Forum: Delovno pravo in zaposlitev

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

Povrnitev prehrane med delom - malice

Odgovori Nova tema
Default avatar rafaela 24 Feb 2011 08:11

Z zakonom je določeno, da delavcu, ki dela skrajšan delovni čas 4 ure, pripada povračilo stroškov za prehrano enako kot delavcu, ki dela 8 ur ( se pravi poln znesek povračila). Kaj pa če delavec dela en dan manj kot 4 ure ( odide domov zaradi slabšega počutja, koristi višek ur) ? Ali je res, da v tem primeru, za ta dan , tudi če odide domov samo 15 minut prej, kot znaša njegova delovna obveznost 4 ure, NE dobi povračila za malico ??? Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar only me 24 Feb 2011 11:04

To je enako kot če imaš 8 urni delavnik in greš domov po 3 urah in 45 minut - malice ni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 24 Feb 2011 17:04

Če koristiš ure, ki jih imaš po delavniku še iz 8 delavnika, ti ne morejo kar tako odtegniti malice.

Če ima polno zaposleni delavec pravico koristiti do 20 ur +, jo ima v tem primeru tudi pravico koristiti do 10+, če ga je pač imel pred zaposlitvijo po 4 ure.

Je pa dvomljivo, zakaj je osebam, ki morajo delati po 8 ur, avtomatsko dovoljeno koriščenja + ur, dočim, se zatakne, ko začne nekdo delati po 4 ure. V takšnih primerih bi bilo potrebno malo zakonske luknje dodelati.

Je dejstvo, da se po zakonu za več kot 4 ure odsotnosti piše letni dopust, če ga odobrijo. Če ne, se greste pa ponovno papirnato vojno, predno ZZZS odobri za tisti dan za celih 8 ur. Glupost.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar only me 25 Feb 2011 00:23

Plus ure pri 4 urnem delavniku so težava zgolj, ko so razlog zdravstvene težave, invalidnost. Ker delavec v takih primerih ni sposoben več delat in delodajalec tega od njega ne sme zahtevati. V drugih primerih ni panike.

To, da se piše dopust za manj kot 4 ure prisotnosti pa prvič slišim. Dvomim tudi, da podlaga obstaja.

Glede malice- po obrazloženem principu mi pripada malica, če koristim 8 ur viška?! Mislim, da ne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rafaela 25 Feb 2011 11:19

Kako pa lahko potem koristiš plus minute ? Vsak dan ne moreš registrirati odhod točno , ko dopolniš 4 ure dela. Torej se ti nabirajo minute v plus. Če hočeš potem koristiti te plus minute, ki sčasoma postanejo ure, in odideš domov pred 4 urami, ko se ti izteče delavnik, pa ne dobiš povračila za malico. Torej je invalid udarjen po žepu še s te strani. Aje tako ali ni ? Vaše mnenje....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odvisno od delodajalca 25 Feb 2011 13:50

Čisto odvisno kakšen sistem imate, ali se kje zavedejo datumi in ure prihoda in odhoda iz dela, in potem kako se upoštevajo (minutni, četrturni, polurni ali urni intervali) in ali obstaja kje evidenca teh več ur in ali vam jih delodajalec priznava.
Oče dela na podjetju, kjer jim upoštevajo minute in velikokrat koristi tist višek minut oz. ur, da gre prej iz dela. Mama dela na podjetju, kjer se te sploh ne vodijo, razen če gre za več nadur in jih posebej oddobri delodajalec (te se tudi mesečno izplačajo).
Sama sem zaposlena na podjetju, kjer vodimo evidenco na pol ure plus, minus in če koristim ure v enakem mesecu mi ne pripada za tiste ure malica (če nisem na delovnem mestu vsaj 4 ure) oz. tudi prevoz (če sem cel dan recimo odsotna).

Tako, da je povsem različno. Morda najbolje, da stopite v kontakt z računovodkinjo in delodajalcem, ter ju povprašate o tem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 25 Feb 2011 15:04

Only mi, napisala sem, da če si odsoten od 8 ur delavnika več kot 4 ure, ti pišejo dopust.Delodajalci načeloma izvajajo izplačila malice in vožnje, če si prisoten vsaj 4 ure. Ne vem, kako je drugje, meni, ker delam 4 ure niso odtegnili malice, ko sem bila prisotna samo 2 ure zaradi neodložljivih opravkov. Tako da ne vem čisto točno, kako je s tem. Načeloma pa naj bi ti pripadala vožnja in malica, če si prisoten 4 ali več kot 4 ure v službi.
Tako tudi nisem govorila o tem, da če koristiš 8 ur presežka ur, da ti pripada malica.

Razmišljam sedaj zgolj na glas. Če bi človek logično ali realno pomislil, bi pričakoval, da ti kljub koriščenju presežka ur pripada malica. Zakaj? Zato, ker si nekje pridelal presežek ur, torej za čas službe in če bi nekdo recimo, zgolj recimo delal 16 ur, bi bilo logično, da mu pripada tako jutranja kot dopoldanska malica. Nelogično pa je, da bi ti pripadala še vožnja. V tem kontekstu, če sem pridelala v mesecu 20 ur +, bi se spodobilo, če bi koristila dva dneva presežka ur, torej 16, da sem tudi doma lačna in moram kupiti recimo si sendvič.
Če bi mi pa nadure plačali, pa tako ali tako ostane nespremenjeno, brez plačila kompenziranja ur.

In po tej logiki, recimo, če pogledaš delo varnostnikov, ki so prisotni po 12 ur. V tem smislu bi jim pripadala malica 45 minut za znesek 1 in pol malice.

Pač moja logika, čeprav v realnosti ni izvedljiva, ker povsod šparajo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 25 Feb 2011 15:12

Rafaela, načeloma je tako kot praviš. Če delam polne 4 ure in grem recimo še na wc, mine takoj dodatnih 10 minut zraven. In se ti bo nekoč zgodilo, da boš moral oditi po 3.55 urah in ne boš dobil plačila malice. Absurd. Ampak, kot sem rekla, meni niso trgali in so mi plačali malico tudi za tisti 2 uri prisotnosti.
Še večji absurd se mi pa zdi, ker velja neka Uredba o prisotnosti, da če imaš specialističen pregled, ki ga ne moreš odložiti zaradi čakalnih dob, moraš dati ure v svoj minus. Recimo, da razumem to pri tistih, ki so pač zdravi in morajo opraviti pregled. Kaj pa naj tisti, ki smo po 4 ure in gremo k specialistu, ki je pomemben, saj se na podlagi tega tudi naprej odloča, ali si zmožen delati več kot 4 ure. Lahko je reči namreč, pa bodi 8 ur odsoten, pa pojdi k specialistu in za tisti dan vzami polno bolniško. Če ne bi bilo takšne birokracije, bi še šlo. Ne pa da moraš nato k svojemu zdravniku, da poda predlog Imenovanemu zdravniku, da ti za tisti dan odobri 8 ur in napiše novo odločbo. In če imaš pregled recimo zadnjega v mesecu, bolniški moraš pa prinesti vsaj do 8. v mesecu, ZZZS ima pa 8 dni čas, da odloči, je vse skupaj malček nerodna zadeva, ker brez spremenjene odločbe ZZZS pač ne dobiš bolniškega.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar only me 25 Feb 2011 16:38

Štefka, čudna logika je to. Po tvoji logiki bi mogli dobit plačano malico tudi ko smo na bolniški.
Dolžina odmora nima veze z malico. A tisti s skrajšanim delovnikom, ki imajo iz tega razloga tudi skrajšan odmor, dobijo pol malice?! Pravica do odmora med delovnim časom in pravica do povračila stroškov za obrok sta dve različni stvari.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 2 Mar 2011 12:29

Ne, ker če si na bolniški in si bolan, si dela nezmožen. To je razlika.

Only me, če grem enkrat na teden na malico za 15 minut, sem papež. Kajti v 15 minutah prideš v trgovini ravno do sredine vrste, ker so gužve, zato si lahko tudi 15 minut obrišem pod nos za malico. Če pa trgovine nimaš zraven, pa lahko greš za 15 minut na svež zrak in ga okušaš namesto hrane.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 4 Mar 2011 10:32

Sem se prehitro pohvalila. Ker so mi prejšnji mesec pozabili trgati za malico za manj kot 4 ure prisotnosti, ta mesec niso pozabili.

Tako da dejansko drži, kar sem že omenjala. Če ti fali samo 5 minut do 4 ur, boš ostal brez povračila stroška malice zaradi tistih 5 minut.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar drugačna od 5 Mar 2011 19:13

Prikaži citatŠtefka je napisal/a:
Ne, ker če si na bolniški in si bolan, si dela nezmožen. To je razlika.

Only me, če grem enkrat na teden na malico za 15 minut, sem papež. Kajti v 15 minutah prideš v trgovini ravno do sredine vrste, ker so gužve, zato si lahko tudi 15 minut obrišem pod nos za malico. Če pa trgovine nimaš zraven, pa lahko greš za 15 minut na svež zrak in ga okušaš namesto hrane.
Si pa malico s seboj prineseš, a ne...
Mislim, kolk eni komplicirate te minute...in iščete , sam da vam ni treba delat niti toliko kot ste sposobni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štefka 7 Mar 2011 13:51

"Drugačna od". Seveda, zamrznejo nam plače, dolžni so nam plačilo sorazmernega dela plače, sedaj jim naj pa še malico šenkam?

Oprosti, malica, ko ti uletavajo ni malica in ni čudno, da imajo ljudje žolčne kamne, ko v pisarnah malicajo, ko jim ljudje dihajo za vrat.

Ti bi nam po novem še malico vzela?

Nikar se pa ne delaj norca, ker sem sposobna delati samo za 4 ure in če je človek bolan, mu boš privoščila še nekaj minut malice. Če bi bili toliko dobrosrčni, bi pa sodelavcu prinesli tudi malico, če si že tako pravična in vsestranska, mar ne?

Ok, potem praviš, da naj si prinašam star kruh s seboj? Zakaj, če si še vedno lahko kupim svežo žemljico ali sosedovo štručko? Pa ne mi sedaj bluziti z vcepljanjem slabe vesti, da nekdo pa nekaj ne more. Če bi gledala tako ozkogledno v tem kontekstu, potem bi lahko stradala kot v Afriki! Nisem politik in ni moja krivda, da je tako kot je. Zato, če bi si slučajno drznila mi očitati svežo žemljico, ker si jo lahko privoščim, prosim, nisi vzgled, da ješ 14 dni star kruh, ko si ga zjutraj prineseš s seboj, ko greš morda celo lahko na kavo za cele pol ure v času malice. Zato prosim, da se vzdržiš neprimernih pripomb.

Ker pa imam težave z želodcem in tudi v ta namen redno terapijo s konjsko terapijo, pa ti lahko povem, da se moram tudi česa držati. Torej, če pojem mali obrok doma, nato naj bi bila dopoldanska malica, nato kosilo, nato popoldanska malica in nato še nekaj za večerjo, ja, če želim, da moj organizem prav funkcionira, mi veliko pomeni tudi tistih 15 minut, ki jih imam za malico in stran od pisarne. Ker v džumbusu tudi želodec ne more funkcionirati zaradi stresa, pa čeprav se držiš prehranjevalnika.

Daj malo razmišljajte, vsaj malo širše. Da ne bo nepotrebnih ozkoglednih pripomb.

Raje razloži sama, da verjetno čepiš 8 ur nonstop samo za pisalno mizo in na svojem stolu, ne hodiš niti na wc ali pa greš samo zjutraj in na koncu odtočiš, ker si tako vzgledna pri minutah.

Bi še prežvečila, če bi komentirala sama 8 urni delavnik, ki je lahko prilagodljiv. V 4 urah pa prosim. Ja, morda lahko, če se samo praskate zdrave po riti za 4 ure.

Res si pa drugačna. Nekateri pred svojimi izjavami kaj premislijo, predno jo bleknejo. Naprej pa ne bom komentirala, da ne boš bolj prizadeta kot sem sama, ko bolanemu človeku ne privoščiš in bi mu še to očitala, ko bi mu servirala tiste boge minute, za katerimi se "kadimo", da jih ujamemo, pa čeprav kot invalidna stopnja. Sram te naj bo.

In če sem že govorila zadnjič o nečem, je tu samo potrditev kako je s slovenskim narodom - ne vsemi, da se razume.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh