Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Tramal in metadon

Default avatar

angleskipacient

Pozdravljeni. Imam sestro, ki je močno odvisna od Tramalov. Nikdar ni jemala nobenih drugih drog, alkohola, cigaret. Potem ji je zdravnik pri neki poškodbi predpisal te tablete in par let kasneje vzema tudi do 10 tablet na dan, kot mi je napisala v enem sporočilu, na dober dan "samo" 6. Podrobnosti o njenem zdravljenju ne poznam, vem pa, da ji je njen zdravnik svetoval rehabilitacijski program z metadonom. Ker o teh programih ne vem ničesar, sem se pozanimal o zdravljenju odvisnosti od Tramala z metadonom na spletu in večji del ljudi na spletu, tako odvisniki, kot nekateri zdravniki, mi je odgovoril, da je to povsem neprimeren pristop k zdravljenju odvisnosti od Tramala. Še bolj se mi zdi sporna ideja, osebo, ki nima izkušenj z uporabo drog po lastni izbiri vključiti v skupino, v kateri je večina odvisnikov odvisnih od heroina, pa s tem nočem nikogar stigmatizirati, le nekako si ne predstavljam da bi lahko bila ista terapija hkrati smiselna za odvisnost od Tramala, kot posledica odvisnosti od zdravila na recept in heroina. Kar nekaj ljudi, ki so se zdravili z metadonom mi je pisalo, da so postali od metadona bolj odvisni, kot so bili odvisni od heroina. Zanima me vaše mnenje o primernosti takega pristopa. Ko sem o učinkovitih načinih zdravljenja odvisnosti od Tramala bral na internetu, sem našel precej člankov in zelo pozitivnih rezultatov z uporabo kratoma. Ko sem to omenil sestri, me je malce šokiralo dejstvo, da je njen osebni zdravnik, ki ji je svetoval zdravljenje z metadonom prvič slišal za to zdravilo, saj je na spletu precej informacij o tem, sploh v Ameriki, kjer je opioidna kriza zelo resna in velika tema. Ker sestra resno razmišlja, da bo šla v ta metadonski program, ker ne vidi nobene druge opcije, ker ji je nihče ni predstavil, me zanima še vaše mnenje o tem in še to, kako bistven sestavni del takih programov je tudi sama psihološka oziroma psihoterapevtska pomoč. Hvala.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren