Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Posledice zasvojenosti - Kokain

Default avatar

stane_11

Pozdravljeni,

Pišem vam v upanju, da bi imel kdo kakšen predlog oziroma nasvet.

Približno leto in pol nazaj sem doživel veliko razočaranj ter nagativnih spoznanj in kot veliko mladih sem posledično postal odvisen od droge(kokain) ter alkohola. V samem začetku je bila raba vikendaške narave, ki pa se je stopnjevala. Po nekaj mesecih sem začel uporabljati na dnevni ravni in iz dneva v dan sem se prepričeval, da je to zadnji dan uporabe, saj sem po vsakem daljšem premoru vedel, da si škodujem ter da moram prenehati. Vseskozi svojih problemov nisem zaupal nikomur, kar mislim, da je največja napaka, vendar pa nisem moral tvegati, da bi za mojo odvisnost kdo izvedel.

Danes vam lahko z veseljem povem, da vse od 27.05.2016 nisem uporabil droge. Zadnje tri mesece sem imel ogromno stisk in trenutkov, ko nisem vedel kako naprej, vendar pa me je gnala glavna misel o tem, da nebi rad razočaral prijatelja, ki je umrl pred začetkom moje zasvojenosti. Hkrati nisem želel razočarati družine in prijateljev.

Osebno mislim, da je bilo v glavni meri odločilnega pomena, da sem do sedaj uspel zdržati predvsem zelo natančna organiziranosti pri vseh podrobnostih mojega življenja. Še vedno delam v isti službi kot med zasvojenostjo kar me kar preseneča, saj sem imel v celotnem času zasvojenosti bojazen, da bom izgubil službo.

Sedaj pa preidimo na moje vprašanje. V zadnjem času imam velike probleme pri spolnosti, saj ne čutim več take spolne sle kot sem jo pred zasvojenostjo. Hkrati imam probleme pri seksu, saj imam težave z otrdelostjo penisa, ki ne traja dovolj časa. Zanima me ali je lahko razlog za moj problem zasvojenost, imam morda erektilno motnjo? Predvidevam, da je najbolje, če obiščem osebnega zdravnika? Zanima me kaj pomeni, če osebnemu zdravniku povem da sem bil zasvojen, se bo to zabelezilo v zdravnisko kartoteko?

Sicer vem, da je doba treh mesecev majhna, vendar pa se osebno dobro počutim in sem zelo pozitivno naravnan za prihodnost. Upam, da lahko pomagam mladim, ki so se morda soočili z podobnimi problemi in so našli rešitev v drogah in alkoholu. Verjemite mi, da to ni rešitev, saj sem preizkusil na lastni koži in vem da to res ni rešitev vaših problemov.

Druženje s prijatelji, narava, šport, ljubezen in ostale dobrine življenja so veliko boljše, zato nemenite več časa za njih.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

čeprav je učinek kokaina aktivirajoč in uporaba poveča spolno željo, je dolgoročno kokain "ubijalec" erekcije. Še slabše na moško seksualnost vpliva alkohol. Vendar, ker je pri vas zloraba trajala omejen čas, lahko pričakujemo, da se bo s časom vse vrnilo na prejšno funkcionalnost.
Svetujem vam, da počakate, date čas telesu da se regenerira. Čeprav se počutite zelo dobro, boste posledice zasvojenosti verjetno čutili še nekaj časa.
Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

stane_11

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me ali poznate gel Kamagra? Bi lahko to uporabil kot stimulant v redkih primerih ali morda priporočate kakšen drug stimulant?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

lahko uporabljate Kamagra gel, vendar je to zdravilo, ki kot vsako drugo ima tudi možne stranske učinke. V vašem primeru bi jaz osebno svetovala, da počakate naravno povrnitev ravnovesja nevrotransmiterjev, ker mislim, da je dolgoročno, to edino logično.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si