Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

marihuana

Default avatar
živjo star sem 19let in sem reden kadilec marihuane ze vec kot 2leti. tako močno sem padel v kajenje da jih ze na dan pokadim 10jointov, drugace sem zelo živcen. pred 3mesci sem probal prekinit z kajenjem al sem nažalost zdržal le 4 dni... ko nekadim se zelo potim,čutim slabost,tresavico. Z kajenjem sem začel v manjši družbi, vsak je pokadil isto količino. zdaj ko srečam prijatelje iz te druzbe se znajo zabavat tudi brez marihuane, nečutijo potrebo.Na internetu sem zasledil članek da levičarji veliko hitreje postanejo odvisni od alkohola in drog. Tudi jaz sem levičar, za marihuano zapravim veliko denarja in sem se odločil da za vedno prekinem....na kaksen nacin naj zacnem? Lp
Default avatar
Pozdravljeni,

vsaka zasvojenost ima tudi genetsko podlago, kar pomeni, da nismo vsi enako podvrženi razvoju zasvojenosti. Kljub temu, vsak se lahko zasvojenosti reši. Veliki večini to uspe brez posebne pomoči. Pač, se odločijo da bodo nehali, v zakup vzamejo da je odtegnitev neprijetna, vendar neizogibna faza odvajanja in to je to. Poiščite si načine, kako si boste pomagali ko se bo pojavila želja (in pojavila se bo, sigurno). V začetku se popolnoma izogibajte tistim situacijam v katerih ste prej kadili, bodite telesno aktivni in nadomestite nezdrave navade z zdravimi.
Če ne bo šlo, boste poiskal pomoč. Javite, kako vam gre.

Lep pozdrav in uspešno novo leto želim!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Yo

Mal pozno pisem ampak pomoje bo vseeno koristno. Pri tebi kot rednemu kadilcu ostane thc 60+ dni v teleseu. Ko je thc v telesu se vesni cutis potrebo. Tvoje telo povezuje thc z okusom ali kajenjem (najverjetneje). Lahko kupis konopljin caj in ga kadis, pa vidis ce bo kaj znizalo potrebo (to je ind. konoplja brez thcja). Marihuana je zasvojajljiva. Lahko najdes kakšno legalno drogo, ki bo imela high (salvia divinorum,...) al pa s prividi (turnea diffusa). Omenjeni rastlini nista zasvojajljivi in lahko ju imas na vrtu. Droge so prepovedane samo zaradi zasvojljivosti.
Default avatar
Daniela_Fiket je napisal/a:

Marihuana je zdrava. Samo ne v prevelikih kolicinah.
Default avatar
WeedSmell je napisal/a:
Se ne strinjam z vami. Marihuana ni zdrava.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Seveda je zdrava, vendar način konzumiranja ni pravilen oz. je škodljiv.
Če jo konzumiramo oralno, rektalno ali topično je zelo zdravilna. Vsekakor pa ima vsaka snov svojo mejo, katero ne smemo prekoračiti.
Logično pa je, da kajenje ni zdravo.
Default avatar
Pozdravljeni,

marihuana ni sama po sebi zdrava. Lahko se jo koristi v medicinske namene, v strogo kontroliranih pogojih in ob pazljivem tehtanju med koristi in tveganjih. Če pa medicinskih indikacij ni, gre za zasvojenost, kar je psihična motnja. Človek, ki je zdrav in nima čustvenih težav, nima potrebe se zadevati, želi biti trezen, aktiven in ustvarjalen, ljudje pod vplivom marihuane niso nič od tega.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Itak da je..ce imas pa mnenje od cloveka ki te placuje je pa druga stvar!!!!
Default avatar
Pozdravljeni,

tako kot sem rekla, za svojimi besedami stojim iz več razlogov. Prvi je, da sem povsem objektivna, ne zagovarjam, nimam skritih interesov, govorim na osnovi dokazov z katerimi trenutno razpolagamo. Moje znanje, izkušnje, izobrazba, mi omogočajo, da te dokaze znam brati in relativno dobro oceniti njihovo težo. Ste pomislili, da morda vašo presojo moti odvisnost? Morda samo kot ena iztočnica za premislek?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Torej po vaše so ljudje na oblasti na.... NIZOZEMSKEM KANADI ALJASKI ITALIJI ŠPANIJI PORTUGALSKI 14 DRŽAVAH V AMERIKI itd itd , lahko naštevam še dalje ( mislim da je cca 100 držav po svetu kjer je popolno legalno in celo priporočajo uživanje konoplje ) .... zanalašč sprejeli zakone o prosti uporabi marihuane zaradi odvisnikov ? Po vaše .... želijo MILIJONE ljudi ali spremeniti v odvisnike ali ubiti ali kaj ?
Pa še to ... na svet ni 1 primera smrti zaradi konoplje ...

Samo Slovenci smo tako zabiti da ne prepoznamo pozitive in dobrote v konoplji .... zaradi takih kot ste vi in nimate pojma o čem govorite , poleg tega opažam da ste 50 let za svojim časom in res bi se morali vprašati če imate kakšne osebne težave ..... pojdite vi malo na pregled k psihiatru !
Default avatar
Pozdravljeni,

legalizacija je predvsem zato, da ima tudi država od tega koristi, tako kot ima od alkohola in tobaka. To pa še ne pomeni, da je konzumacija zdrava. Osebno sem mnenja, da se marihuana mora legalizirati, hkrati pa je treba jasno opozoriti uporabnike kakšna so tveganja.
Drugače, vaš način komunikacije je zelo primitiven, bilo bi dobro za vas, da ga izboljšate.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar
Na stvari se vedno trudim gledati objektivno. Iz lastnih izkušnj lahko priznam, da je trava lahko škodljiva. In res jo kadilci (pohci) zagovarjajo neracionalno. To pa še ne pomeni, da v travi res ni zaslediti ničesar dobrega, pozitivnega. Sam kajenja trave sicer ne bi priporočal nikomur, zaradi nevarnosti, da se na kajenje marihuane navadi. Verjamem pa, da če pokadiš 1 joint ali pa tudi 2 na mesec, (v soboto zvečer pred spanjem), lahko to na človekovo psiho vpliva pozitivno. ("dobr za dušco") Noben kolega Doktor me ne bo prepričal v nasprotno. Na žalost, pa zloraba trave s seboj prinese negativne posledice. Tako kot zloraba, česarkoli.. Pa naj bo to cedevita.
Torej 5 špinelov letno - super. Prekomarno vživanje - žal vse prej kot super.
Default avatar
meni je bilo prva 2 tedna malo čudno in sem bil malce razdražljiv, potem pa je že šlo brez problema. da se vse, samo se moraš v glavi odločiti.

kar se pa tiče ostale debate: uporaba je zdrava, zloraba ni zdrava

lp
Default avatar
exp je napisal/a:
Kot pri vseh stvareh je odvisno kdo kaj vzame, s kakšnim namenom, na kak način, v kakšnih odmerkih, kako pogosto, kako dolgo ... Vse to vpliva na kriterij, da je nekaj zdravo in nekaj škodljivo.
Zato je težko reči, kaj je zdravo in kaj ni, saj je odvisno od preveč kriterijev. Lahko pa se strinjamo, da kajenje trave ni zdravo. Morda je manj škodljivo od česa drugega, ampak zdravo gotovo ni.
Če bi bilo zdravo za človeka, bi se rodil s čikom v ustih. ... Tako pa se z muko in začetniškimi težavami (slabost, bruhanje, zadetost, izguba spomina ...) le z vztrajnostjo (ponavljanje dejanja) navadi na njo in potem začne uživati in če se je želi rešiti, ima nemalokrat problem.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
pozdravljeni,

iz 1. roke vam povem da sem danes po 20ih letih kajenja trave že kar fajn zjeban in nejevoljen. Predvsem sam nad sabi, ki ne zberem moči in poguma da bi enkrat za vselej nehal. Sem že za kakšno leto ali nekaj mesecev, a slej ko prej sem spet nekekga skadil, in čez 1 teden sem kadil kot prej. vsaj gram na dan.
Vćasih kadim že preden grem v službo. pred športom, med športom, na plaži, morju, v gorah, povsod skratka.
Problem je ker se nikoli nisem imel za odvisnika ampak pač nekoga ki kadi, kot del neke kulture.
Imam to srečo ali pa nesrečo da lahko zadet delam vse. kuham, perem, likam, pospravljam, športam-vrhunsko itd...
Danes se tolažim da kadim, ker drugače me moja žena ne bi dohitevala (znam bit kar hiperaktiven, oz. sem v dobri formi, tečem, planinarim, kolesarim, plavam itd...) tudi finančno stojimo zelo dobro. streha nad glavo je, avto so pri hiši itd... ampak zarad tega sem si ves čas farbal oke, da je vse vredu.

Danes pa bi rad bil normalen, trezen, družinski človek, pa mi moja odvisnot in demoni tega ne pustijo. Vsak dan znova najdem izgovor da si ga skadim. pol pa postanem malo apatičen in nejevoljne, ker sem imel še full načrtov, do katerih pa nimam več toliko veseljea (naredim vseeno vse, vendar z nekim odporom).

Skratka zavoljo tega da bom boljpi starš, partner, prijatelj bom nehal...zdaj zdaj.
Pravkar sem začel brati knjigo od Sanje Rozman, ki veliko piše o odvisnostih.
Za nameček je pa še to, da kadi tudi moja parznerka, ki sicwer sama po sebi nima nekih težav, če ne kadi, za razliko od mene, ki sem potem živčen...pa vseeno sva skupaj v tem že 2 desetčljetji in se mi zdi kot da včasih drug drugega pahbneva nazaj v status quo.

naslednjič napišem več...morem delat v službi :)

prosim za pomoč, kdo v Mb mogoče.
Samemu mi ne uspe.

lp

odvisnik
Default avatar
kdonekdo je napisal/a:
Kaj pa, ce za zacetek greste na eno srecanje kluba anonimnih alkoholikov?
Res gre za drugo obliko zasvojenosti, vendar samo sredstvo za zadevanje niti ni bistveno, kot to, da je zasvojenost odraz notranje stiske in neravnovesja, katerega vzrok je tezko najti in ga je mogoce sanirati s potrpezljivostjo in vztrajnostjo.

Ni mi poznano, ali AA sicer v svoje vrste sprejemajo tudi ljudi, ki imajo druge oblike zasvojenosti, bi pa poskusila iti tja. Ce ne drugega, bodo vedeli, kje v vasi okolici je kaksna bolj specializirana skupina.

Glede partnerke pa se ne sekirajte. Vzemite to kot dodaten izziv, da poleg tega, da ste naredili nekaj zase, boste tudi za njo.
VSAK KORAK STEJE. Naredite prvega, ne bo vam zal.

Urnik srečanj: http://www.aa-slovenia.si/meetings. Morda preverite, ali lahko pridete.

Pa seveda mi tukaj smo vedno. na voljo.

Bom kolega Perkota povabila da vam poda se bolj strokoven pogled, ima precej izkusenj z zasvojenimi z drogami.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Spoštovani,

deloma vam je že dobro svetovala kolegica Andreja. Poleg Anonimnih alkoholikov, imate na voljo tudi Anonimne narkomane (na spletu lahko najdete vse podrobnosti). Omenjeni spadajo med samopomočne skupine, ki delujejo brez strokovnjakov in so relativno zelo uspešne. Relativno zato, ker dejansko ni dokazov in izdelanih meril, kateri program so bolj in kateri manj uspešni. Poleg omenjenih skupin so vam na voljo različne oblike psihoterapevtske pomoči (nekatere zahtevajo abstinenco, nekatere ne) ter visokopražni programi (značilnost teh je, da imajo določene zahteve, katere je potrebno izpolnjevati, sama abstinence pa je pogoj). Slednji so, načeloma dolgoročni, v bivanjski obliki (bolnišnično zdravljenje, komune) ali pa v obliki tedenskih srečanj (Alternativne terapevtske skupine po socialno andragoški metodi).
Psihoterapevtska pomoč je vsekakor dobrodošla, vendar je vprašanje ali zadostuje, saj načeloma ne ponuja rešitev, le uvide glede vzrokov zlorabe drog (kar je sicer potrebno, ni pa dovolj). Običajno je psihoterapevtska pomoč učinkovitejša, kadar je izvajana kot del visoko pražnega programa. Za zasvojene je namreč ključno, da namesto nagrajevanja z drogami (ali katerimi drugimi substancami) usvojijo načine drobnih nagrad (zadovoljstev), ki jih dosežejo z disciplino, redom in naporom. Visoko pražni program omogoča, da zasvojeni pridobi in ponotranji navade, katere omogočajo dolgoročno treznost.
Sam sem tudi mnenja, da bo zdravljenje težko uspešno (tukaj stroka meni pogosto tudi drugače) v kolikor v zdravljenje ne bosta vključeno oba z ženo.

