Forum: Delovno pravo in zaposlitev

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

POGODBO O VKLJUČITVI v usposabljanje na delovnem mestu - ZZ

Odgovori Nova tema
Default avatar brezposelna 7 Sep 2008 16:31

Dobila sem napotnico, na kateri piše naj se v torek zglasim na ZZ zaradi usposabljanja na delovnem mestu. Ne netu sem našla osnovne podatke, tako sedaj vem, za kaj gre.

V torek se na ZZ ne morem zglasiti, ker imam spremstvo za sina, peljem ga več kot 100 km daleč k specialistu. Mi lahko kdo prosim pove, če prav razmišljam:

v torek bo na ZZ več kandidatov za to usposabljanje in delodajalec si bo izmed njih izbral enega, s katerim bo nato sklenjena pogodba. Če me v torek ne bo, si bo delodajalec izbral nekoga, ki ga bo videl v živo in ne mene, ki me tam ne bo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 7 Sep 2008 17:15

Tudi jaz sem dobila napotnico na usposabljanje za zaposlitev in sicer za ponedeljek - jutri. Meni piše, da se moram zglasiti pri delodajalcu. Potem pa moram nesti v roku 3 dni potrjeno napotnico na Zavod (da vidijo če sem se zglasila).

Mislim, da je najboljše, da jutri pokličeš svojo svetovalko in ji razložiš situacijo. Sigurno ti bo vedela svetovati kako in kaj.

Mogoče pa si edina vabljena. Zato jutri zjutraj javi, pa se zmeni za drug termin.

Pa dobro opravi!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar brezposelna 7 Sep 2008 18:28

Vesela sem, da si se oglasila, hvala. Meni na napotnici piše, da gre za napotnico na usposabljanje na delovnem mestu...by the way...imam 14 let delovne dobe na delovnem mestu vodje in ne pomočnika (delovno mesto je za enostavna opravila, ki jih zmore vsak z mičkeno pameti) ..vsakoletne inšpekcije bp..vem, da obvladam in sploh ne vem, zakaj rabim usposabljanje:-)

v besedilu napotnice pa piše, da gre za razgovor za prosto delovno mesto v programu usposabljanje na delovnem mestu pri tem in tem delodajalcu, ki po oceni zavoda ustreza mojim delovnim zmožnostim...aha tu imam še eno pripombo..imam šesto stopnjo izobrazbe ustreznega faksa, za to delovno mesto pa delodajalci zahtevajo peto stopnjo, večinoma pa to delo opravljajo ljudje s četrto stopnjo bilokatere šole, ki so tako ali drugače imeli srečo in so se uspeli zaposliti še v času socializma, pa tudi kasneje.

Oglasiti se torej moram na razgovor. A tebi tudi piše, da gre za razgovor ali piše, da si napotena na usposabljanje, prosim?

Zanimiv je še pravni pouk oz. opozorilo, da če odklonim napotitev in prejemam denarno nadomestilo ali denarno pomoč iz zavarovanja za primer brezposelnosti, mi pravica preneha. Na ZZ sem prijavljena en mesec, denarna pomoč mi torej ne more pripadati, ker več ne obstaja, denarnega nadomestila nimam,...ne piše pa, da me izbrišejo iz evidence brezposelnih, to kar bi bil edin smiselen ukrep v primeru neudeležbe.:-)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar piškamiška 7 Sep 2008 19:46

Tudi jaz imam izkušnjo s to obliko izobraževanja na delovnem mestu.

Ker sem brezposelna, sem prijavljena na Zavodu za zaposlovanje. Zaradi želje po novih izkušnjah in pridobivanju znanja, me vsaka možnost za usposabljanje, izobraževanje razveseli. Tako je bilo tudi, ko me je Zavod za zaposlovanje napotil na razgovor na prosto mesto za usposabljanje na delovno mesto davčnega kontrolorja. Z veseljem sem se odzvala vabilu na ta razgovor. Vedela sem, da je to usposabljanje v okviru aktivne politike zaposlovanja, seznanjena sem bila, da ne gre za delovno mesto, da povrnejo le potne stroške in osnovne življenske stroške, a vseeno sem se usposabljanja veselila in bila zainteresirana. Saj sem pričakovala, da usposabljanje ponuja možnost pridobitve novih veščin ter posledično večjo možnost zaposlitve. Razgovor me je pa zelo presenetil in kar nisem mogla dojet, da je to mogoče. Dve prijazni uslužbenki sta mi razložili, da so prikrajšani pri študentskem delu in da jim ta ponudba zavoda zelo ustreza. Pri tem so poudarili, da to ni delovno mesto in da usposabljanju ni posledica zaposlitev. Pri usposabljanju naj bi delala polen delovni čas, do konca maja. Moje delo bi bilo vnašanje podatkov dohodnine za fizične osebe. Uslužbenke so mi na razgovor izpostavile, da imam vpogled v davčne podatke in da je to prednost, saj nima kdorkoli od zunajih pogleda v te podatke. Ta prednost me ni prepričala, saj me osebni podatki drugih ne zanimajo. Želene lastnosti pri tem delu sta bile dve in sicer hitrost in natančnost. Za delo bi morala biti na razpolago takoj.
Da ne bom narobe razumljena, bi rada poudarila, da mi ne bi bil problem, če bi mogla takoj pričeti z zaposlitvijo ali usposabljanjem, nebi me motilo, če ne bi prejela ustreznega plačila. Moti me pa, da se zaposlene izrablja in manipulira s programi, ki so namenjeni zaposlenim. Na žalost sem jaz dobila občutek, da programi aktivne politike sploh niso namenjeni zaposlenim, ampak podjetjem, ki na ta način služijo. Zato me ne čudi, da se brezposelni ne prijavljajo na zavod. Sprašujem se tudi ali aktivna politika zaposlovanja pomeni delat zastojn oziroma zastojn nadomeščat študentsko delo. Edini, ki ima v tem primeru korist je delodajalec, ki mu je omogočeno izkoriščat zastojn delovno silo.
Od Zavoda za zaposlovanje bi pričakovala, da podjetjem preprečil izkoriščanje aktivne politike zaposlovanja, da dobijo zastojn delovno silo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ups... 7 Sep 2008 19:50

Jaz pa sploh ne vema kaj delam na zavodu. Mogoče mi pa koristi, ko morem vsake 3 mesece povedat "svetovalki" kam sem dala prošnjo in če sem spremenila kak posdatek. Ja to je delo moje svetovalke, ki to sploh ni, saj mi ne svetuje prav nič. Tako, da od zavoda res nimam nič.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 7 Sep 2008 20:02

Malenkost.

Bom kar prepisala kaj mi piše:

NAPOTNICA NA USPOSABLJANJE ZA ZAPOSLITEV

Napotujemo vas na usposabljanje, ki po oceni zavoda ustreza vaši strokovni izobrazbi, zaradi povečanja zaposlitvenih možnosti pri delodajalcu (ime firme).

Prosimo, da se zglasite pri delodajalcu, 8.9. 2008 ob 8.uri

Tudi pri meni piše, če prejemate denarno nadomestilo ali denarno pomoč, da mi pravica preneha z dnem vročitve napotnice.

Jaz sploh ne vem za kakšno stopnjo izobrazbe se gre, ker sem dobila pošto v soboto, jutri pa se moram že javiti.

Lahko rečem le to, da se strinjam s tem kar je napisala piškamiška. Delodajalcem se gre samo za to, da pokasirajo denar in te čimbolj izkoristijo.

