhoda oz. ne vem kako naj ga rešim, saj sam zelo močno manipulira. Ima komaj 16 let, kaj je pred nami ne vem. Prosim pomagajte mi z nasvetom.
oče
Sorodne vsebine:
Default avatar

milan

Dragi Andrej,

Tako se sprašuje v tem trenutku kar nekaj staršev. po mojih izkušnjah večina staršev ne poišče pomoči takoj, ker jih je sram, ker se slepijo, da ni še tako res itd.. Za vse kar počnemo na tem svetu obstojajo neki temeljni razlogi, katere pa sami mnogokrat težko odkrijemo. Za jemanje drog je veliko razlogov in včasih tudi takih, ki niso vezani samo na osebo, ki jemlje droge ampak tudi najegovo okolje, na njegovo mesto v družini, šoli itd.. Odvisnost je zelo kompleksna bolezen, katero se samo z eno tableto ali neko kratko aktivnostjo preprosto ne da odpraviti. Pri odpravljanju odvisnosti je zelo pomembno, da interes, ki ga ima človek v drogi nadomestimo z nekim drugim interesom, kaj je to, je mnogokrat težko ugotoviti a se da. Ravno tako je pomembno, da je mladostnik motiviran za to življensko spremembo in da je odločen, da bo izstopil iz skupine sovrstnikov, ki ima pač vrednote, ki so povezane tudi z uporabo drog. Vse to mora dober terapevt obvladati. Kljub temu, da veliko terapevtov zna različne metode, pri zdravljenju ne velja samo znanje ampak tudi osebnost terapevta, njegov način komuniciranja, ki je blizu predvsem določenim pacientom itd.. Včasih rečejo ljudje ta terapevt je pa zanič. Ne gre za to, da je zanič le preprosto ni našel skupnega jezika s pacientom, kar je nekaj čisto normalnega. Zato bi bilo v vašem primeru morda dobro zamenjati program zdravljenja ali pa terapevta.
Seveda pa se pomenite s terapevtom zelo natančno kakšne so vaše naloge.Le te morate zelo resno izpolnjevati v skaldu z dogovorom. Morda bi bilo dobro obiskati tudi družinskega terapevta, ki bi vam skušal spremeniti nekatere odnose in pravila življenja, ki so vam v družini čisto prijetna ob tem pa so lahko tudi eden izmed izvorov za drogo.

Tako dragi Andrej, življenje je eno veliko iskanje in učenje, vzemi si tudi to izkušnjo kot učenje tebe samega morda ti bo lažje. Mnogi tarši ki so dočakali, da je otrok prenehal uporabljati droge so mi predvsem rekli, da je bilo za njih to ena velika in nenadomstljiva šola življenja. Morda bi bilo dobro, da bi se pogovoril z enim od staršev, ki je to izkušnjo že doživel, odprle bi se ti nove dimenzije in nove rešitve.
Predvsem pa ne obupaj, vedno je mogoče pomagati odvisnim od drog.

Milan

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren
cron