Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

ne vidimo izhoda

Default avatar
Pozdravljeni, prosim za nasvet,pomoč saj res ne vemo kam se obrnit. Sestra je zabredla globoko v drogo, to traja po predvidevanju nekje 15 let kar uziva. Najprej je bil v igri heroin,dokler ni imela totalne izcrpanostu telesa in je bila sprejera v Begunje. Nato je bil kako leto mit,,filala se je s tabletami. Zadnje leto se je začelo se huje saj uziva kokain. Povsod se zadolzuje in si je nakopala kup dolgov kar posledično vpliva na celo druzino. Naj omenim,da ima doma dva otrocka. Sama je pristala da bi sla na zdravljenje vendar postopki preko dr. Trajajo neskončno dolgo medtem pa se dela postransko nepopravljiva skoda v odnosih.
Default avatar
Nehajte ji pomagat. Dokler boste skrbeli zanjo, jo prosili in ji po možnosti še plačevali njene dolgove, bo to samo veselo izkoriščala. Nehajte namesto nje tekat okoli zdravnikov, ji iskati pomoči, skratka dvignite roke nad njo. Šele ko bo videla, da je prepuščena sama sebi, se bo mogoče v njej kaj zganilo. Prej pa ne. Verjemi. Je težko, ampak je edina pot k morebitnemu uspehu. Govorim iz izkušenj. Otroke pa čimprej odpeljite od nje. Kaj pravijo o tem na CSD? Ker njena odvisnost pušča najhujše posledice prav na otrocih, še bolj kot na vas ostalih.
Default avatar
Obupana družina,

tudi mi smo na istem . Ne vem več kaj naj naredim. Ne morem več. Nimam nikogar, ki bi mi lahko pomagal, saj tega nihče ne razume. Izgubljamo sina.
Default avatar
Jaz priporočam da ji namesto njenih običajnoih drog daste okoli 45 semen dature stramonium odvisno od njene teže :) potem vam garantiram da ga nau več srala naokrog z drugimi drogami datura je taka da ob njenih halucinacijah pokaže najhujše strahove tej osebi pokaže ji kakšna v resnici je zelo kruto priporočam da to nardiste v gozdu in bodite občasu ko bo halucinirala pač da ste z njo in da ste skupaj vsaj en teden nkje v naravi da je oseba s problemi v naravi in z družino pač rabi premor in datura ji bo pokazala strahove potem se bo mogoče k sebi spravila :)
Default avatar
Menči5,

situacija, ki jo opisuješ, je res zahtevna, še posebej, ker so v igri tudi majhni otroci. velikokrat se zgodi, da zasvojenec še toliko manj želi pristopiti k spremembam, ker se boji, da bo izgubil otroke, ki pa jih na tej poti izgubi tako ali drugače. Zdaj že nekaj let v Sloveniji obstaja terapevtska skupnost, namenjena zasvojenim staršem. V program lahko s seboj vzamejo otroka, poskrbljeno je tudi za njegov vrtec ali šolo, Poišči na internetu Društvo Projekt človek oz. Terapevtska skupnost Sopotnica.

Kar pa se motiva tiče, je res potrebno postaviti ostre meje, če se oseba ne premakne sama. Ampak to ne pomeni nujno prepustiti človeka njegovi usodi, ampak ga soočiti z dejstvom ,da tako ne bo šlo in ga po potrebi osebno pospremiti na uvodne razgovore. En del pa je hočeš nočeš resnično odvisen samo od nje same

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren