Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

alkoholizem

Default avatar

pikapolonice

Veliko sem prebrala tukaj na forumu o alkoholizmu. Tudi pri nas v družini so težave z alkoholom. Kot mlada punca stara 20 let sem spoznala sedanjega moža. Že takrat je rad zahajal v gostilno. Spil kakšno pivo. Jaz kot mlada v tem nisem videla večjega problema. Čeprav sem živela z očetom, ki je tudi rad pogledal v kozarec in bil včasih zelo žaljiv do mene in mame. Kmalu se nama je rodil prvi otrok. Hodil je še naprej na kakšno pijačo, ponavadi pivo. Ni bil psihično in fizično nasilen. Denarja je bilo malo, komaj smo se preživljali iz meseca v mesec. Po nekaj letih se je finančno stanje začelo izboljševati. Postajal je vse bolj poslovno uspešen. Po šestih letih se nama je rodil drugi otrok. Začelo se je stopnjevanje njegovega pitja. Vedno najde razlog, da poseže po alkoholu. Do prihoda domov se vedno ustavi v gostilni spije kakšen špricer, največkrat dva ali več (približno trikrat na teden več). Potem pa še zvečer. Pravi, da spije tam nekje pol litra vina z radensko in da to ni nič takega. Skoz mi govori, da je to moj problem, da je vse v moji glavi. Me pa zelo moti, ker smrdi po alkoholu vsak dan. Ni dneva. Najslabše je bilo v mesecu decembru, ker je bil skoraj vsak dan konkretno vinjen. Tudi na Božič je prišel domov zvečer pijan. Prosila sem ga z lepo besedo pa tudi z manj lepo. Ne pomaga nič. Njemu je to normalno. Naj povem, da sem zaposlena pri njemu. Ima moč nad mano. Za otroka mi je grozil, da ga ne bom dobila tudi, če bom poskušala. Pa tudi nimam kam iti. Starejši otrok je bolan s hudo diagnozo. Tudi to ga ni streznilo. Rekel je, da je to za nami in da naj živimo normalno. Ne vem več kaj narediti. Njegovi starši so na moji strani. Ne vemo kaj naj naredimo. Tašča mi je predlagala, da naj bom prijazna do njega, da se naj probam ne sekirat. Je pa res, da če mu nič ne rečem je čisto v redu do mene. Čim omenim, kaj v zvezi s pitjem je postal zelo psihično nasilen. Dere se do mene, me zmirja, nič nisem vredna... To počne v pričo otrok. Povedala sem tudi že njegovi zdravnici. Rekla je, da naj prideva k njej oba na pogovor. O tem noče slišati. Pravi, da bo zamenjal zdravnico, da ona že ne bo govorila, da je alkoholik. Prosim za vaše poglede na vse to. Prosim za kakšen nasvet. Hvala
Default avatar

aanonimnia

Lep pozdrav
Hvala za delitev zgodbe, že ko si to napisala ti je malček lažje, verjamem,
Ko sem jaz pil sem tudi vedno zanikal da sem pijanec, vsega so bili drugi krivi, zakaj, ker je to alkohol govoril in ne jaz. Zdaj že dve leti in mesec dni ne pijem in slišal sem ogromno zgodb na srecanjih A.A. podobno tvoji a iz ust alkoholikov. Vedno je pa zaključek enak, to pa je da smo alkoholiki nemočni pred alkoholom in da mora vsak alkoholik spiti svoje količine da pride do dna in potem se začet vzpenjat kot jaz in mnogi drugi alkoholiki.
Danes je življenje mnogo lepše brez alkohola in molil bom za tvojega moža da mu Višja sila ali Bog podari to milost ki je bila dana mnogim med nami treznimi alkoholiki.
Tebi pa priporocam obisk AL-ALANON skupine kjer boš našla moč in upanje.
Srecno
Default avatar

polda19520

Če si že veliko prebrala o alkoholu ,potem že tudi veš kaj so tvoji prvi koraki v novo življenje.
Pa kljub vsemu ti povem da se da pomagati ,ampak samo ko se bo tudi mož odločil za novo življenje in to življenje brez alkohola .
Ja ,brez alkohola in to do konca dni.

v tolažbo in v spodbudo ti povem da se da, res se da.
Ni lahko,ampak če se odločiš za življenje se pač potrudiš in sprejmeš pomoč katera je hvalabogu v Sloveniji na razpolago .
Povem ti da se da, le moči in želje je potrebno prebuditi v sebi in bo šlo.

Govorim ti iz lastnih izkušenj,saj sem abstinent že dvajset let in živim prelepo življenje ob ženi,otrocih,vnukih in veliko prijateljev.
Default avatar

Stefula

Pozdravljena Pikapolonica,
toplo priporočam Družinske skupine Al-Anon, kjer boš zvedela, kako so se iz takšne situacije kot je tvoja izvlekli
mnogi tako v Sloveniji kot po celem svetu. Program pozna polno izkušenj in priporočil, kako se lotiti te zahrbtne bolezni, da lahko živiš zadovoljno, celo srečno življenje, pa najsi alkoholik še pije ali ne, kajti pozdraviš lahko svojo odvisnost od alkoholičnega odnosa. Je kot samopostrežna trgovina z orodji za obdelovanje vrta življenja, vzameš tisto, ki ga potrebuješ, za drugo se ne zmeniš. Ukrepaj čimprej, že zaradi otrok, ki nujno potrebujejo veselo mamico. Razumejo namreč, da oči ne more nič narediti, ko ni trezen, mamica pa menda je, zakaj pa tudi ona nič ne naredi? Tako kot mi pri otrocih cenimo trud, tudi oni pri nas cenijo trud in si želijo pozitivnih zgledov za premagovanje življenjskih težav. Pri nas doma je že desetletja abstinenca in treznost tako pri možu kot pri meni, fanta sta super ... brez muje se pa še čevelj ne obuje. Prej ko boš stopila na pot, prej se boš rešila muk. Mnogi smo seže in smo pripravljeni svoje trike prenesti naprej. Kot tukaj je tudi tam pomoč anonimna in kar je najvažnejše, pomoč najdeš zase in alkoholika (s)pustiš na miru. Ko sem jaz mojega tako spustila, da še opazila nisem, da je nehal piti, je delovalo. Dobrodošla!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren