Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Snifanje in izguba glasu

Default avatar
Zanima me, ce obstaja moznost, da je dolgotrajnejsa izguba glasu povezana s prekomernim snifanjem kokaina. Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni,

čeprav nisem strokovnjak s tega področja, vam lahko odgovorim glede na moje logično sklepanje. Če govorimo o uživanju droge skozi nos, se moramo zavedati, da je le ta del zgornjega respiratornega sistema, ki poleg nosu zajema še obnosno votlino, sinuse, žrelo in del grla nad glasilkami. Torej prav mogoče je, da kokain, zaužit skozi nos poškoduje tudi glasilke. To se lahko zgodi predvsem, ko se celotna količina droge ne absorbira skozi nos, pomeša se s sluzjo in spolzi po zadnjem delu grla vse do glasilk.
Je pa izguba glasu verjetno še najmanjši problem, ki ga kokain lahko povzroči, zavedati se je treba, da neposredno poškoduje že samo nosno votlino, sluznico, grlo, resno ogroža srce in povečuje nastanek srčne kapi, povečuje težave z dihanjem in še bi lahko naštevala. Da ne govorim o tem kaj naredi na človekovo duševno zdravje.

Srečno in lep pozdrav,
Pia Hren
Celodnevni pripravljalni terapevtski center
Zavod Pelikan - Karitas
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja Gora
051 339 725

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren