Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

ZASKRBJENA MAMA

Default avatar
Pozdravljeni!

upam, da bom dobro opisala.

pri svojem mladoletnem sinu sem našla pollitersko plastenko, na kateri je v spodnjem delu pritrjeno z lepilnim trakom inprovizirana slamica (pol praznega kemičnega svinčnika) oz. naj bi služilo za neko inhaliranje, ob strani pa je majhna luknjica. Sprašujem vas, kaj je to in zakaj se to uporablja.


Hvala za odgovor.
Default avatar
To je improvizirana vodna pipa, namenjena za kajenje marihuane.
Default avatar
Lahko bi bila sicer vodna pipa za marihuano, lahko (in bolj verjetno) pa je pipa za crack kokain, eno bolj nevarnih drog. Kupite v lekarni urinske teste za prepovedane droge in mladoletnika prisilite k testu, premlad je za crack.
Default avatar
Joj, leiito, ne prbiji. Mladoletnik preprosto ne more dobit cracka v sloveniji, je namrec zelo tezko dobavljiv, sploh ga pa ne mors zabasat v kuli, tako kot to lahko storis z jointom.
Default avatar
leiito, daj ne se hecat..
Skoraj gotova sem, da gre za kajenje marihuane, tudi mi smo to počeli v srednji šoli.. Vodna pipa!
Default avatar
Cuthroat je napisal/a:
To ne drži. Crack ni neka posebna droga ampak kokain pripravljen za kajenje in kokaina pač ni težko dobiti v Sloveniji. Poleg tega je govora o pipi, katere del je kuli. Nihče ničesar ne baše v kuli, tudi jointov ne.
Default avatar
Zaskrbljena mama, ste opravili teste? Ste soočili mladostnika s tem, da ste našli plastenko in ga vprašali direktno, jasno in brez ovinkov? Imate partnerja, prijatelja, prijateljico, ki vam lahko stoji ob strani v tej situaciji?

Nikar ne odlašajte in nikar se ne bojte svojih otrok oz. izvedeti resnice. Mladostnikova narava je, da rziskuje lastne meje, meje svojih staršev in družbeno sprejemljivega. Naloga in dolžnost staršev in odraslih pa je, da mu jasno ion odločno postavimo meje. Takoj! Da ne bo prepozno!

Pa še za zgorjnje, ki se "pričkate". Ja, po vsej verjetnosti je govora o vodni pipi. Sama psihoaktivna substanca v tem trenutku niti ni tako pomembna!!! Pomemben je mladostnik, ki očitno eksperimentira z drogami in zaskrbljena mama, ki ne ve kako naj odreagira!
V Sloveniji pa je dostopnih vedno več vrst drog. Kemija tako napreduje, da lahko vsak dan izvemo nekaj novega. Crack je izredno nevaren in zasvojliv.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Tanja S je napisal/a:
Ne gre za cepljenje dlak, a zdi se smiselno, da na medicinskem forumu velja neka načelna preferenca do dejstev, sploh s strani tzv. strokovnjakov.

Kar trdite pač ne drži in je lahko preverljivo. Crack ni stranski ali odpadni del pri predelavi čistega kokaina, niti beseda crack ne izhaja iz tega, da bi se karkoli lomilo.

Kokain sam po sebi ni primeren za kajenje, katero zaradi direktne administracije mamila poleg injiciranja omogoča najmočnejši učinek. Da bi se kokain lahko kadilo, ga je potrebno očistiti primesi in ga kemično spremeniti v bazo. Postopek je relativno preprost, med njim pa pride do prasketajočega zvoka, ki je tej drogi dal ime crack.

Vsekakor je to daleč najbolj nevarna oblika uživanja kokaina in skupaj z intravenoznim uživanjem heroina in kajenjem metamfetamina kajenje cracka tvori triumvirat najbolj škodljivih in samodestruktvnih dejavnosti na področju uživanja psihoaktivnih substanc.

Zakaj je možno in verjetno, da gre za vodno pipo in za crack; V zadnjih dveh letih je v Sloveniji prišlo do enormnega povečanja števila uživalcev cracka in to pogosto med ljubitelji kokaina v srednjem in višjem razredu. Slabega kokaina se ljudje pač naveličajo in itak kot vsaka redno konzimirana droga postane manj učinkovit. Kajenje nima take stigme in negativne konotacije kot injiciranje in je mnogim uživalcem sprejemljivo.

Da je stvar še bolj nevarna "kemiki" pri nas kokain za kajenje zvečine pripravljajo z amoniakom, kar se ponavadi imenuje baza (freebase), kar ne zveni tako zlovešče kot krek (crack), ki se naredi s sodo bikarbono in mnogi, ki načelno poznajo reputacijo kreka živijo v zablodi, da to kar kadijo, baza, ni tako nevarno.

Gre v bistvu za dve enaki substanci z različnim imenom, obe smrtno nevarni. Kajenje baze, oz. crack-a, je bilo vzrok smrti pri znanem primeru v Ljubljani pred nekaj leti, ko je mlademu fantu odpovedalo srce.
Default avatar
Sem nov tukaj, in pred približno 10 minutami me je poklicala mami, da je moj mladoletni brat prišel domov zadet..tud sicer je kr problematik, amoak da se drogira, si pa nismo mislili! Baje se mu je jezik zapletal, ni znal niti govort, bil očitno preveč "utrujen" saj mu je oči vleklo skupaj!

Zanima me kako ukrepati ko vidiš da se ti mladoletnik zakaja? Policija po mojem ne more kaj veliko naredit, razen če bi mularijo dobila ko se zadeva..res si pa ne želim da me mami naslednjič pokliče in pove da se je predoziru????
Default avatar
Spoštovani forumovci, se opravičujem za napačno razlago.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Leiito, leiito.
Saj je prav, da pokažeš, da imaš skoraj faktografsko znanje o problematiki drog, pa vendar se mi zdi, da se gre tu za pretiravanje. Kakšen crack-kokain nekaj. Veliko mladoletnikov, srednješolcev in ostalih se je že srečalo z 'vodnimi pipami' narejenimi iz plastenke in slamice/kulija. V slamico/kuli se nato vtakne zvitek (ni nujno, da se gre tukaj za marihuano, nekje sem zasledil, da tako narejeno pipo oporabljajo tudi za kajenje tobaka, mislin, na roko zvitih tobačnih cigaret). Tako, da je tukaj strašenje že tako zaskrbljene mame z kokainom po mojem mnenju preprosto odveč. Aja, pa crak ne daje prasketajočega zvoka ob zidelavi, temveč ob kajenju. Po moje se pri predstavljenem problemu gre za improvizirano vodno pipo, namenjeno bodisi kajenju marihuane, bodisi kajenju tobaka. Kaj drugega je znanstvena fantastika. Svetujem pa mami, da se odkrito in odprto ter neagresivno/preveč zaskrbljeno pogovori s svojim sinom o tem kaj je ta stvar in zakaj jo uporablja.
Default avatar
Pozdravljen BigBrother,

Pri "problematičnih" mladostnikih se mi zdi pomemben odkrit pogovor z njim, usklajeno in enotno mnenje staršev ali/in drugih odraslih oseb, ki ga obkrožajo o temeljnih pravilih in dogovorih, ki vladajo v družini - npr. da ni droge, da ni naslja, da se drži dogovorjenih ur prihajanja domov, da ima delovne obveznosti za dom in šolo...
Včasih družina potrebuje podporo pri postavljanju in ohranjanju teh dogovorov. Lahko se obrnete na nas, na šolsko svetovalno službo, na center za socialno delo, na svetovalnico za mladostnike in družino...
Nikar pa ne odlašajte. Družbeno nesprejemlčjivo vedenje mladostnika je zelo pogosto njegov način klica na pomoč. Fantu nekaj ne štima!
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Pozdravljeni!

Sem ZM in sem pozabila geslo, tako da se Vam javljam z novim imenom.
22.08. sem Vam pisala in Vas spraševala za "vodno pipo". Bila sem prestrašena in premalo seznanjena , ker sem bila prepričana, tako kot večinoma staršev, da se to nam v naši družini ne more zgoditi. Z možem sva imela en teden časa, da sva globoko premislila, kako bova reagirala, ker sina ni bilo doma. Veliko sva prebrala(knjige, internet), vprašala prijatelje, sodelavce kako reagirat, malo pobrskala po sinovem računalniku... Kupila sem vse teste za odkrivanje droge.
Sin je normalen najstnik. Hodi v gimnazijo (odličnjak), glasbeno šolo.Ven hodi normalno, ima uro. katero se drži. Njegove prijatelje poznam... Do sedaj nobenih problemov.

V sobi nisem našla nič drugega kot vodno pipo. Cigaretov ne kadi.Nekaj koristnih informacij pa sem našla v njegovem računalniku (SMS). Z možem se dogovoriva. da bova ohranila mirno kri in na lep način z njim opravila pogovor. Pokaževa mu "pipo", bil je zelo šokiran. Pove nam , da je to za kajenje marihuana, ki jo občasno kadi. Priznal je, da je to kadil že 1 leto, vendar samo na žurkah. Če je bila to žurka 1 krat na mesec, pavza 4 mesece , potem spet... in to je 1 joint potoval od enega do drugega.Doma ni nikoli kadil. Pravi, da potrebe nima, da je pa to fora in je nam obljubil, da ne bo več kadil.Cigarete pa ne kadi.Tisti večer je vse priznal (veliko sem vedla iz njegovega računalnika- od pa ne da vem). Postavili smo mu jasne meje, kako bo pri nas doma in da nobene DROGE NE BOMO TELERIRALI PRI NAS (tudi drugo leto ko napolni 18). Kazni, prepovedi prijateljev, benda pa mu nismo dali in ve, da naslednjič bodo sankcije bistveno drugačne.
z možem sva ga testirala in je bil test negativen. Kajenje marihuane pa je bilo več med počitnicami.

Sedaj je minilo, že 2 meseca , od takrat in mislim, da sva z možem izbrala pravo pot. Veliko se pogovarjamo, tudi o drogah (je zelo odprt in veliko pove). V šoli je priden. Kar se pa tiče denarja pa imam na kliku pregled nad njegovim stanjem na računi.

V bljižni prihodnosti, pa ga bom zaradi zaupanja , svojega straha in da ve, da mislim resno zopet nepričakovano testirala.
Default avatar
Kaj pa če se 17letnik NOČE pogovarjat o tem in le znoreva ob vprašanjih???
In noče narediti testa?
Default avatar
Ne vem, ker je sam rekel naj mu naredim test. Bila sem pa zraven, ker sem prebrala veliko o tem, kako lahko prelesičiš test. Mogoče imam srečo, da se moj sin odprto pogovarja z mano. Mislim oz. sem trdno prepričana, da se pa boji moža in sankcij, čeprav mož ni nikoli uporabil fizično ali kakršno koli drugo nasilje pri njem.
Default avatar
Mogoce pa kadi sadni tobak kot vecina danasnih 15 letnikov.
Default avatar
Ma kaj ste pretegnjeni!!!!!??????
To je vodna pipa in ja zarolaš đolo in jo zabiješ v kemični, se da tut tko kadit.
In ti zaskrbljena mama = blesava mama
Oz. koliko je star vaš otrok? če ima 16 let, se morate najprej spraviti h sebi ali pa se mahniti s ponvo po glavi in potem še enkrat pomisliti če je marihuana res droga, ste si kaj prebrali o drogah kdaj?bilo kdaj? pa ne mislim propagande ki so bile financirane s strani države?
Dejstvo je da nam starši hočete dobro, sami ste pa zelo slabo informirani o samih drogah, no naj vam povem da en sam ''joint'' ni nič bol škodljiv od same skodelice kave, celo še manj škodljiv.
Fora je v tem ker imate s starši oprano glavo s strani medijev in države, ko se boste sami informirali na področju marihuane in ostalih drog, lahko začente pridigat lastnemu otroku.
Naj vam samo povem da imamo mehke in trde droge, mehke droge imajo kratkotrajne posledice na človeka, medtem ko trde droge(medkatere se uvršča tudi ALKOHOL!) imajo pa dolgoročne posledice na človeka.
Če vas zanima če kadi marihuano, ga vprašajte kdaj je začel, če mu je všeč in koliko pokadi mesečno in če hoče še naprej kadit če vam na vse to odgovori pozitivno, ga pustite pri miru, z vašim teženjem in glupostmi mu lahko bol uničite življenje kot sam crack.
Sam kot mladoletni kadilec marihuane ne odobravam drog kot so:
-heroin
-crack
-kokain
-crystal meth
Lih za informacijo odkar kadim marihuano delam tudi pavze 2-3 mesce ker mi ne paše več kadit, torej te ne zasvoji...
Sploh pa sm postal bol delaven in zdrav človek .
Če hočete me poslušajte, ali pa me ignorirajte in me opredelite kot narkomana in mejte fucked up life forever, bebci ki mislite da je življenje: rojstvo, šola, delo, smrt...
Default avatar
Takoj se podpišem pod vse kar si napisal. Na temu forumu je preveč zaskrbljenih mam, ki so našle nekaj marihuane, in mislijo da se njihov sin sigurno špika vsak dan. PREDEN objavite neko temo o tem kako je vse to tako slabo in to propagandno sranje, preberite kaj o teh stvareh. Pa da me ne boste narobe razumeli zaskrbljena mama v tej temi je super odreagirala in vse rešila (moje subjektivno mnenje je sicer, da sinu dovolite da si sam izbere svoje meje) to kar sem napisal uglavnem leti na ljudi kot so Leiito, ki sklepajo prehitro brez objektivnega pristopa.
Default avatar
ma ne pa sej ne morem verjet kake bedarije slism to mama je pipa za marihuano in uporablja se za to da lahko vdihnes vpluca vecjo kolicino ohlajenega dima upam da ne rabm risat poteka ker so ti ga ze opisal to da bi pa preko takzga improviziranega bonga kot se ta pipca imenuje kadil krek no to bi pa rad vidu kermu rata halo za indijance krek se ne more kadit preko plasticnega kulija v plastenki ker krek kurs in vdihavas ponavad se uporabljajo majhne steklene ali kovinke pipce katere so namenjene tuda za koristenje kokaina ker ga tud lahko kadis pa ubistvu krek izvira iz kokaina in ga v sloveniji zelo zelo tezko dobis in je nerazsirjen v teh krajih in tudi ne poznam nikogar ki bi bil odvisen od njega in glede na to da sem zaposlen v drog artu mislm da poznam veliko uzivalcev in ce si mami zaskrblena zarad te pipce ki si jo najdla je skrb odvec marihuana je zdravju skodljiva vendar manj kot alkohol ali tobak in tudi povzroca odvisnost ki pa je zgolj kratkotrajna in tud velikokrat se zgodi da se uzivanje te droge prekine samostojno oz uzivalec sam prekine uzivanje ker mu enostavno ni vec do te omame in ga ne privlaci vec in zelo bi bilo narobe ce bi svojega sina oznacila kot narkomana ker on to ce kadi travo ni,sicer pa vtipkas v google kanabis ali marihuana in tam bos dobila vse nadaljne informacije o tej drogi in seveda kok je nevarna pa za inf. marihuano uporabljajo za medicinske namene in je prisotna v vec kot 30 procentih zdravil in tudi zdravniki jo pod mizo priporocijo bolnikom za shizofrenijo,stres,nespanje,parkinsonovo bolezen itd itd
Default avatar
trava sploh ni droga ...to je naravna rastlina, ki zraste zunaj in zato je to navadna roža....tko da če kadi sam travo je še vse navaden, pa glede odvisnosti ne tok paničart mamice, ker od tega ni si odvisen, sam kadim 5 let redno(tud po 10 đolic na dan) pa lahko neham kadar mi zasede, velik velik težje je čike nehat kadit kokr pa travo :), dost slabše so teške droge, sam konzumiram občasno ekstazi,speed, ampak to je max 1x mesec na žurki da se znoriš k pr norcih, pa tud nisem odvisen.tud pri večjih količinah nisi. tko da dokler so sinčki v 1 letnku na travci je še kul, itak še zvijat ne znajo :)

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren