Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Alkohol-premagajmo ga skupaj

Default avatar
Pred dnevi se je na starševskem čveku pojavila tema: od danes ne pijem več v kateri je bilo kar veliko odzivov. Sama sem ena izmed tistih, ki se zaveda te težave in se trudim prenehati. Objavila sem tudi mail [email protected] , da bi se lahko o našem problemu anonimno pogovarjali in vzpodbujali pri prenehanju. Vabim vse s podobnimi težavami, da mi pišete in si bomo skupno pomagali. Po prejetih mailih smo ugotovili, da nas ima kar nekaj težave, vendar je veliko večino to sram priznati in posledično ne najde sogovornika. Nekaterim od nas takšen anonimen pogovor pomaga. Upam, da bo pomagal tudi komu izmed vas. Pisite nam.
Default avatar
Pozdravljeni,

objavljam pa vendar predlagam, da se anonimno pogovarjate in podpirate na forumu. Na ta način lahko pomagate večjem številu ljudi. Opozarjam tudi na možnost, da je objavljen mail vaba za prodajanje izdelkov ali uslug. Upam da ni, ampak moram opozoriti na to možnost. Najbolj varno je, da se podpirate na forumu.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Hvala za objavo.
Mail ni za prodajo. Nekaj se nas že pogovarja na chatu. Z veseljem sodelujemo tudi tukaj, ampak pri vas je vedno treba čakati na odobritev moderatorja, da se tema objavi. Iz osebnih izkušenj pa vem, da takrat, ko te prime želja po alkoholu takoj potrebuješ nekoga, da te ustavi. S tem namenom sem tudi objavila mail. Alkoholiki se med seboj razlikujemo zato bi bilo mogoče res fino, da vsak svojo izkušnjo opiše tudi tukaj, da pomagamo drugim. Je pa tako, da se je na kakšnem drugem forumu že zgodilo, da smo bili takoj deležni kritik in zaničevanja, potem pa je težko celemu svetu razgaliti svoje težave. Pa brez skrbi, velika večina se jih zelo dobro zavedamo in se tudi trudimo, da bi jih rešili. Vsaka izkušnja, zgodba je dobrodošla.
Default avatar
Pozdravljeni,

Trudim se, da sporočila redno moderiram. Brez moderacije pa bi se hitro zgodilo to kar opisujete. Zato sporna sporočila sproti brišem. Srečno in pogumno še naprej!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
No, da se vam malo javim. Na klepetu na katerega se lahko vključite preko maila se nas je zbrala mala skupinica in si delimo izkušnje ter se vzpodbujamo. Po mojem mnenju v povprečju vsi udeleženci manj uživamo alkohol in se veliko o njem pogovarjamo. Bom prosila, da vsak od nas tudi tukaj opiše svojo zgodbo o začaranem krogu alkohola, seveda, če bodo želeli. Včeraj smo se pogovarjali o sramu in našli naslednji zapis:
Zadnjič sem dobila vprašanje, kaj ima sram z zasvojenostjo. Odgovorila sem, da vse. Sram te je, ker piješ, in da utišaš ta sram, spet piješ. In se vedno znova vrtiš v začaranem krogu sramu in strahu in krivde in nevrednosti in vseh težkih občutij, ki jih tolažiš z alkoholom – v upanju, da bodo izginili. In res izginejo. Za trenutek, dva. Nato se ponovno pojavijo, še večji, še težji. In moraš spiti še več in več. In ko se odločaš, da bi prenehal piti, te je sram nehati, ker kaj boš pa rekel ljudem, ki so bili navajeni, da piješ. In je noro samo pomisliti na to, da bi sestopil s tega vrtiljaka, ki te nese samo še globlje in globlje. Pa če vam povem, da so ljudje, ki jim je to uspelo? Da so ljudje, ki so našli pomoč, ki so našli ljudi, ki jih razumejo, ki so premagali alkohol in sram in se jim zdaj ni treba več ubadati z njim? Vedno je upanje, vedno je nekdo, ki vam bo podal roko in vam pomagal. Le vi morate stegniti svojo.
Kar vsi smo se strinjali z napisanim.
Default avatar
Pozdravljeni. Malček obujam spomine in sem prišel do tega članka. Hvala Katrin za pogum in pomoč. Vabljeni še enkrat vsi ki imate problem s pitjem in bi radi nehali. Pridružite se.
Tusi vsem ki pišete in urejate ta forum iskrena hvala za trud.
Default avatar
Tudi sama sem odvisna od alkohola, vendar sem se odločila za zdravljenje na enoti poljanski nasip v Ljubljani...
In me zanima če ima kdo izkušnje z zdravljenjem v tej enoti, kako poteka, vam je pomagalo itd... Ker sem še dokaj mlada (27 let) se bojim če se bom lahko vklopila v zdravljenje, oziroma malo se bojim da bi bila tam med samimi moškimi..
Skratka vesela bom kakršnekoli osebne izkušnje.
Vsem ki se borite pa pošiljam veliko pozitivne energije in držim pesti da nam vsem enkrat za vselej uspe prenehati piti!
Default avatar
Pozdravljena Zasvojena, si naredila prvi korak zase, si na pravi poti. Samo en namig, prav v tej bolnišnici je v pritličju danes oz vsako nedeljo srečanje ženske skupine Nedelja18:00 Lj. Polj.nasip - "Ženska skupina" Poljanski nasip 58 Poljanski nasip
SREČNO
Default avatar
Pozabil sem napisati, da si dobrodošla tudi na klepetu, ki je opisan v tem forumu zgoraj.
Še enkrat srečno
Default avatar
Spet in spet vidimo, kako se izkazuje ta resnica: ‘Enkrat alkoholik – vedno alkoholik.’ . . . Če nameravamo nehati piti, potem ne smemo imeti nikakršnih pridržkov, tudi ne kake skrivne misli, češ da bomo lepega dne imuni pred alkoholom.
. . . Ni nujno, da človek pije že dolgo v velikih količinah kot nekateri med nami, pa se mu bo vseeno zelo poznalo. Še posebej velja to za ženske. Kandidatke v nekaj letih pogosto zabredejo tako globoko, da ni več vrnitve.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren