Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

"Alergija" na alkohol?

Default avatar

Orion

Pozdravljeni!

Sem dekle in imam 27 let. Študentka, fizično kar aktivna in drobne postave. Zaradi življenjskih situacij v katerih sem se znašla, sem kar naprej pod konkretnim stresom. V najstniških letih smo se ga z družbo za vikend sem pa tja napili, včasih, če je bil žur dober tudi dva dni zapored. Takrat ni bilo nobenih večjih težav naslednji dan, razen malo glavobola in slabosti če sem res pretiravala. Zadnje cca. 3 leta opažam sledeče: ko/če pijem alkohol predvsem rdeče vino, dobim rdečico v obraz, občutek je pa tak kot, da bi me rahlo opeklo sonce... Gre morda za histaminsko intoleranco? Pri ostalem alkoholu je rdečice manj, a se kljub temu sem pa tja pojavi (odvisno od tega kaj pijem...) Stanje se mi je v teh 3eh letih poslabšalo in sicer sem opazila, da me včasih že med pitjem, če ne pa naslednji dan izjemno boli želodec. Naslednji dan me lahko zelo bolijo vse mišice, spremlja me glavobol, slabost, šibkost. Občutek je tak, kot da bi se z nečim zastrupila. Simptomi se včasih pojavijo skupaj, včasih samo eden, včasih nobeden, tudi rdečica ni zmeraj prisotna... Prišlo je do te mere, da se mi je zgoraj opisano zgodilo že ob TREH popitih pivih med katerimi sem delala pavze in na vsakega spila še en kozarec vode. Nič mešanja alkohola, nič ostalih poživil, razen kakšen cigaret. Podobno se mi je zgodilo enkrat po ENEM kozarcu vina... Da je situacija še bolj grozna, se mi že pri takih količinah zaužitega alkohola lahko zgodi, da po nekem času doživim popolni black out.
Mi lahko kdo strokovno razloži kaj se mi dogaja?
Se mi bo stanje v prihodnosti še slabšalo, če bom pila alkohol? Začenjam se ga izogibati, saj mi stanje ni prav nič všeč, čeprav sem pa tja rada spijem kak kozarec dobrega vina ali pivo s prijatelji. Kot mi je znano alergija na alkohol ne obstaja, obstaja pa možnost, da alkohola ne prebavljaš, kar pogostokrat menjamo za alergijo na alkohol.
Je možno, da "alergijo" razviješ postopoma v življenju? (kot sem zapisala, prej navedenih težav nisem imela nikoli)
S čim so povezani tako hitri in nenadni black outi (2-3 piva in vmes odreže film tako, da se ne spomnim tudi drobca kaj se je dogajalo - baje da najprej neham govorit in potem zaspim...)?
Vsakič ko preberem nekaj o alkoholu piše da do black-outov pride ko pretiravaš, meni se pa to lahko zgodi izjemno hitro, skoraj prehitro... Kaj je krivo za to?

Kje in kako bi bilo najbolje preveriti kaj se dogaja z mojim telesom, ker se mi tole ne zdi normalno? Krvne preiskave, pogovor z zdravnikom?

Sprašujem se tudi, če je morda vzrok za dogajanje nekje drugje v telesu, pa mi telo v kombinaciji z alkoholom to sporoča..?

Za informacije se vam že v naprej iskreno zahvaljujem in hvala vsakemu, ki bo to prebral!

lp

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren