Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

moj najstnik

Default avatar

šokirana mama

Znašla sem se v situaciji, ko ne vem več, kako naprej.
Imam 16 letnega sina. Ogromno časa sem, ko je bil še v osnovni šoli, posvetila pogovorom o drogah, alkoholu, cigaretah...
Spustila sem ga na šolanje v Ljubljano, kjer tudi biva. Prejšnji teden pa me pokliče njegov vzgojitelj na pogovor in mi pove, da mu je sin priznal, da občasno kadi marihuano. Po prihodu domov sva imela s sinom pogovor in mi je zabrusil, da bo on travo kadil, ko bo to njemu pasalo in da ga z ničemer ne bom mogla ustaviti pri tem. Ima pa sicer zelo odklonilen odnos do cigaret, ostalih drog in alkohola.
Kaj naj?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

številni mladi kadijo travo, in večina ostane na tem. Samo en delček njih se zaplete s konzumacijo drugih substanc. Osebno menim, da če je sicer fant urejen, nima težav v šoli, ima tudi zunajšolske interese in je na splošno funkcionalen, kakšen joint sem pa tja, ne bo provzročil cunamija ali potresa.
Mogoče je bolj pomembno, da ohranite dober odnos z njim, da se o teh temah pogovarjate odprto, brez obsojanja in brez predsodkov. Saj vem, kot mama, kaj vas skrbi, zato poiščite pomoč zase, da boste lahko bolj kompetentno in mirno znala pomagati sinu.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

To ni res, da ni nič hudega!

Bodite veseli, da ste hitro odkrili in ukrepajte strogo, ker je to zelo huda reč, tudi če pravijo, da ni.

Meni že tretje leto ''samo trava'' uničuje sina, jaz se borim na vse pretege, a NIČ NE POMAGA, on še dalje poha, ker da je po duši pohač, pravi.

V družini imamo shizofrenijo in velika nevarnost je, da jo lahko faše tudi on, pa ga ne zanima.... Jaz pa samo nemočno gledam in nič ne morem!

Potrudite se, dokler imate še čas...
Srečno!
cron