Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Kokain

Default avatar
Lp mene zanima kako se lahko rešim odvisnosti od kokaina brez, da bi sel v kaksen pogram za odvajanj
Default avatar
Poraja se vprašanje kaj te je do tega pripeljalo. Če ne razrešiš začetnih vzrokov tvoje odvisnosti bo to zelo težko. Tukaj ponavadi pride do zlajnanih nasvetov, ki so jih vsi že polni in jih nočejo več poslušat... Ampak odvisno glede na to kako globoko si z drogo že zašel. Če si res hud odvisnik ti bo komuna pomagala za štart, saj te tudi dejansko odstrani iz dosega droge. Tukaj je tudi pomembno koliko si močan v sebi, se lahko upreš ko ti zapaše? Po liniji najmanjšega možnega upora pri drogah pač ne gre, treba je aktivno spremenit življenski stil, ali je to določena okolica, določeni ljudje, najboljša možna pot je da delaš. Najdi si (če nisi že zaposlen seveda) fizično delo, sprehodi se, ustvari si hobi kot je naprimer izdelovanje iz lesa ustvarjanje iz kovine ipd.. Delo te prisili da ostaneš zbran, in te tudi utrudi da ne razmišljaš o neumnostih kot so droge. Ko prideš domov tako utrujen da se nemoreš niti stuširat preden zaspiš, tako ti bo najlažje. Tako tudi ublažiš šok, ki ga ima tvoje telo zaradi nenadnega prenehanja jemanja. Postopno odvajanje in zmanjševanje doze ti bo mogoče res bolj všeč, samo s tem si samo podaljšuješ slabe dni, možnost pa je tudi da se navlečeš nazaj. Rabiš pa tudi podporo od prijateljev, če jih imaš seveda in zdrav stik s človekom, poskusi s kakšnimi delavnicami/krožki.
Pomemben pa je seveda tudi čas zase, da se umiriš. Vzami plastenko vode, najdi klopco v naravi pa se malo zasedi, ali pa če si kje blizu vode ali kakega jezera pojdi en krog okoli..

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren