Forum: Delovno pravo in zaposlitev

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

Kolikokrat mi lahko podaljšajo pogodbo za tri mesece?

Odgovori Nova tema
Default avatar BojaMoja 8 Maj 2008 13:28

Že četrtič so mi podaljšali pogpdbo za 3 mesece. Ali to sploh lahko počnejo in kolikokrat mi to lahko še naredijo?!?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Barca 8 Maj 2008 13:34

Poglej v zakon o delovnih razmerjih, ker je pomembno tudi, kako veliko je podjetje oz.koliko vas je zaposlenih.

Ampak tako na hitro iz glave, 4 x po 3 mesece je še po zakonu, žal..

LP!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar PIC 8 Maj 2008 13:38

Pozanimaj se na PIC-u.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Barca 8 Maj 2008 13:40

ZDR l.2003

53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)

(1) Pogodbo o zaposlitvi se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena, opravi.
(2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek, je v primerih iz desete alinee prvega odstavka prejšnjega člena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti lahko določeno drugače.
(4) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega dveletnega obdobja iz drugega odstavka tega člena.


237. člen
(postopno uveljavljanje časovne omejitve sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)

(1) Dveletna časovna omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas po določbi drugega odstavka 53. člena tega zakona se začne uporabljati 1. 1. 2007 oziroma za manjše delodajalce 1. 1. 2010.
(2) V prehodnem obdobju, od uveljavitve tega zakona do roka iz prejšnjega odstavka, delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot tri leta, razen v primerih, ki jih določa zakon ter v primerih iz četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka 52. člena tega zakona.

ZDR 2007

21. člen
V 53. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(3) Ne glede na omejitev iz prejšnjega odstavka, se lahko v primeru iz desete alineje prvega odstavka prejšnjega člena pogodba o zaposlitvi za določen čas sklene za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se določi, kaj se šteje za projektno delo.«.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BojaMoja 8 Maj 2008 13:46

Smo kar veliko podjetje, tako da verjetno velja za nas za 1.1.2007.

Torej če sem prav razumela, me lahko do dveh let zaposlujejo na tri mesece?
Kaj pa potem?!? Me lahko skenslajo?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ja, lahko 8 Maj 2008 13:55

[quote BojaMoja]Smo kar veliko podjetje, tako da verjetno velja za nas za 1.1.2007.

Torej če sem prav razumela, me lahko do dveh let zaposlujejo na tri mesece?
Kaj pa potem?!? Me lahko skenslajo?[/quote]


Ja, lahko te tako zaposlujejo do dveh let in ja, logično, seveda te lahko po dveh letih skenslajo.
Zakaj ne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jao jao jao 8 Maj 2008 14:24

Podaljušujejo ti lahko max. 2 leti, ne glede kolikokrat in za koliko časa. Omejitev je samo max. 2 leti za določen čas.

Ker je pogodba sklenjena za določen čas, je samo po sebi umevno, da preneha veljati po preteku njene veljavnosti. Se pravi, če se zaposliš od 01.01.2008 do 31.05.2008, ti delovno razmerje preneha veljati z 31.05.2008. Ta dan si še zaposlena, 01.06.2008 pa ne več. To ne pomeni, da te "skenslajo", ampak, da medsebojna pogodba enostavno poteče. Če te bodo želeli obdržati, ti bodo morali dati pogodbo za nedoločen čas.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Barca 8 Maj 2008 14:41

54. člen ZDR

(posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)

Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.


1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

77. člen
(splošno)

(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *katka* 8 Maj 2008 15:11

Tako je, 2 leti ti lahko podaljšujejo pogodbo. Potem se pa morajo odločiti, ali te bodo za stalno zaposlili ali ne. Mislim pa, da nekateri delodajalci goljufajo tudi tako, da te po 2-eh letih premestijo na drugo delovno mesto in potem jovo na novo:-(

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BojaMoja 8 Maj 2008 18:18

[quote *katka*]Tako je, 2 leti ti lahko podaljšujejo pogodbo. Potem se pa morajo odločiti, ali te bodo za stalno zaposlili ali ne. Mislim pa, da nekateri delodajalci goljufajo tudi tako, da te po 2-eh letih premestijo na drugo delovno mesto in potem jovo na novo:-([/quote]

:) hvala. To tudi pričakujem glede na to, kako se stvari odvijajo pri nas.

Torej lahko le upam, da enkrat pozabijo name :))))) in da jih lahko "izterjam" za nedoločen čas :)))) ja, po se bom pa zbudila :))))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *katka* 9 Maj 2008 08:25

Ja, res je žalostno. Meni so (po starem zakonu) to delali tri leta. Ampak so me pa vendarle zaposlili na koncu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BojaMoja 9 Maj 2008 08:37

No, sej jih po eni strani čist razumem ... s podaljševanjem pogodbe za tri mesece se v bistvu zaščitijo pred tem, da bo moja norma sigurno izpolnjena.

Sicer držijo produkcijo, vendar moji živci so pa že čisto na dnu :(( pa ne samo moji - v naši skupini smo trije, ki smo pridni, ki delamo, pa vendar za nas tri veljajo drugačna pravila. Kolegica, ki se je zaposlila 4 mesece pred nami, je še po starem sistemu dela v firmi po enem letu dobila zaposlitev za nedoločen čas. Pa ni niti slučajno pol tolk pridna, kot mi, sam šefu zna v rit lest :(

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Moja 5 Jul 2008 10:23

spoštovani,

zanima me kako je z odpovedjo delovnega razmerja. Zaposlena sem za določen čas treh mesecev. Ker pa mi delo in delovni čas ne odgovarja (delam brez prostih dni in nadure), bi rada odpovedala delovno razmerje. V pogodbi mi sicer piše da imam odpovednega roka dva meseca, jaz pa bi rada delovno razmerje prekinila bistveno prej. (Odpoved bo sporazumna).
Hvala
MOja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sašo 8 Dec 2008 10:06

Pozdravljeni! Imam podoben problem in sicer v javni upravi sem zaposlen ze od leta 2001. Ves ta cas mi podaljsujejo pogodbo za dolocen cas nekje na 6 mesecev. V tem casu sem nadomescal dve porodniski odsotnosti iste delavke. Tudi ko je prisla nazaj na delo je bolj ali manj manjkala zaradi nege druzinskega clana. Ko sem sklepal vse te pogodbe je v nekaterih pisalo da sem kot nadomestilo odsotne delavke na nekaterih pa da sem zaposlen zaradi preobilice dela. Sem tudi invalid in me zanima ce imam kako moznost da me zaposlijo za nedolocen cas? Vedno znova poudarjajo da je potreba po se enem delavcu na tem delovnem mestu, tudi vso tehnicno opremo so kupili dodatno za moje delovno mesto za zaposlijo me ne za nedolocen cas. Vedno znova se sklicujejo na kadrovski nacrt javne uprave a po drugi strani vem za prenekatero zaposlitev v nasi ustanovi tudi za nedolocen cas. ves ta cas sem pohvaljen zaradi mojih delovnih navad s strani mojih predpostavljenih in resnicno se trudim karseleda narediti za dobro ime nase ustanove a kot opazam je vse le eno izkoriscanje. Kar me zalosti je to, da se kot izgleda ne splaca biti posten in vesten saj s tem ne prides dalec. Verjetno prej z nepostenjem. Zalostno je tudi to, da s takimi ravnanji pripeljo nekoga, ki je priden, vesten, deloven v kontra pocutje ko vse vidi negativno. Zal po vsem tem tudi sam dobivam tak obcutek.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bozo 6 Maj 2009 19:32

kolikokrat mi lahko podaljašajo pogodbo po dva meseca

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NušaU 16 Sep 2009 10:44

Pozdravljeni!

Partner je bil prijavljen na Zavodu za zaposlovanje.

Dne 13.07.2009 se je zaposlil v podjetju z velikim številom zaposlenih (od tega je veliko honorarnih delavcev iz tujine, ki pa so plačani po urah). Tako je dobil pogodbo za določen čas (1 mesec), 13.08.2009 je dobil pogodbo ponovno za določen čas (spet 1 mesec) in 13.09.2009 je spet ponovno dobil pogodbo za določen čas (1 mesec).

Sicer mu v pogodbi piše, da je njegov delovni teden dolg 36 ur (skrajšano, ker podjetje dobi neko podporo s strani države, ker imajo skrajšan delovni teden). Problem je tudi, da dela tri izmene (dopoldne: dela od ponedeljka do sobote med 06:00 in 14:00 uro (48 ur/teden); popoldne: od ponedeljka do petka med 14:00 in 22:00 uro (40 ur/teden); ponoči: dela od nedelje do sobote med 22:00 in 06:00 uro (48 ur/teden))- plačane nima nobene nadure, kaj šele dodatek za nočno delo. Kot pravi so nekateri zaposleni v podjetju že več kot dve leti, pa jim vsak mesec dajo pogodbo za določen čas 1-ega meseca.

Mene pa sedaj zanima, kolikokrat mu lahko še takšno pogodbo za določen čas 1-ega meseca podaljšajo in ali je to sploh zakonito?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sabinko 3 Feb 2015 11:15

Pozdravljeni,
Zanima me ce ima kdo izkusnje in sicel pogodba za delovni cas se je istekla , delavec pa je po izteku vseno moral priti na delo po dveh dneh dela brez pogodbe mu je bil dan odgovor da imajo 8 dni casa po preteku pogodbe za novo pogodbo , ali je to res? Kaj nebi tu moral se upostevati 54.clen?
Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MetkA40 3 Feb 2015 13:50

Sabinko v kolikor si delal po izteku pogodbe še 2 dni...pol ti pripada pogodba za nedoločen čas. Ne se jim pustiti!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rogi69 3 Feb 2015 17:03

Če delavec ostane na delu, pa četudi samo en dan po izteku veljavnosti pogodbe, se na podlagi 56. člena ZDR-1 šteje, da je zaposlen za nedoločen čas.

V takšnem primeru naj delavec od delodajalca zahteva, da mu izstavi pogodbo za nedoločen čas.

Če delodajalec tega ne stori, lahko delavec vloži tožbo na delovno sodišče, vendar najkasneje v roku 30 dni od dneva, ko so ga odjavili iz obveznih zavarovanj. V vmesnem času se lahko obrne tudi na Inšpektorat RS za delo, vendar, če zadeva ni urejena, je tožba obvezna.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LEGAS Kranj 6 Feb 2015 10:41

Prikaži citatsabinko je napisal/a:
Pozdravljeni,
Zanima me ce ima kdo izkusnje in sicel pogodba za delovni cas se je istekla , delavec pa je po izteku vseno moral priti na delo po dveh dneh dela brez pogodbe mu je bil dan odgovor da imajo 8 dni casa po preteku pogodbe za novo pogodbo , ali je to res? Kaj nebi tu moral se upostevati 54.clen?
Hvala
Pozdravljeni,

v primeru, da delavec opravlja delo po izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas gre za to, da zakon domneva voljo da je sklenjena pogodba za nedoločen čas. To pomeni, da nastopi transformacija v pogodbo za nedoločen čas. Delodajalec mora šteti da je delavec zaposlen za nedoločen čas.
Delavec ima pravico zahtevati izročitev pogodbe za nedoločen čas ali pa sodno varstvo (s čimer zahteva izročitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas od delodajalca).

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na:
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh