Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

Delavec invalid III. Stopnje

Default avatar

katja-3

winston je napisal/a:
Mene pa zanima,koliko prejmeš invalidskega dodatka, če imaš tretjo kategorijo in delaš 8 urni delovnik?
Hvala za odgovore.
To je pa odvisno od izračuna za pokojnino,
ker se računa od pokojninske osnove.
Toliko je vsaj meni znano.
Default avatar

očko

Pozdravljeni
Imam vprašanje.
Zaposlena sem bila za nedoločen čas 8 ur .Po novi invalidski komisiji sem delovni invalid 3. kategorije z novimi omejitvami, za 4urni delovni čas.Premeščena na drugo delovno mesto z nižjim plačilnim razredom - na katerem pa sploh nisem delala niti ene ure ( prej sem kot inv 3 kategorije prejemala nadomestilo od SPIZa) z novo odločbo inval.komisije so mi nadomestilo ukinili - ker delovno mesto ni ustrezno in v službi nimajo delovnega mesta zame. Dali so me na čakanje, in odpoved delovnega razmerja
v odpovedi je bilo zapisano da dobim odpravnino pri zadnji plači - kar pa niso storili. ker računovodja ni znal obračunati povprečja zadnjih 3 plač - takšen je bil njihov odgovor.Na čakanju sem prejemala 186€ za 4 ure, od SPIZa nič
Vprašanje, kakšna odpravnina mi pripada ali mi morajo dati zarven zamudne obresti ali lahko zahtevam obrazložitev obračuna odpravnine in kdaj bom če sploh bom dobila nadomestilo od SPIZa za invalidnost?
Ali dobim odpravnino za 4 ure ali za 8?
Hvala za vaš odgovor
Default avatar

Ervin

Sem invalid 3 kategorije zaradi operacije hrbtenice sedaj po 22 letih zaradi pomanjkanja dela se zapira D.O.O star sem pa 53 ali mi pripada odpravnina ker eni pravijo da delodajalcu ni potrebno izplačat.
Default avatar

markkkk

Sem ivalid 3 kat sedaj sem si dodatno poskodoval nogo dobivam nadomestilo iz spiz prijavljen pa sem na zavodu za zaposlovanje me zanima ali moram zavodu sporociti to novo poskodbo prosim ce mi kdo odgovori hvala.
Default avatar

NENAVADNO

Zaposlitev imam za nedoločen čas. Obenem sem odprla še popoldansko s.p. in delala oboje. Prek s.p. opravljam popolnoma drugo delo ( vodim papirje v firmi od prijateljice).
V redni zaposlitvi pa sem opravljala fizično delo. Zaradi poškodbe in invalidnosti sem bila poslana na čakanje, popoldansko delo pa lahko opravljam, saj je lahko in sedeče.
Nato mi je delodajalec redne zaposlitve našel lažje delo, a še vedno fizično. Stanje se mi je nato poslabšalo in moram nazaj na bolniško in operacijo. Drugega dela pa zame res nima. Zanima me ali v času bolniške pri delodajalcu z redno zaposlitvijo, lahko opravljam popoldansko delo, ki je popolnoma drugačno, konkretno, kar je administracije, knjiženja idr..pri prijateljici. Seveda ne celodnevno, ampak le par ur? Kako je z bolniško v tem primeru različnega dela, da ne bom imela težav.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Default avatar

sonja č.

Pozdravljeni! Sem delovni invalid lll.stopnje. Zanima me koliko časa približno se čaka na odgovor Ministrstva za delo in pravice. Firma jih je obvestila o moji odpovedi in sedaj čakam njihovo odločitev. Lep pozdrav
Default avatar

sonja č.

Aha, sedaj sem na čakanju pred odpustitvijo.
Default avatar

rogi69

Čakalna doba se spreminja, recimo 2 do 4 mesece.
Default avatar

sonja č.

Hvala za odgovor. Na zavodu za zaposlovanje mi pripada 19 mesecev, ali po tem dobim na zpiz-u kakšno denarno nadomestilo, koliko, imam 60% telesne poškodbe. Ali se moram kaj prijaviti na zpiz, po poteku dobe na zavodu. Hvala in lp, Sonja
Default avatar

Bojan_

Mene pa zanima,če me delodajalec lahko da na zavod,ker sem invalid 3.kategorije z omejitvami? Namreč z invalidske komisije mi je bilo dodeljeno,da moram delati polni delavni čas z omejitvami. V firmi pa delam že 30 let. Lp
Default avatar

rogi69

Delodajalec te lahko odpusti pod pogojem, da te ne potrebuje več in da posebna komisija za ugotavljanje podlage za odpoved pogodbe invalidu poda mnenje, kjer to dopustijo. Ravno par postov višje je govora o tem.
Default avatar

maruša12345

Pozdrav.Mene pa zanima sledeče..mama je stara 50 let.ima okoli 32let delovne dobe in okoli 13let tretjo kategorijo invalidnosti.Pred enim mesecem je postala vdova..oče je bil star 55 let in je imel okoli 35 let delovne dobe.zanima me, v primeru da ostane brez službe , ali gre lahko v pokoj in po kom ter kako.Ter ali gre lahko v pokoj, če jo odpustijjo kot tehnološki višek?hvala.
samo da dodam ima enega otroka, z delom je začela mislim da pri 18-ih letih.
Default avatar

rogi69

Naj gre na ZPIZ in da zahtevek za vdovsko pokojnino. Zelo verjetno pa ni upravičena, ker je premlada, razen, če sta imela skupnega otroka, ki ga je še dolžna preživljati.

Kdaj pa se sicer lahko upokoji, pa lahko preveriš na www straneh ZPIZ-a.
Default avatar

simonX

Pozdravljeni,

v mesecu novembru 2014 sem zaključil šolanje (p.rehabilitacijo / inv.III stopnje). Delodajalec, mi drugega delovnega mesta ne more zagotoviti (dobil sem že namero o odpovedi/02/15). Po zaključeni p. rehablitaciji sem nadomestilo s strani ZPIZ-a prenehal prejemati. Zadeva je še v postopku, saj se čaka na odgovor ZPIZ. Zanima me ali bi moral od delodajalca za ta čas, torej november-marec prejemati kako nadomestilo?

Hvala in lp,
Simon
Default avatar

Stanka 52

Sem invalid lll. kategorije, prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Imam še dva meseca do izteka (od 19 mesecev). Zasledila sem, da se moram potem prijaviti na ZPIZ. Ali tam res dobivam denarno nadomestilo, sem invalid od leta 1987- prometna nesreča. Kolika je višina v odstotkih, skrbi me namreč, da bom ostala brez dohodka, imam pa še dva otroka študenta.
Default avatar

erax

Pojdi na spletno stran ZPIZ-a in poišči Obrazci, poišči Invalidsko zavarovanje pod točko b Obrazci za preostalo delovno zmožnost klikni na Nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo in si ga stiskaj. Spodaj imaš navedene priloge, katere moraš priložiti.
Če imaš priznano kategorijo pred letom 2000, dobiš 80 % takratne invalidske pokojnine.
Default avatar

lenalenčka

Spoštovani!

Zanima me ali se kot invalid 3. kategorije lahko zaposlim v Avstriji?
Rabim isto soglasje iz ZPIZa, ali mi potem preneha pravica do dodatka za 3. kat.?
Tam bi delala samo 4 ure, čeprav lahko delam 8 ur z omejitvami pri dvigovanju in prisilni drži.

Hvala in lep pozdrav,

Lena
Default avatar

metka 53

Spošptovani! Imam telesne poškodbe od nezgode od leta 1989 ( trajna poškodba živca na nogi- petelinja hoja, operacija kolk, medenica- s tem trajne posledice). Takrat sem šla samo na telesno ocenitev za denarno nadomestilo. Nihče me ni napotil na invalidsko komisijo za ocenitev invalidnosti. Določili so mi poškodbe 70% spodnjih okončin, 40% zgornjih in 60% skupno. Leta 2014 pa sem šla na ZPIZ komisijo in dobila uradno lll.kategorijo. Ostala sem brez zaposlitve, moj delodajalec ni imel ustreznega delovnega mesta zame. Imela sem 34 let delovne dobe. Sedaj sem na zavodu za zaposlovanje, že leto in pol, čez dva meseca mi poteče. Kot so mi omenili, grem potem na ZPIS in od tam dobivam nekaj denarja. Sedaj pa me zanima koliko približno je to, od kdaj se šteje invalidnost - je bila tista telesna ocenitev poškodb iz ZPIS-a dovolj, ali se šteje šele od leta 2014, ko so doloćili kategorijo in spremembo delovnega mesta (s tem sem tudi ostala brez službe). Bi bilo dobro stopiti do kakšnega Hvala za odgovor
Default avatar

DAMJAN

sem invalid 2 kategorije z omejitvami
po končani poklicni rehabilitaciji sem premeščen na drugo delovno mesto,kot evidentičar skladiščnik
sedaj po 2 letih pa se je direktor odločil da zaposli drugega na moje delovno mesto,kajti z mano kao ni več zadovoljen
kaj lahko storim??
hvala za odgovor
lp
Default avatar

dušan 1968

Sem invalid 3.kategorije,2uri upokojen.Ali me lahko delodejalec prisili,da delam po 22.uri.