Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Zmedena

Default avatar

Dekle20

Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in imam nekako probleme s koncentracijo oz se pogosto kar izgubim v svojih mislih..odplavam stran, tudi kadar se s kom pogovarjam. Ker se zaradi koncentracije ne morem učiti nisem končala srednje šole. Tudi spomin imam slab. To se mi je zacelo dogajati pri poznih18 letih, zdaj pa vedno na slabse. Predvidevam, da je to rahlo kriva tudi trava,ki jo obcasno kadim od 17. leta. Mislim, da je tu povezan tudi stres, saj kot otrok sem imela zelo stresno zivljenje zaradi alkohola in drugih problemov v druzini.
Dogaja se mi tudi, da se ob manjsi stresni situaciji zacnem kar tresti po celem telesu, roke se mi pa od malih nog zelo pogosto tresejo.

Prosim za pomoc ali kaksen nasvet, hvala.

Lp.
Default avatar

Andreja

Dekle20,

morda bo Daniela Fiket dodala k temu vprašanju še svoj nasvet, ampak moj prvi bi bil: v kolikor še nisi bila, bi bilo potrebno za začetek obiskati osebnega zdravnika, da skupaj izločita morebitne zdravstvene težave, ki jih opisuješ kot tresenje, istočasno pa ti svetujem, da se vsedi sama s seboj in poglej, kakšna je trenutna situacija, kakšna si želiš, da bi bila in se vprašaj, kako je mogoče, da do tega prideš.

Iz tvojega pisanja je razbrati, da si mlada, ampak zelo bistra dama, ki je po spletu okoliščin izbrala drugačno pot, kot jo večina mladih, ki kljub vsemu navkljub sledi sistemu in zaključi šolanje. Nič ni prepozno, je pa pravi čas, da se pogovoriš s sabo in vidiš, kaj spremeniti, da se ti življenje izboljša, ker telo ti sporoča, da nekaj ni ok. Na srečo si pravočasno opazila in si boš lahko pomagala.

p.s. Tresenje ob stresu je tudi naraven obrambni mehanizem, s katerim telo izloča prenasičeno napetost. Enako delajo tudi živali. Npr. pes se strese potem, ko ga človek boža. Srna, ko steče pred avtom čez cesto, se bo na drugi strani ceste stresla. Ko zunaj grmi, se nekateri stresejo.
Dolgotrajen stres pa povzroči tudi daljše tresenje.
Obstajajo tudi tehnike izločanja stresa, ki spodbujajo tresenje in posledično s tem sprostitev.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren