Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Ali je sin užival drogo?

Default avatar

taja1111

Pozdravljeni,
danes sem imela zelo hudo izkušnjo in bi morebitno uživanje droge rada čim prej razčistila. Sin je danes ponoči prispel nag in ni vedel, kaj se je z njim dogajalo. Vedel je, da je šel domov in se je zbudil v gozdu nag. Takšen je prišel domov. Poklicala sem prijatelja s katerim je bil in ga vprašala, kaj se je dogajalo z njim, vendar je rekel, da je nekaj preveč spil, potem pa šel domov. Ker je sin vedel, kje približno je bil, je prijatelj prišel k njemu in sta šla iskat stvari, ki sta jih našla s pomočjo telefona, ki ga je imel tam. Potem se je spomnil, da se je slekel, ker mu je bilo vroče. To me spominja na zgodbe izginulih fantov, ki naj bi se utopili, ko so se šli hladiti in naj bi bili pod vplivom droge.
Kje bi lahko preverila morebitno vsebnost kakšnih substanc in koliko stane, saj bi rada po potrebi čim prej ukrepala?
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

v lekarni se lahko kupijo urinski testi na najpogostejše droge, vendar je velika možnost, da je vaš sin vzel (če je vzel) nekaj kar ni nujno na urinskem testu.
Na trgu je veliko različnih sintetičnih drog ("dizajnerske droge") ki jih tesni ne zaznajo.
Načeloma pa, to niti ni toliko pomembno. Vaš sin ve, ali je nekaj vzel. Ni nujno, da ve kaj, ampak ve, da verjetno ni šlo za Aspirin.
Bolj kot da se igrate detektiva, bi bilo morda bolje, se s sinom iskreno pogovoriti. Ugotoviti, ali se zaveda, da je v zadetem stanju popolnoma možno, da se mu zgodijo stvari ki jih ne bi želel. Cilj ni, da ga vi preganjate, on da se skriva, ampak da se nauči sam poskrbeti za svojo varnost.
Mene vedno znova preseneča, koliko zaupanja imajo mladi do tistih ki jim nekaj na ulici prodajo, skoraj kot če bi zraven dobili garancijski list. Dovolj je že, da jim rečejo, da se bodo "super imeli" in že pogoltnejo kar koli jim že dajo. Za posledice pa se itak nobeden ne sekira.
Sin ima tudi prijatelje, in bi bilo fino, da poskrbijo eni za druge. Dogodkov je bilo zadnje čase čisto dovolj, da tudi mladi začnejo bolj skrbeti eni za druge. Včasih je bilo pravilo, da se nobenega ne pusti samega, danes pa je očitno to koristno pravilo pozabljeno.
Kadar se nekaj zgodi, je že pozno, ampak lahko preprečimo hujše posledice, če že uporabljamo droge, da to počnemo na kar se da varen način.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

taja1111

Pozdravljeni,
sin je bil v družbi in zatrjuje, da ni užival droge, kar mu tudi verjamem, saj je glede tega zelo osveščen in ima negativne poglede na to in niti ne kadi. Skrbi me, da bi mu kdo kaj podtaknil in bi morali zadevo reševati naprej. Prijatelj, ki je bil z njim in mu pomagal pri iskanju mi tudi pravi, da ni užival nič takega. Dvom na to, da bi mu lahko kdo kaj podtaknil mi pa še vedno ostaja. Vem, da se da v lekarni kupiti testerje, vendar me je upravičeno skrbelo, da je možno, da ti ne zaznajo vseh substanc. Mislila sem, da bi jih v kakšnem laboratorijskem pregledu lahko ugotovili. Tudi sin bi bil pripravljen iti, saj je zavestno sigurno ni vzel. Torej ostanem na tej mrtvi točki in upam, da ni bilo nič v povezavi z drogami oz. se ne bo ponovilo.
Hvala in lep pozdrav,
Default avatar

taja1111

Pozdravljeni,
zahvaljujem se vam za odgovor, vendar ni težava v tem, da bi sin nekaj zavestno vzel, kar mu verjamem, da ni, ampak v tem, da bi mu kdo kaj podtaknil. Ker predvidevam, da tabletke, ki se kupijo v lekarni, verjetno ne bi zaznale tega (kar me spominja na zgodbe utopljenih fantov, ki jim je bilo vroče), me zanimajo druge možnosti ugotavljanja prisotnosti drog. Ne grem se detektiva v vezi s sinovim početjem, ampak v zvezi s početjem drugih, saj mi ni normalno, da bi po nekaj več popitega alkohola, tako reagiral. Tudi njega skrbi, da mu je kdo kaj podtaknil in bi šel na testiranje.
Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

tovrstne droge se lahko detektirajo le kratek čas. Torej, zdaj je že pozno za ugotavljanje kaj je to bilo. Itak, da vam to ne bi veliko pomagalo, ker očitno je, da je nekaj bilo, a ne? Iz te preiskave ne bi mogli ugotoviti ne kako je prišla droga v telo vašega sina, ne kdo mu jo je eventualno podtaknil (kar je malo verjetno). Mislim, da je ta epizoda dobra šola vašemu sinu, da je v bodoče bolj pozoren kaj, kako in s kom počne. Šola, ki ga je na srečo zelo malo stala, lahko bi bilo hujše.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si