Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

SUBOXON-NUJNO

Default avatar

Tanja S

Pozdravljena SAB,

kolikor sem lahko razbrala iz vašega opisa ste trenutno na substitucijski teapiji, ki jo želite znižati in se hkrati tudi pripravljate na novo zdravljenje na CZOPD. Hkrati pa živite tudi v okolju, ki je za vašo abstinenco precej rizično, kar ste tudi že sama ugotovila.

Po vašem opisu pa je za vas in vašo abstinenco zagotovo nujno potrebno, da se za dlje časa odmaknete iz okolja, v katerem trenutno živite, saj preveč ogroža vzpostavitev in ohranitev vaše abstinence. Zato bi bilo res dobro, da se po končanem programu zdravljenja na CZOPD vključite potem še kam naprej.

Omenjate tudi, da vam na CZOPD predlagajo "projekt" - predvidevam, da gre to za društvo Projekt Človek. Če želite, lahko poveste, kaj vas zanima v zvezi s tem programom in vam odgovorim, lahko pa se obrnete tudi na enega od naših sprejemnih centrov po Sloveniji ( telefonske številke dobite na spletni strani www.projektclovek.si). Tam se lahko dogovorite tudi samo za neobvezujoč pogovor, kjer boste dobila vse potrebne informacije.

Odgovarjala,
Tinkara
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

SAB

ja,tako je bilo...
Zdaj imam veliko vecvje tazeve,spet sem na heroinu nekaj mesecev,zacela sem injicirati.
na czopd naj bi sla sele poleti,cerpav bi mogla odditi ze febr,vendar so bile neke tezave in so drugi dobili prednost(nisem imela zavaroovanja),ker gre pa za mojega bivsega fanta,moram ckati da on odide iz zdravljenja,sele potem lahko gre jaz noter.ce bom cakala tako dolgo bo ze 1leto odkar hodim na czopd za ponovni sprejem..zelo sem se trudila,ampak ocistno sem zapravljala cas...zato sem se zdaj odločila za drugacno pot,da bi sla v komun,ker hocem cimprej ven...pa me zdaj bolj zanima kje lahko cimvec komun pregledam(TUJE,za naso se bom poz.sama osebno tam).drugace vem kako je v komunah in to,samo rada bi nekaj nabolsih primerov da malo raziščem vse skupaj...kje bi lahko to dobila hvala
Default avatar

Janez12

SAB...na tvojem mestu ne bi nič čakal na dto, ampak bi šel takoj v komuno. Edina za katero vem, da je možen takojšen vstop in da je brezplačna je center RETO. Predlagam čimdlje (ŠPANIJA). Je krščanska, ampak ko si dovolj v dreku, ponavadi to ni važno. Iz lastnih izkušenj...
Če boš spraševala, boš slišala sto različnih mnenj, a važno je tvoje življenje!!
Default avatar

T.R.

Sem začel jemat suboxon,prej substitol,kriziral dva dni,kot je kao treba,vzel suboxon(16mg) in sem še vedno v kurcu!A mi pove kdo po pravici koliko časa bom še bogi?!?
Default avatar

ona-on

Pozdravljeni,
Moj fant se trenutno odvaja od heroina in jemlje Suboxone. Pravi, da bi efekt jemanja hkrati Suboxona in heroina (ali drugih substanc) povzočil ogromen občutek slabosti in bi se takoj vedelo, ali je podlegel drogam.

Mene zanima ali je to res? Ali bi resnično prišlo da te slabosti, ali pa je večja verjetnost, da mi to govori, da bi sam lahko lažje "goljufal" ?

Če imate še kak nasvet glede tega, kako si lahko pomagam, da lažje prestajam ta del najinega skupnega življenja, bi bil nadvse dobrodošel.

Hvala, lp
Default avatar

prerojen

leiito....

prebiram tvoja sporočila in odločil sem se, da na hitro povem svojo zgodbo, upam na kakšen tvoj odgovor in pa , da te ne obremenjujem preveč...če sploh še si na teh straneh...

sem baje simpatičen, lušten fant, za katerega skoraj nihče ne ve, da sem odvisnik od heroina.. namreč jemlem ga že deseto leto (od enega do dveh gramov dnevno)..


pred kratkim sem prek prijatelja začel kupovati metadon( 160mg tedensko, zadnje tri mesece), da bi se izognil morebitni krizi, v kolikor nebi dobil droge.. nekako se je vedno izteklo tako da sem ga popil kljub temu da sem si jo priskrbel, vendar pa ne redno......

zdaj pa k bistvu..
dva tedna nazaj sem se odločil in si obljubil da nikoli več v svoje telo ne vnesem heroina. kadil sem ga po foliji in kot sem omenil, v desetih letih si nisem dovolil da bi bil brez, oz.nikoli si nisem dovolil "krizirati". najdaljša kriza, je trajala eno noč.. res ne privoščim takšne muke nikomur..

zdaj sta minila dva tedna, in vem da bo tako do konca mojih dni. res mi je kliknilo v glavi...resno..
bojim se le odtegnitvenih procesov, čeprav se danes počutim super, res pa je da sem v tem času(deset dni) pil metadon, ampak sem ga manjšal..vsak dan malo manj, tako da nazadnje sem ga spil dva dni nazaj-kakšnih 20mg,oz 4 tablete(nisem vešč kar se tiče izrazov odmerkov, tako da upam, da se razumemo). danes sem vzel substitol, in še tri imam spravljene.
zanima me, če me čaka še res kaj hudega, ali bo približno tako, kot je v zadnjih dveh tednih bilo( oziroma zadnjih dnevih)- občasno potenje, občutek utrujenosti..
sem vsak dan v naravi, malo tudi telovadim, zdravo jem, popijem veliko tekočine, hodim v sauno..imam pa tudi sanvale, ki se jih poslužujem pred spanjem (10mg)

vem, da sem na poti v lepšo prihodnost, zanima me le, če sem v preveliki zmoti kar se krize tiče, ali sem si mogoče kaj izbolšal stanje z zgoraj navedenimi dejanji...

- se pravi deset let heroina
* zdaj že dva tedna brez
* prvi dan doza metadona 80mg oz. 16 tablet
* potem vsak naslednji dan manj (zadnja doza 20mg)
* zvečer za spat sanval
* danes vzel substitol
moram rečt, da se počutim super, mogoče le v prejšnih dnevih povečana utrujenost in potenje..noge malo bolele..

torej....? upam, da mi odpišeš, oziroma daš kakšen nasvet..

v kolikor te ni in ni odgovora, bi prosil, če mi lahko kdo s pozitinimi izkušnjami odpiše..
v končni fazi, naj piše kdor želi :) hvala!
Default avatar

T.R.

Že en teden je minil odkar pijem suboxone in še vedno mam krizo!Zraven jemljem še rivotril(ker sem se navlekel tudi dormicumov).A ve kdo,če je mogoče kriv rivotril?Naš dr. v Piranu nima pojma,sam govori-sej bo...En teden že bogi,res da sem prej deset let šopal vse,kar se je dalo...On mi je rekel,da bom dva dni bolj tko,pol pa da bo vse kul!Naj mi kdo po pravici pove,koliko bo še trajala ta muka!A lahko vzamem zraven suboxona kaka uspavala?
Default avatar

izzi

na opiatih(hora,metadon,substitol)sm 15let. iz 1200mg.substitola sem se spustil na 120mg.(uradno na 240mg)v ned.zv.pojedu 3jno dozo in v tork začeu z suboxonom o katerem ne vem 0(vse 2go poznam)in dobiu 4mg+2 za s sabo,pop.pridm nazaj dobim še 4,dans je 4dan dobu sm 24mg.počutim se dokaj ok.ne pa v redu,sam gre se mi za izpit,ker sm ga 2krat že zgubu pa tud za zdravje tko,da moram neki čez dat in mam svoj dto.18let.žrem apače+xanaxe in kventiax iz visokih doz sm pršu na 3dnevno(vsega)brez ganje bi pa itak crknu...čist sm izoliran že 10let in mam 2prjatla,drogiram se ne,no kaka riga beuga sm pa tja+ganja obvezno 20let.
zdej mene zanima 1vo kako so mi lohk od doze 6mg.prešli na 24mg.,zakaj tud to še ni zadost-misljo,da sm biu na 240mg.substa ne 120,kolk časa nej bi še meu krizo oz.krizico(širok k sova,potim,zebc,itd.),in pa kolk časa bo substitol v moji krvi? hvala,lep dan
Default avatar

hope2

ZDRAVO!

