Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

zdravniški pregled

Default avatar

pia

Pozdravljeni,
zanima me, kaj vse pregledajo na zdravniškem pregledu za zaposlitev?
Lep dan!
Default avatar

toygirl

Odvisno za kakšno delovno mesto gre.
jaz sem imela nazadnje pred dvemi meseci zdravniški pregled. Prideš v ambulanto, greš najprej do medicinske sestre, kjer te sprašuje o boleznih pri tebi in v družini, o tem ali uživaš droge, alkohol, kavo... ali si imela kdaj kakšen zlom, ali imaš kakšno kronično bolezen... potem ti da list, kjer ti obkroži, kaj vse moraš opravit. Najprej greš v laboratorij, kjer ti vzamejo urin in kri. Potem opravijo EKG, pregled vida (to vedno). Meni so nazadnje full podrobno pregledali oči, kot bi delala zdravniški pregled za vozniški izpit. Če delodajalec zahteva, ti opravijo tudi pregled z avdiogramom (pregled sluha). Na koncu te pregleda še splošni zdravnik, ki ti izmeri pritisk in posluša srce in pljuča... Naslednji dan pa prideš iskat zdravniško spričevalo.
Nekje moraš sama plačati zdravniški pregled, pa ti potem delodajalec vrne denar ali pa delodajalec na napotnici navede, da je on plačnik in ti v tem primeru ni potrebno plačati.

Če je še kakšno vprašanje, pa kar vprašaj, zato smo tukaj.
Default avatar

zoranm

Pozdravljeni,
zanima me,ce v sluzbi ne uzivas alkohola in drugih substanc.Ali ti lako na zdrvniskem pregledu,ne potrdijo zdrvniskega spricevala zaradi tega.V prostem casu pa uzivas alkohol u zmernih kolicinah.

Lep dan!
Default avatar

Spider

Če bi bil razlog za zavrnitev to, da uživaš alkohol v zmernih količinah, potem skoraj noben Slovenec ne bi bil zaposlen.
_______________

So it goes.

- Kurt Vonnegut -
Default avatar

zoranm

na zdraniskem pregledu sem imel povecano vrednost gama gt.in zaradi tega mi zdravnik ne podpise zdravniskega spricevala.ali lahko naredi to.kar delam u privat zivlejnu je moja stvar ne njihova.
Default avatar

Spider

Ne spoznam se na medicino, očitno lahko.
_______________

So it goes.

- Kurt Vonnegut -
Default avatar

vztrajna73

Pozdravljen!

Povišana vrednost gama kaže na možnost uživanja alkohola. Če bi zmerno uživali alkohol, je verjetno ne bi bilo. Če pa prekoračujete meje, pa se to takoj pozna. Kljub temu, da omenjate, da uživate alkohol v zasebnem življenju delodajalec ne more imeti garancije, da ga ne boste tudi na delu. Meje v takih primerih so zelo tanke.

Lp, Vztrajna
Default avatar

Jenna

Kaj pa če je večer prej slučajno malo globoko pogledal v kozarec? Bi potem izvid ravno tako pokazal sumljivo vrednost?

Pa še nekaj, a lahko oseba zahteva ponoven pregled, če čuti/ve/karkoli, da je prišlo do napake?
Bad ideas indicate an open mind...
Default avatar

zoranm

ali ti pripada opravnina ce ti zdravnik ne podpise zravniskega spricevala.in ali te lahko delodajalec da na prisilni dopust brez de ti podpises kaksen papir
Default avatar

klopotača*

Imam vprašanje glede zdravniškega pregleda.
Februarja sem naredila zdravniški pregled za svoj s.p.(Manager)- delo za računalnikom.
Sedaj grem na drugo delovno mesto in sicer kot vodja gostinstva(lokal brez hrane).
Ali potrebujem novo zdravniško spričevalo? Morda samo dopolnim?
Neumno se mi zdi še enkrat plačevati, saj strošek ni zanemarljiv...
Default avatar

klopotača*

...
Default avatar

barva13

Zdravnik medicine dela me je poslal k alkologu zaradi povečane vrednosti gama gt.Pri njem sem se zdravil tri mesece in opustil zdravljenje,ker ne uživam alkoholnih pijač.Tudi vrednost gama gt je padla na normalno mejo.Čez dva mesca imam ponoven pregled pri zdravniku medicine dela in zahteva izvid psihijatra.Ali mi lahko odkloni spričevalo za delo če sem opustil zdravljenje in imam kljub temu jetrne teste v redu?
L.p.
Default avatar

blaž

ali lahko grem samoplačniško na zdravniški pregled,če smatram da svojega dela nemorem več opravljat.Delodajalec me namreč noče dati na pregled.Ali zdravniško spričevalo velja če sem bil samoplačnik.
Default avatar

Shangi

Delodajalec vas je DOLŽAN poslati na drugi usmerjeni preventivni zdravstveni pregled, ker obstaja sum, da je do okvare vašega zdravja prišlo pri temu delodajalcu.
Kaj pa je narobe, če smem vprašati?
Default avatar

izpitnik

mene pa zanima nekaj drugega..opravljati grem zdravniski izpit za avto , drugic.Zato rabim poleg navadnega zdravniskega pregleda opraviti še laboratorij in psihologa.Kaj tocno bodo iskali na odvzemu krvi? sem obcasni uzivalec marihuane in me skrbi da me nebodo spustili skozi
Default avatar

bolečina

Jaz nisem bil že 9let na zdravniškem pregledu. Zanima me na vsakih koliko let bi moral iti na pregled. občasno delam z hlapljivimi snovmi.
Default avatar

psihič

kaj čezavrnem odvzem vzorca krvi¸?
Default avatar

Štefka

Ne dobite zdravniškega spričevala. Pogoj za delodajalca pa je izstavljeno slednje. Če odklonite zdravniški pregled, pa lahko sledi odpoved delovnega razmerja.

Za osebo Bolečina, pregled se mora opraviti na vsakih 5 let, na delovnih mestih z morebitno škodljivostjo na eno ali do obdobja treh let.
Default avatar

Jaša

Pozdravljeni?

Ali mora delavec dati en dan dopusta, če gre na zdravniški pregled, ki ga plača podjetje?