Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Heroin, ghb?

Default avatar

Igla

Pozdravljeni!

Na kratko opisano je tako... Znanec obcasno uziva alkohol, travo in verjetno se heroin oz. se neke opiate , tablete..nevemo kaj in pa po mojem mnjenju tudi ekstazije ali kaj podobnega. Opazi se sprememba v obnasanju, in predvsem v oceh. Zenice male kot bucike. Ponavadi ob tem ni zaspan ampak obratno...poln energije.. Tako da sklepam da mora uzivati se nekaj zraven.
Pred kratkim so mu najdli igle,žlico, citronko.. in neke flaške z neko tekočino... Rahlo rumenkaste, rjave barve. Ghb? Velikokrat se zelo poti. Veliko spi. Občasno totalno nezainteresiran za vse. Ima otroka. Me je včasih prav strah za malega, ker nevem če je zmožen skrbet za njega ko je zadet.
Njegova družina si zatiska oči. Od česa takšne zenice in veliko energije? Kako mu pomagat? Ga posravit pred dejstvo da vemo da konzumira? Verjerno zaman če ne želi sam nehat. Če ima kdo kakšen nasvet ali idejo, prosim na dan z njo. Iskrena hvala..
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

lahko se pogovorite z nekom od njegovih bližnjih, povedate jim za svoja opažanja in skrbi. Lahko jim tudi ponudite pomoč, če jo bodo potrebovali. Če vas skrbi za varnost otroka, jim to tudi povejte, ker ima to zelo resne implikacije. Kako bodo sprejeli vašo intervenco je odvisno od mnogih dejavnikov, najbolj od tega koliko so pripravljeni tudi sami videti težavo in ali doživljajo vašo skrb kot dobronamerno. Kaj točno konzumira, ni najbolj za vas pomembno.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

mrki kondor

Če ste našli citronko, gre za heroin, ker citronka prepreči strevanje heroina, tako, da si ga lahko vbrizgaš. Večina narkomanov, ki uživa intravenozno, heroinu dodaja še kakšna druga stimulativna sredstva.

Redko kdo si vbrizgava samo heroin. Najbolj pogosto se ga meša s kokainom.

Heroin povzroča zaspanost, "kinkanje", če ga preveč vzameš. Ob normalni dozi deluje stimulativno, evforično, poln si energije in zagona. Če ga uživaš samega imaš zenice kot bucike.

O ghb-ju pa premalo vem, da bi o tem pisal.

lp,
Default avatar

Igla

Hvala obema za odgovor.lp