Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

zasvojenost z drogo sladoled (3-mmc)

Default avatar

lost_183

star sem 17 let in v zadnjem letu se je moje zivljenje obrnilo na glavo, sploh se vec ne prepoznam,ne locim vec med tem kaj je prav in kaj ne in vseeno mi je za cisto vse kar se dogaja v mojem zivljenju.
1 leto pa pol nazaj sem zacel kadit travo, ker mi je blo vsec sem zacel kadit vsak dan. to ni melo nobenih negativnih posledic.
vse se je zacel ko sem probal ekstazi pred priblizno enim letom. zacel sem ga jemat vedno bolj redno,prslo je tut do tega da sem jemal vsak dan po cel teden. to je precej vplivalo name, zgubil sem motivacijo za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti,nic vec se mi ni dalo, nisem vec vidu smisla v nicemer razen v ekstaziju. mal po tem ko sem prvic probal ekstazi sem probal tut speed. zarad nizke cene pa ker mi je bil high vsec, sem ga zacel jemat vsaj 3x na teden. kljub temu, da sm redno uporabljal droge,sm naredu 2. letnik gimnazije. med pocitnicam pa se je use spremenil sam se na slabse. probal sem drogo znano pod imenom "sladoled".ves cas odkar jemlem droge se prepricujm da to name nima nobenga vpliva in da js ze nebom ratu odvisn. ze po parih tednih redne uporabe sladoleda sm ugotovu, da je postal centr mojga zivljenja. ves cs sem sam o tem razmislju, kako bom dobil drogo itd.. zadnje 4 mesce sladoled jemlm vedno bolj pogosto, zdej sm prsou do tocke, ko je ze cudno ce sm en dan trezen. u soli mi gre grozno slabo, do zdej sem bil vedno dober, zdej mam pa ze nevem kok cvekov pa se vec neopravicenih. vseeno mi je za cist use, za druzino, prjatle,solo,.. useen mi je kaj se zgodi z mano..ampak res nocem da je tko,rd bi se spremenu ampak hkrat se nism prpravljen odpovedat temu stilu zivljenja. res nevem kaj nej nardim, razocaru sm cist use, najbl pa sebe..sploh se vec ne prepoznam..
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljen lost...

torej bi in ne bi, rad bi se spremenil, vendar se ne bi odpovedal sedanjem "stilu življenja".
Verjtno tudi sam veš, da to ni mogoče. Sedanji "stil življenja" te pelje v propad, ne boš dokončal šole, tvoja pot do samostojnosti bo prekinjena, odnosi s prijatelji in družino bodo propadali in čez čas bo samo še slabše.
Lahko izbereš (in vsak dan izbiraš), da boš na tej poti vztrajal, ali pa, da boš naredil obrat za 180 stopin in zaživel tako, da te ne bo treba biti sram samega sebe.
Jaz vseeno ne verjamem, da ti je čist vseeno. Apeliram na tisti del tebe, ki mu ni vseeno, ki bi rada živel in se ne uničeval. Uničevat se, je zelo enostavno in za to imaš vedno čas. Kaj boš izbral?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

AndrejaLindic

Pozdravljen Lost,

velikokrat sem že slišala tebi podobne zgodbe in lahko ti povem, da te bo takšen način življenja peljal le vedno globlje in globlje. Kot praviš, si želiš drugačno življenje, hkrati pa bi še vedno užival drogo. Veš pa, da to ni mogoče. Droga te je že, kot sam praviš, povsem prevzela in ves čas razmišljaš samo o tem, kje bi dobil naslednjo dozo. Ni ti mar ne za šolo, ne za prijatelje, kaj šele starše... Temu se reče zasvojenost.
Vendar pa, dokler še imaš čas, se ODLOČI in se temu UPRI. Mlad si še in škoda si je uničiti življenje na tak način. Pot ni lahka, vendar je mogoča.
Mnogo je oseb in tudi programov, ki pomagajo v tej borbi proti zasvojenosti.
Mi smo eden od njih. Če želiš, nas pokliči in z veseljem ti bomo pomagali in stali ob strani.

Lepo pozdravljen, Andreja Lindič

Zavod Pelikan Karitas
Litijska 24, 1000 Ljubljana
051 339 725
Default avatar

Wonderland

Ajojj pac dejansko lahko recm da zame vela cist isto use kar si napisu.. zacel se je s travo 1 let pa pou nazaj, pol ekstazi, zdej pa zadne 8 mescou sladoled.. :/
Default avatar

AndrejaLindic

Spoštovani Wonderland!

Brezno, v katerega ste padli, je, kot sami vidite, brez dna. In vedno težje bo.
Lahko vam pomagamo, če imate vsaj kanček volje, da se rešite te zasvojenosti.
Ne odlašajte in nas pokličite na spodnjo številko.
Če ima človek voljo, zmore vse!!
Veliko poguma in dobrih odločitev!

Lepo pozdravljen, Andreja Lindič

Zavod Pelikan Karitas
051 339 725, 01 548 03 63
Default avatar

Karma

Hm... Ta zasvojenost k misls je psihicna .. To ni od leda ampak je razlog vrjetno ta kot za kar sploh uzames methylmethcatinone .. Razlog je neuslisana ljubezen in isces resitev v ledu .. Ko pa uzames ti je zou da si sploh uzeu k je se slabs xD
Default avatar

kokos717

kaj dfak ti govoriš? sladoled in katinoni povzročajo odvisnost. s tem pa še veliko ostalih neprijetnosti kot so psihoze ipd. sem dala čez grozno izkušnjo s sladoledom. ne govori neumnosti.