Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

Odpoved in denarno nadomestilo

Default avatar

mp25

Primer:
29 let delovne dobe neprekinjeno, pogodba za nedoločen čas.
Sam dam odpoved in se zaposlim za 1 mesec za določen čas.
Pogodba za določen čas 1 mesec poteče - prijavim se na zavod . Ali sem upravičen do denarnega nadomestila?
Hvala za odgovor
Default avatar

osama2

Itak da si, lahko bi bil tudi zdaj že upravičen če, ti delodajalec ni izplačeval plače in si zato dal odpoved...
Default avatar

mp25

Delodajalec je korekten in izplačuje vse plače.
Vendar je delo zame postalo prezahtevno in ga nisem več sposoben opravljati.
Imam pa že novo zaposlitev vendar šele s 1.9.2013 in do takrat bi rad bil na zavodu.
Default avatar

ekran

Zdravo:

Čisto enak primer. Sama sem dala odpoved pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z 31.12.2012. se takoj zaposlila pri novem delodajalcu za določen čas do 31.01.2013.

Od zavoda sem dobila negativno odločbo- denarnega nadomestila mi niso priznali, ker kao nisem varovala zaposlitve, saj sem sama prekinila pogodbo za nedoočen čas. Obrazložitev odločbe ni v skladu z zakonom (nezakonita odločba), saj so se opredelili le o pogodbi za nedoločen čas in navajali, da mi zaradi tega ne pripada nadomestilo. Zakonske podlage za to, da mi niso priznli nadomestila nimajo. Iz te obrazložitve izhaja, da če si kadarkoli- tudi pred npr. 15 leti dal odpoved, ti sedaj tudi če si bil od takrat dalje skoz zaposlen ne pripada denarno nadomestilo, ker bi po njihovem lahko bil še vedno pri tistem delodajalcu zaposlen- KAKA BEDARIJA.

Napisala sem pritožbo, saj obstajajo sodbe Vrhovnega sodišča, s katerimi so v enakih primerih ugodili zahtevi za nadomestilo. Pritožba je bil odstopljena na II. stopnjo. Čakam pozitivni odgovor s njihove strani. Če ga ne bo, oziroma, če bodo zamudili 60 dnevni rok za odločitev o pritožbi bom takoj vložila tožbo.

Če vam zavrnejo priznanje pravice do nadomestila vložite pritožbo.
Sporočite, kako so vam odločili.
Srečno
Default avatar

pIKIca**

vprašanja še z moje strani:

v kratkem (23.4.) bom odpuščena,iz poslovnega razloga.odpovedni rok - mal več kot mesec- mi poteče 25.5.2013.
kdaj se morem it prijavit na zavod?

zaposlena sem bila 3leta,torej imam pravico do 3 mesecev denarnega nadomestila.ker dobim zadnjo plačo 15.junija,me zanima kdaj bom prejemala nadomestilo...po tem,ko dobim vse plače al pač po tem, ko se prijavim (kdaj?) na zavod?

imam prihranke..bo to upoštevano (denar.nadomestilo)? kaj pa se zgodi po 3 mescih prejemanja nadomestila?bom prejemala kako denarno pomoč al ne?

hvala za pomoč!
Default avatar

barb83

Po novem zakonu, ki začne veljat jutri, si upravičena tudi do odpravnine. Po novem bo tudi tako, da ko boš dobila odpoved imaš 3 dni časa, da se prijaviš na Zavodu, čeprav še ti teče odpovedni rok in še boš vedno hodila ta mesec v službo.

http://www.zurnal24.si/novi-zakoni-za-b ... nek-187205


Za prihranke, če jih hraniš doma, jim pa res ni treba povedat, če pa jih imaš na TRR pa bodo verjetno sami ugotovili.
Default avatar

pIKIca**

Na zavodu so mi rekli,da imam časa za se prijavit na zavod 30dni od prenehanja delovnega razmerja in ne od dneva,odkar sem dobila odpoved.

Prihranke imam res na trr,kaj naj,pač nisem vedela,da bom odpuščena. :( Za soc.pomoč nisem nameravala zaprosit kasneje, a denarno nadomestilo mislim, da bi morala prejet. Pač za 3mesece.
Moja logika je,da nadomestilo pripada vsem,glede na to kolk časa si bil zaposlen ipd. Saj to ni socialna pomoč.
Default avatar

barb83

Delavci, ki bodo dobili odpoved zaposlitve iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in jim delodajalec ne bo ponudil nove pogodbe, se bodo med iskalce zaposlitve prijavili že v času odpovednega roka, in sicer v treh dneh po vročitvi odpovedi. Delodajalec jim bo moral v času odpovednega roka en dan na teden omogočiti odsotnost z dela, da se bodo lahko vključili v iskanje zaposlitve. Stroške bruto plače za to odsotnost bo delodajalcu povrnil zavod, delavcu pa bodo nato v prvem mesecu, ko bo upravičen do nadomestila, skrajšali obdobje prejemanja nadomestila.

Zdaj ali novinarji ne vejo kaj pišejo ali pa na zavodu ne vejo za nov zakon ...
Default avatar

celjanka1986

Pozdravljeni!
Danes sem izvedela da me nameravajo odpustiti. Odpovedni rok imam en mesec. Zanima me, kakšne so moje pravice.- V tej firmi sem bila zaposlena dve leti, sedaj teče tretje. Zaposlena sem za določen čas. Ali sem upravičena do odpravnine? Ker se s partnerjem trudima za otroka, me zanima kako je z mano če sedaj zanosim? sem upravičena do porodniške?

Hvala za odgovore in pomoč.
Lp
Default avatar

barb83

celjanka1986 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Danes sem izvedela da me nameravajo odpustiti. Odpovedni rok imam en mesec. Zanima me, kakšne so moje pravice.- V tej firmi sem bila zaposlena dve leti, sedaj teče tretje. Zaposlena sem za določen čas. Ali sem upravičena do odpravnine? Ker se s partnerjem trudima za otroka, me zanima kako je z mano če sedaj zanosim? sem upravičena do porodniške?

Hvala za odgovore in pomoč.
Lp

Po novem zakonu, ki velja od danes naprej, ti pripada odpravnina, čeprav si bila zaposlena za določen čas.

Če si že prekoračila polni dve leti zaposlitve za določen čas, ti po zakonu pripada nedoločen čas ... Pozanimaj se malo na inšpektoratu za delo.
Default avatar

breda28

živijo
zanima me ce sem upravičena do denrnega nadomestila v primeru da zavrnem pogodbo za določen čas? razlog pa je ta da nove pogodbe nebi sprejela zato,ker od nas zahtevajo da delamo po končanem rednem delovnem času, in to brez plačila teh dodatnih ur,prav tako jih ne moremo koristiti, v bistvu od nas zahtevajo da jih delamo nikjer pa niso zabelezene,saj se moremo po 8urah dela odjaviti s kartico iz podjetja,nato pa naj bi šli nazaj opravljat neplačano delo. Seveda pa nikjer v pogodbi ni niti zapisano da od nas zahtevajo opravljanje neplačanega dela.
hvala
Default avatar

rogi69si

1. Barb 83, do odpravnine nisi upravičena (3. odst. 230. člena ZDR-1). Breda28, vedno je potrebno gledati prehodne in končne določbe!

2. Do nadomestila na zavodu si upravičena, tudi, če zavrneš sklenitev nove pogodbe za določen čas. Namreč nadomestilo dobiš zato, ker se ti je iztekla pogodba za določen čas.
Default avatar

Neznanka

Pozdravljeni,

Zanima me naslednje. Npr, nekdo ima podpisano pogodbo na dva meseca, ampak je ugotovil, da mu ni prijetno v sluzbi, zaradi sodelavcev, zaradi pretezkega dela, enostavno se ne vidi v tem, preden pa se je zaposlil je bil prijavljen na zavodu in prejemel socialno pomoc. Ce ne zeli nadaljevati, oz. noce, da mu podaljsajo pogodbo, kaj mora storiti? Ali mora delodajalec dati odpoved, oz, ne podaljsati pogodbe, zato, da bi potem lahko se naprej prejemal socialno pomoc, dokler ne najde bolj ustrezne sluzbe?
Lahko rece delodajalcu, da oni sami dajo odpoved pa da ne zeli podaljsanja pogodbe ali pa je bolje, da je tiho, in pocaka do konca pogodbe? Tezava je v tem, da zares ne zeli, da mu podaljsajo pogodbo, ampak ne sme dati sam odpovedi, ker ne bo imel pravico do socialne pomoci. Predvidevam, da to velja tudi za sporazumno pogodbo, ali mogoce kdo kaj ve? Kaj je najboljse storiti? Vnaprej hvala!
Default avatar

rogi69

Potrpeti mora, da izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas dveh mesecev. Potem pa se zopet prijavi na zavodu in CSD. Nove pogodbe ni dolžan podpisati.
Default avatar

Neznanka

Če ne podpiše lahko delodajalec pove, da ni zelel, potem bodo delali probleme..Pac, kaj bo potem napisal v pogodbo, verjetno, da delojemalec noce vec nadaljevati z delom? Ne vem kako..ni mi jasno to. ? hvala :)
Default avatar

rogi69

Ja, v kakšno pogodbo neki naj delodajalec kar koli napiše? Sej o pogodbi govorimo, ko jo podpiše in delodajalec in delavec. Če pač delavec noče podpisati nove pogodbe, potem nove pogodbe ni. Mislm, bl preprosto, kot je to, skoraj ne more biti.
Default avatar

Neznanka

Ker zdaj tudi zavod posilja na to firmo ljudi, ta oseba pa je sama nasla to sluzbo, kaj ce zavod slucajno poslje prav na to firmo cez nekaj mesecev to osebo, sef bi lahko rekel, sej je delal tu, in smo mu hoteli podaljasti pa ni zelel..ne vem no, razlicne stvari mi hodijo po glavi, potem pa bodo tezave, mislim da ni tako preprosto kakor zveni..ampak upam da imate prav.
Default avatar

Neznanka

Pozabila sem napisati, da sem nekje prebrala, da delodajalec mora obvestiti zavod, zakaj ni zelel podaljasti pogodbe, saj mora spet preko njih iskati nekoga, v tem je tezava, ker ne vem ce je to res? Potem to ni tako enostavno kot je napisano..
Default avatar

Neznanka

Prosim, ce nekdo pozna odgovor, naj napise, hvala!