A kdo ve za koliko časa si lahko na usposabljanju? Na internetu sem prebrala, da 1-3 mesece. A to drži? Ali te morajo zaposliti potem ali kako je s tem?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar piškamiška 7 Sep 2008 20:06

Ponavadi ni rezultat zaposlitev. Delodajalec nima obveznosti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 7 Sep 2008 20:10

Na žalost moram zapisati, da so javna dela in usposabljanje na delovnem mestu zgolj iskoriščanje ljudi brez zaposlitve.....bila tam, sprobala in moja ugotovitev : moderno sužnjelastništvo....saj kot iskalec zaposlitve, dela ne moreš zavrniti, na delovnem mestu te vsak izkorišča in se stresa nate, če ima le pet minut časa (vsa čast svetlim izjemam)....si na dnu prehranjevalne lestvice:(((((( aja, pa študentje lahko rečejo ADIOS.....če pa si vključen v javna dela ali izobraževanje na delovnem mestu pa moraš požreti vse....ama čist vse:((((((

WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 7 Sep 2008 20:13

Saj se mi je kar zdelo. Če je kdo bil, kako dolgo si lahko na usposabljanju? Ker meni se že kar dozdeva, da imajo pri tem delodajalcu sedajle gužvo ali pa je kdo na bolniški in bi se radi okoristili na račun moje brezposelnosti. A je sploh možno zavrnit?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar brezposelnaaa 7 Sep 2008 20:18

...in potem se Vlada pohvali, da je na zavodu prijavljenih bistveno manj ljudi. Seveda, ker se zaradi neustrezne politike zaposlovanja izpisujejo iz Zavoda ali pa jih izpišejo.

...Res je žalostno to z izobraževanjem na delovnem mestu. No ja javna dela so vsaj nekaj plačana.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kleo 7 Sep 2008 20:20

Saj zato se pa marsikateri brezposeln sploh ne prijavi na zavod ali pa se izpišejo in grejo raje delat na črno, kjer lahko zaslužijo vsaj za preživetje.
Vlada se pa trka po prsih, kako so zmanjšali brezposelnost. :((((((((((

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 7 Sep 2008 20:28

Se je treba pred volitvami še malce pohvalit:))))

Drugače pa se mi zdi, da se pri usposabljanju dobi od zavoda 60 % minimalne plače (339,92 evra) in potni stroški.

Drugače pa gre za samo izkoriščanje brezposelnih. Če ima podjetje namen naj te zaposli, ne pa da država dopušča delovni preizkus, usposabljanje na delovnem mestu. Saj ko se zaposliš, imaš itak poskusno dobo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar WildWind 7 Sep 2008 20:40

Ne...zavrniti javnih del ali usposabljanja ni možno....edini način je, , da se narediš nezanimivega za potencialnega izkoriščevalca ( zopet se opravičujem svetlim izjemam)......saj pravim...moderno sužnjelastništvo :((((

WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar brezposelna 7 Sep 2008 22:42

Lepo, da ste se razpisale..zdaj mi je vsaj jasno, zakaj v resnici gre.:-))

Prosim, če je katera dobila napotnico za razgovor na ZZ in ne kar napotnice za delodajalca, da mi pove, ker me res zanima kaj to bo v torek. Svetovalko lahko kličem komaj po dvanajsti uri, zdaj me pa res firbec matra, če so nas klicali na razgovor več ali samo mene.

Malice ne dobiš, samo potne stroške, ne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tepka1 7 Sep 2008 23:23

Mogoče malo izven, pa vseeno : vse to tudi mene kezi, zato nisem prijavljena na zavodu. In se strinjam o sodobnem suženjstvu. Razmišljam ali mogoče ne bi bilo slabo, če bi tole sprožili malo v medije - npr. v Preverjeno, Tednik ..
Vem, da za nazaj ni popravka, ampak v dobro vseh (nas) za naprej, bi bilo pa fer nekaj spremeniti pri tej 'vrhunski politiki zaposlovanja naše vrle samohvalne ministrice'

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bibica. 8 Sep 2008 10:29

Se strinjam s Tepko1.
Jaz sem dobila napotnico kar za delodajalca, sploh mi ni delovalo, da bo razgovor, pa vendar nas je bilo več. Sem morala počakat dve uri, da so se odločili, če bi me izbrali, bi morala že čez nekaj dni nastopit ne plačano delo, povrnejo samo stroške dela. :(

Je pa že bil članek na to temo v Financah. Članek je bil v smislu tega, kako delodajalec izkoristi prednosti aktivne politike zaposlovanja in na koncu obdobja reče delavki: "Hvala za sodelovanje, bili ste zelo pridni in zavzeti, a vas ne rabimo več, nimamo namena zaposlovati"

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 8 Sep 2008 11:27

Evo, jaz sem že opravila razgovor. Delala naj bi 3 mesece, potem pa me ne nameravajo zaposliti, ker jim moja izobrazba (7.stopnja) ne ustreza. Ustreza jim samo za 3 mesece, ko imajo gužvo in jih nič ne stane. Kakšna ironija! Če me vzamejo, izvem v 5 dneh, vsaj tako je pisalo na napotnici, ki sem jo vrnila na Zavod. Se jim pa kar precej mudi, saj bi radi čimprej začeli z delom.

V mojem primeru je bil razgovor za dve različni deli, ne vem pa koliko je bilo kandidatov.

kolikor vem, se dobi: dodatek za aktivnost (339,92 evra) in dodatek za prevoz. O malici pa ni nič napisanega, zato je verjetno odvisno od delodajalca. Prejšnji mesec sem imela delovni preizkus in mi je delodajalec dal malico (menza).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zaliga 8 Sep 2008 14:38

Pozdravljene,
vidim, da nas je kar nekaj takih, ki nas bodo izkoristili!!
Jaz sme bila prejšnji teden na takem razgovoru in med 20timi žal
bila tudi izbrana. Delala bi naj 3 mesece, dobila 250€ neto (tisti znesek
ko ste pisala je bruto) + malica + potni stroški. Da bi me naprej zaposlili,niti pod točko razno.
Je pa državna ustanova...!!!! Žalostno!!!
Zavrnit ne morem, ker potem izgubim pravico do denarne pomoči.
Bom pač vsak mesec 14 dni v bolniški :((
Ker za tak denar delat 40ur tedensko; HALOOOO!!??
Pa še eno vprašanje; a mogoče katera ve, če te tri mesece še naprej prejemaš
socialno denarno pomoč?
Me je kar groza začet, ker nisem človek, da bi se pustila, da pometajo z mano. Ne vem kako bo...?!
Res bi se moralo nekaj nardit, da to država dopušča!!??
Lp., A.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar daissy 8 Sep 2008 15:17

A si že podpisala kakšno pogodbo? Jaz sem bila prejšnji mesec na delovnem preizkusu in mi piše, da dobim dodatek za aktivnost (339,92 evra) in dodatek za prevoz. Nikjer nič ne piše neto ali bruto. Upam, da bo neto.

Si pa res imela smolo. A je šlo za Center za socialno delo (CSD)?

Najboljše, da greš na CSD, kjer si dala vlogo za denarno pomoč ter jim neseš pogodbo in se bolj natančno pozanimaš. Verjetno je različno od kraja do kraja oz. od človeka do človeka. Pri meni je tako, da sem jim dala pogodbo, ko pa dobim nakazilo za delovni preizkus pa jim javim, da sem dobila nakazilo, potem pa se bodo odločili kako in kaj. Pri meni bodo po vsej verjetnosti vzeli. Saj še sami ne vedo kako naj naredijo. Upam, da se te usmilijo in ti je ne vzamejo.

Kdaj pa začneš, če ni skrivnost? Pa tej miloščini primerno tudi delaj.

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tamci 8 Sep 2008 15:48

Samo zato da prides na javna dela, moras bit na zavodu vsaj eno leto, kar je pa ze dolgotrajna brezposelnost, je pa v danih razmerah postala edina kolikor toliko ustrezna aktivna politika zaposlovanja za suficitarne kadre z visokosolsko izobrazbo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh