Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

prehod z metadona na substitol

Default avatar

nono_9

Pozdravljeni.

Že približno 9 let sem na vzdrževalni dozi metadona. Zadnjih 6 let na 12 ml. Pred kake pol leta mi je kolega ponudil substitol. Zadeva mi je postala všeč in začel sem jih jemat vse pogosteje. Seveda jih nikdar nisem vbrizgaval saj se držim načela da se vbrizgava samo heroin ali pa morfij ki je namenjen za IV uporabo. ne pa pripravke za oralno uporabo s podaljšanim sproščanjem.
No v glavnem začel sem jemati včasih 2 včasih 3 rdeče kapsule (po 200mg). Včasih sem jih vzel povrh metadona včasih pa samo substitol. Uradno prejemam še vedno metadonsko terapijo, ampak neuradno pa pogosto jemljem substitol. Recimo 4 dni v tednu metadon, 3 dni pa substitol.

Na substitolu opažam da je moje počutje izboljšano v primerjavi z metadonom. Sicer ni neke posebne evforije kot na horsu (do tega mi itak niti ni več- cajti ko sem hotel bit zadet kot mamba so že dolgo mimo) ampak splošno počutje bi rekel da je bolj kvalitetno. Manj potenja, boljša funkcionalnost in volja do življenja ter manj "zombijast" filing.
Zato zdaj razmišljam da bi z metadona prešel na substitol tudi uradno. Moje vprašanje je- kakšne so slabosti in prednosti te zamenjave? Mislim bolj v dolgoročni obliki? Z učinki substitola sem sicer seznanjen ampak nikdar pa še nisem bil več kot 4 zaporedne dni brez metadona in samo na substitolu zato me zanima kakšno bo počutje telesa po recimo 1 tednu brez metadona oz samo na substitolu? Kakšen je spanec na substitolu? Boljši ali slabši od metadona? Spanje mi pomeni veliko saj opravljam težko fizično delo in nujno potrebujem vsaj 9 ur spanja dnevno da lahko prenesem. Moram rečt da na metadonu spim kar dobro. Kako je s tem na substitolu?
Bodo glavoboli, značilni za substitol sčasoma izzveneli? Ali je rahla slabost v želodcu zaradi samih kapsul in le prehodna? Kakšna je razpolovna doba substitola v teoriji? Doza naj bi se jemala 1x dnevno, tako kot metadon a pri sebi sem opazil da vseeno ne drži tako dolgo kot metadon. Recimo nekje med 15 in 18 ur.

Naj povem še da heroina nisem vzel že 2 leti in pol ter niti nimam nobene želje po tem.

Vsak odgovor bi bil super dobrodošel, še posebej pa upam na mnenje kakšnega @leiita recimo ki je zares odlično poučen o teh stvareh kot lahko vidimo iz njegovih zapisov.

Za morebitne odgovore oz nasvete (še najraje iz lastnih izkušenj) se vam lepo zahvaljujem

Lp, Gaši
Default avatar

Klementina_Sambolic

Pozdravljeni,

Če jemljete metadon, to najbrž počnete ob kakšni zdravniški/psihiatrovi kontroli?
Predlagam, da v zvezi z vsemi dilemami o zamenjavi substitucijske terapije (metadon za substitol), vprašate svojega zdravnika, ki vas vodi že v zvezi z metadonom. Ta vam bo najlažje razložil in vam svetoval, ali je menjava za vas priporočljiva ali ne, še posebej ker vas dobro pozna!

Vse dobro, predvsem pa čimbolj zdravo vam želim!
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar

nono_9

Pozdravljeni!

Najprej naj se vam zahvalim za hitro objavo mojega prispevka.
Da, seveda, v metadonskem programu imam tudi pogoste razgovore z zdravniki. Ampak stvar je v temu da niti najboljši zdravnik ne more ponudit boljšega odgovora na moje vprašanje kot pa nekdo iz prve roke, iz lastnih izkušenj. Kajti vsak organizem je poglavje zase in te zadeve poznat le iz knjig ni dovolj. Na žalost takšnega človeka osebno ne poznam zato sem se obrnil na ta forum.

Hvaležen bi bil za vsak odgovor nekoga ki je ali to že sam dal skozi ali pa pozna koga ki je prešel iz dolgoletnega metadonskega vzdrževanja na substitol.
Prebral sem tudi ogromno tujih člankov a na žalost na to temo ne najdem kaj pametnega.

Sicer pa pohvala temu forumu ter ljudem ki sodulujejo in dajejo nasvete. Odličen forum ki ga redno prebiram.

Lep pozdrav, Gašper
Default avatar

nono_9

Ja, zadeva definitivno odpade. Po 4 dnevih probe in po debatah z nekaj ljudmi sem trdno odločen da ostanem na metadonu. 4 dni sem metadon zamenjal za substitol in še sreča da sem naredil ta test.
Substitole sem jedel in moram rečt da sem bil nonstop nakriziran. Kot da ne bi vzel nič. 4 rdeče kapsule (4x 200 mg) bi morale bit več kot dovolj na mojo trenutno dozo metadona. V teoriji seveda. V praksi jih pa še čutil nisem. Dobesedno kriziral sem.
Šele zdaj vidim kako močan je v bistvu metadon. In nekako razumem zakaj si folk vbrizgava ta substitol. Zato ker če ga poješ sploh ne prime. Kot da nisi vzel nič.

Tako da ja, metadon all the way. Po vsem tem bi rekel da je substitol učinkovit samo v dveh primerih.

1. če je vbrizgan (verjetno je odveč pisat o hudih stranskih učinkih takšnega načina uživanja)
2. če nekdo na novo začne z substitoli takoj ko se prijavi v ambulanto. Brez da bi prej jemal metadon seveda. In s predpogojom da oseba ni bila ravno kakšen hardcore odvisnik od heroina.

Samo toliko sem hotel updejtat moj post.

Lp
Default avatar

no heroin hero

Pozdravljeni,

glede na to, da gre za mnogim zanimivo tematiko bom odgovoril na ta malo starejši post.
Ob prehodu iz 12ml metadona na 800mg substitola ne bi smelo biti odtegnitvenih simptomov, vsaj večina jih nima, če se obe zdravili jemljeta pravilno, t.j. oralno, ob pravilnih presledkih, dozah, itn. Glede učinkovitosti substitola ni dileme, vsekakor lahko nadomesti metadon kadar zdravnik tako presodi. Kadar odvisniki to počno na svojo pest se stanje skoraj vedno zelo poslabša, zato velja nasvet nekoga pred mano, naj o tem odloči zdravnik.
Nekateri imajo težavo s tem, da metadon začne delovati zelo hitro (po pol ure ali malo več) in to uporabnik čuti kot zadetost, ki pa se je večinoma ne zaveda. Substitol začne delovati po približno 2-3 urah ali celo več, tekom 24. ur se sprošča zelo enakomerno, zato se sprememb v počutju po približno enem mesecu praviloma več ne čuti. Nekateri jih ne čutijo tudi na začetku terapije, ljudje smo pač različni.
Zdravniki so pri predpisovanju substitola zelo previdni že zaradi večje možnosti zlorabe in preprodaje, zato se substitucijska terapija praviloma ne začne s substitolom. Poleg tega imajo kapsule precej veliko vsebnost morfija (rdeče 200mg, zelene 120mg), kar otežuje zmanjševanje doze in prenehanje, nekateri namreč slabo prenašajo metadon, ki bi sicer bil ena izmed rešitev za takšne primere.
Glavoboli in rdečica na obrazu je zelo značilna za tiste, ki si substitol vbrizgavajo, toda slišal sem za nekaj primerov, ko se glavobol pojavi tudi pri primernem oralnem jemanju, predvsem pri (pre)visokih dozah.
Ko že pišem o tem, bi se dotaknil še stigmatizacije bolnikov katerim je predpisan substitol. Tako kot pri metadon ga mnogi zlorabljajo in preprodajajo, glede tega ne opažam večjih razlik, toda tistim, ki tega ne počno se po mojih dolgoletnih opažanjih kvaliteta življenja v primerjavi z metadonom precej poveča, če substitol dobro prenašajo.
K še boljšim rezultatom bi zelo, zelo pripomogla večja enotnost centrov, kjer s temi zdravili zdravijo. Trenutno je veliko težav z ZD Pivka in podjetjem Febris d.o.o., kjer to področje vodi dr. Nardo Stegel.
Velik del, če ne večina substitola na ljubljanskem črnem trgu izvira ravno od dr. Stegel -a, ki očitno dela strokovne napake in s tem stigmatizira paciente drugih ZD. Mnogi, ki po mojem skromnem mnenju v ljubljanskem ZCOPD niso izpolnjevali kriterijev za prejemanje substitola, se zdaj vozijo v Pivko in ga tam prejemajo enkrat tedensko, kar je tudi razlog, da se zdravilo pojavlja na črnem trgu, tudi ljubljanskem. Če izvzamem škodo, ki se njim in proračunu dela s tem početjem, so mnogi drugi, sicer urejeni pacienti na substitolu precej zaznamovani zaradi premnogih opisanih primerov zlorabe in preprodaje tega, pogosto zelo učinkovitega zdravila.
Ne bom omenjal ali susbstitol tudi sam prejemam, področje vsekakor zelo dobro poznam. Srčno upam, da bo vprašanj kot ga je zastavil Nono_9 vedno manj, ker me ne bi čudilo, če bi bilo posledica slabe prakse dr. Stegel -a v tem delu Slovenije.
Drugod so pacienti na substitolu očitno primerneje spremljani in verjamem, da zato tudi bolj uspešni. Naj bo takšnih primerov neprimernega ravnanja zdravnikov čim manj, ter več primernega kot je večinoma. Kajti le to je pot do stabilnih pacientov in tistih, ki s substitucijsko terapijo prenehajo, ter tudi manjših stroškov za zdravstvo na krajši in daljši časovni rok.

Veselilo bi me, če sem s tem pisanjem kakor koli pripomogel k razumevanju tistih, ki se uspešno spopadajo z odvisnostjo, tudi preko primernega jemanja substitola. Naj to zdravilo nima tako negativnega prizvoka kot pogosto v preteklosti in tudi danes, kajti tako kot pri metadonu poznam primere stabilnih pacientov, tudi takšnih, ki dlje časa abstinirajo.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

hvala vam, za vaš prispevek. Moje izkušnje so zelo podobne, torej tisti ki Substitola ne zlorabljajo, so stabilni in nimajo težav ob prehodu. Aktualno poznam lepo število ljudi, ki so na Substitolu in so zelo zadovoljni, poznam tudi primere uspešnje detoksikacije in vzdrževanja abstinence po substituciji z dolgodelojočim morfinom, torej, tudi to je možno in ni tak bau-bau kot nekateri trdijo. Konec koncev, ni toliko pomembna učinkovina substitucijskega zdravila, veliko bolj pomembne so druge plati zdravljenja in rehabilitacije.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

no heroin hero

Pozdravljeni,

seveda detoksikacija iz dolgo delujočega morfija kot je Substitol nikakor ni večji telesni problem, preverjeno ga je bistveno lažje prenehati kot metadon.
Za primerjavo, ob nenadnem prenehanju manjše doze morfija bi bila kriza dolga ne več kot kakih 7-8 dni ali manj, pri metadonu se vleče do enega meseca. Za boljšo predstavo bi moral dati konkretnejši primer, vendar je ta verjetno dovolj razumljiv.
Učinkovina substitucijskega zdravila pa je še kako pomembna, po tem bi veljalo povprašati tiste, ki so jemali metadon in ostali brez zob, čeprav so si jih umivali. Ali pa ostale, ki so se jim dobesedno majali vsi zobje, tudi spredaj, dokler niso prekinili z metadonom in se je stanje uredilo!
Obstaja manjša težava pri Substitolu, kapsule imajo namreč precej veliko vsebnost morfija (zelene 120mg, rdeče 200mg, oz. 1/4 so dodatki). Tudi pri dozah okrog 800mg, kar je v povprečju malo manj kot oralno jemlje večina, se nekaterim (ne vsem!!) vsaj malo pozna že zmanjšanje 50mg, zanimivo da npr. 40mg čisto nič. Kot rečeno so izjeme, nekateri lahko prenehajo tudi z večjo dozo, vendar menim, da s pomočjo drugega opiata, v čemer ne vidim smisla.
Pri 120mg manj bi se razvila kar močna kriza, čeprav ne takšna kot pri popolni prekinitvi, tako zmanjševanje pač ne gre v 21. stoletju, bi rekel.
Tudi za to obstaja rešitev, verjetno bi se več ljudi odločilo za zmanjševanje, če bi bila bolj ugodna za osebje in paciente. Vendar se strinjam, ne gre toliko za omenjani fizični aspekt prenehanja z nadomestno terapijo, drugi dejavniki so precej bolj pomembni...
Default avatar

binaural

200mg substitola = 2ml metadona
3 rdeče kapsule= 6ml metadona
Default avatar

binaural

Vsi ki delate "teste" prehod iz metadona na substitol imate probleme ker tisti dan niste "zadeti" od metadona in ker substitol prvi dan menjave ne bo pokril metadona do konca, ampak ste tisti dan malo nakrizirani pa že jočete ko ene pič..ice, nimate niti malo potrpljenja, ker vi morate bit "zadeti" a ne, bognedaj počakat en dan in malo potrpet, ker naslednji dan vas čaka presenečenje, ampak tolko ste bogi da tega presenečenja ne dočakate ker ste ene navadne pič..ice.
Torej tisti, ki lahko dobite substitol in ste stabilni vam bo ob menjavi iz metadona malenkost težko ta prvi dan, vzdržite tistih 20 ur in potem boste presenečeni, smejalo se vam bo.
To velja samo za resne odvisnike, katerim je cilj "ozdraveti" in da se med terapijo se pravi zdravljenjem ne zadevajo in nimajo problemov še s kakšnimi bzo-ji in pa poživili.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren