Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

ZASKRBJENA MAMA

Default avatar

Nekateri ste pa res

Jst ne odobravam nobene droge, ker človeku pusti posledice, pa še super se na ta račun eni bogatijo, Eni ste pa res pametni. Zračunaj kam bi lahko ta denar ki ga nameniš za droge porabil v tebi kej bolj koristnega, presenečen boš nad svojim izračunom. Dopust namesto trave, to je še najlepš, pa še fovš so ti ki to kadijo ko jim to omeniš.

Kak pa pol zgledaš v faco in zobovje, ko si okol 40 star dejte no mal pameti u glavo.
Default avatar

njaayn

jooj jaz sem stara 15 let pa ko to berem se smejim. Toliko vem o drogah najnovejših use tako da crack ni mogoč, v sloveniji ga sploh ni, imaš koko pa še to je namešana in ni čista joj kaj govorite. To gre valda za marihuano za bso usi to delamo, samo z pipo bolj zadane. in potem delate cel škandal zaradi kajenja trave mislem kaaj pa to ima polovica slovenije v krvi cjoo. Proti alkoholu pa ni noben, ker največ nesreč in ostalega shita se naredi predvsem zaradi tega.
Default avatar

zaskrbljena mati 2

Včeraj me je doletel šok. V sobi mladostnega dokaj uporniškega sina sem našla ročno zvito cigareto z zelenimi delci ter prazno iglo za katero predvidevam da je bila uporabljena za "šus".

Zanima me kaj naj mati stori v takšnem primeru. Naj grem k policiji ali ga pošljem v komuno na odvajanje ali ga primem pa malo bolj na "trdo" in ga pošljem v vojsko.
Default avatar

Klementina_Sambolic

Pozdravljeni!
Gospa, me skrbi, da imate prav! Vendar pa se je z vašim sinom moralo že veliko prej kaj dogajati, predno si je dal prvi "šus". To je resno opozorilo, da je v hudi stiski in seveda, da je tudi že zabredel v zasvojenost! Skupinska zdravljenja zasvojenosti v terapevtskih skupnostih in komunah potekajo v Društvu projekt človek in Zavodu Pelikan Karitas. Zasvojenost se vedno zdravi v skupini in priporočljivo je, da skupaj s sinom čimprej odidete v katero od teh organizacij!
V kolikor pa potrebujete pogovor in podporo zase, pa se lahko oglasite na pogovor tudi k meni!
Lepo vas pozdravljam,
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar

DiaperWarrior

luka Mih je napisal/a:
Ma kaj ste pretegnjeni!!!!!??????
To je vodna pipa in ja zarolaš đolo in jo zabiješ v kemični, se da tut tko kadit.
In ti zaskrbljena mama = blesava mama
Oz. koliko je star vaš otrok? če ima 16 let, se morate najprej spraviti h sebi ali pa se mahniti s ponvo po glavi in potem še enkrat pomisliti če je marihuana res droga, ste si kaj prebrali o drogah kdaj?bilo kdaj? pa ne mislim propagande ki so bile financirane s strani države?
Dejstvo je da nam starši hočete dobro, sami ste pa zelo slabo informirani o samih drogah, no naj vam povem da en sam ''joint'' ni nič bol škodljiv od same skodelice kave, celo še manj škodljiv.
Fora je v tem ker imate s starši oprano glavo s strani medijev in države, ko se boste sami informirali na področju marihuane in ostalih drog, lahko začente pridigat lastnemu otroku.
Naj vam samo povem da imamo mehke in trde droge, mehke droge imajo kratkotrajne posledice na človeka, medtem ko trde droge(medkatere se uvršča tudi ALKOHOL!) imajo pa dolgoročne posledice na človeka.
Če vas zanima če kadi marihuano, ga vprašajte kdaj je začel, če mu je všeč in koliko pokadi mesečno in če hoče še naprej kadit če vam na vse to odgovori pozitivno, ga pustite pri miru, z vašim teženjem in glupostmi mu lahko bol uničite življenje kot sam crack.
Sam kot mladoletni kadilec marihuane ne odobravam drog kot so:
-heroin
-crack
-kokain
-crystal meth
Lih za informacijo odkar kadim marihuano delam tudi pavze 2-3 mesce ker mi ne paše več kadit, torej te ne zasvoji...
Sploh pa sm postal bol delaven in zdrav človek .
Če hočete me poslušajte, ali pa me ignorirajte in me opredelite kot narkomana in mejte fucked up life forever, bebci ki mislite da je življenje: rojstvo, šola, delo, smrt...
Zakaj se mi zdi da si to pisal ko si bil zadet?
Default avatar

DiaperWarrior

zaskrbljena mati 2 je napisal/a:
Včeraj me je doletel šok. V sobi mladostnega dokaj uporniškega sina sem našla ročno zvito cigareto z zelenimi delci ter prazno iglo za katero predvidevam da je bila uporabljena za "šus".

Zanima me kaj naj mati stori v takšnem primeru. Naj grem k policiji ali ga pošljem v komuno na odvajanje ali ga primem pa malo bolj na "trdo" in ga pošljem v vojsko.
Vse se zgodi z razlogom, jaz bi ga najprej poskusil poiskati in ga odpraviti če je le mogoče. Pogovorite se s sinom o težavah v šoli/doma/s sovrstniki, skratka vse kar se da. Center za odvisnike je tudi ena od rešitev.