JAZ IMAM VPRAŠAN JE ZA gdč.PANTERRA OZ KOGA KI ZNA ODGOVORITI NA PODLAGI IZKUŠENJ ALI STROKOVNEGA ZNANJA...PREFERIRAM IZKUŠNJE ČE SE DA...
PIL SEM METADON SKORAJ TRI LETA PO 30ML OZ. 6 TABLET KOT SE JE REKLO VČASIH!
KER SEM BIL ZADNJIH 7 MESECEV RES "CELAN" MI JE ZAČELO SRBETI ZDRAVJE OZ. OPAZIL SEM POSLEDICE NA ZOBEH KAR ME JE PO DOMAČE RAZPIZDILO IN SEM HOTEL KAR SE DA HITRO ZAKLJUČITI Z METADONOM!!ODŠEL SEM IZ CENTRA BREZ ODJAVE,NA SVOJO ROKO IN SE NE VRENM VEČ ZA NOBENO CENO SAJ BI PO ZDRAVNIKOVI PRESOJI TO ŠE TRAJALO SAJ 3 MESECE DA PRIDEM NA NULO...SPUSIL SEM SE IZ 80 ml METADONA NA 30 PO 10 ML DOL NA ENKRAT V 2 MESECIH...KO JE ŠLO POD 40 ML SEM PRVIČ ZAČUTIL MANJŠO KRIZO OB ZMANJAŠANJU 10 ML NA ENKRAT...

PIJEM ŽE 14 DNI SUBOXON 0,4mg NA DAN...ZDAJ SEM 4 DNI NA 2 mg NA DAN AMPAK SE KAR POZNA IN PO 20H SE ŽE POZNA...ŽELIM SI ZAKLJUČITI ČIM PREJ SAJ SE NEBI RAD NAVADIL NA SUBOXON DA IMAM PO TEM ŠE Z NJIM TEŽAVE!!!

ZANIMA ME KOLIKO ČASA RABI TELO DA POSTANE ODVISNO OD SUBOXONA??!!

PLAN JE DA V NADALNJIH 10 DNEH PRIDEM NA 0 BREZ KASNEJŠIH ODTEGNITVEIH SIMPTOMOV...??

ŽE V NAPREJ LEPA HVALA ZA ISKRENE NASVETE!!

LP,
ZGODBA O USPEHU :)
Default avatar

MIKE332244

ŽIVJO.JA TE ČISTO RAZUMEM.KOT PRVO MISLIM DA SI MORAŠ PRIZNATI DA ODTEGNITVENI SIMPTOMI BODO,VSE KAR LAHKO NAREDIŠ JE PA TO DA JIH EFEKTIVNO ZMANJŠAŠ.SE PRAVI ,ČISTO SE STRINJAM S TEBOJ O NAŠIH ZDRAVNIKIH,SAJ ČE BI BILO PO NJIHOVO BI NAS FILALI S TABLETAMI DO SMRTI,SAJ SE OBNAŠAJO KOT DA SMO V MENZI,VSEENO JIM JE ZA NAS.ZATO TU NASTOPIS TI.POSLUSAJ SVOJE TELO IN PSIHO IN SRCE IN KO TI VSE TO ZACNE GOVORITI DA JE TOO MUCH,ZACNI POSTOPNO ZMANJSEVATI TAKO DA BOS PRISTAL IZ 2MG NA 0,5 MG IN NATO SE MALO,DEJANSKO MANJSAJ TAKO DA BOS NA KONCU NA DROBTINICAH OD 2MG TABLETE SUBOXONE.POTEM SI PA VZEMI PAR DNI PROSTO,KUPI SROVO ZRAVO ZELENJAVO,PAPRIKE,PARADIZNIK,SADNJE,LIMONE OBVEZNO.IN JIH JEJ SROVE IN ISTO CASNO ODREZI NA SUHO.TEZKO BO VENDAR TELO TI BO DIVJALO KER SE BO ZELELO PREMIKATI IN POKURITI VSO TISTO UMAZANIJO.ZATO V KOMUNAH FORSIRAJO TRDO DELO DSAJ KO SI NA HEROINU IN TEH TABLETAK SE NE SPROSCAJO ENDORFINI AL NEKI TAZGA.SE PA SPROSCAJO KO TELO KAZE NAPORE IN DOBIVA SVEZE VITAMINE.VELIKO VODE PAR SKLEC NA DAN,BREZ HECA IN VELIKO ZELENJAVE NAMESTO TABLET.PRJATU MOJ,JST MISLIM DA BI V ROKU ENGA TEDNA MOGU BIT FIZICNO POSTIMAN.POSLUSAJ SVOJE TELO IN VEST.NIMAMO JU ZASTONJ,SAJ TE TAKO OPOZARJA DA SI PODZAVESTN ZELIS SPREMEMBE NA BOLJE..UPAM DA TI KEJ POMAGA,JST SM TKO NAREDU IN JE SFURAL.SRECNO
Default avatar

črna vrtnica

lep pozdrav. mene samo zanima kaj pa se zgodi če uzameš suboxone če prav nisi uživalec droge kako to sprejema naše telo.

hvala; lp
Default avatar

Defcom

Zdravo imam vprašanje sem na metadonu cca 80 90 mg kako bi se znebil metadona v najkrajšem času brez abstinence ? Probal sem znižati a na žalost mi ne rata ker sem pred leti imel prometno nesrečo z motorjem in sem si nalomil hrbtenico in mi zdravila niso bila dovolj močna sem od znanca dobil heroin kar mi je zelo pomagalo po tem sem šel k zdravniku takrat ni bilo drugega kot heptanona ( metadon) heroina sem se znebil a
ne morem se odvadit metadona kakšen nasvet

Hvala lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

ni se možno "znebit" metadona v najkrajšem času in brez abstinence, dajte si še enkrat prebrat kar ste napisali. Abstinenca ali odtegnitev je obdobje brez droge oz. metadona, edini način da se "znebite" metadona je, da ga ne jemljete. Ker se metadon postopoma niža, so abstinenčni simptomi običajno blagi, vsekakor pa niso nevzdržni. Kadar boste na 30 mg stabilno en teden, brez kakršnihkoli dodatkov, lahko preidete na Suboxon, ali pa nižate do ukinitve. Obstajajo programi hitrega detoksiciranja pod anestezijo, vendar se v Sloveniji ne izvaja.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Konj

Kolko casa rabi da si odvisen od suboxona
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

ni enoznačnega odgovora na to vprašanje. To je kot da bi vprašali koliko je potrebno da si odvisen od alkohola, ali od tobaka, ali od hazardiranja. Odvisno je od vaše dovzetnosti, od odmerka in od trajanja konzumacije. Kar je uporaba daljša in odmerki višji, je nastanek odvisnosti hitrejši, ob tem je še pomembna vaša genetska in pridobljena ranljivost za razvoj odvisnosti.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

The main theme

Pozdravljeni!
Tudi jaz bi vprasal za nasvet za recimo temu najucinkovitejse nizanje suboxona( oz. Buprenorfina v mojem primeru)
Na kratko: na buprenorfinu sem sedaj pribl.7let. Pred tem sem konzumiral h. Stiri leta, nato sem se vpisal v czopd.
Dobil sem visoko dozo suboxona( sedaj buprenorfin) in si prakticno v pol leta spremenil zivljenje. Dokoncal sem solo po izpitih v res kratkem casu, zacel z drugacnim zivljenskim slogom ipd. Iz 16mg sen znizal na 8mg, trenutno pa sem na 6mg. Tece ze tretjo leto odkar sem na 6mg. Kar se tice ostalih substanc sem clean od dneva vpisa v center. To pomeni da nisem nikoli niti poizkusil od takrat karkoli. Niti konoplje. Alkohol morda dvakrat trikrat letno eno pivo in ukinil tudi mojo nikotinsko razvado pred petimi leti. Kaksen cigaret ze pokadim ampak res zelo redko, mora biti izjemna priloznost( najvec 1xletno ) No...kakorkoli v tem casu sem s pomocjo narejene sole in potem faksa ob delu dobil super zaposlitev v moji stroki. Pred sestimi leti ko sem se "stabiliziral" na vseh osnovnih podrocjih sem zacel oz nadaljeval z otroskimi sanjami o alpinizmu. Kot otrok in najstnik sem ze plezal, ampak potem se je zacelo odvisnisko obdobje. Poleg alpinizma sem zacel se teci( gorski tek) bolj za vzdrzevanje kondicije, ampak sem se vseeno parkrat udelezil tudi organiziranih gorskih tekov. Sem v takem obdobju v svojem zivljenju da sem trdno preprican da moram opraviti tudi z buprenorfinom. Ceprav me zaenkrat fizicno niti najmanj ne ovira, vseeno ne morem sprejeti dejstva da bi moral s tem nadaljevati. Odlocil sem se da bom zmanjseval do 2mg, in potem se na 1mg in da bi proti koncu poletja ko bom imel 20dni dopusta skriziral tisto najhujse cez. Ceprav bi bilo lazje za dopust odditi plezati v dolomite za14dni, bo pac to potrebno storiti in se nekako prebiti cez. Sem trdno odlocen, ker cel lajf pac ne morem biti odvisen pa cetudi od farmacevtskega produkta. Zanima me predvsem, ce obstajajo kaksni zeliscni pripravki ki bi olajsali tisto najhujso nespecnost v najhujsih dnevih. . ce ne bi bilo druge opcije bi se morda posluzil kaksnega apaurina v tistih najhujsih trenutkih. Ceprav bistveno naj ne bi pomagalo. Zavedam se da je davek odvisnosti pac potrebno placati, ampak vseeno, morda kaksne stvari in postopki ki bi vsaj delno olajsali vrhunec krize. Tolazim se s tem, da bi mogoce utegnilo pomagati ker sem telesno zelo dobro pripravljen (tedensko imam 3x trening po 2 vcasih tudi3 ure, vsaj enkrat tedensko grem tudi teci pribl10 do15km max, obiskovanje gora in plezanje ter vzponi v gorah sem ni vkljuceno...to je odvisno od razmer in casa. Pozimi manj, poleti pa zagotovo 1x tedensko v plezaliscih v naravi in 1x do2x mesecno plezanje v hribih...odvisno od casa in razmer. Nekako sem si naredil nacrt da bi, ko bi bila tista ta hujsa fizicna kriza mimo, zapolnil apaticnost in depresijo ki naj bi nastopila po fizicni krizi, z skoraj vsakodnevnim tekom v gozdu. Prosim za kakrsenkoli nasvet, predvsem od strokovnih oseb. Za kakrsen koli postopek oz.stvar ki bi lahko vsaj minimalno olajsala tisto najhujse. Sem trdno odlocen da opravim se z buprenorfinom. Ceprav, kot pravim uzivam zivljenje in sem stabilen in zadovoljen sam s seboj in s svojim delom in udejstvovanjem, ne morem biti celo zivljenje na terapiji. Ze to da vcasih pozabim da sploh sem na terapiji mi vliva upanja. Niti me ne skrbi da bi se kdaj zabredel v okove odvisnosti, ker sem trdno preprican v mojo pot... Vsem na substitucijski terapiji pa zelim, da najdejo nekaj, kar so si vedno zeleli poceti, pa naj bo to glasba, umetnost, sport, programiranje itd...in naj vse sile usmerijo v to. Po preteklem casu pa vsakdo pride do spoznanja da celo zivljenje z substitucijo vseeno ni idealno.
Lep pozdrav
Bojan
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

najprej najlepša hvala Bojan, za tale zapis. Vi ste dokaz, da je možno zaživeti kljub odvisnosti od heroina, da je substitucijska terapija pomoč, in to zelo učinkovita, če jo ne zlorabljamo in da imamo razloge za optimizem. Načrt ki ste si ga zastavil je realen in povsem izvedljiv. Lahko pričakujete blage odtegnitvene simptome, pomembno pa je, da ste na njih pripravljen in da se jih ne ustrašite. Na tako nizkih odmerkih, odtegnitvena kriza ni nevarna, je samo manj ali več neprijetna. In glede na vašo naravnanost in način kako se s težavi spoprijemate, nimam nobenih pomislekov, da vam ne bo uspelo.
Planirajte si veliko prijetnih aktivnosti, poskrbite za hidracijo in naj vam dnevi letijo.

Srečno!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si