Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odvisnost od iger na srečo in druge nekemične odvisnosti

Default avatar

Vini

Lepo prosim za nasvet.
Zanima me namreč ali naj obvestimo ženo sodelavca, ki je se je skozi leta znova in znova zadloževal, do točke, da ni zmožen več vračati svojih obveznosti ter je v nevarnosti celo njegova zaposlitev. Imam namreč občutek (98% verjetno), da se ženi niti sanja ne, da njegovi dolgovi po bankah, leasing hišah in na sivem trgu že močno presegajo vrednost njihovega premoženja. Še bolj pa me skrbi, da si bo zaradi vse bolj brezizhodne situacije kaj naredil. Zaposlen je namreč na delovnem mestu, kjer njegova osebna prezadolženost ni skladna z njegovimi delovnimi nalogami, delodajalec, ki je s situacijo podrobno seznanjen, ga je že večkrat "reševal" iz njegovih zagat, zdaj pa je na koncu s potrpljenjem in ga je premestil na drugo delovno mesto. S premestitvijo se sodelavec ne strinja in grozi z odvetnikom, kljub temu, da ima delodajalec informacije na osnovi katerih bi ga lahko odpustil ali pa bi mu ob prijavi celo sledil kazenski pregon. Ob izgubi službe (dobro plačane) pa res ne bi imel nobene možnosti več, da bi se lahko rešil iz nastale situacije.
Sicer je zelo ljubeč mož in oče, očitno v zelo dobrih odnosih z ženo in otroki. Hkrati je dobro poznan, spoštovan in priljubljen v svojem lokalnem okolju in to mu veliko pomeni. Posledično je po mojem njegov sram ob nastali situaciji šetoliko večji in moja skrb kako se bo spopadel s tem, da se ta fasada, ki jo skrbno gradil toliko let ruši, prav tako toliko večja.
Skratka, povedati ženi ali ne? Bojim se namreč tudi tega, da bi ga čez rob lahko poslalo že to, da za njegov sram izve žena... Hkrati pa je to tudi edina možnost, ki jo vidim, da bi se zgodba lahko pozitivno iztekla, saj brez njenega sodelovanja (poroštva...) rešitev verjetno ni več.
lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

najprej moram povdariti, da je vloga delodajalca, v takšnih primerih izjemno pomembna, saj lahko naredi veliko za osebo ki se je zapletla v laž in sama ne bo našla izhoda iz svoje situacije.
Poznam ogromno primerov, ko je šele uspel ali na srečo, neuspel poskus samomora odkril družini, prijateljem, sodelavcem, da je nekaj, že dolgo časa, hudo narobe.
Vi imate pomembno informacijo, s katero lahko rešite človeško življenje, ali mu vsaj date priložnost, da se reši. In prvi korak je odkritost.
Zdaj sem se spomnila, ene druge zgodbe, ko je delodajalec mojstrsko izpeljal zadevo, tako da je spoštljivo in sočutno razložil kakšna je situacija in kaj se od zaposlenega pričakuje, oziroma kaj se bo zgodilo, če se gospod ne bo zdravil. V tem primeru je bil gospod najprej zelo užaljen in jezen, ampak je kmalu ugotovil,, da nima veliko izbire, da z lažmi in manipulacijami ne bo več uspeval in se je odločil zdraviti. V relativno kratkem času je zmogel priznati, da mu je intervenca delodajalca verjetno rešila življenje.

Gospodu je potrebno zagotoviti podporo za obdobje zdravljenja in rehabilitacije ter mu dat vedeti, da je pomemben in cenjen član kolektiva, ter da ga z veseljem pričakujete nazaj v službi, ampak zdravega in sposobnega, kar si verjetno tudi sam želi.
Podpora družine je zelo pomembna, in ni nobene možnosti, da bi se zdravljenje izpeljalo brez vednosti žene in ne samo zaradi morebitnega poroštva. Gospodu se maje delovno mesto, ampak v še slabšem stanju je v tem trenutku njegov zakon, njegovi odnosi v družini, s prijatelji, znanci itn. Zaradi tega prihaja na koncu do samomorov, saj so ljudje v brezizhodni situaciji, brez podpore (saj so vse odnose uničili) in posledično ne vidijo smisla živeti naprej.
Torej, žena mora vedeti, pogovarjati se je treba odprto, jasno povedati kaj se od njega pričakuje, kako lahko delodajalec sodeluje in pokazati skrb za morebitne posledice, če se bo njegovo vedenje nadaljevalo.
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanja. Lahko me kontaktirate če boste rabili še kkšno pomoč ali nasvet.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Vini

Najlepša hvala za vaš odgovor, ki mi je v veliko pomoč. Podali ste mi zelo dobro idejo na koga se obrniti, poskusim srečo v kadrovski službi.
Lep pozdrav