Z lepimi pozdravi.

Uroš Perko, spec. gešt. psihot., Zavod Karitas Pelikan, Skupnosti Most
Default avatar
Vrzi se v sport ali zacni kadito cistake. Od trave nisi odvisen, od tobaka pa ja. Marihuana ne povzroca fizicne odvisnosti, bi bil edini na tem svetu s to tezavo.
Default avatar
Kadilka je napisal/a:
Točno tako - bolj se ne bi mogel strinjati z napisanim.

Bom še sam objavil svojo zgodbo, katero upam, da objavite, kljub Vašim črnogledim pogledom okoli "zasvojenosti od trave", ter ostalim "težavam" pri uživanju slednje.

Sam sem se prvič s travo srečal v srednji šoli - par x probal, bil zadet, skuliran - zame osebno zelo dobri občutki, in nobenih posledic.

Malo po 30 letu sem imel orng težave s krvnim tlakom, ki je bil preveč povišan. Seveda sem odšel k osebnemu zdravniku, ki mi je dal "čudežne tabletke". Po jemanju slednjih so se moje težave okoli krvnega tlaka samo še poglobile, in spoznal sem, da se počutim mnogo bolje, v kolikor tega farmacevtskega sranja sploh ne uživam.

Odšel sem na predavanje o konoplji, ter tam izvedel, da THC zelo uspešno uravnava tudi krvni tlak. Tako sem na črnem trgu kupil konopljino olje s visoko vsebnostjo thc-ja (indica). Slednjega sem užival dlje časa (vsak večer pred spanjem, za vikende zjutraj in zvečer, kadar sem bil samo doma). Po dveh mesecih se je moj krvni tlak uspešno normaliziral, kar je pravo nasprotje od teh farmacevtskih "čudežnih tabletk". Da o moji izboljšani prebavi sploh ne govorim, prav tako tudi o zelo kvalitetnem spancu, ter apetitu. Zdravljenje s smolo sem lahko brez težav prekinil, tako da pri meni ni bilo prav nikakršne odvisnosti - bil je samo rezultat: trajno normaliziran krvni tlak.

Smolo sem na to užival 1x tedensko (preventiva), ter tu in tam pokadil kakšnega čistaka - brez tega kemikalijskega tobaka.

Menim, da mi je thc pozdravil tudi dve zelo moteči alergiji, s katerimi prav tako nimam več težav, in sta izginili iz mojega telesa - tukaj sem isto predhodno upustil tablete, ki mi niso pomagale.

Pred nekaj leti sem doživel močan čustven zlom zaradi razhoda. Tukaj mi thc ni pomagal - ravno nasprotno, saj sem po uporabi slednjega še bolj razmišljal o razhodu, ter bil psihično še bolj potrt. Odšel sem do osebnega zdravnika, ki mi je seveda ponudil zopet čudežne tabletke :) Vzel sem jih, saj enostavno več nisem videl izhoda. Bili so 150mg antidepresivi. Po 5 dnevnem jemanju slednjih sem bil še bolj depresiven, razmišljal sem o samomoru - antidepresive sem zabrisal v smeti! Nekako sem se potem dokopal do podatkov, da CBD zelo pomaga pri depresiji, zato sem na črnem trgu posegel po cbd-ju s 3% vsebnostjo thc-ja. Po enotedenskem uživanju slednjega so se pokazali prvi učinki (užival sem ga 2x dnevno - zjutraj in zvečer) - lažje sem spal, vrnil se mi je apetit, predvsem sem bil bolj umirjen, skoncentriran in sproščen, tudi spomin mi je deloval odlično. V kombinaciji s športom, ter cbd-jem sem uspešno premagal depresijo, res pa je, da sem tudi veliko delal na osebni rasti. - Na enak način sem pomagal še parim ljudeh, ter jih tako osvobodil iz krempljev farmacije, ter njihovih zdravniških lutk, do te mere, da so opustili antidepresive, od katerih so bili že leta in leta odvisni, efekta pri zdravljenju pa nobenega.

Imel sem močno vnet zob - iz njega sem iztisnil gnoj in kri, ter na rano direktno nanesel čisto thc smolo - prej neznosna bolečina je popustila po parih minutah. Zob sem tako zdravil en teden - o bolečinah in gnoju ne duha in ne sluha.

Thc smolo sem testiral tudi na mozolju - predrl sem ga, nanj nanesel smolo: po dveh dneh je bil mozolj suh/izsušen. Ista zgodba na rani (porezana roka) - rana je v parih dneh zacelila.

Kadar zbolim za gripo, angino - pokadim čistaka - po dveh do max.treh dneh gripa in angina izgineta. Zelo mi pomaga tudi pri glavobolih. Ne pa raznorazni aspirinčki, lekadolčki in strupeni antibiotiki, da ne omanjam cepiv za gripo :) Zakaj bi se naj zdravil s aspirini, antibiotiki, lekadoli, ter zato zapravljal denar, ko pa se lahko pozdravim na povsem naraven način, ter praktično zastonj? ... Hmm, saj res - v kolikor bi lahko ljudje svobodno gojili konopljo, bi farmacevtski lobij počasi propadel. Žalostno je, da sam nemorem posaditi konoplje, ker je slednja na seznamu prepovedanih drog, ter se moram tako zatekati na črni trg!

Nihče me ne bo nikoli prepričal, da je konoplja škodljiva, kaj šele droga - zame je to sveta, zelo zdravilna rastlina, katero bom užival do svoje smrti, ter še naprej odklanjal čudežne tabletke, ki mi nikoli niso prav pomagale, prej nasprotno. In nisem dnevni kadilec konoplje - kadim jo, oz.uživam njeno smolo, takrat ko to potrebujem, oz.to počnem v nekem časovnem razmaku iz preventive; tudi v kolikor bi jo užival na dnevni bazi, bi lahko brez težav prenehal - vsaj do takrat, dokler je ne bi pričel mešati s tobakom, kajti sam nikotin za moje pojme povzroča občutno večjo zasvojenost kot heroin, zato še 1x en velik NE tobaku, alkoholu, kavi in en velik JAAA thcju, cbd-ju, ampak NE cbd-ju iz lekarne, nad katerim drži roko farmacija.

Za moje pojme bi moral biti prepovedan alkohol, tobak, kava, in ne konoplja.

Dokler bo farmacevtski, ter naftni lobij močan kot je, bo trava nelegalna.

Žal mi je, da ljudje okoli trave niso bolj ozaveščeni, predvsem pa, da jim slednja ni legalno dostopna. THC indijske konoplje bi lahko pozdravil marsikaterega rakavega bolnika, ter še 1000 ostalih bolezni. Predvsem rakavi bolniki se mi smilijo, da se morajo zdraviti s kemoterapijo, ki jih dejansko ubije. Ampak ja... zdravljenje raka je za farmacijo velik biznis, saj eno zdravljenje s kemoterapijo stane med 150000 - 300000e na bolnika, med tem ko eno seme konoplje stane par eur.

Konec koncev.. zakaj neki bi farmacevtski lobij želel, da smo ljudje zdravi? V kolikor razmišljam logično: profit imajo sam z bolnimi ljudmi - zdrav človek jim ne koristi, in pika.

Ta svet je resnično bolan, ter z njim ljudje ... ampak ne od konoplje - prej od opranih možganov s strani medijev, tudi določenih strokovnjakov, ter od "čudežnih tabletk" farmacije - njihove strupene sintetike.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren