Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

Razgovor in 2x uvajanje na delovno mesto

Default avatar

larissaa

Pozdravljeni,

zanima me, če se je še kdo srečal s podobno situacijo na razgovoru. In sicer, bila pred kratkim poklicana za razgovor za delo v trgovini ( kjer so 3.krogi).

Že takoj na začetku je delodajalka omenila, da se dela 1 dan v trgovini (1. dan uvajanja oz. prepričanje, da si pravi kandidat,za naslednji krog). Uvajanje poteka v drugem kraju (vožnja 1h tja in 1h nazaj - potne stroške in prehrano kriješ sam). Tam oddelaš 7 ur in greš domov, nato te oni pokličejo, če si bil pravi kandidat za njih. ČE te pokličejo (si imel srečo) si v 3.krogu. Naslednji teden sledi spet 1 teden uvajanja, prav tako v drugem kraju (tudi 1h vožnja tja in nazaj), za to dobiš Pogodbo o uvajanju za 1. teden (ps: tega še nisem slišala, da obstaja Pogodba o uvajanju za 1.teden). Da so te vzeli, ti pa ne more noben 100% zagotovit, zato obstaja pogodba (če nisi za njih adijo, če pa in imaš srečo pa je v redu).

Ne vem, meni se to zdi izkoriščanje DS, (da pokrijejo sedaj odsotnost zaposlenih, ker so dopusti in sezonska znižanja), sploh pa sedaj v sezoni. Noben ti pa ne more zagotovit, da te vzame 100%, tako da delaš praktično 8 dni za nič in na svoje stroške.

Zanima me, če se je še kdo srečal s takšnim primerom in kaj bi vi naredili v tem primeru? Bi se udeležili takega uvajanja ali ne?

Hvala za odgovore vnaprej. Lp
Default avatar

Tinčka

Pri meni je bilo enako. 1 dan uvajanja, da vidis kaksno delo je. Ce ti ustreza. In oni na koncu izberejo kdo je ustrezen. Bilo nas 3 na uvajanju po 1.dan. Nismo imele placano. Niti potnih, niti malice. Nic.
Nazadnje so jih uvajali 3 dni. Tudi nic placano.
Pri nas je bilo tudi, ce se vidis v tej sluzbi...ampak niso pa povedali, da na koncu te bodo izkoristili za vsa dela in ti nalagali vedno vec. To uvajanje bi ti mogli placat vsaj potne stroske in dat obrok heane oz jo placat.