Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Oče..pijanec

Default avatar

Ahhhh

Torej ja....

Sm 14 letni otrok in živim z mamo sestro in ocetom. Mama in oce sta skregana ze od priblizno 1 razreda torej 7-8 let. Kot majhen sem velikokrat z ocetom igral igre na racunalniku (poker in travian). In ker je on zapravljal dener za igre in nakupe stvari v igrah sem s casoma tudi jaz kupil kaj (12 let). In sem prezivel kar veliko casa na racunalniku. Na moreje sem v teh 8 letih sel 2x obakrat z mami/mamo...in oce je ostal doma.Zadnje leto pa oce pije in kok stranski faktor se kadi...zapravil je 1600€ za sportno kolo pa 10 let prej ni nikoli kolesaril.vsak vecer domov pride pijan. Mi tezi da naj grem dol iz racunalnika in spat (zvecer gledam filme na putlockerju.)In danes sm se zbudil ob 1nih in ob 11stih zvecer mi je spet tezil...in rekel ugasni komp in jst nism odgovoril potlej je se nekaj stvari rekel in jst sm mu rekel ka pa ce bi ti nehal piti...pozneje sm ogasnil racunalnik on pa mi je rekel da naj grem spat in da me bo jutri naucil lekcijo.. ._.

Pomislil sm na situacijo ko je pijan oce ubil sina (bilo je na porocilih...ne dolgo nazaj..)


In sm kar malo prestrasen...
Zanima me predvsem kaj nej nardim ?!?!?!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zanimiv naslov: Oče pijanec... Kaj pa sin? Kakšne načrte imate vi z vašim življenjem? Ali se vam zdi zbujanje ob enih, igranje igric in gledanje filmov koristen način preživljanja počitnic? Nimate prijateljev, se ne ukvarjate z nobenim športom, ne berete knjig?
Kar vam želim sporočiti je naslednje: življenje vašega očeta je v njegovih rokah, vaše je v vaših. Žal se pogosto dogaja, da se zasvojenosti "dedujejo", ne nujno iste zasvojenosti, ampak način življenja, razmišljanja, čustvovanja in vedenja se ponavlja iz generacije v generacijo. Tega tveganja se morate zavedati. Niste veliko napisal o mami. Kakšna je njena vloga? Se lahko z njo pogovorite? Ji lahko zaupate svoje skrbi?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

aanonimnia

Bolezen te vrste- ALKOHOLIZEM je bolezen- prizadeva ljudi okrog nas tako, kakor kakor jih ne more nobena druga človekova bolezen. Če ima človek raka, ga bo vsakemu žal, in nihče ne bo gojil do njega jeze ali zamere. Pri alkoholni bolezni ni tako. kajti k tej sodi teptanje vsega, kar dela življenje vredno življenja. Bolezen pogoltne vse, katerih, življenje se vsaj dotika bolnikovega. Njena posledica so nerazumevanje, besna zamera, denarna negotovost,, prijatelji in delodajalci, ki so te siti, sprevrženo življenje nedolžnih otrok, žalostne soproge in starši. Vsak lahko še kaj doda.
Moj oče je bil alkoholik, umrl je zaradi le tega star 59 let. Jaz sem tudi alkoholik a ne pijem že 30 mesecev, ker sem našel pomoč pri skupini Anonimni Alkoholiki.
TEBI sinu alkoholika priporočam da poiščeš skupino za otroke alkoholikov Alateen, kjer boš lahko spoznal očeta, ki ni slabič, le alkohol je močnejši od njega, Jaz žal nisem imel te sreče da bi to spoznal in mu pomagal ali ga sprejel na drugačen način.
Srečno