Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

premočna čustva

Default avatar

ssasi

Pozdravljeni!
Zanima me ali se komu dogaja, da zelo intenzivno čuti do partnerja, le ta pa tega ne sprejema in mu pravi, da je otročji, da ne moreš toliko čutiti, da je čudno imeti hrepenenje po dotikih, cartanju, poljubih, objemih...?
No meni se in me zanima, kako naj nadzorujem svoja čustva oziroma ali jih naj skušam ohladiti?
Ali obstaja kakšno zdravilo, ki zavira to?
Ali je kaj narobe z mano, če si želim veliko časa preživeti s partnerjem?
Ali je narobe, če si želim veliko cartanja, dotikov, poljubov?
Si lahko obseden s tem...pozornostjo,,...?

Prosim napišite, če imate tudi sami kakšno podobo izkušnjo in kaj ste naredili?

Hvala in lepo pozdravljeni vsi
ssasi
Default avatar

JernejaDimecBratina

Spoštovani, ssasi!

Zelo na splošno ste opisali problem, ki ga doživljate in če sem vas prav razumela, si želite čim več mnenj. Vabim uporabnike, da podelijo svoje mnenje in izkušnje z vami. Meni osebno veliko informacij tukaj manjka, zlasti glede vajine starosti, ali gre za začetno obdobje zaljubljenosti, ko je intenziteta čustev močnejša, ali gre že za dalj časa trajajočo zvezo, kakšni so odnosi med vama… Zato vam bom sama odgovorila tudi bolj na kratko. Ni mi najbolj enostavno reči, ker vas ne želim prizadeti, in lahko se motim, toda občutek imam, kot da več čutite do partnerja kot on do vas. Domnevam, da ste vse vaše želje in hrepenenja »zlili« v željo po ljubkovanju in ker vas je on v tem zavrnil, je čutiti kot da ste vse »vzeli nase« (v obliki krivde) in se doživljate kot tista, ki preveč čuti in bi morala celo s kakim zdravilom nekaj storiti, da bi čutila manj. Pa se mi zdi, da problem ni v tem. Ne vem koliko ste jezni name oz. nanj in koliko strahu doživljate?

Kaj pa, če vaša čustva sploh niso premočna in so povsem normalna – da si želite bližine, objemov, dotikov, poljubov in tudi čustvenega razumevanja, z moškim, ki ga imate radi, in je morda problem glede čustev oz. izražanja le teh na drugi strani? Kaj če vam moški, ki se izmika bližini, sporoča, da ga je strah bližine? Vam to pove in kaj glede tega stori on, vi, vidva? Kaj pa, če vam sporoča, da mu morda vi ne pomenite toliko kot on vam? Se ga da o vsem tem vprašati in se pogovoriti? Kakšen je sicer vajin odnos? S čim vam daje občutek, da si želi biti z vami? Koliko pa je to preveč čustev oz. preveč želje po objemanju in dotikanju? (Je to vsakih 10 minut cel dan?) Koliko te potrebe po pozornosti se da poleg telesne bližine izraziti tudi z dejanji in z besedami? Kako mu vi izražate vašo naklonjenost in kako jo on vam? Vprašanj je tu še veliko, pa mislim, da bo za začetni razmislek dovolj. Vsekakor jaz ne bi iskala odgovorov v tem, da preveč čutite, pač pa v tem ali in kako lahko ob partnerju ta vaša občutja realizirate in če jih ne morete, kaj lahko storite vi sami oz. storita oba skupaj, da bi si v tem morda lahko prišla bližje?

Vse dobro vam želim in vas lepo pozdravljam.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka
JanaLavtizar
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić